Patent na moczenie kotletów schabowych w mleku jest szeroko znany i stosowany. Mleko nie jest jednak jedynym produktem, w którym warto leżakować mięso. Równie dobre, jak nie lepsze rezultaty daje namaczanie schabu w kefirze. Wypróbuj ten sposób i ciesz się jeszcze delikatniejszym smakiem kotletów schabowych.Kotlety schabowe najlepiej namaczać przez 24 godziny. Z tego względu ich przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Poza kefirem, niezbędnym składnikiem mięsnej kąpieli jest także cebula. Dzięki niej mięso nabiera przyjemnego wyrazistego smaku.
Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są wyśmienite. Ewa Wachowicz, wykorzystując do opanierowania mięsa jajeczny sos i świeże zioło, uzyskuje delikatne i aromatyczne mięso, które spodoba się wszystkim amatorom tradycyjnego polskiego przysmaku. Warto spróbować — przygotowanie jest niezwykle proste. Przepisy Ewy Wachowicz są niezawodne, a majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są kolejnym znakomitym daniem obiadowym, które warto przygotować przy najbliższej okazji. Dodatki do panierki, stanowiące również marynatę, sprawią, że uzyskamy delikatne i soczyste mięso. Dawno nie jedliście tak pysznego dania.
Kto powiedział, że obiad musi być nudny? Gyrosowe kotlety schabowe są miłą i smakowitą odmianą dla klasycznego dania polskiej kuchni. Dodaj aromatyczną mieszankę przypraw i ciesz się zupełnie nowym obliczem kotletów.Sekretem tych kotletów schabowych jest oryginalnie przygotowana panierka. Pierwszą jej warstwę stanowi bowiem jogurt naturalny z dodatkiem przyprawy gyros. Dzięki temu kotlety są nie tylko obłędnie pyszne, ale również bardzo soczyste. Domownicy je pokochają.
Szukasz pomysłu na pożywny, jesienny obiad? Przygotuj podwójne kotlety schabowe według receptury Magdy Gessler. Kotlety z kawałków schabu bez kości i karkówki wieprzowej są soczyste, charakterne i zachwycają smakiem. Koniecznie przetestuj przepis, który był przebojem Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu kulinarnego pt. ,,Kuchenne Rewolucje" zdradziła przepis na podwójne kotlety schabowe. Kotlety z dodatkiem karkówki wieprzowej są jeszcze bardziej soczyste i niezwykle pożywne. To zupełnie nowa odsłona tej tradycyjnej potrawy.Jak zrobić podwójne kotlety schabowe? Plastry mięsa cienko rozbijamy, łączymy po dwa smarując musztardą. Potem obtaczamy je w panierce i smażymy. Dodatek musztardy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie charakteru.Magda Gessler kotlety schabowe smaży na domowym smalcu. Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, ma wysoką temperaturę dymienia i dodaje aromatu. Schabowe możemy usmażyć również na maśle klarowanym, ewentualnie na oleju rzepakowym.Kotlety schabowe możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki pieczone i surówkę z kiszonej kapusty. Do schabowych doskonale pasuje również między innymi kapusta zasmażana z kminkiem, domowe ogórki kiszone, tarte buraki z chrzanem.
Kotlety schabowe w majonezie i koperku są o wiele smaczniejsze od kotletów moczonych w mleku. Wyjątkowa marynata nie dość, że zmiękcza twarde mięso, to jeszcze nadaje mu wyjątkowego smaku. Kotlety błyskawicznie znikną z talerzy. Niektórzy kotlety doprawiają i panierują od razu, inni maczają w mleku i cebuli. Okazuje się, że schabowe wyjdą jeszcze lepiej, kiedy zamarynujemy je w zupełnie innych składnikach. Kotlety schabowe w majonezie i koperku zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem.Bardzo ważnym składnikiem marynaty na kotlety schabowe w majonezie i koperku jest sok z cytryny. Sok doskonale zmiękcza twarde włókna wieprzowiny, przez co schab staje się delikatny, miękki i niezwykle soczysty. Świeży koperek natomiast odpowiedzialny jest za fenomenalny smak.Kotlety schabowe w majonezie i koperku smażymy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Letni tłuszcz jest momentalnie wchłaniany przez mięso, a kotlety wyjdą tłuste i ciężkie. Do smażenia osobiście polecam masło klarowane lub smalec, które dodatkowo dodają kotletom aromatu.
Przygotowałaś wcześniej kotlety schabowe lub zostały Ci z poprzedniego obiadu? Teraz wystarczy je podgrzać i podać. Nigdy nie stosuj do tego celu mikrofalówki, bo schabowe staną się twarde i stracą smak. Do podgrzewania schabowych najlepiej sprawdzi się piekarnik, możesz wykorzystać również suchą patelnię.Wiele osób korzysta w mikrofalówki do podgrzewania dań oraz rozmrażania ryb i mięs. Urządzenie nie sprawdza się jednak tak dobrze, jak tradycyjne metody. Jeśli odgrzejesz kotlety schabowe w mikrofalówce, po kilku sekundach będą twarde i niesmaczne.Do podgrzewania kotletów schabowych wykorzystaj piekarnik. To najlepsza metoda, ponieważ dzięki niej zachowasz smak i soczystość mięsa oraz chrupiącą panierkę. Schabowe możesz podgrzać na suchej patelni, jednak mięso nie zawsze wyjdzie tak, jak z piekarnika.Najlepsze kotlety schabowe przyrządzisz dzięki kilku prostym trikom. Schab mocz w mleku z cebulą, następnie panieruj a mące, jajkach i bułce. Mąka jest bardzo ważnym składnikiem panierki, nie rezygnuj z niej. Schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zimny olej sprawi, że mięso będzie bardzo tłuste i niesmaczne.
Z tym, że kotlety schabowe przyrządzamy ze schabu nie należy dyskutować. Niekiedy jednak zapominamy, że popularny schab środkowy to nie jedyny rodzaj tego mięsa. Wypróbuj poniższy przepis na rewelacyjne kotlety z karkówki. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu w maślance z cebulą, usmażony specjał wprost rozpływa się w ustach.Kotlety schabowe z karkówki są niebywale apetyczne przez smakowitą zawartość tłuszczyku w tej części tuszy. Dodatkowa kąpiel w maślance powoduje, że mięso jest jeszcze delikatniejsze i bardziej soczyste. Marynowanie w nabiale powinno trwać przynajmniej 3-4 godziny. Przyrządzenie tych obłędnych kotletów schabowych zaplanuj sobie wobec tego z odpowiednim wyprzedzeniem.
Zapomnij o maśle i oleju rzepakowym. Szefowie kuchni do smażenia kotletów schabowych używają wyłącznie smalcu. Ten rodzaj tłuszczu jest najlepszy do przyrządzenia idealnych kotletów z patelni. Raz spróbujesz i nie usmażysz już mięsa na niczym innym.Kotlety schabowe to pomysł na rodzinny obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Kultowe kotlety z mięsa wieprzowego w złocistej panierce będą smakować rewelacyjnie z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, ogórkiem kiszonym, kapustą kiszoną lub innymi dodatkami.Żeby kotlety schabowe za każdym razem wychodziły idealnie, oprócz smalcu do smażenia, wykorzystaj również inne przydatne triki. Rozbite na kotlety mięso mocz przez kilka godzin w mleku lub jogurcie naturalnym z dodatkiem pokrojonej cebuli. To prosty sposób na pyszne mięso.Do przygotowania kotletów schabowych wybieraj wyłącznie świeże mięso najwyższej jakości i bardzo dokładnie rozbij je tłuczkiem. Kotlety smaży się kilka minut, jeśli niedokładnie je rozbijesz, będą niedosmażone w środku lub twarde jak podeszwa. Kluczowa jest również sama panierka. Najpierw obtocz je w mące, by dobrze trzymały się jej pozostałe warstwy.
Kotlety schabowe wyszły twarde jak podeszwa buta? Namocz je w jogurcie naturalnym i dwóch innych składnikach i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia usmażysz rewelacyjne, soczyste i miękkie schabowe, wszyscy będą prosić o przepis.Moczenie kotletów schabowych w mleku to już przeżytek, teraz wszyscy maczają mięso w zupełnie innym produkcie, dzięki któremu mięso jest niezwykle delikatne. Moczenie twardej wieprzowiny w jogurcie, soku z cytryny i cebuli jest o wiele skuteczniejsze od tradycyjnej metody. Te trzy składniki nie dość, że doskonale zmiękczają mięso.Kotlety schabowe zawsze panieruj w mące, jajkach i bułce tartej. Mąka dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem podczas smażenia lub pieczenia, a także sprawia, że chrupiąca panierka nie odklei się od kawałków wieprzowiny. Mąki w schabowych jest niewiele, jednak ma nieoceniony wpływ na smak i soczystość potrawy.Kotlety schabowe zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wiele osób mięso smaży na oleju rzepakowym lub smalcu, osobiście polecam jednak masło klarowane, dzięki któremu mięso nabierze aromatu. Jeśli chcesz upiec schabowe, ustaw piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem i piecz 10 minut, następnie obróć mięso i dopiecz. Wierzch kotletów posmaruj wcześniej olejem lub połóż po małym płatku masła.
Kotlety schabowe w coli i chipsach są nietuzinkowym daniem o znakomitym smaku. Zanurzenie mięsa w marynacie na bazie popularnego napoju sprawia, że staje się ono miękkie i delikatne. Chrupiąca paprykowa panierka nadaje mu charakteru. Koniecznie spróbujcie. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na soczyste kotlety schabowe, wypróbujcie marynowanie ich w coli. Prosta kompozycja sprawi, że mięso nabierze odpowiedniej kruchości. Panierka z chipsów będzie przyjemnie kontrastowała z lekkim i smacznych kawałkiem wieprzowiny. Skusicie się?
Kotlety schabowe są jednym z filarów tradycyjnej polskiej kuchni. Czy jednak na pewno każdy z nas potrafi je przyrządzić zgodnie ze sztuką? Magda Gessler rozwiewa wszelkie wątpliwości odnośnie smażenia popularnych kotletów. Koniecznie sprawdź, czy Twoje schabowe są tak dobre, jak powinny.Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, zna się na kuchni jak mało kto, a jej prawdziwym konikiem jest kuchnia polska. Można więc przyjąć za pewnik, że jej rady odnośnie smażenia kotletów schabowych są właściwe. Przyjrzyjmy się dokładnie temu, co ma nam do zarzucenia znana restauratorka.
Mimo najszczerszych chęci Twoje kotlety schabowe nie wychodzą tak, jak powinny? Wypróbuj ten rewelacyjny patent na marynowanie mięsa. Prosta marynata na bazie jogurtu naturalnego sprawi, że usmażone kotlety będą niezwykle delikatne i cudownie soczyste. Koniecznie przetestuj ten przepis. Kotlety schabowe potrzebują 2-3 godzin leżakowania w marynacie. Możesz też przygotować mięso dzień wcześniej tak, aby było gotowe na kolejny obiad. Do marynaty możesz dodać ulubione zioła i przyprawy według uznania. Zachęcamy do eksperymentowania z poniższą recepturą.
Wiele osób mrozi surowe mięso, jednak nie każdy wie, że kotlety schabowe i w panierce i po usmażeniu również możemy przechowywać w zamrażalniku. Kotlety po rozmrożeniu będą smaczne i soczyste, musimy zwrócić jedynie uwagę na termin ważności.Kotlety schabowe to kultowe danie, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych dań. Dobrze rozbite, doprawione kawałki schabu w chrupiącej panierce z jajek, mąki i bułki tartej są soczyste, delikatne i smakują rewelacyjnie. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kotlety schabowe. Okazuje się, że tak, możemy mrozić schab zarówno surowy, jak i usmażony w panierce. Musimy jednak zwrócić uwagę na datę- surowe mięso będzie świeże znacznie dłużej niż panierowane.Bardzo ważny jest również sposób rozmrażania kotletów schabowych. Schabowe z mikrofalówki stracą smak, to najgorszy z możliwych sposób na rozmrażanie mięsa i ryb. Schabowe po rozmrożeniu możemy podgrzać na patelni lub w piekarniku, będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Koniec z kupowaniem gotowej, tartej bułki. Koniec z tarciem czerstwego pieczywa na tarce warzywnej. Tartą bułkę zrobimy o wiele szybciej i prościej wykorzystując maszynkę do mięsa, malakser, blender lub wałek do ciasta. Domową bułkę tartą przechowujmy w odpowiedni sposób, w przeciwnym razie szybko spleśnieje.Tarta bułka jest produktem niezbędnym w kuchni. Obtoczymy w niej kotlety, warzywa, czy ryby przed smażeniem i pieczeniem, dodamy do wytrawnego nadzienia, przygotujemy okrasę do kalafiora, fasolki, bobu, a nawet dodamy do niektórych ciast.Tartą bułkę kupimy w każdym sklepie, jednak będzie o wiele lepsza, kiedy zrobimy ją samodzielnie z czerstwego pieczywa. Dodatkową zaletą domowego produktu jest wykorzystanie chleba, czy bułki, które nie nadają się już do jedzenia. Dzięki temu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.Najpopularniejszym sposobem na tartą bułkę jest rozdrabnianie pieczywa na tarce warzywnej. Jest to prosta, ale bardzo czasochłonna metoda, która na dodatek naraża naszą kuchnię na pobrudzenie. Na szczęście tartą bułkę można zrobić o wiele szybciej i bez dużego nakładu pracy.
Moczenie schabu w mleku to dziś żadna tajemnica. Ale czy słyszeliście kiedyś o kotletach schabowych w coli? Dzięki marynacie z popularnego gazowanego napoju mięso kruszeje, przez co gotowe kotlety są delikatne i soczyste. Będziecie zaskoczeni fenomenalnym smakiem kotletów schabowych w coli.Kotlety schabowe w coli potrzebują spędzić nieco czasu w słodkiej marynacie. W zupełności wystarczą 2-3 godziny, podczas których możesz przygotować sałatkę czy ziemniaki do obiadu. Zamarynowane kotlety wystarczy potem usmażyć i pyszny posiłek gotowy.
Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler są prawdziwym hitem. Rozbite i namoczone mięso po usmażeniu wprost rozpływa się w ustach. Konieczne wypróbuj ten patent, a już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu na kotlety schabowe.Mięso na kotlety schabowe powinno moczyć się w mleku przez kilka godzin, jednak najlepiej zaplanować na to całą noc. Do mleka obowiązkowo należy obowiązkowo dodać także pokrojoną w pióra cebule. Magda Gessler zna się na gotowaniu jak nikt inny.
Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli są niezwykle delikatne i soczyste. Prosta marynata powoduje, że schab mięknie i wprost rozpływa się w ustach po usmażeniu. Koniecznie spróbujcie — danie spodoba się nawet wybrednym.Marynowanie schabu sprawi, że po usmażeniu będzie kruchy i przyjemnie wilgotny. Takie mięso idealnie komponuje się z chrupiącą panierką z bułki tartej. Spróbujcie zanurzyć wieprzowe kotlety w mleku z dodatkiem cebuli, a na pewno będziecie zachwyceni.
Znudziły Ci się tradycyjne schabowe? Przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Kotlety schabowe z piekarnika w aromatycznej marynacie z ketchupu, musztardy i suszonych ziół zachwycą całą rodzinę. Kotlety zapiecz z żółtym serem, będą przepyszne.Schabowe możemy przygotować na naprawdę wiele sposób, nie musimy ograniczać się do klasycznej panierki z mąki, jajek i bułki tartej. Kotlety schabowe z piekarnika w ketchupowo- musztardowej marynacie są niezwykle soczyste i pełne smaku, a wszyscy zawsze proszą o dokładkę.Kotlety schabowe z piekarnika podajemy z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi oraz warzywami. Osobiście polecam potrawkę z marchewki i groszku, kapustę zasmażaną, buraki tarte lub ogórki kiszone. Tak przygotowany obiad za każdym razem znika z talerzy w oka mgnieniu.Kotlety schabowe z piekarnika obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby mięsno przeszło smakiem i aromatem wszystkich składników. Schab smażymy na początku na oleju rzepakowym, maśle klarowanym lub smalcu i później dopiekamy w piekarniku.Kotlety schabowe z piekarnika w sam raz na obiad Składniki:kilka kawałków schabu bez kościolej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażeniapół kostki żółtego serasól, pieprzSkładniki na marynatę:3 jajka4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki ketchupu łagodnego2 łyżki musztardypół łyżeczki mielonej papryki wędzonejłyżeczka mielonej papryki słodkiejpół łyżeczki suszonego oreganopół łyżeczki suszonego majeranku
Jeśli kochasz kotlety schabowe, a zarazem uwielbiasz pyszny ciągnący się ser, mamy przepis, który idealnie łączy obie te rzeczy. Kotlet schabowy po szwajcarsku, czyli nadziewany żółtym serem, jest nie tylko niezwykle smaczny, ale dzięki serowemu dodatkowi zawsze odpowiednio soczysty. Suche schabowe nigdy więcej nie będą więc stanowić problemu.Przesuszone mięso obiadowe jest zmartwieniem częstszym niż mogłoby się wydawać. Dzieje się tak, gdy wybrany kawałek ma zbyt mało tłuszczu lub jest smażony zbyt długo, przez co traci całą swoją wilgoć. Solidna porcja żółtego sera skutecznie likwiduje ten problem, dostarczając kotletom schabowym pożądanej soczystości i podkręcając ich walory smakowe.
Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.
Kotlety schabowe po lubelsku to gratka dla każdego smakosza. Kotlety panierowane w mące gryczanej mają lekko orzechowy posmak, są soczyste i delikatne. Kotlety podane z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych to danie, które posmakuje każdemu.Kotlety schabowe podajemy głównie z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub ogórkami kiszonymi. To taki klasyczny zestaw, który smakuje wyśmienicie. Kotlety schabowe po lubelsku to zupełnie nowa odsłona kultowego dania, ich sekretem są dwa składniki: mąka i kasza gryczana.Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w jajku i mące gryczanej. Nie dodajemy do nich ani mąki, ani bułki tartej. Kotlety smażone na rozgrzanym maśle, oleju lub smalcu mają niezwykły smak z lekką, orzechową nutą. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.Do kotletów schabowych po lubelsku podajmy ugotowaną kaszę gryczaną i ulubione dodatki. Osobiście gorąco polecam sos z grzybów leśnych, taki zestaw jest idealny na jesienny obiad. Kotlety w panierce z mąki gryczanej dosłownie rozpływają się w ustach.
Panierkę do kotletów schabowych przyrządzamy z jajek, bułki tartej i mąki. Jajka są jednak zupełnie zbędne, ponieważ z łatwością zastąpimy je innym produktem. Kotlety schabowe z panierką bez jajek są soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz mają chrupiącą, złocistą skórkę.Kotlety schabowe tradycyjnie przygotowujemy z wieprzowiny i panierki z mąki pszennej, jajek i bułki tartej, następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. Mało kto wie, że panierkę do kotletów schabowych możemy przyrządzić bez jajek. Kotlety z taką panierką smakują wyśmienicie. Jak panierka do kotletów schabowych trzyma się mięsa bez jajek? Sekretem jest zawiesina z wody i mąki pszennej, która ma konsystencję śmietany, przez co szybko obtoczymy w niej kotlety, a bułka tarta nie odklei się od mięsa podczas smażenia. Panierka bez jajek jest równie chrupiąca i ma apetyczny, złoty kolor.Kotlety schabowe podajmy z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub ulubionych warzyw, a także surówki i kiszonki. Jesienią schabowe możemy polać również aromatycznym sosem przyrządzonym z grzybów leśnych, tak podane kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.
Zapraszamy na kotlety schabowe z farszem z pieczarek i cebuli. Nowa odsłona klasyki zachwyci Was bogatym smakiem i soczystością. Tak przygotowane kotlety są idealne na niedzielny obiad, ale możesz je też zaserwować na rodzinnym spotkaniu w większym gronie. Kotlety schabowe nie zawsze muszą być płaskie i cienkie. Grubszą, bo nadzianą wersję schabowych przygotujesz błyskawicznie, a będą jeszcze bardziej soczyste od klasycznych kotletów. Farsz z pieczarek to również gwarancja doskonałego, bogatego smaku.Do kotletów schabowych z farszem pieczarkowym podasz wiele pysznych dodatków, które urozmaicą cały posiłek. Gorąco polecam puree ziemniaczane, z kalafiora lub zielonego groszku. Nie zapomnij również o warzywach. Lekka surówka z kapusty lub sałatka z pomidora będą pasować idealnie.Kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Jeśli tłuszcz będzie za słabo rozgrzany, kotlety zaczną go wchłaniać, przez co staną się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony.
Schab po dziekańsku jest szybką i prosta alternatywa dla smażonych kotletów schabowych. Kawałki mięsa należy zamarynować dzień przed przygotowaniem a następnie obsmażyć i włożyć do piekarnika. Tym aromatycznym kotletom schabowym nie sposób się oprzeć.Przygotowanie pieczonego schabu nie musi być trudne. Wypróbuj ten niezwykły przepis na pieczone kotlety schabowe. Ziołowa chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku to coś, co nadaje kotletom schabowym po dziekańsku ich wyjątkowości. Do tego wychodzą zawsze niezwykle soczyste i apetyczne.
Kotlety schabowe w majonezie są świetnym pomysłem na pyszne danie główne dla całej rodziny. Dodatek uwielbianego sosu sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste i o wiele lepsze w smaku od tradycyjnych. Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, cały obiad zniknie z talerzy błyskawicznie.Wiele osób przed panierowaniem moczy schabowe w mleku i cebuli. Marynata z majonezu, soku z cytryny z dodatkiem świeżych ziół nadaje wieprzowinie jeszcze lepszego smaku. Kotlety schabowe w majonezie są niezwykle soczyste w środku, są przepyszne.Do kotletów schabowych w majonezie wybierajmy wyłącznie mięso najwyższej jakości. Schab moczymy w marynacie przez 4 godziny. Sok z cytryny i ocet zawarty w majonezie doskonale rozmiękczają twarde włókna mięso, dzięki czemu schab jest niezwykle delikatny. Kotlety schabowe w majonezie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Możemy usmażyć je na oleju rzepakowym, na maśle klarowanym lub na domowym smalcu. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany przez mięso, wiec kotlety wyjdą bardzo ciężkie i stracą smak.
Wydawać by się mogło, że kotlety schabowe jedliśmy już w każdym możliwym wydaniu. My mamy jednak dla Was wyjątkowy przepis siostry Anastazji na niezwykły obiad. Sekret tkwi w dodatku tartego sera do panierki. Ten smak jest nie do opisania.Do kotletów schabowych po prowansalsku należy użyć sera, który nie topi się w wysokiej temperaturze. Odpowiednie są sery twarde, jak np. cheddar czy grana padano. Użycie tych gatunków sprawi, że pyszne serowe wiórki pozostaną w kotlecie schabowym, a nie na patelni.
Łotewska wersja kotletów schabowych jest świetnym pomysłem na pyszny, rodzinny obiad. Schabowe z dodatkiem musztardy i obtoczone grubą panierką dosłownie rozpływają się w ustach. Mięso jest wyraźne w smaku i bardzo soczyste, koniecznie musisz spróbować.Kotlety schabowe zwykle doprawiamy wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli jednak dodamy do nich również musztardę, kotlety nabiorą wyrazu i będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie. Musztarda nie dość, że jest świetnym produktem do doprawiania potraw, tak zawiera również ocet, który sprawia, że twarda wieprzowina staje się miękka i delikatna.Kotlety schabowe smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, dzięki czemu mięso nie będzie tłuste. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany, przez co mięso staje się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Schabowe smażymy według uznania na oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym.Do kotletów schabowych możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam młode ziemniaki z koperkiem i puree ziemniaczane. Nie możemy zapomnieć również o warzywach. Kapusta zasmażana, kapusta kiszona, buraki tarte, czy ogórki kiszone doskonale komponują się z całym daniem.
Kotlety schabowe w wersji pomorskiej z pewnością przypadną wam do gustu. Mięso zamarynowane w bursztynowym płynie i podane z ziołową śmietaną smakuje naprawdę znakomicie. Jest soczyste, kruchy i delikatne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Czy ktokolwiek nie jadł przynajmniej raz tradycyjnego kotleta schabowego? Klasyczne danie kuchni polskiej można łatwo urozmaicić. Wystarczy zamarynować plastry schabu w piwie, usmażyć je w panierce i podać z kremową śmietaną i ziołami. Będzie jeszcze smaczniej niż zwykle. Skusicie się?