Pomidory jadamy wyjątkowo często, w końcu można wykorzystać je w niezliczonej ilości potraw. Niekiedy kupujemy ich większą ilość, aby nie musieć codziennie chodzić na zakupy do sklepu. Gdy przez dłuższy czas leżą w kuchni, w ich wnętrzu zachodzą zmiany. Bywają sytuacje, w których po rozkrojeniu owocu na pół, naszym oczom ukazuje się widok zielonych, podłużnych nitek, które z początku mogą przypominać larwy much. Na szczęście są to jedynie kiełki, lecz widok jest na tyle niecodzienny, że może wywołać konsternację.
Europejczycy poznali pomidory stosunkowo niedawno, gdyż nie jest to roślina rodzima dla naszego kontynentu. Przywieziona została wraz z konkwistadorami, którzy wyruszyli na podbój Ameryki Południowej. Co ciekawe, do XIX wieku Europejczycy uważali pomidory za trujące. Dlatego przez wiele laty hodowano je jedynie jako roślinę ozdobną. Gdy nasi przodkowie zrozumieli, że owoce pomidora są nie tylko jadalne, lecz pyszne i wyjątkowo zdrowe, rozpoczęto konsumpcję na szeroką skalę. Dzisiaj możemy uprawiać je we własnym ogródku - jak jednak zabrać się do tego najlepiej?
Nie da się ukryć, że pomidory odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite frykasy, których smak pozostaje na długo w pamięci. Niektórzy mogliby je jadać nawet na śniadalnie. Lepiej jednak tego unikać, ponieważ pomidory mają również swoją ciemniejszą stronę.
Nie da się ukryć, że pomidory zalicza się do grona najpopularniejszych warzyw. Wykorzystuje się je w wielu smakowitych potrawach. Nie bez powodu wielu wielbicieli kulinariów decyduje się na samodzielną uprawę. Warto sięgnąć po nawóz z pokrzywy.
Smakowite pomidory niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują takie, które posadzimy we własnym ogródku. Własne pomidory będą napawały nas dumą za sprawą prostego w przygotowaniu nawozu.
Nie da się ukryć, że pomidory często goszczą na naszych stołach. Właściciele przydomowych ogródków często korzystają z okazji i decydują się na własną uprawę. Wymaga ona odpowiedniej dbałości o warunki, które sprzyjają wzrostowi warzyw.
Pomidory pojawiły się na naszych stołach stosunkowo niedawno. Stary Kontynent poznał je dopiero po 1492 roku, gdy Krzysztof Kolumb przywiózł je do Europy z Ameryki. Do XIX wieku Europejczycy twierdzili, że roślina ta jest trująca i hodowano ją jedynie ze względów estetycznych. Gdy ludzie odważyli się ją spróbować, odkryli, że można przy pomocy pomidorów stworzyć ogromną gamę najróżniejszych potraw. Dzisiaj roślina znana jest na całym świecie, lecz ciągle wywołuje konsternację w niektórych kwestiach.
Letnie zbiory pomidorów to marzenie wielu smakoszy. Aby cieszyć się tymi smacznymi warzywami prosto z ogródka, warto zasilić ich glebę specjalnie przygotowanym nawozem. Efekty będą naprawdę spektakularne!
Maj to najlepszy miesiąc na sadzenie pomidorów. Ich wielbiciele twierdzą, że najlepszym okresem jest druga połowa tego miesiąca, ponieważ wtedy mija niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Co ciekawe, powinno się je sadzić raczej w pochmurny dzień, ale do wcześniej nagrzanej ziemi. Obecnie wiele osób zamiast kupować sklepowe pomidory, decyduje się je sadzić. Nawet jeśli nie posiadasz domu z ogródkiem, możesz je w prosty sposób wyhodować w doniczce. Wystarczą Ci do tylko kilka plasterków.
Smakowite warzywa odgrywają ważną rolę w życiu wielu smakoszy. Zgodnie z aktualną piramidą żywienia powinny one stanowić większość codziennego jadłospisu. Niestety, warzywa dostępne w sklepach bardzo podrożały.
Pomidory dostępne w większości sklepów nie są najzdrowszymi ani najsmaczniejszymi odmianami. Te mają być najodporniejsze na długą podróż, choroby oraz szkodniki. Jeśli chcesz więc zjeść pomidora, który ma bogaty smak, jest soczysty i pełen zdrowych substancji - sięgnij po pomidory porzeczkowe. W przeciwieństwie do pomidorków koktajlowych, które są jedną z najmniejszych odmian, pomidory porzeczkowe są jeszcze mniejsze. Ich wielkość jest niewiele większa od borówki amerykańskiej, przez co nie są zbyt popularne wśród rolników. Zebranie 1 kilograma zajmuje wszak znacznie więcej czasu, niż w przypadku większych rodzajów.
Bez wątpienia pomidory, które skrywają w sobie kiełki, nie są zbyt częstym widokiem. Nie oznacza to jednak, że tego typu zjawisko nie może mieć miejsca. Warto wiedzieć, czy pomidory w takim stanie nadają się do jedzenia.
Pomidory stanowią doskonałe źródło potasu, a także wielu witamin, takich jak witaminy A, C, K, B6 oraz kwasu foliowego i tiaminy. Trzeba jednak pamiętać, że kupne pomidory mogą nie być tak zdrowe, jak wyhodowane własnoręcznie - hodowcy często je pryskają czy nawożą niezdrowymi chemikaliami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że wcale nie trzeba ograniczać się do spożywania kupnych pomidorów. Wyhodowanie ich w domowym zaciszu jest banalnie proste i wymaga jedynie dobrze nasłonecznionego miejsca, ziemi do kwiatów oraz świeżego pomidora.
Rosół to danie, które jest już na stałe wpisane w polską kulturę kulinarną. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad w niedzielę, bez aromatycznego bulionu. Stworzenie idealnego rosołu to jednak nie lada sztuka, która wymaga wiele wyczucia. Dziś przedstawiamy przepis na rosół z dodatkiem pieczonego pomidora. Najlepiej wybrać odmianę malinową, która doda na równi słodyczy co lekkiej kwaśności. Na pewno pokochasz go od pierwszej łyżki.
Mało kto wyobraża sobie jedzenie frytek bez keczupu. Jak się okazuje, w USA staje się to powoli rzeczywistością. Amerykanie swoje ulubione dania, takie jak skrzydełka z kurczaka, hot dogi czy wspomniane wcześniej frytki, muszą spożywać sauté lub w towarzystwie innych sosów (tutaj dowiesz się jak przygotować domowy majonez lub aioli) - przynajmniej w niektórych miejscach.
Nie da się ukryć, że makaron odgrywa bardzo ważną rolę w kulinariach. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Dodajemy go między innymi do zup i zapiekanek. Makaron łączymy również z sosami. Dziś postawimy na sycące danie o niecodziennych walorach smakowych.
Zupa pomidorowa jest nie lada smakołykiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią sięgnęłyby po ten kulinarny klasyk. Już teraz przekonaj się jak przygotować perfekcyjną pomidorówkę.
Biedronka jest jednym z liderów na rynku sklepów z najniższymi cenami. Od lat uznawana jest za dyskont z dużym wyborem tanich produktów, a jej placówki rozsiane są po całej Polsce, co sprawia, że praktycznie każdy ma do nich bardzo wygodny dostęp. Niestety okazuje się, że sieć może wprowadzać w błąd swoich klientów - tak wynika z postu na Facebooku, zamieszczonego przez profil Agrounii, czyli ogólnopolskiego ruchu rolników. Chodzi o pomidory z Holandii, które oznaczone zostały jako polskie.
Pomidory uchodzą za wyjątkowo smakowite warzywo. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego przysmaku. Wielu smakoszy zajada pomidory praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, co można zaradzić, gdy są jeszcze niedojrzałe. Pomoże babcina sztuczka.
Lidl doskonale wie, w jaki sposób przyciągnąć do siebie klientów. Regularnie przekonujemy się o tym za sprawą ogłaszanych promocji. Lidl opublikował na swojej stronie internetowej ofertę, która zacznie obowiązywać od 22 stycznia.
Sok pomidorowy posiada nieskończoną listę zalet. Przede wszystkim, co najważniejsze dla smakoszy, jest przepyszny i doskonale nasyca. Szklanka soku pomidorowego potrafi zlikwidować nieprzyjemne uczucie pustego żołądka po przebudzeniu. W zaledwie jednej szklance znajdziesz bogactwo witamin i składników odżywczych. Już kilkoma łykami poranku dostarczymy organizmowi dawkę witamin A, K, C oraz B6. Witaminy te wzmacniają i ochraniają nasz organizm w momencie, gdy najbardziej tego potrzebujemy.
Nie da się ukryć, że własny przecier pomidorowy smakuje najlepiej. Niektórzy lubią się go po prostu napić. Niezależnie od zastosowania, każdy smakosz powinien wiedzieć, jak zabezpieczyć przecier pomidorowy przed pleśnią.
Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad. Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.