Niekończące się podwyżki wszystkim dają się we znaki. Na szczęście nadal można liczyć na sklepowe promocje. Lidl zaskoczył wyjątkowo korzystnymi cenami na mięso, ser i masło. W wielu gospodarstwach domowych liczy się obecnie każdy grosz. W ramach oszczędności warto wybrać się na większe zakupy do popularnej sieci handlowej. W Lidlu na podstawowych produktach zaoszczędzisz nawet do kilkudziesięciu. Szkoda nie skorzystać z takiej okazji.
Jeśli boleśnie odczuliście zeszłoroczne podwyżki cen żywności, to nie mamy dla Was dobrych wieści. Prawdziwa drożyzna dopiero nadchodzi. Po kieszeni dostaniemy najbardziej, wkładając do koszyka mięso, nabiał i warzywa. Na tym niestety lista się nie kończy.Nieustannie rosnące ceny produktów spożywczych to efekt coraz droższej energii oraz surowców. Podniesienie płacy minimalnej także nie jest bez wpływu na rachunek przy kasie. Pozostaje jedynie zacisnąć pasa i zagryźć zęby. Eksperci największych podwyżek spodziewają się pod koniec I kwartału.
Specjaliści przedstawili najlepszą dietę na 2023. Wysoko ocenione zostały sposoby żywienia oparte o produkty roślinne, a najwięcej korzyści odnaleziono w diecie śródziemnomorskiej. Sprawdziliśmy, jak wyglądają szczegółowe rekomendacje i jak mocno zdaniem badaczy należy ograniczyć spożycie mięsa. Jeśli jednym z waszych noworocznych postanowień jest poprawa sposobu odżywiania, warto przyjrzeć się danym z opublikowanego przez US World and News Report raportu. Zawiera on rzetelną, opartą m.in. o wiedzę dietetyków, specjalistów w leczeniu cukrzycy czy chorób serca, ocenę popularnych diet. Najważniejszy wniosek płynący z zestawienia nie wszystkim się spodoba. Trzeba ograniczyć spożycie mięsa.
MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, jest składnikiem wielu produktów mięsnych. Spożywanie parówek, kiełbas i innych produktów, które na etykiecie posiadają informację o MOM grozi otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworami. MOM może negatywnie wpłynąć również na rozwój płodu i przebieg ciąży. Wiele osób podczas robienia zakupów, nie zwraca uwagi na skład produktów, które zamierza kupić. Zwykle podczas wyboru produktów mięsnych kierują się również ceną, ponieważ mięso jest drogie. Mało kto wie, że w wielu produktach mięsnych, głównie tych tańszych, znajduje się MOM.MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie to najgorszy składnik, jaki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w parówkach, pasztetach, konserwach i gotowych daniach, np. w pierogach, krokietach z mięsem, hamburgerach, nuggetsach. Nie dość, że w mięsie oddzielanym mechanicznie może być zmielone niemal wszystko, to jeszcze do masy dodawane są polepszacze i konserwanty. MOM to jeden ze składników, których powinniśmy unikać. Stawką jest nasze zdrowie.
Wybór mięsa na gulasz nie jest oczywistą sprawą. Chybiona decyzja może zaważyć na finalnym smaku całej potrawy. Podczas zakupów pamiętaj, aby wybrać część tuszy z przerostami tkanki łącznej i odrobiną tłuszczu. Zapewni to odpowiednią konsystencję oraz smak dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie gotuje się go tam z wieprzowiny z dodatkiem papryki i cebuli. Obecnie potrawę tę możemy przygotować w rozmaitych wersjach i z różnych gatunków mięsa. Mimo tej różnorodności, przyrządzenie go niezmiennie rządzi się pewnymi prawami.
W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.
Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak z uwagi na ich delikatność, łatwo przesuszyć je nieumiejętną obróbką. Dlatego z chęcią podpowiemy, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe smażone, duszone oraz pieczone, aby zawsze wychodziły miękkie i soczyste.Polędwiczki wieprzowe nie wymagają wielu wymyślnych przypraw, gdyż same w sobie są niebywale smakowite. W kwestii dodatków natomiast mamy ogromne pole do popisu. Polędwiczki pasują zarówno do przepisów nowoczesnych oraz klasycznych. Z takim produktem każdy posiłek będzie wyjątkowo udany.
Masz ochotę na pyszne smarowidło do pieczywa? Pasztet z drobiowych wątróbek bez pieczenia będzie wprost idealny. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie 30 minut. Wątróbki wystarczy podsmażyć, zblendować i doprawić do smaku. Prawda, że nie ma w tym nic trudnego? Domowy pasztet z drobiowych wątróbek jest o wiele smaczniejszy niż kupny, gotowy produkt. Pasztet nie wymaga pieczenia, jest wilgotny, niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Wyśmienity dodatek do pieczywa zrobisz z kilku składników. Pasztet będzie soczysty, kiedy usmażysz wątróbkę razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Mięsa nigdy nie doprawiaj na patelni, ponieważ będzie suche i twarde. Cały pasztet dopraw do smaku dopiero po usmażeniu i zblendowaniu z masłem. Pasztet przekładaj do umytych i wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.Jeśli chcesz, aby pasztet zachował świeżość przez wiele miesięcy, zakręć szczelnie słoiki i wstaw je do garnka z wodą i pasteryzuj 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.
Wędliny dla wielu z nas są stałym elementem śniadań czy kolacji. Ich zakup jednak w ostatnich latach wiąże się z koniecznością szybkiego spożycia produktu. Dlaczego tak się dzieje? Znamy odpowiedź.Rezygnacja z wędlin powoli zaczyna być koniecznością. Coraz trudniej bowiem o dobrej jakości produkty, które nie są przesadnie drogie, a jednocześnie nie psują się w dzień po zakupie. Producenci wyrobów wędliniarskich niestety kierują się zyskiem i do wyrobów dodają składniki, których nikt świadomie nie chciałby spożywać.
Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem na kultową przystawkę. Tatar wołowy według jej receptury jest delikatny i pełen smaku. Sekretem są nie tylko dodatki, ale i sposób wyrabiania i przygotowania wołowiny.Wiele osób mieli mięso do tatara. Anna Lewandowska radzi, by kawałek wołowiny bardzo drobno posiekać. Sposób przyrządzenia mięsa ma ogromne znaczenie. Do siekanej wołowiny koniecznie dodaj również łyżkę zimnej wody, oliwę z oliwek i musztardę. To te składniki sprawią, że mięso stanie się delikatne, miękkie i pełne smaku.Przepis na tatara wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Anny Lewandowskiej. Do tatara wykorzystaj polędwicę wołową lub ligawę. Te dwa rodzaje wołowiny świetnie sprawdzą się do przygotowania kultowej przystawki. Wyrobione w odpowiedni sposób są delikatne i bardzo aromatyczne. Lewandowska do tatara dodaje cebulę i szczypiorek, a całe danie podaje z domowymi, warzywnymi chipsami. Do tatara możesz dodać również ulubione składniki, np. oliwki, kapary, pieczarki konserwowe, ogórki.
Babcia Zosia kaszankę przyrządza nie od dziś. Jej sprawdzona receptura pozostaje niezmienna od lat. Smaczny kiełbasiany specjał za każdym razem zachwyca wszystkich przy stole. Z poniższym przepisem możesz taką samą przygotować we własnej kuchni.Tradycyjną kaszankę przygotowuje się z użyciem wieprzowej krwi. Ten produkt jest łatwo dostępny głównie na wsiach przy okazji "świniobicia". W warunkach domowych można wykorzystać krew suszoną. Wypróbujcie genialną recepturę babci Zosi na swojską kaszankę.
Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Żeby jednak smakowała, jak należy, trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Dziś powiemy Wam, jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda. Warto poznać najważniejsze zasady jej przyrządzania.Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu i bez dodatku soli. To właśnie ta przyprawa sprawia, że mięso staje się twarde. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem po wyłożeniu na talerz. Jeśli nie lubisz charakterystycznej goryczki, możesz się jej pozbyć. Wystarczy, że mięso namoczysz wcześniej w maślance lub mleku.Aby wątróbka była soczysta i doskonale usmażona, musisz pokroić ją na kawałki podobnej wielkości. To bardzo ważne, ponieważ mięso powinno być poddane obróbce termicznej nie dłużej niż 5 minut na stronę. Jak smażyć wątróbkę? Jeśli kawałki wątróbki nie będą podobnej wielkości, niektóre będą przesmażone i twarde, a inne jeszcze krwiste w środku.Przed smażeniem wątróbki, zeszklij na oleju posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki jabłko. Solidnie oprósz majerankiem i przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Gdy już będzie gotowa, dodaj cebulę z jabłkiem, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Całość oprósz solą i pieprzem.
Mamy doskonały pomysł na szybką i pyszną przekąskę na co dzień i od święta. Przygotuj szynkowe roladki z pastą jajeczną. Jajka dopraw szczypiorkiem i trzema popularnymi sosami, które na pewno masz w swojej kuchni. Roladki z szynki drobiowej posmakują każdemu.Szynkowe roladki są tanią i szybką przekąską, którą zrobisz z kilku podstawowych składników: szynki drobiowej, jajek, szczypiorku. Większość z nich z pewnością masz w domu. Pastę jajeczną, którą będziesz nadziewać plastry szynki dopraw 3 popularnymi sosami, a będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Szynkowe roladki z pastą jajeczną z dodatkiem musztardy, tartego chrzanu i majonezu dosłownie rozpływają się w ustach. Delikatna szynka drobiowa rewelacyjnie łączy się z pastą, tworząc doskonałą przekąskę na każdą okazję.Szynkowe roladki z pastą jajeczną po przygotowaniu wstaw do lodówki. Pasta i szynka muszą się dobrze schłodzić, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. Gotowe roladki przechowuj w lodówce maksymalnie do 2 dni po przygotowaniu.
Rozmrażanie mięsa nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki prostej sztuczce polegającej na włożeniu produktu w folii do zimnej wody, będzie on gotowy do użycia w dość krótkim czasie. Wyjaśniamy, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest doskonałym sposobem na zachowanie jego świeżości przez długi czas. Jednak nieprawidłowe rozmrażanie może sprawić, że spożycie produktu będzie równie niebezpieczne, co sięgnięcie po przeterminowany. Podpowiadamy, jak uniknąć ryzyka.
Żurek zabielany babci Stasi smakuje, jak z najlepszej restauracji. Sekretem są suszone grzyby. Babcia żur gotuje również na domowym zakwasie. Dodaje do niego włoszczyznę, białą kiełbasę i aromatyczne przyprawy.Babcia Stasia żurek gotuje na zakwasie domowej roboty. Zakwas przygotowuje wcześniej. Jeśli chcesz kupić gotowy produkt, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności i jego skład. Im mniej środków konserwujących i wzmacniających smak, tym lepiej. Przepis na domowy zakwas znajdziesz poniżej.Do żurku babcia dodaje również kilka suszonych grzybów. To one sprawiają, że zupa jest niezwykle aromatyczna. W żurku nie może zabraknąć też białej kiełbasy i aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku.Żurek ugotuj na wywarze warzywnym. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj surową kiełbasę i resztę składników. Żurek zabiel słodką śmietaną 30% pod sam koniec gotowania, kiedy zupa będzie już doprawiona i gotowa do jedzenia. Danie podaj z jajkami na twardo i świeżym chlebem.
Gotujesz parówki w osłonkach? Popełniasz duży błąd, który może Cię kosztować utratę zdrowia. Wybierając parówki zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Zrezygnuj z produktu, jeśli ma mniej niż 90% mięsa, zawiera sztuczne składniki i mięso oddzielane mechanicznie.Parówki są świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z kromką świeżego chleba, musztardą, ketchupem są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Parówki możemy zapiec również w cieście francuskim i w ten sposób przyrządzić imprezową przekąskę.Niektóre parówki zawinięte są w foliowe osłonki. Wiele osób gotuje je w opakowaniu. To poważny błąd, który może przyczynić się do powstania groźnych chorób i problemów zdrowotnych. Sztuczne osłonki zawsze należy zdejmować przed gotowaniem. Wybierając parówki, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. W sklepach znajdziesz parówki wysokiej jakości, ale są również i takie, które z mięsem mają niewiele wspólnego. Nigdy nie kupuj parówek z mięsa oddzielanego mechanicznie i takiego, które w składzie ma mniej niż 90% mięsa. Zwróć też uwagę na substancje chemiczne.
Pomysł na szybką i smaczną przekąskę na Sylwestra bez pieczenia, smażenia, gotowania? Przygotuj roladki z tortilli z szynką i papryką konserwową. Roladki będą gotowe błyskawicznie, zrobisz je z kilku podstawowych składników, a efekt zachwyci każdego.Roladki z tortilli są jedną z tych przekąsek, które są na moim stole podczas każdej imprezy i na sylwestra. Są bardzo proste w przygotowaniu i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Jedną z moich ulubionych wersji są roladki z szynką i papryką konserwową.Do przygotowania roladek z tortilli wykorzystuję paprykę, którą przygotowałam na zimę. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj produkt o małym składzie i bez chemicznych konserwantów. Sprawdź również skład tortilli. Meksykańskie placki są delikatne w smaku, nie mogą trącić octem, ponieważ zepsują całe danie.Oprósz papryki konserwowej i szynki drobiowej, do roladek z tortilli potrzebujesz jeszcze mieszanki sałat oraz serka kanapkowego i szczypiorku. Serek wymieszaj z posiekaną zieleniną i rozprowadź równomiernie po placku. Wyłóż pozostałe składniki, zwiń, pokrój i przekąska będzie gotowa.
Robisz zimne nóżki, ale wywar na galaretę wyszedł mętny? Dodaj do niego ubite białko i 2 łyżki octu. Następnie zagotuj i przecedź przez gęste sito. Nie ma lepszego sposobu na uratowanie galarety. Sprawdź również, co zrobić, żeby wywar był klarowny i nie pojawiały się w nim szumowiny.Zimne nóżki są kultowym daniem z czasów PRL-u, które do tej pory często przyrządzamy na święta, Sylwestra i większe uroczystości. Są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Podane z octem lub sokiem z cytryny dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem smaku zimnych nóżek jest mięso i galareta. Wywar musi być klarowny i aromatyczny. Bardzo ważne są również dodatki i przyprawy. Do zimnych nóżek dodajemy ugotowaną marchewkę, natkę pietruszki, groszek, kukurydzę. Czasem również ugotowane na twardo jajko. Sam wywar doprawiamy tak, jak rosół.Zimne nóżki są prostym daniem, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym razie wywar i galareta będą mętne i zepsują cały efekt. Galaretę możemy jednak w prosty sposób uratować. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy danie z kurczaka, czy z mięsa wieprzowego, musimy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie podczas gotowania.
Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.
Corndog jest świetną przekąską na Sylwestra i na każdą imprezę. Amerykańska przekąska będzie hitem każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Danie z parówki i sera smażone w cieście naleśnikowym zniknie z talerzy błyskawicznie.Przekąski z parówek zwykle przygotowujemy z ciasta francuskiego i zapiekamy z serem w piekarniku. Jeśli masz ochotę na parówki w zupełnie innej wersji, koniecznie przyrządź je według poniższego przepisu. Parówki w amerykańskim stylu będą hitem każdej imprezy.Do przygotowania ciasta naleśnikowego na parówki, wykorzystaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Mąka kukurydziana jest składnikiem, który wzmocni smak całego dania. Parówki nadziewaj na patyczki do szaszłyków razem z podłużnym kawałkiem sera. Amerykańska przekąska nie ma sobie równych.Corndogi muszą być smażone na głębokim oleju. Do smażenia wybierz olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia. Parówki smaż przez 3- 4 minuty, aż ciasto stanie się złociste. Przekąskę przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podaj na ciepło z ketchupem i musztardą.
Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy.Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami. W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji, z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.
Wątróbka potrafi być bardzo smaczna, trzeba ją tylko odpowiednio przygotować. Z całą pewnością będzie soczysta, delikatna i smaczna kiedy namoczysz ją wcześniej w maślance lub mleku. Nigdy nie doprawiaj mięsa solą przed obróbką termiczną, bo wyjdzie twarde. Poznaj też inne tajniki smacznej wątróbki. Wiele osób nie przepada za wątróbką. Głównym powodem jest niewłaściwe przygotowanie mięsa przed smażeniem lub pieczeniem oraz dodanie soli w nieodpowiednim momencie. Te błędy sprawiają, że wątróbka jest twarda, ciężka i gorzka. Wątróbkę możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy ją pieką, inni smażą. Moja propozycja podania? Wątróbkę obsmażam na oleju rzepakowym i przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę posiekaną cebulę, dodaję plasterki jabłka. Całość doprawiam suszonym majerankiem.Na patelnię przekładam podsmażone wątróbki i smażę 3-4 minuty, dopiero później doprawiam solą i pieprzem. Wątróbkę podaję z kromką świeżego pieczywa. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i bardzo delikatne. Wątróbkę wcześniej przygotowuję w odpowiedni sposób.
Dobry pasztet można przygotować z wielu różnych składników. Jednym z ciekawszych jest wykorzystanie pozostałych po świętach, pieczonych mięs. Dodając do nich śmietanę, uzyskamy niezwykle soczysty i delikatny dodatek do pieczywa. Spróbujecie? Patent na pyszny kanapkowy klasyk przygotowany z resztek mięs z pewnością spodoba się tym z was, którzy nie mają już ochoty na dojadanie potraw. Receptura nie jest skomplikowana, a możecie do niej wykorzystać pieczone czy gotowane mięso. Jedynym wyzwaniem jest doprawianie. Polecamy na bieżąco sprawdzać smak masy mięsnej podczas wyrabiania. Efekt, jaki uzyskamy, zależy też od przypraw już obecnych w dodawanych składnikach.
Sos pieczeniowy jest nieodłącznym dodatkiem wielu dań obiadowych. Wzbogaca smak nie tylko mięsa, ale także klusek, kopytek i makaronów. Wiele osób bez takiego dodatku nie wyobraża sobie smacznego posiłku. Podpowiadamy, jak przyrządzić ten rarytas z esencji pozostałej po pieczeniu mięsa.Domowy sos pieczeniowy jest gesty i esencjonalny. Doskonale uzupełnia smak rozmaitych dań. Zachowaj sok pozostały po ostatniej pieczeni i zamień go w fenomenalny sos. Najlepszy wychodzi z mięsa, które podczas pieczenia zostało porządnie zarumienione.
Święta, święta i po świętach. W wielu domach zapewne zostały zapasy jedzenia, w tym wędliny. Jak wykorzystać resztki wędlin, aby się nie zmarnowały? Możesz przyrządzić z nich pyszne leczo lub zapiekankę.Nie martw się, jeśli w swojej lodówce nadal masz pokaźne zapasy. Podpowiemy, jak wykorzystać resztki wędlin. Smaczny obiad to idealny na to pomysł. Mamy nadzieję, że poniższy tekst będzie dla Ciebie inspiracją.
Szukasz pomysłu na danie na świąteczny stół? Proponujemy polędwiczkę a la Wellington według przepisu Ewy Wachowicz. Wieprzowina zapieczona z farszem i ciastem francuskim zachwyca soczystością, smakiem i eleganckim wyglądem. Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się świątecznym przepisem na wieprzowinę a la Wellington. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.Polędwica Wellington jest tradycyjnym, świątecznym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Mięso zapieczone jest z farszem i ciastem francuskim. Wachowicz przyrządziła danie na świąteczny stół z polędwiczki wieprzowej.Wieprzowina a la Wellington jest wyśmienitym daniem na Boże Narodzenie. Polędwiczka zapieczona z pieczarkami, boczkiem wędzonym i zawinięta w ciasto francuskie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Wieprzowinę a la Wellington podasz na ciepło oraz jako dodatek do zimnej płyty.
Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą do mrożenia. Nie brakuje wręcz głosów, że zamrożony bigos smakuje jeszcze lepiej, niż świeży. Aby się o tym przekonać, ważne jest zarówno właściwe zamrożenie jak i odmrożenie potrawy. Pamiętajmy przede wszystkim, by nie mrozić bigosu w szklanych naczyniach.W dawnych czasach bigos wystawiano w garnku na mróz, a dopiero potem odgrzewano i zjadano. Dzięki temu ludzie odkryli, że przemrożony bigos charakteryzuje się wyjątkowo bogatym smakiem. Dziś zwyczaj ten możemy łatwo odtworzyć za pomocą zamrażarki. Jakimi prawami rządzi się mrożenie bigosu?
Swój słynny rosół babcia Hania przygotowuje jedynie na specjalne okazje. Wyjątkowej potrawy nie może zabraknąć na stole podczas nadchodzących świąt. Niepowtarzalny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi suszonego grzybka. A bogactwo mięs i podrobów sprawia, że wywar jest niesamowicie esencjonalny.Babcia Hania niezmiennie powtarza, że najlepszy rosół powstaje z różnorodnych składników. Dlatego do swojego wywaru, poza rozmaitymi mięsami dorzuca drobiowe podroby. Smak jej rosołu rozpamiętuje się przez cały rok. Teraz możesz przygotować go we własnym domu.