Mięso mielone w sklepowych chłodniach występuje w dwóch rodzajach. Jeden z tych rodzajów należy omijać szerokim łukiem. Często popełniany błąd polega na myleniu ich.
Te szybkie pieczarki serwowane jako przekąski samodzielnie lub z ulubionym dipem z pewnością będą hitem sylwestrowego stołu. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie powinno zająć dosłownie kilkanaście minut.
Zimne nóżki od lat cieszą się dużym powodzeniem wśród smakoszy. Jednak jeden błąd podczas ich przyrządzania sprawia, że galareta wychodzi mętna. Podpowiadamy, w jaki sposób ją uratować.
Ten prosty przepis na szybką obiadową zapiekankę pozwoli uratować wiele jedzenia, które zalega w lodówce. Jej podstawa zaskoczy niejedną doświadczoną gospodynię. Tym razem nie będą to ani ziemniaki, ani ryż, ani nawet makaron. Chcesz wiedzieć, co się w niej kryje? Zapraszam do dalszej lektury.
Wiecie, że ze zwykłych wafli można zrobić elegancki deser? Wystarczy odrobina pracy i słodkie kąski jak z cukierni gotowe. Nikt nie uwierzy, że zrobiliście to samodzielnie w domu. Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszam do dalszej części tekstu.
Ta prosta kuchenna sztuczka bardzo ułatwia codzienne gotowanie. Do jej zalet należy również, że pomaga… oszczędzić jajka. Weź w ręce lejek kuchenny i poznaj jego nowe zastosowanie. Szczegóły znajdziesz w dalszej części artykułu.
Przywykliśmy już, że przedsionki naszych sklepów meblowane sa różnego rodzaju urządzeniami samoobsługowymi, jak bankomaty i skrzynki odbiorcze paczek. Do tego asortymentu dojdzie wkrótce kolejny rodzaj. Biedronka już rozpoczęła testy.
Mało kto wie, że Polska jest światową potęgą w dziedzinie produkcji kefiru. Również jego spożycie stoi u nas na wysokim poziomie. Niewiele osób wie jednak, jakimi właściwościami kefiru możemy cieszyć się podczas jego picia. Poniżej podpowiemy co nieco w tym temacie.
Sylwester w domu to często dość poważny wydatek, zwłaszcza, jeśli zapraszamy gości. Trzeba się napracować, nastać w kuchni a przede wszystkim – sporo wydać na składniki. Przepis na efektownego, taniego i niezbyt pracochłonnego Sylwestra dostałem od mamy. Niedobory czasów PRL sprawiły, że musiała się wykazać kreatywnością. W tym roku przygotuję przyjęcie według jej wskazówek.
Czy już wiesz, jakie przekąski zrobisz na sylwestra? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam doskonały przepis. Potrzebujesz ciasto francuskie, szynkę, ser i jeszcze tylko kilka składników. Efekt zaskoczy każdego. Te pyszne przekąski najlepiej smakują w sylwestra.
Płacenie gotówką za zakupy jest wciąż bardzo popularne. Jednak odpowiedź na pewne pytanie kasjera może sprawić, że sklep spożywczy opuścisz bez zakupów, które zrobiłeś. Wyjaśniamy, co może być tego powodem.
Polska kuchnia i polskie zwyczaje kulinarne w końcu przebiły się do elitarnego klubu światowych trendów na nadchodzący rok. Dziennik „The New York Times” umieścił ulubione dania Polaków na liście najważniejszych w 2024 roku.
Proziaki to tradycyjna podkarpacka przekąska: bułeczki, które wyrastają dzięki dodatkowi sody. Odmiana chleba sodowego, znanego i jadanego w kilku miejscach na świecie, jest pyszną i szybką przekąską, kiedy zastanie nas w domu brak pieczywa. Swoim rodzinnym przepisem na te chlebki podzieliła się Ewa Wachowicz.
Ziemniaki często goszczą w naszej kuchni. Są smacznym dodatkiem do obiadu i składnikiem różnych dań. Warto wykorzystać pewien przydatny patent na ziemniaki w swojej kuchni. Po upływie 7 minut będziecie bardzo zaskoczeni.
Sieć sklepów spożywczych Biedronka po świętach znów kusi promocjami. Podpowiadamy, na jakie produkty warto zwrócić uwagę. Na niektóre z nich sieć dyskontów wprowadziła limit zakupów z kartą Moja Biedronka.
Karp jest jedną z potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak, co robić, gdy zostanie nam po świętach? W jaki sposób mrozić tę rybę? Należy pamiętać o jednym detalu.
Zwykle na Święta Bożego Narodzenia przyrządzamy zbyt dużo pysznego jedzenia. Co zrobić z nim po Świętach? Warto zamrozić i zawekować. Wyjaśniamy, które potrawy nadają się do mrożenia, a którym służy wekowanie.
Samozwańczy obrońcy publicznych mediów spędzili Wigilię w budynku TVP. Nawet na zbliżające się święta nie opuścili swojego posterunku. W świętowaniu oraz pasterce brali udział czołowi politycy Prawa i Sprawiedliwości.
Święta to czas odpoczynku, ale nie dla każdego. Nawet w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia niektóre sklepy mogą być otwarte. Sprawdzamy które.
Posklejane pierogi to koszmar każdej gospodyni. Na szczęście da się go uniknąć – wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Z tymi poradami na pewno przestanie ci się to zdarzać.
Te dodatki do bigosu są nie tylko fantastycznymi przyprawami tego koronnego dania świąt. Są także sposobami na problemy z trawieniem, w pewien sposób równie nieodłącznie związane ze świętowaniem.
O której godzinie usiąść do wieczerzy wigilijnej? W wielu domach to pora, którą reguluje tempo świątecznych przygotowań. Jednak zgodnie z tradycją, Wigilię powinniśmy rozpocząć, gdy zaświeci pierwsza gwiazdka. Wiemy, kiedy dokładnie to nastąpi.
Klienci skarżą się na to, w jaki sposób Biedronka prezentuje ceny przy okazji promocji. Te praktyki budzą kontrowersje i wprowadzają klientów w błąd. UOKiK przygląda się sprawie i wszczyna postępowanie. To już kolejna wpadka Biedronki w ostatnim czasie.
Bez kawy wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Chętnie sięgamy po tej napój z kofeiną też po południu, a nawet wieczorem. Jednak piciu kawy towarzyszy też pewna obawa. Z nią mierzy się dietetyk dr Bartek Kulczyński i obala najpopularniejszy mit o kawie.
Na jarmarku świątecznym kupimy różne smakołyki. Do jednych z nich należą pierogi. Jednak zwykle smak pozostawia wiele do życzenia, a cena też bywa wygórowana. Youtuberzy Książulo i Wojek kupili pierogi na stołecznym jarmarku. Jak je ocenili?
Do największych wad karpia należą ości. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym przestaną być problemem. Te rady sprawią, że nie będziesz miała problemu z pozbyciem się ich w dosłownie kilka minut.
Jest niemal mądrością ludową, że bigos jest tym lepszy, im dłużej gotowany. A jeszcze lepiej, jeśli gotowany i studzony jest wielokrotnie. Jest to potrawa, która zyskuje z wiekiem. Ale co jeśli nie mamy czasu, by go przygotować? Możemy odwołać się do jednego triku przy wyborze kapusty.
Znany duet kucharzy gotujących wyłącznie roślinnie – Mirek Trymbulak i Jola Słoma – pokazali swój przepis na rybę po grecku. Oczywiście, nie ma w niej ryby, ale zastępuje ją jeden prosty składnik.