Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju. Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.
Pomysł na szybką i smaczną przekąskę na Sylwestra bez pieczenia, smażenia, gotowania? Przygotuj roladki z tortilli z szynką i papryką konserwową. Roladki będą gotowe błyskawicznie, zrobisz je z kilku podstawowych składników, a efekt zachwyci każdego.Roladki z tortilli są jedną z tych przekąsek, które są na moim stole podczas każdej imprezy i na sylwestra. Są bardzo proste w przygotowaniu i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Jedną z moich ulubionych wersji są roladki z szynką i papryką konserwową.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystuję paprykę, którą przygotowałam na zimę. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj produkt o małym składzie i bez chemicznych konserwantów. Sprawdź również skład tortilli. Meksykańskie placki są delikatne w smaku, nie mogą trącić octem, ponieważ zepsują całe danie.Oprósz papryki konserwowej i szynki drobiowej, do roladek z tortilli potrzebujesz jeszcze mieszanki sałat oraz serka kanapkowego i szczypiorku. Serek wymieszaj z posiekaną zieleniną i rozprowadź równomiernie po placku. Wyłóż pozostałe składniki, zwiń, pokrój i przekąska będzie gotowa.
Domowe nuggetsy z kurczaka są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę i na rodzinny obiad. Soczyste mięso i panierka z płatków kukurydzianych jest naprawdę świetnym połączeniem. Nuggetsy przygotuj w piekarniku, będą o wiele lżejsze i zdrowsze niż smażone na oleju.Sekretem smaku nuggetsów jest ciasto. To nie tylko jajko, mleko i mąka, ale również przyprawy. Do ciasta dodaj więc słodką i ostrą paprykę mieloną oraz czosnek granulowany. Możesz doprawić je również ulubionymi ziołami, np. oregano lub bazylią. Panierkę jak z McDonald's przygotujesz z płatków kukurydzianych. Pokrusz je dość mocno i obtocz w nich mięso. Nuggetsy piecz w piekarniku. W środku będą soczyste, z zewnątrz bosko chrupiące i złociste. Domowe nuggetsy będą również o wiele zdrowsze niż smażone w oleju lub kupione w popularnej sieci restauracji.Domowe nuggetsy podaj z ketchupem, musztardą lub przygotuj ulubiony sos. Gorąco polecam sos czosnkowy z jogurtu, majonezu i kilku ząbków czosnku. Sos curry, BBQ i inne równie dobrze będą łączyć się z pieczonym mięsem. Przygotuj swój ulubiony zestaw imprezowy.
Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Galareta jest prosta w przygotowaniu, jednak jeden błąd może zrujnować całą potrawę. Nigdy nie dolewaj octu do wywaru, ponieważ galareta nie stężeje.Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są kultową potrawą, która gości na naszych stołach podczas większych imprez i uroczystości. W podstawowym przepisie na zimne nóżki znajdziemy wieprzowinę, jednak wersja z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.Do sylwestrowych galaretek z kurczakiem dodaj ulubione warzywa. Gorąco polecam kukurydzę, groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę. Możesz dodać również paprykę, korzeń pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Galaretka będzie gotowa po 2-3 godzinach chłodzenia.Podczas gotowania wywaru na sylwestrowe galaretki z kurczakiem musisz pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Nigdy nie dodawaj octu do rosołu, ponieważ galareta nie stężeje, a całe danie będzie do wyrzucenia. Ocet podaj do gotowej już galarety, żeby podkreślić jej smak.
Zdarza się czasem, że w lodówce mamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Sprzyja to niestety marnowaniu żywności. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby te straty zminimalizować. Dziś podpowiemy, jak odświeżyć wędlinę.Zbyt duża ilość jedzenia w lodówce potrafi być niemałym problemem. W dużej mierze dotyczy on wędlin, które zakupiliśmy w zbyt dużej ilości. Jak odświeżyć wędlinę, aby nadal można ją było ze smakiem zjeść? Zachęcamy do lektury.
Pierś kurczaka jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Dziś proponujemy Wam pierś kurczaka w miodowo-octowej glazurze. Przyrządzenie jej na patelni zajmie dosłownie kwadrans. Wygląda apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zachowajcie ten przepis w pamięci, bo może się przydać jeszcze nie raz. Pierś kurczaka z patelni jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso przyrumienione na oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Kurczak z patelni będzie gotowy błyskawicznie. Obiad uzupełnij o ulubione dodatki.Moja propozycja obiadowa? Pierś kurczaka z patelni z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem z czosnkiem i śmietanką. Całe danie jest kompletne, pożywne, zdrowe i bardzo aromatyczne. Do kurczaka będą pasować również surówki, domowe przetwory, frytki i wiele innych. Skomponuj swój ulubiony zestaw.Do przygotowania piersi kurczaka z patelni potrzebujesz dodatków, które z pewnością masz w domu. Usmażony kurczak będzie w środku soczysty i miękki, a z zewnątrz będzie pokryty apetyczną glazurą.
Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.
Kotlety z kurczaka w serowej panierce przygotujesz błyskawicznie. Soczyste, cienkie kotlety drobiowe w chrupiącej panierce smakują jeszcze lepiej od wieprzowiny. Są też o wiele lżejsze. Kotlety z kurczaka podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Delikatne mięso z kurczaka doprawione aromatycznymi przyprawami i obtoczone w panierce zawsze wychodzą perfekcyjnie. Panierka przygotowana z bułki tartej i żółtego sera nie ma sobie równych. Poznaj przepis na kotlety z kurczaka w serowej panierce.Kotlety z z kurczaka w serowej panierce podaję z przeróżnymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych zestawów jest kotlet z domowymi frytkami z batatów i kiszoną kapustą własnej roboty. Taki obiad jest błyskawiczny w przygotowaniu i zawsze wszyscy jedzą ze smakiem.Kotlety z kurczaka w serowej panierce doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Dopiero później obtaczam w mące, jajkach i panierce z bułki tartej i tartego sera. Kotlety smażę wyłącznie na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso, ser i bułka się nie przypalają.
Jesteście wielbicielami flaczków? A wiecie, na jakim wywarze wyjdą najsmaczniejsze? Szefowie kuchni nie mają wątpliwości, że na wołowym. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i esencjonalny w smaku niż wywar drobiowy. Flaki należy odpowiednio przygotować przed przyrządzaniem potrawy. W przeciwnym razie będą twarde i niesmaczne. Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie.Flaczki wołowe są tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Niektórzy flaki gotują na samej wodzie, inni na wywarze z kurczaka. Najlepsi szefowie kuchni do ugotowania potrawy wykorzystują aromatyczny bulion wołowy. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Bulion przygotujesz na kościach wołowych, szpondrze lub kawałku wołowiny z kością. Wystarczy, że ugotujesz mięso z warzywami rosołowymi. Nie zapomnij o przyprawach, jak liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wywar z kości gotuj podobnie jak rosół - na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. Sól i pieprz dodaj pod sam koniec, kiedy bulion najdzie już smakiem i aromatem.Żeby flaczki były miękkie i delikatne, koniecznie przygotuj je przed przyrządzaniem dania. Kluczowe jest obgotowanie flaków kilkukrotnie przez 30 minut od momentu wrzenia wody. Jeśli tego nie zrobisz, flaczki nie będą ani smaczne, ani miękkie i zepsują całą potrawę.
Pieczony kurczak jest pysznym daniem idealnym na rodzinny obiad. Jest też na tyle elegancką potrawą, że doskonale sprawdzi nawet jako danie świąteczne i na większe uroczystości. Sekretem wybornego smaku proponowanej przez nas potrawy jest aromatyczna marynata. Właśnie dzięki niej kurczak nie jest suchy i ma doskonały smak. Pieczony kurczak jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Chętnie zjedzą go duzi i mali, bo naprawdę trudno oprzeć się tak delikatnemu mięsu. Kurczak wyjdzie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku, a więc dokładnie taki, jakiego wszyscy uwielbiają. Kurczak pieczony w całości, marynowany uprzednio w ziołach, miodzie i czosnku zachwyca smakiem i aromatem. Pamiętajcie jednak, że mięso musi być marynowane kilka godzin, żeby naszło przyprawami. W marynacie nie może zabraknąć soku z cytryny, który zmiękcza włókna i sprawia, że mięso wychodzi niezwykle delikatne.Pieczonego kurczaka możesz nafaszerować warzywami, np. ziemniakami, selerem, marchewką. Warzywa będą jednak o wiele smaczniejsze, kiedy upieczesz je osobno na blaszce i oprószysz ziołami. Kurczaka możesz także podać z innymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować. Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.
Roladki z piersi kurczaka są proste w przygotowaniu i efektowne. Znakomity farsz z pieczarek i sera zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem i poproszą o dokładkę.Mięso nadziane fantastycznym, dobrze doprawionym farszem spodoba się wielu smakoszom. Tomasz Strzelczyk postawił na dobrze znane połączenie grzybów i sera żółtego, a ziołami i czosnkiem dodatkowo podkreślił ich smak. Całość smakuje obłędnie.
Pomysł na szybki, pożywny i smaczny obiad? Przygotuj kurczaka w złocistej panierce. Mięso kilkukrotnie panierowane w mleku, mące i mieszance aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?Kurczak jak z KFC posmakuje całej rodzinie. Delikatna, lekko chrupiąca panierka zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Gotowe mięso wygląda i smakuje jak z popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi, jednak jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?Do przygotowania kurczaka na obiad wykorzystaj ulubione mięso. Mogą to być nóżki, skrzydełka, piersi, filety. Danie podaj z domowymi frytkami z ziemniaków lub batatów. Przygotuj również ulubione sosy i surówkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej, świetnie komponuje się z resztą dania.Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC? Sekretem jest kilkukrotne obtaczanie mięsa w mleku z jajkiem i mące wymieszanej z przyprawami. W panierce nie może zabraknąć soli czosnkowej, cebuli granulowanej i czerwonej papryki. Mięso przed panierowaniem należy moczyć w mieszance mleka i jajka. To prosty trik, dzięki któremu kurczak będzie soczysty i delikatny.
Biedronka zaskakuje nowymi promocjami. Do końca listopada kupisz filet z kurczaka pakowany próżniowo za 18, 99 zł za kilogram. Marynowany w ziołach, pieczony kurczak jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Podaj go z ulubionymi dodatkami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem doskonałego smaku są przyprawy i odpowiedni czas marynowania mięsa. Kurczak doprawiony papryką mieloną, cebulą granulowaną, czosnkiem, tymiankiem i kminem rzymskim zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Kurczaka przygotujesz błyskawicznie za niewielkie pieniądze. Tani obiad będzie hitem.Ceny mięsa niestety są coraz wyższe. Supermarkety przygotowują jednak wiele ciekawych promocji, dzięki którym możesz zaoszczędzić. W Biedronce filet z kurczaka kupić w zaskakująco niskiej cenie za kilogram. Pakowane próżniowo mięso będzie smaczne, świeże, a Ty z łatwością przygotujesz tani obiad dla najbliższych.Pieczony filet z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki gotowane lub pieczone i prostą surówkę, np. z marchewki i jabłka. Mizeria, kapusta kiszona, czy inne domowe przetwory również będą doskonale komponować się z soczystym mięsem.
Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.
Rosół jest klasyczną zupą, która za każdym razem powinna być idealnie przyrządzona. Aby uniknąć podania mdłego bulionu bez wyrazu, do wywaru podczas gotowania dodaj nieco sosu sojowego. Przyprawa ta ma charakterystyczny, słony smak, który odpowiednio podkręci Twoje danie oraz nada mu intensywnego koloru.Kluczem do sukcesu przy gotowaniu rosołu jest przestrzeganie kilku zasad. Mięso na rosół zalewaj zawsze zimną wodą. Użyj możliwie różnorodnych części, zarówno drobiowych jak i wołowych. Na rosół wybieraj mięso z kością, np. udko z kurczaka czy wołowy szponder.Rosół kojarzy nam się z długim gotowaniem, pamiętaj jednak, aby nie przesadzić. Optymalny czas gotowania wywaru to ok. 2,5-3 godziny na małym ogniu. Aby warzywa nie rozgotowały się oraz zachowały cenne witaminy, dodaj je do garnka z rosołem na ok. godzinę przed planowanym wyłączeniem kuchenki.
Quesadilla z kurczakiem jest idealną przekąską na mecz i spotkania w większym gronie. Meksykańskie tortille zapieczone z mięsem, warzywami i serem są o wiele smaczniejsze od chipsów. Quesadille podaj z ulubionym sosem, wszyscy zjedzą je z przyjemnością.Już za chwilę rozpoczną się mistrzostwa świata w piłce nożnej. Jeśli chcesz oglądać mecze z rodziną lub przyjaciółmi, warto pomyśleć o odpowiednich przekąskach na mecz. Zapomnij o chipsach i niezdrowych produktach. Quesadilla z kurczakiem jest pożywna i o wiele smaczniejsza, a Ty przygotujesz ją w kilka chwil.Do quesadlii z kurczakiem potrzebujesz podstawowych składników: tortilli, mięsa, papryki, cebuli, kukurydzy i oczywiście żółtego sera. Kurczaka dopraw słodką papryką mieloną. Całą quesadillę natomiast oprósz posiekaną kolendrą lub natką pietruszki zaraz przed podaniem. W ten sposób wzmocnisz aromat całej potrawy.Quesadillę z kurczakiem warto podać z ulubionymi sosami. Polecam sos pomidorowy, czosnkowy, bbq, gęsty jogurt grecki lub kwaśną śmietaną. Placki rewelacyjnie smakują również z guacamole, czyli pastą z awokado z dodatkiem pomidorów i czosnku.
Jak szybko rozmrozić mięso? Zamrożone mięso najszybciej rozmrozisz w misce z zimną wodą. To najlepsza i najszybsza metoda prawidłowego rozmrażania wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Masa osób wsadza mięso do gorącej wody. W żadnym wypadku tak nie rób. Rozmrażanie mięsa w ten sposób grozi zatruciem. Niektórzy rozmrażają mięso w mikrofalówce, inni przekładają na talerz i zostawiają na kuchennym blacie. Metod na rozmrażanie mięsa jest bardzo wiele. Jak szybko rozmrozić mięso? Najlepszą metodą jest wstawienie mięsa do miski z koniecznie zimną wodą. Wodę należy wymieniać co pół godziny.Nigdy nie rozmrażaj mięsa zostawiając go na kuchennym blacie lub wkładając do miski z ciepłą wodą. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje namnażanie się chorobotwórczych bakterii w zatrważającym tempie. Takim mięsem możesz się bardzo poważnie zatruć. Jak szybko rozmrozić mięso?Rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie mrozić. Ten błąd również może być opłakany w skutkach. Kilkukrotnie zamrażane i rozmrażane mięso nie nadaje się do spożycia, a zjedzenie nawet małej ilości produktu grozi bardzo poważnym zatruciem pokarmowym.
Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? Tomasz Strzelczyk zdradził świetny patent na wykorzystanie resztki wywaru i innych składników. Przygotowana potrawka z kurczaka i marchewki z dodatkiem szparagów z puszki jest propozycją na sycący obiad dla całej rodziny.Tomasz Strzelczyk z prostych produktów potrafi ugotować rewelacyjne potrawy. Ostatnio podzielił się przepisem na obiad z resztek po rosole z dodatkiem szparagów z puszki. Przyrządzone danie podane z ugotowanym ryżem jest pożywne i pełne smaku. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube znajdziemy wiele ciekawych przepisów i inspiracji kulinarnych, między innymi na dania główne i słodkie desery. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis na obiad z resztek po rosole wykorzystane w tym artykule.Danie z kurczaka i warzyw po rosole posmakuje całej rodzinie. Tomasz Strzelczyk gęsty sos przygotowuje na bazie wywaru i wody ze szparagów. Dodaje również warzywa, śmietanę, odrobinę mąki i całość doprawia gałką muszkatołową, pieprzem mielonym i natką pietruszki.
Któż z nas nie zna smaku soczystego smażonego kurczaka z popularnej amerykańskiej sieciówki? Sekretem restauracji jest niezwykle apetyczna panierka. Teraz taką panierkę jak z KFC możesz przygotować we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujesz, to ciasto naleśnikowe i przyprawy.Kurczak z panierką jak z KFC jest prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim mięso. Kurczaka warto marynować w mieszance przez kilka godzin. Dzięki temu usmażone mięso jest wyjątkowo soczyste i pełne smaku.
Odkąd pamiętam zawsze marzyłam o własnej restauracji. Uwielbiałam oglądać programy kulinarne i po cichu zazdrościłam ich uczestnikom umiejętności „wyczarowania” pięknych i apetycznych potraw. Urządzając kuchnię przyjaciele namówili mnie na zakup piekarnika Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH. Od tego momentu wiele się zmieniło. Każde spotkanie z rodziną i przyjaciółmi stało się dla mnie okazją do doskonalenia swoich kulinarnych umiejętności. Uwielbiam testować nowe przepisy i wyjątkowe funkcje piekarnika. Gdy opowiadam o nich moim bliskim, wręcz nie kryją oni zaskoczenia niepozorny sprzęt może ułatwić życie. Z radością zaczęłam eksperymentować w kuchni. Nie ważne, czy słodko czy słono, zawsze wyjątkowo apetycznie. Zyskałam nie tylko ważny element wyposażenia kuchni, ale również wsparcie swoich marzeń. Wszystko za sprawą kilku innowacyjnych funkcji.Domowa piekarnia jak marzenieCiepłe świeże bułeczki do pracy? Zawsze kupowałam je w piekarniach i nie sądziłam, że ich przygotowanie może okazać się tak proste. A wszystko za sprawą funkcji SOFT +, która tworzy delikatny klimat dla idealnego wypieku. Dzięki niej z łatwością piekę domowy chleb, bułki lub bajgle o chrupiącej skórce i idealnie puszystym wnętrzu. Nie muszę rano wychodzić do piekarni, bo mam ją we własnym domu. Przygotowanie śniadania nigdy nie było przyjemniejsze zwłaszcza, kiedy towarzyszy temu ten niezwykły aromat świeżego wypieku. Pieczywo jest tak smaczne, że robię dodatkowe kanapki również do pracy, zwłaszcza, że moimi wypiekami zaczęli zajadać się już nawet koledzy z pracy. Obiady w najlepszym styluGdy pieczenie bułek opanowałam do perfekcji postanowiłam zaprosić na obiad rodzinę. Nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad, ponieważ mam do dyspozycji Cook with me i książkę kucharską w aplikacji hOn zawierającą ponad 350 przepisów. Podoba mi się, że każde danie ma uwzględniony czas przygotowania, poziom trudności, a także rodzaj diety na przykład: bezglutenowej lub wegetariańskiej. Dzięki temu zawsze wiem, które danie wybrać, bez względu na okazję. Na rodzinny obiad wybrałam potrawę z kurczakiem, a mój piekarnik zapewnił idealnie chrupiącą skórkę i soczystę wnętrze. Pomogła mi w tym funkcja Tailor bake, która wykorzystuje grzałki o pulsacyjnym działaniu. Brzmi niezrozumiale? Najważniejszy jest efekt! Mięso smakuje idealnie, a przy tym jest zdrowsze i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Dzięki temu, że urządzenie posiada doskonałe oświetlenie na bieżąco mogę podglądać efekty pieczenia. Przydatna jest również termosonda, która umożliwia precyzyjne określenie temperatury wewnątrz przygotowanej potrawy. Z takim sprzętem po prostu ryzyko kulinarnej wpadki jest bliskie zeru. Nie jest to oczywiście koniec zalet mojego kuchennego pomocnika. Dzięki funkcji Multi-lever mogę przygotowywać różne potrawy w tym samym czasie, na różnych poziomach wnętrza piekarnika, ponieważ gorące powietrze jest równomierne rozprowadzane, a zapachy nie mieszają się zwłaszcza, że przy zachowaniu standardowych wymiarów zmieści się w nim więcej naczyń. Natomiast prowadnice teleskopowe zagwarantują stabilne, komfortowe i co najważniejsze bezpieczne wysuwanie się naczyń, które znajdują się w piekarniku. A najlepsze zostawiam na koniec! Mycie piekarnika nigdy nie było takie proste.Piekarnik, który czyści się samPo każdej uczcie przychodzi moment na sprzątanie. W pełni dotykowy wyświetlacz cyfrowy pozwala na wygodną i intuicyjną nawigację oraz łatwe zarządzanie wszystkimi trybami pracy urządzenia, w tym również czyszczenie piekarnika. Wystarczy wybrać funkcję autoczyszczenia pyrolicznego eco +, a system aktywuje eliminację wszelkich osadów tłuszczu i pozostałości po pieczeniu, spalając je w temperaturze 430°C. Wówczas wystarczy już tylko zebrać popiół miękką ściereczką.Piekarnik Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcą cieszyć się wyjątkowymi potrawami i realizować swoje kulinarne marzenia - jak ja - i tworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji!
Surówka z dyni nie należy do najpopularniejszych, ale z pewnością jest godna polecenia. Wymieszajcie dynię z jabłkiem, marchewką i orzechami włoskimi, a uzyskacie pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Surówka jest słodkawa i delikatna, doskonale komponuje się z drobiem i wieprzowiną.Sezon na dynie w pełni, wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele prostych i wyśmienitych potraw. Nie musimy wyłącznie piec dyni lub gotować z niej zupy. Dynię możemy również jeść na surowo, np. w formie doskonałej surówki obiadowej.Sekretem surówki jest dressing przygotowany z wyciśniętego soku z pomarańczy i płynnego miodu. Te dwa składniki to doskonałe połączenie, świetnie podkreślają smak dyni, jabłka, orzechów i marchewki, a także doskonale łączą się z delikatnym mięsem.Orzechy włoskie przed prażeniem obierzmy z gorzkiej skórki. W tym celu zalejmy orzechy wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie skórka sama zacznie odchodzić, a my błyskawicznie przygotujemy orzechy do przepysznej surówki z dyni.
Żołądki drobiowe w sosie curry są aromatyczną i smaczną propozycją na obiad. Do jego przygotowania potrzebujesz kilku niedrogich produktów. Jeśli masz więc ochotę na sycące i pomysłowe danie, które nie zrujnuje kieszeni, ten przepis jest jak znalazł dla Ciebie.Żołądki drobiowe, podobnie jak wszystkie podroby, są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ich niska cena sprawia, że tym bardziej warto włączyć je do swojego jadłospisu. Wyśmienite żołądki w sosie curry są na tyle smaczne, że gdy raz ich spróbujecie, będziecie do nich wracać.
Smak gyrosu zawładnął sercami Polaków. Grecki specjał spożywamy w pieczywie, jako danie obiadowe, a nawet w formie sałatki. My w ramach smakowej rewolucji przedstawiamy przepis na zupę gyros. Rozgrzewające, lekko pikantne danie idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory.Zupa gyros, poza dodatkiem chrupiących warzyw oraz aromatycznych przypraw, zawiera w sobie mięso z kurczaka. Przed przystąpieniem do gotowania zaplanuj sobie ok. 2 godzin na jego zamarynowanie. Finalny smak będzie wart każdej sekundy oczekiwania.
Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.
W chłodny jesienny wieczór nie ma nic lepszego, niż talerz rozgrzewającego rosołu. Kiedy za oknem niesprzyjająca aura, można odrobinę sobie dogodzić i przygotować rosół w wyjątkowej, bogatej wersji. Magicznym składnikiem w tym przypadku jest anyż gwiaździsty. Nadaje on zupie nie tylko wspaniałego posmaku, ale także wspomaga pracę układu pokarmowego.Korzenny, nieco słodkawy posmak anyżu to nie jedyna korzyść, jaką daje dodanie go do rosołu. Przyprawa ta dodatkowo usprawnia trawienie, dzięki pobudzeniu do pracy soków żołądkowych. Rosół z anyżem jest więc nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także ustrzega nas przed nieprzyjemnymi skutkami przejedzenia.
Tajemnicą doskonałego smaku smażonej wątróbki jest jej właściwe przygotowanie. Mimo, że gorzka i gumowata wątróbka mogła prześladować nas w przeszłości w szkolnych stołówkach, warto dziś odczarować sobie to danie i przyrządzić je zgodnie ze sztuką. Nie sól wątróbki przed lub w trakcie smażenia, a gwarantujemy, że na talerzu wyląduje potrawa delikatna i smaczna. Co jeszcze warto wiedzieć o smażonej wątróbce?Wątróbka jest niedrogim produktem, z którego wyczarować możemy rozmaite smakowite specjały. Wątróbka jest bogatym źródłem białka, a także witaminy A, witamin z grupy B i żelaza. Obiegową opinię o gromadzeniu się w niej toksyn możemy włożyć między bajki. Poniżej zdradzamy sekrety przygotowania wyśmienitej smażonej wątróbki.
Ewa Wachowicz podzieliła się rewelacyjnym przepisem na pieczone pierogi. Drożdżowe ciasto obficie nadziane jest aromatycznym farszem na bazie mięsa drobiowego. Całości dopełnia aksamitny sos jogurtowo- czosnkowy. Tym pierogom nie sposób się oprzeć.Na wykonanie pieczonych pierogów według Ewy Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, należy przeznaczyć odpowiednio dużo czasu, którego wymaga zrobienie ciasta drożdżowego. Każda minuta oczekiwania warta jest jednak niezwykłego smaku gotowego dania. Proponujemy przygotowanie większej porcji. Pieczone pierogi Ewy Wachowicz znikają błyskawicznie.