Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia

Kuchnia

kaki
18.12.2023 12:22 Polacy pokochali „owoc bogów”, ale źle go przechowują. Ten błąd jest kosztowny

Ten owoc jest bardzo smaczny i cieszy oko. Intensywnie pomarańczowy kolor sprawia, że mamy ochotę po niego sięgnąć i coraz częściej to robimy. Jednak mamy problem z przechowywaniem tego pysznego owocu. Podpowiadamy, jak robić to prawidłowo. 

sałatka
18.12.2023 11:39 Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. „Grzybowa polana” jest hitem w moim domu

Jeśli zależy wam na zrobieniu sałatki, która nie tylko jest pyszna, ale też wspaniale wygląda na świątecznym stole, to mam coś takiego dla was. „Grzybowa polana” to małe kulinarne arcydzieło, które łatwo przyrządzicie w swoim domu. 

moczenie grzybów
18.12.2023 10:33 Już nie moczę suszonych grzybów w mleku. Teraz zalewam je wodą z 2 dodatkami

Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu potraw wigilijnych. Bez nich pierogi, uszka czy kapusta nie miałyby tego wyjątkowego smaku. Jednak zanim przystąpimy do gotowania, suszone grzyby musimy namoczyć. Robię to w wodzie z 2 dodatkami, które macie w swojej kuchni. 

Biedronka
18.12.2023 08:34 Zajrzałam do lodówki z rybami w Biedronce i mnie zatkało. Myślałam że to karp, prawda okazała się inna

Karp najczęściej jest jadany podczas wieczerzy wigilijnej. W jego poszukiwaniu wybrałam się do Biedronki i w lodówce znalazłam rybę, która była niemal identyczna jak karp. Jednak prawda okazała się zupełnie inna. Tę smaczną rybę podobną do karpia można kupić w promocyjnej cenie w Biedronce.

Wigilia
17.12.2023 12:39 Czy w Wigilię katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno, niektórzy mogą być zdziwieni

Już niedługo zasiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Jednak czy w ten wyjątkowy wieczór katolicy muszą odmawiać sobie jedzenia potraw mięsnych? Kościół w tej sprawie nie pozostawia złudzeń. 

poranny koktajl
16.12.2023 21:47 Rano zamiast kawy wypijam ten napój. Robię go dosłownie w chwilę, kosztuje grosze i działa cuda

Jeśli rano sięgacie po kawę, by dodać sobie energii, to mam dla was coś jeszcze lepszego. Ten sok działa cuda i jest niesamowicie zdrowy. Energia i utrata zbędnych kilogramów to niektóre z zalet tego znakomitego napoju. 

kluski z farszem
15.12.2023 18:10 Zamiast klasycznych pierogów podam na święta te kluski. Smak farszu zachwyca, w moim domu to hit

Bliski krewny pierogów, faszerowane kluski, to świetne pole do eksperymentowania. Od kiedy moja rodzina oszalała na punkcie pewnego rodzaju klusek, robię je bardzo często. W tym roku pomyślałam więc: a dlaczego by nie podać ich zamiast tradycyjnych świątecznych pierogów?

Książka Tradycje kulinarne Polski
15.12.2023 14:54 Mamy dla wszystkich najlepszy prezent na Święta. Dostaniesz go zupełnie za darmo, nie przegap

Przepiękna książka obfitująca w wiedzę o historii polskiej kuchni, o pochodzeniu przeróżnych zwyczajów kulinarnych i tradycyjnych dań trafia do Was zupełnie za darmo. Żeby ją pobrać, wystarczy skopiować link na końcu tekstu!

pieczen z indyka
14.12.2023 22:22 Pierwszy raz w życiu pieczona pierś z indyka wyszła mi soczysta. To tylko jeden sekret. Na pewno podam ją w Święta

Pierś z indyka to podstawa kulinarnej uczty, oczywiście pod warunkiem, że wyjdzie taka jak należy, czyli soczysta i krucha. Czasem jednak trudno zrobić ją odpowiednio. Na szczęście znalazłam przepis, dzięki któremu pierś drobiowa zawsze wychodzi taka jak należy. Wszystko zależy od jednej rzeczy.

okładka książki Masło Adriany Marczewskiej
14.12.2023 21:00 Ta świąteczna zupa grzybowa z uszkami jest lepsza od barszczu. Znana blogerka kulinarna zdradza swój przepis

Czym w kuchni jest masło? Adriana Marczewska, szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna, daje prostą odpowiedź: jest kulinarnym odpowiednikiem miłości. W swojej najnowszej książce prezentuje dziesiątki przepisów, ale dwa z nich – na zupę z suszonych borowików z bitą śmietaną i uszka z grzybami, są szczególnie warte uwagi, kiedy zbliża się Boże Narodzenie. Książka “Masło. Kulinarny odpowiednik miłości” jest już w księgarniach.

obiad na Boże Narodzenie
14.12.2023 17:34 Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny

Kiedy przychodzą święta, w kuchni wrze jak w ulu. Tymczasem ja lubię spędzać czas przy stole, dlatego zdaję się na potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem, a ich podanie na stół zaplanować z dużą dokładnością – innymi słowy, dania z piekarnika. Ten przepis na karkówkę jest tak prosty, a efekt taki pyszny, że trudno mu się oprzeć.

Zakwas z buraków
14.12.2023 16:42 Kucharz pokazał jak zrobić idealny zakwas z buraków. Jedna porada jest bezcenna, mało kto o tym pamięta

Zakwas buraczany dla wielu z nas może wydawać się polem minowym. Mamy w końcu do czynienia z drobnoustrojami, którym trudno przemówić do rozumu. Piotr Ogiński, jeden z najpopularniejszych twórców polskiego kulinarnego youtube'a, przed świętami wziął na warsztat ten popularny produkt. Okazuje się, że łatwo uniknąć kilku błędów, które mogą sprawić, że zakwas nie wyjdzie tak jak oczekujemy.

barszcz czerwony
14.12.2023 10:21 Gessler bije na alarm. Takie buraki kompletnie nie nadają się do barszczu czerwonego

Historia barszczu czerwonego sięga czasów Władysława Jagiełły. Ta zupa już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Jednak Magda Gessler bije na alarm. Ostrzega przed użyciem takich buraków do gotowania tej postnej potrawy.

zupa ogórkowa
14.12.2023 09:16 Ciężko uwierzyć, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Ten dodatek zmienia jej smak

Zupa ogórkowa to szara eminencja polskiej kuchni. Nie występuje nawet w pierwszej piątce naszych najważniejszych potraw, ale uwielbiają ją dzieci i dorośli. Należy też do tych przepisów, na które każdy ma swój sposób. Niektórzy tak kontrowersyjny jak opisany poniżej.

Książki kucharskie na prezent dla smakoszy
13.12.2023 21:26 Wybraliśmy 7 najlepszych książek na prezent dla smakosza

Szukasz prezentu dla smakosza? Końcówka roku była pod tym względem niezwykle łaskawa dla czytelników zainteresowanych kuchnią. Przeżyliśmy prawdziwy wysyp książek kucharskich i okołokuchennych. Ale uwaga – nie sądźmy książki po okładce, czasem można srodze się zawieść. Redakcja Smakoszy uważnie przestudiowała książkowe nowości. Wybraliśmy najciekawszą siódemkę. 

Talerz bigosu
13.12.2023 21:07 Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka z bigosem. O tym dodatku powiedziała mi babcia, nigdy bym na to nie wpadł

Bigos to jedno z najbardziej znanych na świecie, a przy tym najwybitniejszych polskich potraw. Choć wygląda na niezbyt zdrowy, jest dobrym źródłem białka i błonnika, a także witamin i mikroelementów. Jednak chodzi przede wszystkim o smak i choć można powiedzieć, że każdy jest dobry, to sztuczka mojej babci sprawia, że jej bigos zawsze był niezapomniany.

Schab w nowym wydaniu
13.12.2023 18:20 Strzelczyk wziął kawał schabu i naciął wzdłuż. W głowie się nie mieści co mu z tego wyszło, efekt powala

Kucharz Tomasz Strzelczyk to jedna z najpopularniejszych postaci polskiego kulinarnego youtube'a – śledzi go w tym serwisie niemal 1,3 mln osób. Nic dziwnego, bo przepisy, którymi się dzieli, są niemal zawsze nietuzinkowe. Tak jest też z tym przepisem na schab serwowany na zimno.

marokańska zupa harira
13.12.2023 16:24 To moja ulubiona zupa na chłody, rozgrzewa i syci na długie godziny. Zawsze ją gotuję jesienią i zimą

Polska kuchnia zupami stoi. Do tego stopnia, że czasem zapominamy, że nie są one polską specjalnością. A ponieważ podróże kształcą, przywiozłam z wakacji w Maroku ten przepis na zupę zwaną harira. Moja rodzina ją uwielbia i domaga się jej zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie musi być syte i rozgrzewające. A ja gotuję ją z przyjemnością.

kompot z suszu
13.12.2023 09:09 Do kompotu z suszu zawsze dorzucam ten składnik. Taki niezawodny sposób znalazłam w notatniku babci

Kompot z suszonych owoców jest kwintesencją zimowego napoju. Nie bez powodu króluje na polskich stołach w okresie świątecznym. Nie ma jednak jednego kompotu, a miliony kompotów, bo ilu Polaków, tyle przepisów na ten deserowy napój. W zeszycie z przepisami mojej babci znalazłam ciekawą sztuczkę, którą co roku stosuję.

gofry z piekarnika
13.12.2023 08:26 Te proste gofry z piekarnika robię dla rodziny przez cały rok. Nie znam lepszego smakołyku na początek dnia

O gofrach wciąż pokutuje opinia, że to raczej słodycze niż fragment zdrowej przekąski. Nic dziwnego, skoro kojarzymy je z nadmorskim pretekstem do wchłonięcia chmury bitej śmietany. Sprawdzają się one jednak świetnie jako podstawa pożywnego śniadania. Mój sposób podawania ich może cię do tego przekonać.

grzyby
12.12.2023 15:19 Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Przez 1 błąd mogą wylądować w koszu

Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu wigilijnych potraw. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, w farszu do uszek i pierogów. Grzyby smakują wyśmienicie w postnym bigosie. Jednak zanim trafią do świątecznych dań, musimy je moczyć. Ile czasu powinno nam to zająć? 

zapiekanka w naczyniu żaroodpornym
12.12.2023 14:18 Biorę kilka składników, zapiekam i mam obiad na kilka dni. Rodzina prosi mnie o to co tydzień

Zapiekanki to świetny pomysł na codzienny obiad. Są pyszne i sycące, łatwo się je przyrządza i dużą część pracy można wykonać z wyprzedzeniem, a jeśli coś zostanie, łatwo odgrzać lub nawet zabrać do pracy. Ale w wypadku tego przepisu ta ostatnia porada na wiele się nie zda, bo porcje znikną z naczynia żaroodpornego wkrótce po tym jak pojawią się na stole.

barszcz czerwony
12.12.2023 13:31 Wlej to do garnka podczas gotowania barszczu. Ten dodatek jest najważniejszy, od razu zobaczysz różnicę

Czerwony barszcz, obowiązkowa potrawa spośród dwunastu na wigilijnym stole, może być jego klejnotem w koronie tą jedyną, na którą domownicy wyczekują przez cały rok. Jednak smakujemy nie tylko podniebieniem, lecz także oczami, dlatego warto zadbać o jego głęboki kolor. Pomoże nam w tym jeden składnik.

orzechy
12.12.2023 12:40 Jeśli zobaczysz to na orzechach, lepiej uważaj. Dietetyk ostrzega, mało kto ma o tym pojęcie

Orzechy to nie tylko świetny dodatek do wielu potraw, zarówno na słodko, jak i tych bardziej wytrawnych, ale – o czym coraz częściej na szczęście pamiętamy – zdrowe źródło wielu wartości odżywczych, zwłaszcza dobrych tłuszczów. Trzeba tylko dobrze wybrać je w sklepie. Dietetyk radzi, jakich błędów unikać.

piernik
11.12.2023 20:53 Przepis na ten piernik dostałam od cioci. Jest pyszny, a nie musi długo leżakować

Na Boże Narodzenie zrobię piernik. Na szczęście nie musi on długo leżakować, a smak ciasta zawsze robi wrażenie na biesiadnikach. Polecam znakomity przepis, który dostałam od cioci. Efektem jest wyborny piernik w sam raz na święta. 

pierogi na talerzu
11.12.2023 19:02 Żadne grzyby. Pierogi z kapustą o wiele lepiej smakują z tym zaskakującym dodatkiem

Pierogi z kapustą i grzybami muszą się znaleźć na każdym wigilijnym stole. Tak myślałam przez lata, problem w tym, że mój mąż nie cierpi grzybów. Dlatego zastąpiłam je innym dodatkiem i wszyscy – nawet tradycjonaliści marzący o kapustach z grzybami – natychmiast pokochali takie połączenie.

Smażenie karpia
10.12.2023 15:13 Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób

Smażenie karpia nie jest banalne. Ryba wymaga odpowiedniego przygotowania, a czasami nawet mimo to mąka pali się w trakcie jej przyrządzania. Tomasz Strzelczyk pokazał jak temu zapobiec. Jego patent jest genialny. 

śledzie
10.12.2023 12:32 Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze

Śledzie już niebawem trafią na wigilijne stoły w wielu domach smakoszy. Solenie śledzi ma zachować ich świeżość, a w jaki sposób możemy pozbyć się nadmiaru soli? Polecany przez nas patent stosują najlepsi kucharze.