Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Jak gotować ryż?
02.06.2023 14:50 Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie

Czy wiecie jak gotować ryż, by zachwycał smakiem i konsystencję? Szef kuchni pokazał niezwodną technikę. Wystarczy wypłukać ziarno przed przyrządzeniem, a będzie sypkie i pyszne. 

leczo
01.06.2023 22:35 Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego

Leczo jest wyrazistą i aromatyczną potrawą, która oparta jest na kiełbasie, warzywach i przyprawach. Danie wywodzi się z Węgier. Jednak w wielu krajach europejskich można zjeść potrawy inspirowane tym węgierskim daniem. Również Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki w Małopolsce serwuje wyjątkowe leczo.

ocena baru mlecznego
01.06.2023 14:12 Poszedł do najlepszego baru mlecznego w stolicy. „Petarda, fenomenalne, jestem wniebowzięty"

Jeden z youtuberów postanowił na własnym podniebieniu sprawdzić najlepiej oceniany, warszawski bar mleczny. W tym celu przeprowadził w przybytku sumienną degustację. Wojek nie potrafił się do niczego przyczepić, a pochwałom poszczególnych dań nie było końca. Koniecznie zapamiętajcie adres tego baru. 

kotlet schabowy
31.05.2023 17:53 Rączka pokazał jak zrobić idealne schabowe. „Żadnego mleka nie trza”

Przygotowujesz kotlety schabowe na obiad? Skorzystaj z rady lubianego kucharza Remigiusza Rączki. Ten radzi, by zrezygnować z mlecznej marynaty. Co proponuje śląski kucharz? 

stołówka w Sejmie
31.05.2023 15:37 Nie uwierzysz, ile kosztuje obiad w sejmowej stołówce. Takich cen nie ma nigdzie w Polsce

Polacy wydają coraz więcej na życie, płacą też drożej za posiłki w barach czy restauracjach. Jednak posłów drożyzna za obiad w sejmowej restauracji, zdaje się omijać. Wszystko dlatego, że ceny w stołówce na Wiejskiej nie drgnęły od roku. Postarała się o to szefowa Kancelarii Sejmu.

Surówka z kalarepy
30.05.2023 21:21 Zetrzyj kalarepę i wymieszaj z aromatycznym sosem. Lepszej surówki nie zjesz w restauracji

Surówka z kalarepy pasowała będzie do każdego obiadu. Zdrowe warzywo w połączeniu z pełnym koperku, kremowym sosem smakuje doskonale. Przygotowanie dodatku nie zajmie Wam dużo czasu, warto więc znaleźć przysłowiowe 5 minut. 

gotowanie makaronu
30.05.2023 15:08 Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować

Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Często do wody dodajemy olej. Niestety jest to poważny błąd, który wcale nie zapobiega sklejaniu się makaronu. Na dodatek ma też wpływ na smak całego dania. 

Bitki wieprzowe Ogińskiego
30.05.2023 09:16 Kucharz pokazał, jak robi bitki wieprzowe. Pod koniec wlewa uwielbiany płyn

Bitki wieprzowe w kremowym sosie idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kucharz Piotr Ogiński pokazał prosty sposób na przyrządzenie delikatnego i soczystego mięsa. Nie będzie konieczne długie gotowanie, za to przyda się śmietanka. Zapraszamy do kuchni. 

racuchy z rabarbarem
29.05.2023 21:00 Zapomnij o jabłkach. Teraz robi się racuchy na tym składniku

Racuchy są plackami na bazie drożdży z dodatkiem różnych owoców. Często racuchy przyrządza się z jabłkami. Jednak my proponujemy przepis z zupełnie innym składnikiem. Dzięki nim to słodkie danie będzie wyjątkowo pyszne. 

kotlety mielone
29.05.2023 14:08 Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny

Kotlety mielone to lubiane danie obiadowe. Wiadomo, że do przygotowania tego dania dodajemy bułkę. Jednak w czym ją moczyć? W wodzie czy może w mleku? Z odpowiedzią spieszy Magda Gessler. Dzięki niemu kotlety mielone są pyszne i soczyste.

ogórki kiszone
29.05.2023 13:30 Rączka pokazał jak robi ogórki kiszone. Bez tych liści nie wyjdą smaczne

Ogórki kiszone często goszczą na stołach Polaków. Są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Wyśmienicie smakują same. Jednak jeden szczegół podczas kiszenia wpływa na wyjątkowy smak ogórków kiszonych. Remigiusz Rączka ujawnia, jakie liście dodaje do kiszenia. 

rosół z nowalijkami
28.05.2023 11:11 Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Doskonale syci, rozgrzewa, a ponad wszystko smakuje. Ewa Wachowicz proponuje przepis na niezwykły rosół, który zaskakuje cudownym smakiem. Jego tajemnicą są wiosenne warzywa.

koźlarze w maju
27.05.2023 13:20 Poszedł w maju do lasu i zebrał ich cały kosz. Wiosną warto rozglądać się za tymi grzybami

Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.

krojenie kopytek
27.05.2023 12:18 Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

Dziś na tapet bierzemy kopytka. Nie zaprezentujemy ich jednak w klasycznej, dobrze znanej wersji. Nasze ciasto na te uwielbiane kluseczki wzbogacamy dodatkiem kaszy jaglanej. Dzięki temu danie będzie o wiele pożywniejsze i zdrowsze. 

bułka do kotletów
27.05.2023 10:16 Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej

Kotlety mielone są popularnym w polskich domach daniem obiadowym. Każda gospodyni ma swój sposób na ich przyrządzanie. Istotny jest tu jednak wybór bułki, którą do nich dodajemy. Radzimy, jaka bułka sprawdza się najlepiej. Dzięki niej kotlety mielone wyjdą idealne. 

przyrządzanie młodej kapusty
26.05.2023 15:07 Zapomnij o zasmażanej. Znany kucharz przyrządza młodą kapustę inaczej niż wszyscy

Uwielbiacie zasmażaną, młodą kapustę? Tym bardziej stracicie głowę dla poniższego przepisu. Ogiński z kanału Kocham Gotować pokazał swój sposób na podanie tego sezonowego warzywa. Kapusta wychodzi lekka i dosłownie pachnie wiosną. Wystarczy przygotować garnek i do dzieła.

aromatyczne kotlety z kurczaka
26.05.2023 12:42 Obtoczyła filet z kurczaka w aromatycznej mieszance. Te kotlety są teraz hitem

Nie mielone, nie schabowe. Na dzisiejszy obiad proponujemy soczyste kotlety z kurczaka. Cała tajemnica ich smaku tkwi w apetycznej marynacie. Wymieszaj mąkę z żółtkami, jogurtem i starannie dobranymi przyprawami. Już sam aromat tej mieszanki pobudzi apetyt.

wałkowanie ciasta
25.05.2023 15:43 To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal

Pierogi dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przygotowywać je z kapustą i grzybami, twarogiem, ziemniakami, ale też na słodko z owocami. Jednak co zrobić, żeby ciasto na pierogi wyszło nam idealne? Kluczowy jest jeden detal.

Katarzyna Bosacka radzi
25.05.2023 14:41 Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości

Katarzyna Bosacka nie po raz pierwszy służy radą dotyczącą produktów spożywczych. Ostatnio na swoim profilu na TikToku wzięła na tapet kurczaka. Konkretniej skupiła się na tym, czy bardziej opłaca się kupować kurczaka w całości czy w kawałkach. Niektórzy mogą być zaskoczeni jej wyliczeniami. 

tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane
25.05.2023 12:44 Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące

Szukasz pomysłu na smaczny posiłek? Sprawdź nasz obłędny sposób na placki ziemniaczane. Wyjątkowość dania tkwi w wykorzystaniu apetycznych, młodych warzyw do jego przyrządzenia. By danie się udało i było chrupiące, wystarczy do ciasta na placki dodać trochę skrobi ziemniaczanej. 

surówka z młodej kapusty
24.05.2023 21:58 Babcia robi najlepsza surówkę z młodej kapusty. Nic jej nie dorówna

Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie. 

Mizeria po szwedzku
24.05.2023 20:43 Szwedzka wersja mizerii bije na głowę oryginał. Absolutny hit

Mizeria jest znanym i lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Klasyczna surówka w odsłonie szwedzkiej, czyli z octem będzie równie pyszna, co klasyczna i o niebo lżejsza, bo bez nabiału. Musicie spróbować. 

Lidl
23.05.2023 18:26 Kasy samoobsługowe? Lidl idzie krok dalej, sklepy czeka rewolucja

Przyzwyczailiśmy się już do kas samoobsługowych w dużych sklepach spożywczych. Stały się one standardem. Teraz Lidl stawia na coś zupełnie nowego w tym zakresie. Wszystko z myślą o klientach, którzy robią duże zakupy.

test klusków śląskich
23.05.2023 16:47 Podali dziadkowi Japończykowi polskie dania. Reakcja na kluski śląskie rozkłada na łopatki

Zastanawialiście się kiedyś, jak wypadają nasze dania w innych kulturach? Osobliwy test w tym temacie zrobił pewien youtuber. Podczas wizyty w dalekiej rodzimej Japonii uraczył swojego dziadka typowo polskim obiadem. Starszy pan z upodobaniem zajadał się zwłaszcza śląskimi kluskami.

ogórki
23.05.2023 15:32 Babcia Zosia robi bajeczne ogórki po papiesku. Biją na głowę kiszone i małosolne

Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!

tort komunijny
23.05.2023 08:39 Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

Maj to miesiąc, gdy dzieci przystępują do Pierwszej Komunii Świętej. Najmłodsi wraz ze swoimi rodzicami świętują w domach i restauracjach. Jedna z TikTokerek pokazała dania, które jadła po majowej uroczystości. Internauci zwrócili, uwagę na jeden szczegół. Ten bezlitośnie skrytykowali. 

cukinia kiszona
22.05.2023 22:14 Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem

Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.

mizeria Karola Okrasy
22.05.2023 16:10 Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz.