Zastanawialiście się, dlaczego w sklepach jajka są trzymane poza lodówką? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo przecież wiecie, że chłód przedłuża świeżość produktów. Tak naprawdę chodzi jednak o jeden detal, o jedną różnicę między mieszkaniem a supermarketem. Większość osób po zrobieniu zakupów umieszcza większość produktów w lodówce. Również i jajka, które lądują zwykle w przeznaczonym do tego celu miejscu, czyli na drzwiczkach lodówki. A jeszcze przed chwilą te jajka leżały w sklepie na zwykłej półce bez chłodzenia.Jak to więc jest z jajkami? Wymagają trzymania w warunkach chłodniczych, czy nie? Czemu w sklepach mogą je przechowywać na zwykłych półkach, a w domu zalecane jest włożenie ich do lodówki? Chodzi o mały szczegół.
Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Tak naprawdę nie ma nic prostszego. Wystarczy kilka cebul i tydzień oczekiwania, a pyszny szczypiorek pojawi się na twoim parapecie. Będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych jajek czy twarożku. Warto mieć go na wyciągnięcie ręki.Szczypiorek jest bardzo zdrowy i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zaostrzy smak pasty, sałatki czy twarożku, a przy okazji sprawi, że specjały te będą wyglądać bardziej apetycznie. Szczypiorek możecie kupić, jednak bez trudu wyhodujecie własny. Taka mała, doniczkowa uprawa będzie wystarczająca na domowe potrzeby. A jednocześnie będziecie mogli sięgnąć po świeży szczypiorek, gdy tylko najdzie was na to ochota.
Czy mleko trzeba trzymać w lodówce? Okazuje się, że nie każde mleko potrzebuje niskiej temperatury. Jeśli nie otworzymy jeszcze kartonu czy butelki, produkt możemy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Mleko, które powinno stać w lodówce potrzebuje jednak odpowiedniego miejsca, aby zachowało świeżość.W sklepach mamy obecnie ogromny wybór różnego rodzaju mleka- w butelkach, małych i dużych kartonach, większych baniakach, świeże, pasteryzowane. Wybór jest naprawdę spory. Mleko zaraz po zakupach wstawiamy do lodówki, zwykle na drzwi na dolną półkę, co nie jest wskazane.Nieodpowiednie przechowywanie mleka skutkuje jego szybszym psuciem i niezdatnością do spożycia. Nie każdy produkt jednak musi przed otwarciem stać w lodówce. Dowiedz się, jakie mleko należy wstawić do lodówki, na którą półkę, a jakie mleko może być przechowywane w kuchennej szafce.Mlekiem i produktami spożywczymi, które zaczynają się psuć, możemy się mocno zatruć. Po otwarciu kartonu czy butelki wypijmy je w ciągu maksymalnie 2 dni. Picie mleka prosto z opakowania skraca jego świeżość. Zawarte w ślinie enzymy przyspieszają proces psucia się produktu.
Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Uwielbiamy te owoce, choć apetyt trochę odchodzi, gdy trafi się na robaka. A wiecie, jak usuwać robaki z czereśni? Do pozbycia się ich potrzebujecie jedynie wody i 30 minut. Ten sposób naprawdę działa.Czereśnie to jedne z pierwszych, wiosennych owoców. Są bardzo smaczne i zdrowe. Działają odkwaszająco na organizm i regulują pracę układu pokarmowego. Zawierają też dużo jodu, potasu, fosforu, wapnia i żelaza, a także są zasobne w witaminy A, C i z grupy B. Mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. Dobrze wpływają na układ krwionośny i moczowy.Owoce te lubimy nie tylko my, smakują też robakom. Często można natrafić w nich na larwy muchówki nasionnicy trześniówki. Nie jest to zbyt miłe doświadczenie i często po takim spotkaniu mamy obrzydzenie do jedzenia czereśni. Jednak jest prosty sposób na to, by pozbyć się robaków z dojrzałych owoców.
Ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych w przygotowaniu wypieków. Najistotniejszym etapem jego przyrządzania jest wyrabianie masy. Będzie skuteczne jedynie wtedy, gdy zakończymy je po pojawieniu się małych pęcherzyków powietrza na powierzchni ciasta. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wypiek nie opadnie. Sprawdźcie, o czym jeszcze warto pamiętać. Ciasto drożdżowe doskonale smakuje z sezonowymi produktami np. śliwkami czy rabarbarem. O ile etap wyrastania można pominąć, z wyrabiania masy lepiej nie rezygnować. W końcu to właśnie on sprawia, że wypiek wychodzi lekki i puszysty. Podpowiadamy jak go prawidłowo przeprowadzić.
Gotowanie makaronu wydaję się czynnością prostą. Istnieje jednak jeden błąd, który sprawi, że smakołyk sklei się, przyjmując nieestetyczną zbitą formę. Wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, by zapobiec przykrej sytuacji. Dowiedzcie się, co jeszcze zapewni wam sukces. Makaron jest doskonałym dodatkiem do dań. Domowy specjał będzie idealny do rosołu czy pysznego sosu na bazie pomidorów. Aby jednak w pełni zachwycił jedzących, nie może się skleić podczas gotowania. Wiemy, co pomoże w poprawnym ugotowaniu mącznego wyrobu.
Szparagi zaczynają pojawiać się w warzywniakach. Amatorzy rarytasu rokrocznie zastanawiają się, czy można je zamrozić, by cieszyć się ukochanym smakiem nawet w środku zimy. Okazuje się, że wystarczy szparagi umyć i pozbawić je 1/3 zdrewniałej łodygi, by po przechowywaniu w chłodzie nadal były jędrne i pyszne. Szparagi z grilla czy zupa krem nie muszą być daniami kojarzącymi się z wczesnym latem. Ukochane warzywo wielu smakoszy dobrze zniesie mrożenie, jeśli zadbamy o kilka szczegółów podczas ich zabezpieczania. Najważniejsze jest usunięcie końcówek.
Tarka, której używacie w kuchni, nie jest już tak ostra, jak kiedyś? Zamiast kupować nowy sprzęt, wykorzystajcie papier ścierny. Z jego pomocą sprawicie, że urządzenie znowu stanie się funkcjonalne. Zdradzamy szczegóły przeprowadzenia domowej renowacji. Tarka kuchenna często przydaje się w kuchni. Używamy jej, gdy przyrządzamy placki ziemniaczane, zupę ogórkową czy zapiekanki z serem. Zależy nam zatem, by korzystanie z niej było jak najbardziej wygodne. Gdy tarka się stępi, pomocny będzie papier ścierny. Koniecznie wypróbujcie nasz prosty patent — zaoszczędzicie sporo pieniędzy.
Skórkę banana usuwacie, zaczynając od strony ogonka? To spory błąd, który przy bardziej dojrzałych owocach może zakończyć się ich zmiażdżeniem. Zdecydowanie łatwiej będzie, gdy proces rozpoczniemy od przeciwnego końca banana. Podpowiadamy jak to zrobić i wyjaśniamy, dlaczego właśnie taka metoda jest poprawna. Banan jest pysznym słodkim owocem, który doskonale sprawdza się nie tylko jako słodka przekąska, ale też dodatek do owsianki czy baza do upieczenia wyśmienitego chlebka. Przygotowanie go do dalszych kulinarnych czynności zwykle nie nastręcza problemów, lecz zdarza się, że końcówka banana ulega uszkodzeniu. Wszystko dlatego, że obieranie dość często zaczynamy ze złej strony.
Zmywarka jest sprzętem, dzięki któremu mamy czyste naczynia. Poznajcie jednak ukrytą funkcję zmywarki. Nie każdy bowiem wie, co jeszcze to urządzenie potrafi. Z pewnością wielu z was będzie zaskoczonych faktem, że zmywarka może wam czasami zastąpić kuchenkę. Ciekawe, prawda?Zmywarki na stałe zagościły w naszych kuchniach. Pozwalają nam zaoszczędzić czas potrzebny na zmywanie naczyń. Okazuje się też, że działają bardziej ekonomicznie, niż my, gdy zmywamy ręcznie. Można jeszcze bardziej zwiększyć ich ekonomiczność, wykorzystując je do innych zadań. Jakich?
Maliny już niebawem pojawią się w sklepach i na straganach. Wielu smakoszy z pewnością skusi się na ich zakup. Jak jednak oczyścić ten pyszny owoc i nie uszkodzić go? Warto zrezygnować z płukania rarytasu pod bieżącą wodą. Jest inny sposób mycia, który nie uszkodzi tych drobnych jagód. Maliny są wyśmienitymi owocami, z których warto przygotować dżem czy sok. Doskonale smakują też na surowo w sałatkach oraz jako dodatek do sernika. Zanim jednak przystąpimy do konsumpcji, warto dowiedzieć się jak umyć ten smakołyk bez utraty smaku i walorów wizualnych.
Wasz piekarnik zabrudził się podczas przygotowywania potraw? Z łatwością wyczyścicie go przy pomocy produktu, który z pewnością macie w kuchni. Przypalone resztki jedzenia posypcie sodą oczyszczoną zmieszaną z odrobiną wody. Po kilku godzinach plamy bez trudu usuniecie. Koniecznie sprawdźcie ten patent.Piekarnik jest przydatnym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy zarówno wyborny schab, jak i idealną na rodzinny obiad zapiekankę. Korzystanie z niego wiąże się jednak z pojawiającymi się tłustymi plamami, które z czasem staja się coraz trudniejsze do usunięcia. Znamy proste sposoby, dzięki którym zabrudzenia znikną niemalże w okamgnieniu.
Czereśnie są jednymi z bardziej smacznych owoców pojawiających się w Polsce na początku czerwca. Ostatnio wyborny rarytas stał się przedmiotem dyskusji internetowej. Wszystko za sprawą zdjęcia, przedstawiającego stoisku gdzie za zakup kilograma smakołyku sprzedawca wyznaczył cenę 260 złotych. Czereśnie pasują zarówno do mięs — np. pieczonej karkówki — sałatek czy porannej owsianki. Okazuje się jednak, że na rarytas ten w tym roku być może mało kto będzie mógł sobie pozwolić. W internecie bowiem dyskutowano o rekordowo kosztownych zakupach tego owocu.
Czy pieczarki trzeba obierać przed gotowaniem lub smażeniem? Odpowiedź z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, bo jak się okazuje, obieranie pieczarek wcale nie jest konieczne. Dzięki pominięciu tego etapu, przyrządzenie pieczarek stanie się o wiele szybsze. Pieczarki są tymi grzybami, po które sięgamy najczęściej. Wynika to z ich dużej dostępności, niskiej ceny, ale też doskonałego smaku i aromatu. Lubimy pieczarki duszone, zapiekane czy też gotowane jako składnik zupy. To, co powstrzymuje wiele osób przed ich zakupem i przyrządzaniem, to ich obróbka wstępna. Jak pomyślimy, że trzeba je będzie obrać, to rezygnujemy z ich zakupu. Czy jednak obieranie pieczarek jest konieczne?
Wiecie, jak gotować kalafiora, żeby był biały i pachnący? Wyjaśniamy krok po kroku, co należy zrobić. Na wstępie jednak możemy wam powiedzieć, że do wody, w której gotuje się warzywo, wystarczy wsypać szczyptę cukru. Dodatek tej przyprawy zrobi dużą różnicę. Będziecie zaskoczeni. Kalafior nigdy nie był tak biały.Kalafior to pyszne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można je zapiekać, smażyć, ale najczęściej jednak je gotujemy. W tym ostatnim przypadku często zdarza się, że gotowy kalafior nie zachęca zapachem, a na dodatek nie jest śnieżnobiały. Co zrobić, by to zmienić?
Szparagi są smakowitym warzywem sezonowym, po które warto sięgnąć nim znikną. Białe łodygi będą pozbawione nieprzyjemnej goryczki, jeśli do wody, w której je będziemy gotowali, wlejemy mleko. Wystarczy odrobina dodana po 3-5 minutach od rozpoczęcia podgrzewania. Koniecznie sprawdźcie nasz patent. Dzięki niemu pokochacie smak warzywa. Szparagi przyrządzić możemy na kilka różnych sposobów. Najprostsze będzie ugotowanie, zapieczenie lub zgrillowanie. Zdradzaliśmy już najlepsze pomysły na to, z czym je podać. Dziś podpowiemy jak je ugotować, by ustrzec się nieprzyjemnego gorzkiego smaku.
Koperek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży i ma intensywny zielony kolor. Taki jednak będzie zaledwie w pierwszych dniach po zakupie. Czy możliwe jest, by przedłużyć jego świeżość? Podpowiadamy jak skutecznie przechować koperek. Koperek chętnie dodajemy do młodych ziemniaków czy ogórkowej. To aromatyczne zioło jest idealne na świeżo, tuż po posiekaniu. Co jednak zrobić, gdy już wiemy, że nie zdążymy go zjeść nim zżółknie czy utraci jędrność? Zdradzamy proste triki na zachowanie walorów dodatku.
Wielu z was z pewnością zastanawiało się kiedyś, czy można jeść surowe brokuły. Nie każdy ma świadomość, że i owszem można. Surowe warzywa są zwykle zdrowsze, jednak każdy przepis na potrawę z brokułów każe je najpierw obgotować. Jak więc jest z tym apetycznie wyglądającym warzywem?Brokuł podobnie jak kalafior, czy kapusta należą do roślin krzyżowych. I mimo tego wspólnego pochodzenia, a też i podobnego smaku, widać jednak różnicę w podejściu do tych warzyw. Często robimy bowiem surówkę z kapusty, potrafimy też schrupać świeżego kalafiora. Brokuł jednak nie bardzo zachęca nas swoją surowizną.
Owsianka jest jedną ze smaczniejszych śniadaniowych propozycji, której nie odmówi sobie wielu smakoszy. Ten zdrowy i sycący specjał można przygotować w piekarniku. Przepis nie jest skomplikowany, a zmieniając dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inną kompozycję. Koniecznie sprawdźcie ten sposób na ciepłe i smaczne rozpoczęcie dnia.Pieczoną owsiankę, podobnie jak tę nocną, przygotować możecie wieczorem — w ten sposób, rano nie stracicie ani chwili snu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą ilość. Owsianka w lodówce może postać nawet dwa dni, a na zimno smakuje równie dobrze. Spróbujecie?
Dziś powiemy wam, co zrobić, żeby nie płakać przy krojeniu cebuli. Znamy kilka sprytnych patentów, dzięki którym rozwiążesz ten problem raz na zawsze. Jednym z nich jest wcześniejsze schłodzenie warzywa. Są też inne, skuteczne pomysły, które z pewnością warto poznać. Cebula jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, które jednak często daje nam się we znaki. Przy jej krojeniu łzy bowiem same lecą z oczu. To niestety gorsza strona jej cudownego składu. Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli? Na ten dyskomfort naraża nas kwas siarkowy znajdujący się w tym warzywie. W czasie krojenia cebuli uwalniane są enzymy, które reagują z aminokwasami zawierającymi siarkę. W wyniku tej reakcji powstają kwasy sulfonowe, które przekształcają się w gaz wywołujący łzawienie. Podrażnia on oczy, a ich reakcją obronną jest łzawienie. Choć przed łzawieniem trudno się powstrzymać, jest kilka sposobów, na to, by ograniczyć wpływ gazu na nasze oczy. Można też spowolnić albo ograniczyć niepożądaną reakcję. Oto kilka sprytnych sposobów.
Daktyle są wyśmienitymi owocami, po które warto sięgać. Ten rarytas nierzadko kupić można w opakowaniu z patyczkiem, który zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się jednak, że ma on za zadanie pomóc nam w konsumpcji produktu. Wyjaśniamy w jaki sposób. Daktyle mogą stanowić pyszną słodką przekąskę. Są przy tym niezwykle zdrowe, choć wcale nie tak lekkie. Więcej o zaletach ich spożywania wspominaliśmy już wcześniej. Dziś wyjaśnimy, dlaczego do paczek z tym smakołykiem trafia długi drewniany lub plastikowy patyczek o nietypowym kształcie.
Gotowanie na parze jest zdrową techniką przyrządzania potraw, która pozwala zachować w produktach cenne wartości odżywcze. Posiadanie w domu parowaru z pewnością ułatwi wam zrobienie smacznych i lekkich posiłków. Zdradzamy tajniki korzystania z tego urządzenia. Gotowanie na parze będzie dobrym rozwiązaniem nie tylko dla osób, które chcą zadbać o linię czy wrócić do formy po chorobie. Ten sposób obróbki termicznej jest idealny dla każdego, kto chciałby dostarczyć sobie maksymalną ilość zawartych w spożywanych produktach witamin i minerałów. Znamy najistotniejsze zasady przyrządzania potraw tą techniką.
Mikrofalówka jest urządzeniem, które ułatwia odgrzewanie potraw. Aby jednak korzystanie z niej było bezpieczne, powinniśmy regularnie ja sprzątać. Do usunięcia zabrudzeń idealnie sprawdzi się roztwór octu. Wystarczy wstawić miskę z płynem do urządzenia, nastawić na pełną moc i podgrzewać zaledwie przez 5 minut. Efekty przyjemnie was zaskoczą. Wasza mikrofalówka pełna jest zaschniętych zabrudzeń? A może wydziela się z niej nieprzyjemny zapach? Znamy sposoby, dzięki którym, pozbędziecie się problemu. Z prostymi domowymi patentami urządzenie znowu będzie lśniło czystością.
Znacie roślinę ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście kalarepy? Okazuje się, że mają wiele smacznych zastosowań. Dlatego nie wyrzucajcie ich nigdy więcej, tylko wykorzystajcie je podobnie jak szpinak — do dań ciepłych lub zimnych.Liście kalarepy traktowane są przez większość osób jak odpad. Odcina się je, po to, by przygotować do jedzenia chrupiącą bulwę. Tymczasem liście kalarepy są podobnie jadalne jak bulwa i też łagodne w smaku.
Jecie dużo jajek? A co robicie z wytłoczkami po nich? Dziś zdradzimy wam cztery sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem, bo te opakowania mają ogrom zastosowań. Można je wykorzystać w kuchni, ale nie tylko. Poznajcie możliwości wytłoczek po jajkach.Wytłoczki, w których sprzedawane są jajka, pełnią funkcję ochronną. Zapobiegają bowiem obtłukiwaniu się jajek i rozbijaniu skorupek. Doskonale amortyzują nieduże uderzenia i wstrząsy. Najpopularniejsze są wytłoczki tekturowe, jednak można też spotkać plastikowe. Po zjedzeniu jajek lub ich przełożeniu do lodówki pudełka lądują zwykle w koszu na śmieci. I wziąwszy pod uwagę wielorakość ich zastosowania, trzeba przyznać, że jest to ogromne marnotrawstwo. Czas więc to zmienić.
Po kiełbasę z grilla sięga wielu smakoszy. Jej przyrządzanie wydaje się bardzo proste. Wystarczy bowiem naciąć wyrób i położyć go na ruszcie. Tylko czy na pewno? Jeśli nie zastanawialiście się nigdy, po co nacięcia są robione, informacja, że nie jest to konieczne, może być dla was zaskakująca. Ubogie w tłuszcz kiełbaski powinny jednak być pieczone w całości. Sprawdźcie dlaczego. Kiełbasa z grilla jest doskonała zarówno w towarzystwie chrupiącego domowego chleba i ketchupu, jak i z delikatnymi grillowanymi szparagami czy inną lekką surówką. Okazuje się jednak, że popularny zabieg nacinania może znacznie wpłynąć na smak upieczonego rarytasu.
Grillowanie jest zdrową i przyjemną formą przygotowania posiłków. Warunkiem jednak jest przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wykorzystywanie tych samych sztućców do mięsa surowego i upieczonego. Takie działanie może mieć przykre konsekwencje. Wystrzegajcie się go. Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli zachowamy pewne środki ostrożności. Wspominaliśmy już, jakie produkty na ruszt trafić nie powinny i w jakich miejscach lepiej grilla nie rozpalać. To jednak niejedyne zagrożenia, jakie wiążą się z tą formą przygotowania posiłków i spędzania czasu. Wiemy jak wyeliminować najpoważniejsze błędy.
Kawa spożywana w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że nie tylko ilość, ale też pora spożycia czarnego naparu ma znaczenie. Są bowiem momenty, w których jej wypicie nie będzie najlepszym pomysłem. Wiemy, jaka jest najlepsza pora na filiżankę pobudzającego naparu. Kawę pijemy ze względu na jej walory smakowe oraz efekt pobudzenia, jaki uzyskujemy dzięki zawartej w niej kofeinie. Naukowcy ustalili, w jakich porach działanie to będzie najskuteczniejsze. Okazuje się, że najlepszy moment wcale nie przypada tuż po przebudzeniu.