Co przyrządzić na szybki obiad, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie? Ja robię wyśmienite pulpety w sosie, który wszystkim smakuje. Jest tak aromatyczny i dobrze przyprawiony, że je się go z przyjemnością. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Świąteczna szynka będzie kulinarnym przebojem w Boże Narodzenie. Karol Okrasa poleca znakomity i jednocześnie prosty przepis na ten przysmak. Jej korzenny smak zachwyci rodzinę i gości nie tylko w nadchodzące Święta. Pomysłowy dobór przypraw gwarantuje sukces.
Roladki z szynki od mojej ciotki zawsze zachwycały naszą rodzinę. Co roku podawała je w Andrzejki, a każdy chciał dostać przepis. Kiedy w końcu poznałam ich skład, od razu je przygotowałam. Są tak pyszne, że musicie spróbować. Nie tylko Andrzejom się spodobają.
Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.
Rozgrzewająca zupa jesienią potrafi postawić na nogi. Szczególnie smaczne są nietypowe, lekko pikantne flaczki. Dodaję do nich zdrową przyprawę, dzięki której cała moja rodzina ma się świetnie. Zjadają danie z ochotą i pytają o dokładki.
Bigos jest daniem, które najlepiej smakuje w chłodne dni. Jednak na jego ugotowanie potrzebujemy sporo czasu. Gdy mi go brakuje, to robię szybki obiad z mięsem i kapustą w roli głównej. Smak do złudzenia przypomina tradycyjną poslką potrawę.
Aromatyczna, pieczona szynka często pojawiała się na książęcych stołach. Francuska książka kucharska z końca XIV wieku podaje na nią przepis. Spróbowałem. Wykonanie okazało się proste a danie godne książęcego stołu.
Ten przepis jest uniwersalny. Można według niego przyrządzić całą kaczkę, pierś lub nogę. Zawsze wychodzi pysznie. Powodzenie zależy od spełnienia jednego warunku.
Aromatyczne flaczki są wręcz idealną potrawą na jesień. Treściwa zupa rozgrzewa i syci na długie godziny. Zazwyczaj robi się je z mięsa wołowego i wieprzowego. Tomasz Strzelczyk ma jednak zupełnie inny patent na tę potrawę. Stawia na niemal zapomniane mięso.
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Dziś ostatnia receptura – na gęś pieczoną z jabłkami i śliwkami.
Nie wiecie, co zrobić z mięsem po rosole? Postawicie na pyzy. Ziemniaczane kluski z soczystym farszem można przygotować szybko i sprawnie. Smakują znakomicie.
I gęś, i kiszona kapusta to polska klasyka. Połączenie jednego z drugim samo się narzuca. Polski zestaw smaków w ramach akcji Gęsina na świętego Marcina jest osiągalny dla każdego.
Nawet najtwardszy schab może stać się kruchy dzięki kiwi. Ten egzotyczny owoc doskonale go zmiękczy. Szkoda, że tak mało osób zna ten patent. Potrafi on rozwiązać odwieczny problem ze zbyt twardym mięsem. W tym artykule opisujemy go krok po kroku!
Czy wiesz, co zawiera mięso mielone, które kupujesz? Uważne przeczytanie etykiety w sklepie może zaowocować ciekawym odkryciami. Wyjaśniamy, dlaczego czynność ta ma ogromne znaczenie.
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Uwielbiam mielone, mógłbym jej jeść codziennie. Ponieważ rzeczywiście tak jest, staram się je urozmaicać. Dodatek trzech ziół (i nic poza tym) sprawia, że zwykłe mielone zmieniają się w aromatyczne orientalne kotleciki
Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog inwazyjny i dietetyk, często zaskakuje niezwykłymi pomysłami w „Pytaniu na śniadanie” i na swoim kanale. Specjalnie dla smakoszy ułożył najlepszy posiłek zwiększający odporność.
Podroby nie dla wszystkich smakoszy są atrakcyjne. Niektóre z nich, choć mogłyby być wartościowym elementem naszej diety, niemal odeszły w zapomnienie. Wyjaśniamy, na co warto zwrócić szczególną uwagę i dlaczego.
Kultowy burger od McDonald's powróci do restauracji już niedługo. W internecie właśnie pojawiły się pierwsze, nieoficjalne informacje na temat ceny, dostępnych wariantów i dokładnej daty premiery. Znamy szczegóły.
Każda gospodyni domowa ma swoje danie popisowe. W moim przypadku jest to przepyszny pieczony schab. Przygotowuję go na Wszystkich Świętych, a dodatkowa porcja zostaje mi na następny dzień. Spróbujcie go raz, a będziecie wracać do tego przepisu ciągle.
Gołąbki nie muszą być nudne. Ich wykonanie może też być szybkie. Odkąd znalazłam przepis, który nie wymaga zawijania i długiego duszenia roladek, częściej goszczą w moim domu. Rodzina je uwielbia.
Jeśli nie wiecie, co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych, mamy pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka w sosie własnym wzbogaconym o jeden wyjątkowo smaczny produkt zachwyci najbardziej wybrednych domowników. Wykonanie jest bardzo proste.
Gotowanie bigosu zajmuje zwykle dużo czasu. Trzeba mieć cierpliwość i właśnie wspomniany czas, by ugotować tę wyśmienitą potrawę. Gdy brakuje mi czasu, sięgam po przepis Karola Okrasy na bigos. Przyrządzam to danie szybko, a efekt jest pyszny.
Czy wiecie, jaki efekt da wlanie jajek do kapusty i dodanie mięsa mielonego? Sprawdziłam to i zdradzę, wam, że powstaje pyszne danie. Potrawa wygląda też niezwykle efektownie i zachwyca smakiem każdego, kto jej spróbuje. Wypróbujcie ten znakomity przepis na obiad.
Zwykle ze schabu robiłam kotlety schabowe. Jednak odkąd dostałam od cioci przepis na schab po bosmańsku, właśnie tak przyrządzam to mięso. Jest soczyste, mięciutkie, a sos zachwyca smakiem. Polecam przepis na wyśmienity schab po bosmańsku.
Jeśli szukacie pomysłu na pyszny schab, to mam coś ciekawego dla was. Do przyrządzenia tego mięsa potrzebujecie coli, worka i jeszcze kilku składników. Warto tak zrobić schab, bo smak naprawdę zachwyca. Polecam doskonały przepis na wyborny schab w coli.