Gotujesz rosół? Wlej do niego łyżkę octu, a wywar będzie smakował wyśmienicie. Stanie się bardziej zawiesisty, pełen smaku i aromatu. Przetestuj ten trik choć raz, a z pewnością będziesz do niego wracać. Zwłaszcza, że smak octu nie będzie wyczuwalny w potrawie.
Twarde mięso na obiad jest zmorą każdej gospodyni domowej. Na szczęście w łatwy sposób można uniknąć tej kulinarnej katastrofy. Do garnka z nieco podduszonym gulaszem dolej trochę octu spirytusowego. To sprawdzona, choć nie jedyna metoda na przyspieszenie mięknięcia mięsa.
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.
Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie? Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.
Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.
Czy wiecie, jak wyczyścić piekarnik? Specjalistyczne środki wcale nie będą potrzebne. Niektóre zabrudzenia usuniemy nawet przy pomocy czystej wody. Zdradzamy tanie sposoby na zachowanie urządzenia w dobrej kondycji. Środki czystości promowane w telewizji czy innych mediach, wcale nie są niezbędne, by w naszej kuchni panował porządek. Czasem proste taktyki, takie jak np. podgrzanie wody w piekarniku, mogą przynieść spektakularne efekty. Przekonajcie się sami, jak skuteczne potrafią być ekologiczne i tanie alternatywy domowej chemii ze sklepów.
Jajka na twardo lub na miękko są w naszych kuchniach znane i lubiane. Niestety często zdarza się, że ich skorupki pękają podczas gotowania. Zawartość jajka wylewa się wtedy częściowo, co nie wygląda zbyt apetycznie. Co zrobić, aby zapobiec temu zjawisku przy gotowaniu jaj? By pożegnać uciążliwy problem wystarczy odrobina octu.Pęknięte podczas gotowania jajka można bezpiecznie jeść. Sporo do życzenia pozostawia jednak ich estetyka. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu gotowanie jaj zawsze będzie zakończone sukcesem.
Czysty zlew jest gwarancją bezpieczeństwa w kuchni. Do zachowania go w dobrym stanie nie potrzeba jednak drogich środków chemicznych. Skórki pomarańczy, które zwykle wyrzucamy, będą świetnym produktem do przywrócenia blasku stalowego zlewozmywaka. Czyszczenie zlewu powinno odbywać się regularnie. Systematyczność sprawi, że zanieczyszczenia łatwiej będzie usuwać i wystarczą nam proste techniki. Jednym ze specyfików, które możemy zastosować niejako przy okazji, jest skórka pomarańczowa. Świeżo pozyskana roztoczy w kuchni piękny zapach i sprawdzi się jako czyściwo do stalowego zlewozmywaka.
Macie ochotę na wyjątkowe, domowe pieczywo? Polecamy bułki z ciasta drożdżowego, które wyglądają trochę jak precle, trochę jak zawijane oponki. Ciasto z dodatkiem octu jest elastyczne i pięknie rośnie podczas wyrabiania. Domowe bułki już są hitem internetu i z pewnością posmakują też Twojej rodzinie. Ciasto powietrzne to nic innego, jak ciasto drożdżowe z dodatkiem octu. Podczas przygotowywania masa musi być dobrze wyrabiana i odstawiana co jakiś czas, żeby mogła podwoić objętość i stać się puszysta, jak chmurka. Ciasto powietrzne rośnie o wiele bardziej niż tradycyjne drożdżowe.Z ciasta powietrznego przygotujemy wyśmienite bułki dla całej rodziny. Każdy kawałek ciasta skręcamy i formujemy z niego kółko. Takie oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posypujemy solą morską, sezamem lub makiem. Wszystko zależy od tego, na jakie wypieki mamy ochotę.Ciasto powietrzne jest dość czasochłonne, jednak naprawdę warto je przyrządzić. Bułeczki możemy przekroić i zjeść je z ulubionymi dodatkami. Domowe bułeczki będą idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy oraz na wyśmienity podwieczorek, czy kolację.
Czy wiecie jak wyczyścić palniki kuchenne? Zachowanie ich w dobrym stanie wcale nie wymaga drogich środków chemicznych. Wystarczy ocet i trochę wody, by usunąć z nich nawet najcięższe zabrudzenia. Trudność w czyszczeniu palników kuchennych wynika z faktu, że mają wiele przestrzeni, w których brud lubi się gromadzić. Nierzadko są to miejsca, które nawet trudno dostrzec spoglądając na kuchnię z zewnątrz. Podpowiadamy jak w łatwy i tani sposób uniknąć żmudnego sprzątania.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.
Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodajcie do masy łyżkę octu, a nie będą wchłaniały oleju podczas smażenia. Podpowiadamy, co jeszcze pomoże przygotować chrupiące i lekkie danie z ziemniaków.Jeśli jeszcze nie udało Wam się przygotować zachwycających smakiem i konsystencją placków ziemniaczanych, zastosowanie naszych rad może przyczynić się do kulinarnego sukcesu. Jednym z częstszych problemów podczas ich przyrządzania jest bowiem fakt, że placki często wychodzą ciężkie i tłuste. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje i jak zapobiegać niepożądanemu procesowi.
Surówka jak z baru chińskiego pasuje do niejednego obiadu. Wyrazista, soczysta i chrupiąca lub delikatna — jest pyszna i stanie się przebojem w waszej kuchni. Przygotowanie jest zaskakująco proste. Musicie spróbować. Jeśli surówka z kapusty i marchewki wydaje wam się nudna, najpewniej jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić ją jak szefowie kuchni z baru chińskiego. Ich patent na zdrowy dodatek do dań jest niezawodny. Rarytas ożywi wasz posiłek i ekspresowo z niknie z talerza. Warto od razu zrobić większą porcję. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Carpaccio z buraków jest wyśmienitą zimną przekąską. W porównaniu do swojego mięsnego odpowiednika, dłużej zachowa świeżość, a do tego trafi w gusta wszystkich gości. Wykwintne danie z dodatkiem wyrazistych składników będzie ozdobą każdego stołu.Do przyrządzenia carpaccio z buraków najlepiej użyć kupnych gotowanych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię na gotowanie czy pieczenie. W taki sposób potrawę możesz przygotować nawet w 20 minut. To doprawdy imponujący wynik.
Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.
Szukasz pomysłu na świąteczną sałatkę? Wykorzystaj buraki, gruszki i pomarańcze, a przygotujesz pyszną i niezwykle apetyczną przekąskę. Koniecznie polej ją sosem na bazie miodu i octu balsamicznego, a będzie smakować lepiej niż z restauracji. Do sałaki z burakami dodaj mieszankę sałat. Gorąco polecam mieszankę z roszponką. Roszponka jest delikatna w smaku i świetnie łączy się z resztą składników. Smak sałatki wzbogacony jest również o orzechy włoskie. Orzechy przyrumień na suchej patelni, efekt zachwyci każdego.Sałatka z burakami jest sałatką, do której doskonale pasuje kozi ser. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, możesz zamienić go na ser feta lub na białą mozzarellę. Te dwa rodzaje serów równie dobrze połączą się z resztą składników i z aromatycznym sosem, który jest przysłowiową wisienką na torcie.Sos do sałatki z burakami przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się przegryzły. Sos na bazie miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i musztardy doda sałatce charakteru i sprawi, że całe danie będzie totalnym hitem na świątecznym stole.
Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.
Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.
Jak uratować mętną galaretę? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto mierzył się z klasycznym świątecznym przepisem na karpia. Na szczęście jest na to łatwy sposób. Z przyjemnością podpowiemy, jak sklarować wywar na galaretę za pomocą octu i jajka.Płyn, w którym gotuje się rybę, często robi w czasie obróbki mętnieje. Warto znać wtedy sposób, jak sklarować wywar na galaretę. Szczególnie przy świątecznym stole zależy nam na estetycznym wyglądzie każdej potrawy. Jak uratować mętną galaretę?
Powiedzenie "proste jak barszcz" nie jest w 100% prawdziwe. Przygotowanie tej zupy, choć pozornie łatwe, może zakończyć się kuchenną katastrofą. Najczęstszą bolączką jest utrata przez danie intensywnego buraczanego koloru. Aby temu zaradzić, należy dodać do niego ocet.Przy wigilijnym stole zależy nam, aby wszystko było idealnie. Uwielbiany przez wszystkich barszcze czerwony to prawdziwy sprawdzian naszych kuchennych umiejętności. Poznaj tajniki jego przygotowania i nigdy więcej nie martw się o prezencję tej potrawy.
Karp w galarecie jest tradycyjną i bardzo efektowną potrawą świąteczną. Cały jej urok jednak pryśnie, jeśli podczas przygotowywania zmętnieje wywar. Na szczęście jest prosty sposób, jak temu zaradzić. Winę za zmętnienie wywaru do karpia ponosi zbyt gwałtowne gotowanie go. Także zalanie mięsa ciepłą, zamiast zimną wodą skutkuje tym nieprzyjemnym objawem. Mętnego wywaru z karpia nie musisz jednak wylewać. Podpowiadamy, jak uratować to danie.Idealnie przeźroczysta galareta do karpia wymaga sklarowania wywaru. W tym celu przecedź i ostudź bulion, a następnie na każde 2 l płynu dodaj 3 białka i 3 łyżki octu. Wywar z takimi dodatkami ponownie podgrzej i usuń z niego powstałą pianę. Na koniec bardzo starannie przecedź go przez kilkukrotnie złożoną na sicie gazę, aby otrzymać idealnie przejrzystą galaretę.
Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.
Świąteczna zupa grzybowa Moniki Richardson przygotowywana jest wedle tradycyjnego rodzinnego przepisu. Polska prezenterka zdradziła jego sekret internautom. Intensywny i wyjątkowy smak potrawa ta zawdzięcza dodatkowi octu balsamicznego. Monika Richardson nie wyobraża sobie, by o nim zapomnieć.Świąteczną zupę grzybową Moniki Richardson przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Nie można też pominąć dodatku wody po namaczaniu grzybów. Do zupy najlepiej użyć suszonych prawdziwków i podgrzybków i wstawić je zawczasu do namoczenia w ciepłej wodzie. Dzięki nim danie wyróżnia się swoim smakiem i aromatem.
Ocet jest doskonałym produktem, który może podkręcić smak rozmaitych potraw. Dobrze wie o tym syn Magdy Gessler, który ten składnik przygotowuje własnoręcznie. Do jego przyrządzenia potrzebne jest zaledwie kilka składników oraz nieco cierpliwości.Domowy ocet jabłkowy Tadeusza Mullera jest dużo zdrowszy, niż jego przemysłowe pasteryzowane odpowiedniki. Duża zawartość pektyn wspomaga pracę nasze układu pokarmowego i chroni przed miażdżycą. Do przygotowania octu jabłkowego najlepiej wybrać słodkie odmiany jabłek. Dzięki znaczącej ilości cukru proces fermentacji przebiegnie szybciej, a smak otrzymanego octu będzie mocniejszy
Surówka z czerwonej kapusty jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Babciny sposób jej przygotowania nie ma sobie równych. Cały sekret tkwi w długim i starannym mieszaniu składników. Dzięki temu kapusta mięknie i idealnie łączy się z pozostałymi smakami.Do przyrządzenia tej surówki z czerwonej kapusty potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy poszatkować warzywo, wymieszać je dokładnie z przyprawami i przełożyć do słoików. Smakiem surówki z czerwonej kapusty można cieszyć się już następnego dnia po jej przygotowaniu. Specjał idealnie pasuje jajko dodatek do dań obiadowych.
Piłkarskim zmaganiom towarzyszą wielkie emocje. Zamiast zagryzać paznokcie, lepiej uraczyć się smakowitą przekąską. Takie właśnie są nasze cebulowe mini pizze. Chrupiące placuszki z aromatycznymi dodatkami bez wątpienia umilą towarzyskie spotkanie kibiców.Mini pizze z cebulą przygotowuje się na cieście drożdżowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak wymaga odpowiedniego zapasu czasu do wyrośnięcia. Potem wystarczy zaledwie 10-15 minut w piekarniku. Mini pizze z cebulą to iście mistrzowski pomysł na pyszną przekąskę.
Tomasz Strzelczyk znany jest ze swoich odważnych kulinarnych eksperymentów. Z jego wyczuciem smaku każdy taki eksperyment skazany jest na sukces. Nie inaczej ma się sprawa z propozycją na surówkę z kiszonych ogórków. Warzywa idealnie łączą się z kapustą, cebula oraz wyjątkowym sosem na bazie musztardy.Mimo użycia prostych składników, surówka z kiszonych ogórków Tomasza Strzelczyka charakteryzuje się niezwykle bogatym smakiem. Nuty kwaśne, słodkie oraz ostre tworzą kompozycje doskonałą do wielu dań. Spróbuj raz a nie pożałujesz.