Odruchowo wkładasz jedzenie do lodówki? Ten nawyk nie zawsze jest dobry. Oto lista produktów, które lepiej trzymają się w temperaturze pokojowej.
Któż z nas nie ma na koncie błędu przygotowania nadmiaru jedzenia na święta. Karp zostaje po wigilii, a w święta jemy już inne przygotowane dania. Co zrobić z rybą? Czy można ją zamrozić?
Na ostatniej prostej przed świętami gorączkowo szukamy przepisów, które pozwolą nam przygotować prawdziwe przysmaki nie wymagające dłuższego czasu dojrzewania. Jeśli więc zdarzyło się wam zapomnieć o zakwasie na barszcz, z pomocą przyjdzie ten przepis.
Planujecie w najbliższym czasie zakupy? Lepiej dowiedzcie się, co planuje Lidl w nadchodzących dniach. To, do czego sieć przyzwyczaiła nas przez lata, w tym roku się skończy. W dalszej części artykułu zdradzamy wszystkie szczegóły.
Majonez uważany jest za produkt z założenia pyszny, ale niezdrowy. Warto zwrócić jednak uwagę, że majonez majonezowi nierówny. Dr dietetyki zwraca uwagę, że istnieją sposoby, by ocenić, który z popularnych majonezów jest lepszy dla naszego organizmu. A także dlaczego założenie, że to niezdrowy produkt, jest mitem.
Filmik o grzybowej Babci Krysi na naszym Facebooku w ciągu doby obejrzało 150 tysięcy osób! To oznacza, że niebawem poznają ją setki tysięcy ludzi w Polsce. Kucharka, która zgodziła się podzielić z nami swoją wiedzą, właśnie staje się gwiazdą internetu. Jej talent i autentyczność przyciągają tłumy a jej przepis na grzybową już jest hitem sieci.
W Biedronce trwa niezwykła promocja. Tylko dziś sklep rozdaje swoim klientom pomarańcze za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunek, a 2 kg owoców będą wasze. Poniżej znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.
Zdrowie jest w witaminach, a witaminy w potrawach na bazie owoców i warzyw. Ten prosty przepis na szybką i łatwo przyswajalną warzywno-owocową rozkosz na pewno pomoże nam przeżyć sezon na przeziębienia.
Smażenie to bodaj najczęstszy w Polsce sposób obróbki cieplnej ryby. Jak świat światem smażyliśmy dzwonka, filety i kosztki od dorsza po śledzia. Warto przy tym jednak pamiętać, by używać przy tym smażeniu odpowiedniego rodzaju tłuszczu.
Biedronka ma w całej Polsce już ponad 3500 sklepów i nie zwalnia tempa. Zamiarem sieci jest dotrzeć do wszystkich Polaków, dlatego też ciągle mamy do czynienia z kolejnymi otwarciami. Przed świętami wiele się dzieje, jednak nowe sklepy to nie koniec nowości w sieci.
Przed nami Boże Narodzenie i suto zastawione stoły wigilijne. Znakomite świąteczne potrawy w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Z niestrawnością doskonale poradzi sobie specyfik, który wiele osób stosuje w swojej kuchni. Zrobicie z niego napój na niestrawność.
Szukasz inspiracji na prezent dla miłośnika gotowania? Mamy listę podarków, które przydadzą się w każdej kuchni. Nie musisz wydawać setek złotych na specjalistyczne i drogie urządzenia. Każdą proponowaną przez nas rzeczy kupić w cenie nie przekraczającej 100 złotych.
Znany youtuber Książulo kontynuuje swój objazd po jarmarkach bożonarodzeniowych. Tym razem trafił do Katowic. Najbardziej zwrócił jego uwagę bigos, i nie chodziło tylko o cenę.
Kiedy poprosiłem mamę o ten przepis, zapisała mi go na kartce zatytułowanej „Mielone inaczej”. Niech więc tak będzie – bo faktycznie robi je inaczej. Sekretem jest to, jak mięso połączone jest, a właściwie nie połączone, z dodatkami.
Przed nami wyjątkowy czas, bo Boże Narodzenie coraz bliżej. Wieczerza wigilijna dostarczy nam znakomitych smaków, ale też mnóstwa kalorii. Niektóre dania ze świątecznego stołu to prawdziwe kaloryczne bomby. Jednak lubianą wigilijną zupę możemy jeść bez obaw. Niemal nie ma kalorii.
Na tydzień przed wigilią jedni spokojnie kończą dekorować lukrem świąteczne ciasta, a inni wciąż w popłochu szukają świątecznych prezentów. Specjalnie dla tych drugich przejrzałem ofertę kilku sklepów. Tu okazyjnie na ostatnią chwilę da się kupić miłe upominki związane z kuchnią, gotowaniem i jedzeniem.
Trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez ryb na wigilijnym stole. W wielu domach karp to pozycja obowiązkowa, ale w Święta raczymy się też śledziami, czy dorszami. Czy w tym roku słono zapłacimy za ryby? To sprawdzaliśmy w kultowym miejscu dla smakoszy ryb, czyli na Hali Rybnej w Gdyni.
Świąteczne potrawy zawsze smakują i aż proszą się o dokładkę. Czasem na jednej się nie kończy, a stąd już tylko krok do przejedzenia. Jak sobie poradzić z jego nieprzyjemnymi skutkami? Babcia Bronia do wody dodawała składnik, który pomagał w powrocie do formy.
Powiedzieć o karpiu, że jest rybą kontrowersyjną w kontekście wigilii, to nic nie powiedzieć. Jedni go kochają, inni nie cierpią. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez kilku postaci tego produktu, jednak część smakoszy uważa go za najwyżej zło konieczne na świątecznym stole i najchętniej zastąpiliby go innym. Tylko jakim? Podsuwamy kilka propozycji „zamienników” dla tradycyjnego wigilijnego karpia.
Królewski sernik to jedna z kultowych pozycji na świątecznych stołach w Polsce. Jest niestety dość czasochłonny w przygotowaniu. Na szczęście można go przygotować z serem z wiaderka, co ułatwia cały proces. Z tym przepisem taki sernik wychodzi bez pudła.
Ten przepis na pieczony schab sprawdzi się świetnie na świątecznym stole. Zwłaszcza że jeśli zrobimy takiego schabu za dużo (co często zdarza się w święta), możemy swobodnie jeść go jako wędlinę przez kolejne dni. A sam przepis jest bajecznie prosty.
Syrop z cebuli mimo upływu czasu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wzmocnienie odporności i jesienno-zimowe przypadłości. Klasyczną miksturę warto wzbogacić o dodatkowe składniki. Z nimi będzie jeszcze skuteczniejszy i o wiele smaczniejszy.
Barszcz czerwony już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Esencjonalna i niezwykle aromatyczna zupa najlepiej smakuje w Boże Narodzenie. Jednak przez jeden błąd podczas gotowania, może być do niczego. Tego unikajcie, gdy robicie barszcz czerwony.
Znany z Youtube kucharz Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na przekąskę z pieczarek. Choć zachwala je jako „dodatek do mięs i ryb ”, to sprawdzą się także jako dodatek do dań na świątecznym stole. Przepis jest oryginalny i, jak zachwala sam autor, „po prostu cudo”.
Podobno wielka sława to żart. Jak wypada znany youtuber w starciu z kultowym barem na Gubałówce? Takie recenzji nikt się nie spodziewał. Sprawdź kto z tej dwójki zasłużył na większą rozpoznawalność.
Przez jakiś czas miałem ten problem. Kiedy zdejmowałem z patelni smażoną rybę, na dnie naczynia zostawał po niej plaster panierki. Wreszcie poszedłem po rozum do głowy i teraz znam metodę, jak tego uniknąć. Działa za każdym razem.
Wszyscy używamy czosnku do gotowania. I wierzymy w jego zdrowotne walory. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, jak łatwo jest czosnek popsuć i całkowicie pozbawić go prozdrowotnych cech. Znany lekarz radzi, czego koniecznie musimy unikać.
Kompotu z suszu nie może zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. Ten świąteczny przysmak robię z dodatkiem, który zwykle sypiemy do ciast. Dzięki niemu wigilijny kompot nabiera jeszcze więcej smaku.