Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne.
Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.
Jeden z youtuberów postanowił na własnym podniebieniu sprawdzić najlepiej oceniany, warszawski bar mleczny. W tym celu przeprowadził w przybytku sumienną degustację. Wojek nie potrafił się do niczego przyczepić, a pochwałom poszczególnych dań nie było końca. Koniecznie zapamiętajcie adres tego baru.
Przygotowujesz kotlety schabowe na obiad? Skorzystaj z rady lubianego kucharza Remigiusza Rączki. Ten radzi, by zrezygnować z mlecznej marynaty. Co proponuje śląski kucharz?
Polacy wydają coraz więcej na życie, płacą też drożej za posiłki w barach czy restauracjach. Jednak posłów drożyzna za obiad w sejmowej restauracji, zdaje się omijać. Wszystko dlatego, że ceny w stołówce na Wiejskiej nie drgnęły od roku. Postarała się o to szefowa Kancelarii Sejmu.
Surówka z kalarepy pasowała będzie do każdego obiadu. Zdrowe warzywo w połączeniu z pełnym koperku, kremowym sosem smakuje doskonale. Przygotowanie dodatku nie zajmie Wam dużo czasu, warto więc znaleźć przysłowiowe 5 minut.
Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Często do wody dodajemy olej. Niestety jest to poważny błąd, który wcale nie zapobiega sklejaniu się makaronu. Na dodatek ma też wpływ na smak całego dania.
Bitki wieprzowe w kremowym sosie idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kucharz Piotr Ogiński pokazał prosty sposób na przyrządzenie delikatnego i soczystego mięsa. Nie będzie konieczne długie gotowanie, za to przyda się śmietanka. Zapraszamy do kuchni.
Racuchy są plackami na bazie drożdży z dodatkiem różnych owoców. Często racuchy przyrządza się z jabłkami. Jednak my proponujemy przepis z zupełnie innym składnikiem. Dzięki nim to słodkie danie będzie wyjątkowo pyszne.
Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.
Ogórki kiszone często goszczą na stołach Polaków. Są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Wyśmienicie smakują same. Jednak jeden szczegół podczas kiszenia wpływa na wyjątkowy smak ogórków kiszonych. Remigiusz Rączka ujawnia, jakie liście dodaje do kiszenia.
Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Doskonale syci, rozgrzewa, a ponad wszystko smakuje. Ewa Wachowicz proponuje przepis na niezwykły rosół, który zaskakuje cudownym smakiem. Jego tajemnicą są wiosenne warzywa.
Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.
Dziś na tapet bierzemy kopytka. Nie zaprezentujemy ich jednak w klasycznej, dobrze znanej wersji. Nasze ciasto na te uwielbiane kluseczki wzbogacamy dodatkiem kaszy jaglanej. Dzięki temu danie będzie o wiele pożywniejsze i zdrowsze.
Kotlety mielone są popularnym w polskich domach daniem obiadowym. Każda gospodyni ma swój sposób na ich przyrządzanie. Istotny jest tu jednak wybór bułki, którą do nich dodajemy. Radzimy, jaka bułka sprawdza się najlepiej. Dzięki niej kotlety mielone wyjdą idealne.
Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.
Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.
Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotowywać je z kapustą i grzybami, twarogiem, ziemniakami, ale też na słodko z owocami. Jednak co zrobić, żeby ciasto na pierogi wyszło nam idealne? Kluczowy jest jeden detal.
Katarzyna Bosacka nie po raz pierwszy służy radą dotyczącą produktów spożywczych. Ostatnio na swoim profilu na TikToku wzięła na tapet kurczaka. Konkretniej skupiła się na tym, czy bardziej opłaca się kupować kurczaka w całości czy w kawałkach. Niektórzy mogą być zaskoczeni jej wyliczeniami.
Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie.
Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować.
Przyzwyczailiśmy się już do kas samoobsługowych w dużych sklepach spożywczych. Stały się one standardem. Teraz Lidl stawia na coś zupełnie nowego w tym zakresie. Wszystko z myślą o klientach, którzy robią duże zakupy.
Zastanawialiście się kiedyś, jak wypadają nasze dania w innych kulturach? Osobliwy test w tym temacie zrobił pewien youtuber. Podczas wizyty w dalekiej rodzimej Japonii uraczył swojego dziadka typowo polskim obiadem. Starszy pan z upodobaniem zajadał się zwłaszcza śląskimi kluskami.
Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!
Maj to miesiąc, gdy dzieci przystępują do Pierwszej Komunii Świętej. Najmłodsi wraz ze swoimi rodzicami świętują w domach i restauracjach. Jedna z TikTokerek pokazała dania, które jadła po majowej uroczystości. Internauci zwrócili, uwagę na jeden szczegół. Ten bezlitośnie skrytykowali.
Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.
Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz.