Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Zupa krem z groszku
16.11.2021 01:00 Aromatyczna zupa krem z zielonego groszku

Groszek konserwowy większość z nas zna jako składnik sałatki jarzynowej czy popularnego dodatku do kotletów — marchewki z groszkiem. Warto jednak wykorzystać go nieco inaczej i przygotować rozgrzewającą i sycącą zupę krem. Zachwyci was delikatną nutą gałki muszkatołowej. Zupy kremy sprawdzają się doskonale w chłodne jesienne dni. Taki typ zupy polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Wystarczy wspomnieć pyszne receptury Ewy Wachowicz na krem z dyni czy kremową i smaczną ogórkową. Tym razem przedstawiamy wam przepis na ekspresowy krem na bazie groszku konserwowego. Spróbujcie, a jego smak zostanie z wami na długo.

Zupa kalafiorowa
15.11.2021 01:00 Rozgrzewająca zupa kalafiorowa z curry i imbirem

Jesienią często sięgamy po rozgrzewające zupy z dodatkiem warzyw korzeniowych czy sezonowych. Jedną z takich potraw jest kalafiorowa. Jeśli dodamy do niej curry i imbiru nabierze przyjemnie pikantnego posmaku. Spróbujcie koniecznie i cieszcie się bogactwem aromatycznego dania. Tradycyjne zupy to nie tylko rosół i pomidorowa. Warto odejść od klasyki na rzecz pysznej kompozycji z dodatkiem kalafiora. To pyszne i zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w towarzystwie aromatycznych przypraw kojarzonych z kuchnią indyjską — curry i imbiru. Sięgnijcie po tę wersję, a przyjemnie się rozgrzejecie i wzmocnicie swoją odporność.

Zasmażane buraczki
15.11.2021 01:00 Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń słynie z receptur, które pozwalają przyrządzić pyszne dania obiadowe i desery. Tym razem zdradził swój sprawdzony przepis na wyjątkowe buraczki zasmażane w sam raz do obiadu. Sprawdźcie jakie składniki wybiera do zrobienia tego kultowego dodatku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekty was pozytywnie zaskoczą. Jakub Kuroń dodaje do buraczków starte jabłko. Buraczki zasmażane są tradycyjnym dodatkiem do pysznych kotletów schabowych. Sprawdzą się też do kotletów wegetariańskich np. ruskich z ziemniakami. Warto sięgnąć po to polskie warzywo — zawiera wiele cennych substancji m.in. witaminy z grupy B i żelazo.

Ciasto chałwowe bez pieczenia
14.11.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne

Chałwa jest pysznym deserem, który zachwycił już niejednego smakosza. Dodana do kremu nada mu specyficznego smaku, który na długo zostanie w waszej pamięci. Skuście się na wyjątkowe ciasto bez pieczenia z chałwową masą, a wasi goście długo będą wspominali spotkanie, na którym go podacie. Desery bez pieczenia są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje ono 15 minut. Nie raz polecaliśmy wam już pyszne przepisy na tego typu słodkości. Wielu z was z pewnością spróbowało już szarlotki bez pieczenia czy ciasta migdałowego siostry Anastazji z pyszną masą krówkową w składzie. Tym razem proponujemy wam herbatniki przekładane pyszną masą z dodatkiem sezamowego smakołyku.

Obłędna surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami
13.11.2021 01:00 Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

Czerwona kapusta jest bardzo smacznym i pożywnym warzywem, które doskonale sprawdza się w obiadowych surówkach. Przygotowana z dodatkiem suszonych śliwek z pewnością skradnie wasze serca. Delikatnie słodki smak tego owocu, podkręcony jeszcze przez dodatek jabłka, sprawi, że jedzenie tej sałatki będzie prawdziwą przyjemnością. Wypróbujcie ten przepis koniecznie. Surówki są nieodłącznym elementem dań obiadowych. Proponowaliśmy wam już wiele pysznych kombinacji z nietypowymi składnikami m.in. surówkę z selera z żurawiną czy jesienną kapustę z jabłkami i papryką. Tym razem proponujemy słodką i delikatną czerwoną kapustę z suszonymi śliwkami. Sprawdzi się doskonale do każdego mięsa.

Zrazy wołowe - przygotowanie
13.11.2021 01:00 Niezawodny patent na kruche zrazy wołowe - już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Zrazy wołowe są potrawą, która spędza sen z powiek wielu smakoszom. Wystarczy bowiem jeden błąd, a mięso stanie się gumowate. Wołowina dobrze smakuje tylko wtedy, gdy jest krucha i soczysta. Będzie właśnie taka, jeśli gotowanie potrwa wystarczająco długo. Skorzystajcie z naszego przepisu i przygotujcie zrazy tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Niejednokrotnie polecaliśmy wam pyszne dania z wołowiny. Z tego mięsa można przygotować między innymi pyszne bitki czy wyjątkowo soczyste mielone. Zrazy znane są również jako rolada śląska. Tę tradycyjną potrawę obiadową, która podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą stanowi tzw. śląski obiad, przyrządza się właśnie z wołowiny. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia — zaskoczy was bogactwem smaku.

Ptysie
13.11.2021 01:00 Prosty przepis na wyborne ptysie - pokochasz ich smak

Ptysie są pysznym deserem z kremem, który uważany jest za wyjątkowo trudny do przygotowania. Często ze względu na to wyobrażenie rezygnujemy z jego przyrządzania w domu. Niesłusznie, gdyż przepis na ten smakołyk jest niezwykle prosty. Z pomocą naszej receptury zrobicie ptysie, które zachwycą smakiem i wyglądem. Desery parzone — takie jak karpatka — czy bazujące na cieście francuskim np. kremówki, uchodzą za wyjątkowo złożone i sprawiające kłopot w samodzielnym przygotowaniu. Nie musi tak wcale jednak być, jeśli zadbamy o to, by wykonać je zgodnie z instrukcją. Spróbujcie wykonać ptysie z poniższego przepisu i przekonajcie się, jak łatwo można wyczarować smaczny deser ze śmietaną.

Placki z dyni na ostro
12.11.2021 01:00 Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad

Placki z dyni nie cieszą się tak dużą popularnością, jak ich ziemniaczany odpowiednik. Jednak nie oznacza to, że specjał nie jest godny uwagi. Smakołyk na bazie jesiennego warzywa potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jego przygotowanie jest banalnie proste.Pyszne placki można przygotować z rozmaitych składników. Tym razem postawimy na skarb jesieni. Dynia w tej odsłonie przypadnie do gustu smakoszom, którzy lubią od czasu do czasu postawić na odrobinę pikanterii.

Placki z batatów
12.11.2021 01:00 Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Przygotowując je ze słodkich ziemniaków, z łatwością stworzycie smaczny lunch, przekąskę lub nawet deser. Spróbujcie koniecznie, a nie wrócicie do klasyki.Placki ze słodkich ziemniaków to wyjątkowa warzywna przekąska. Chrupiący batat smakuje doskonale z dodatkiem serka wiejskiego lub kwaśnej śmietany, ale będzie też doskonałą bazą do zdrowego deseru.

Czarne kluski
12.11.2021 01:00 Przepis na niezapomniane czarne kluski

Przygotowanie ziemniaczanych klusek jest jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z resztkami ugotowanych do obiadu ziemniaków. Dodając do nich ziemniaki surowe, możemy przenieść smak tej potrawy na wyższych poziom i dodać kluskom charakteru. Spróbujcie tradycyjnych czarnych klusek i przekonajcie się sami, jak pyszne mogą być najprostsze dania. Zdradzaliśmy wam już przepis na ekspresowe kluski śląskie oraz recepturę na cudownie pyszne pyzy ziemniaczane. Obie potrawy będą dobrze komponowały się z wieloma sosami. Pasować do nich będą też, popularne na Górnym Śląsku, kluski czorne. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia ziemniaków w dwóch postaciach, a być może nie sięgniecie już po „zwykłe” warianty tego ziemniaczanego dania.

liście laurowe
10.11.2021 01:00 Wyjątkowy napar wzmacniający odporność z liści laurowych i goździków

Jeśli czujesz się osłabiona albo dopadło cię przeziębienie, możesz zastosować prostą, domową terapię. Przygotuj wyjątkowy napar z liści laurowych i goździków. Pij go dwa razy dziennie, a wzmocni twoją odporność i zadziała przeciwbólowo. Niewiele kosztuje i jest na wyciągnięcie ręki.Chociaż w aptekach można kupić lekarstwa na różne dolegliwości, to nie są one tanie, ani obojętnie dla zdrowia. Dlatego na początku infekcji warto przetestować leki z kuchennej półki. Syropy i napary bazujące na miodzie, warzywach czy przyprawach są nie tylko skuteczne, ale też całkiem smaczne.

Kotlety z kalafiora
08.11.2021 01:00 Pyszne i proste kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora są pyszne. Sprawdzą się doskonale jako zamiennik mięsnych mielonych, a przygotujecie je naprawdę szybko. Odkryjcie smak tego warzywa na nowo już dziś. Kotlety te smakują wybornie w towarzystwie sałatki warzywnej lub lekkiej surówki o wyrazistym smaku np. z buraka z dodatkiem cebulki. Są też świetne jako dodatek do kanapki czy wytrawnego obiadowego naleśnika. Możecie je wtedy sparować z colesławem z czerwonej kapusty i dodać odrobinę sosu paprykowego. Będą obłędnie pyszne.

Szarlotka z dynią i pomarańczą
08.11.2021 01:00 Szarlotka z dynią i pomarańczą - przepis na pyszny deser

Szarlotka zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem, w którym można natknąć się na przepyszne jabłka. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po inne owoce. Dziś zaprezentujemy przepis na szarlotkę, w której u boku jabłek zagoszczą dynia i pomarańcza. Specjał idealnie sprawdzi się jesienią.Szarlotka z dynią i pomarańczą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie bez najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Zachwyt domowników jest pewny.

Niezawodny patent na miękkie flaki
08.11.2021 01:00 Jak przygotować idealnie miękkie flaki?

Nie da się ukryć, że twarde flaki nie są spełnieniem marzeń smakoszy. Niestety wiele osób zapomina o kluczowej zasadzie i gotuje flaki tylko raz. Okazuje się, że najlepiej poddawać je dwukrotnej obróbce. Właśnie taki zabieg sprawi, że flaki wyjdą idealnie miękkie. Jednak na tym nie koniec.Smakowite flaki uchodzą za jeden z najlepszych rodzimych specjałów. Nie bez powodu serwuje się je na rozmaitych imprezach okolicznościowych. Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotowywać idealne flaki. Wielbiciele mięsnej zupy powinni pamiętać o kilku zasadach.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T123330.803
08.11.2021 01:00 Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru

Zarówno cytryna, jak i imbir mogą wesprzeć nas w sezonie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Warto przygotować z nich pyszny syrop, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty i uczyni napar jeszcze bardziej rozgrzewającym.

Krokiety ziemniaczane bez zawijania
07.11.2021 01:00 Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi - prosto i bez zawijania

Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.

Surówka z selera
06.11.2021 01:00 Lekka surówka z selera bez grama majonezu - cudny, słodki smak

Obiadowa surówka z selera często wcale nie jest taka zdrowa. Dodatek majonezu powoduje, że jest dość kaloryczna i bogata w tłuszcz. Wystarczy jednak zamienić sos jajeczny na delikatny dressing musztardowy, by móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się jej smakiem. Proponujemy jeszcze dodać orzechów, by całość przyjemnie chrupała. Seler korzeniowy często kojarzy się nam z przygotowaniem bulionu i włoszczyzną. A szkoda, bo jest naprawdę wartościowym warzywem, po które powinniśmy sięgać dużo częściej. Zawiera bowiem wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez, a także w witaminy z grupy B, witaminę PP, C, A i E. Świeża i chrupiąca surówka z selera może być potrawą, która zmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Jej przygotowanie jest proste, a sprawdza się świetnie nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Podana z kaszą lub świeżym chlebem z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Spróbujcie koniecznie.

Congee ryżowe na słodko
06.11.2021 01:00 Jak zrobić congee ryżowe?

Na śniadanie często jemy owsianki, kanapki lub jajecznicę. Tymczasem kleik ryżowy to równie smaczna, a przede wszystkim delikatna dla naszego żołądka, opcja śniadaniowa. Można go podać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Sprawdźcie jak przygotować congee. Kleik ryżowy to pełnowartościowy posiłek, bogaty w witaminy z grupy B, magnez czy żelazo, a więc dostarczający najważniejszych składników odżywczych. W podstawowej formie sprawdzi się w przypadku zatruć i innych problemów pokarmowych. Łagodzi bowiem podrażnienia, wspomaga wątrobę, żołądek oraz korzystnie wpływa na jelita. Smak takiej wersji congee nie jest wybitny. Można jednak do niego wrzucić najróżniejsze składniki, które nadadzą daniu charakteru. Wybierzcie swoje ulubione owoce i orzechy albo warzywa i delikatne mięso i spróbujcie, jak smakuje ten dobroczynny dla naszego organizmu posiłek.

Jesienne połączenie - dynia i śliwka
06.11.2021 01:00 Smak jesieni - dżem z dyni i śliwek

Sezon na dynię i śliwki częściowo się pokrywa. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować pyszny dżem łączący te dwa smaki. Receptura jest bardzo prosta, a przyprawy korzenne nadadzą mu iście jesiennego aromatu. Skosztujcie tego nietypowego duetu owocowo-warzywnego, a już nie wrócicie do klasyki. Przepisy na jesienne przetwory zdradzaliśmy wam nie raz. Pisaliśmy już jak zrobić konfiturę ze śliwek z dodatkiem imbiru i jak przyrządzić wyjątkowy mus dyniowy idealny na zimę. Teraz proponujemy wyjątkowe połączenie dyni i śliwki. Korzenne przyprawy, których tu użyjemy, sprawią, że dżem nabierze naprawdę niezwykłego aromatu. Sprawdzi się on doskonale jako smaczny dodatek do naleśników, ciast czy gofrów. Polecamy przygotować go więcej, by móc się nim cieszyć przez całą zimę.

Naleśniki z mąki kasztanowej Anny Lewandowskiej
06.11.2021 01:00 Nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej - główny składnik zadziwia

Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia. Przepisy, które proponuje, zazwyczaj są smaczne, lecz często zawierają nietypowe składniki. Nie inaczej jest i tym razem. Do przyrządzenia naleśników celebrytka proponuje wykorzystać mąkę z kasztanów jadalnych. Przekonuje, że warto po nią częściej sięgać. Próbowaliście kiedyś kasztanów jadalnych? Jeżeli nie — przepis Anny Lewandowskiej może was zainteresować. Składnik ten podobno jest pyszny, ale nie należy do tanich. Za kilogram mąki kasztanowej, którą wykorzystamy w tym przepisie, zapłacimy około 45 złotych. Zawiera ona jednak wiele cennego białka i według celebrytki znakomicie pasuje do kakao. Może więc warto skusić się na małe opakowanie tego produktu i przyrządzić sobie wyjątkową słodką ucztę? Zdradzamy przepis na ten rarytas.

Banany z ekouprawy
06.11.2021 01:00 Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk. Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana. Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Ciasto jabłecznik od siostry Anastazji
05.11.2021 01:00 Niecodzienny jabłecznik od siostry Anastazji

Ciasta lubi chyba każdy. Jabłecznik często gości na naszych stołach, choć jego przygotowanie bywa dość czasochłonne. Jeśli macie mniej czasu, zdecydujcie się na ciasto ucierane z jabłkami. Delikatny biszkopt doskonale komponuje się ze słodyczą tego owocu, a jabłka wystarczy obierać, pokroić i ułożyć na wierzchu. Przepis siostry Anastazji nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci gości. Desery siostry Anastazji są wyjątkowo pyszne. Przedstawialiśmy wam już jej sposób na korzenny makowiec, a także recepturę na pyszne rogaliki drożdżowe. Tym razem proponujemy wam wyjątkowy jabłecznik z dodatkiem marmolady, oblane pyszną czekoladą. Ta kompozycja trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Lepienie pierogów
05.11.2021 01:00 Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Pierogi są pyszne i nie ma chyba smakosza, który by nie był ich koneserem. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić je w domu, a ciasto rwie się, wychodzi za twarde lub nie skleja się poprawnie? Z przepisem, który tym razem wam proponujemy, problem ten nie wystąpi. Wszystko dzięki dodatkowi oleju. Nasze babcie znały ten doskonały patent. Dodatek tłuszczu do ciasta pierogowego sprawia, że wychodzi ono bardziej delikatne, a jednocześnie łatwiej się rozciąga. To z kolei powoduje, że przy nakładaniu farszu nie rozrywa się. Wręcz przeciwnie — idealnie dopasowuje się do ilości nadzienia. Spróbujcie sprawdzonego przepisu na elastyczne ciasto do pierogów i przekonajcie się sami, jak będzie się zachowywało, jeśli zrobimy je bez jajka. Wielu smakoszy może oburzyć brak tego dodatku, lecz — jak pisaliśmy już wcześniej — jest to częsta przyczyna, dla której ciasto wychodzi twarde.

Surówka z czerwonej kapusty
05.11.2021 01:00 Bajecznie pyszna surówka z czerwonej kapusty i składnikiem niespodzianką

Czerwona kapusta nie jest najpopularniejszym warzywem w kuchni polskiej. Zwykle wykorzystuje się ją do przyrządzenia obiadowej surówki z marchewką czy zasmaża. Proponujemy nieco inaczej przygotować to warzywo i sięgnąć po winogrona. Ten zaskakujący dodatek sprawi, że będzie delikatnie słodka i pyszna. Do surówki według przepisu dodajemy majonezu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na zdrowy olej np. lniany lub lżejszą albo wegańską wersję popularnego sosu jajecznego. Dodajcie grzanek lub orzechów włoskich, a surówka będzie mogła stanowić samodzielną przystawkę.

Ziemniaki z koperkiem
04.11.2021 01:00 Jak ugotować ziemniaki na parze?

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie udanego obiadu bez ich dodatku. Zazwyczaj po prostu je gotujemy w osolonej wodzie. Okazuje się, że ziemniaki równie dobrze można ugotować na parze. Dzięki temu zachowają więcej walorów smakowych i odżywczych. Wcale nie potrzebujesz specjalnych przyrządów.Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po ziemniaki. Nie bez powodu są one najpopularniejszym dodatkiem obiadowym. Dziś przyjrzymy się kwestii gotowania uwielbianych bulw na parze.

Ciasto keks z herbatą
04.11.2021 01:00 Babciny patent na wilgotny keks - pokochasz jego smak

Smakowity keks z całą pewnością jest ciastem, którym chętnie raczymy się w chłodne dni. Oczywiście najlepiej smakuje wówczas, gdy jest odpowiednio wilgotny. Tym razem sięgniemy po babciną recepturę, która pomoże osiągnąć nam pożądany efekt. Sekret tkwi w dodatku herbaty.Babcine ciasta niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Keks nie jest tutaj wyjątkiem. Smakołyk jest banalnie prosty w przygotowaniu i nawet mniej doświadczeni wielbiciele łakoci powinni sobie poradzić z poniższym przepisem.

Marynowane grzyby
04.11.2021 01:00 Jak marynować grzyby? Zdradzamy najlepszy sposób

Grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po nie sięgają. Liczne grono smakoszy decyduje się na marynowanie leśnych specjałów. Do klasycznej zalewy warto dodać pół łyżeczki soli. Właśnie dzięki niej nasze grzyby wyjdą jeszcze bardziej smakowicie. Oczywiście nie możemy zapomnieć o pozostałych przyprawach.Marynowane grzyby są niezwykle popularnym dodatkiem do dań. Rzecz jasna najlepiej smakują takie, które przygotujemy samodzielnie. W każdym domostwie korzysta się z zupełnie innych receptur. Tym razem zdradzimy przepis, który gwarantuje kulinarny sukces.

Surówka z buraka
03.11.2021 01:00 Pyszna i zdrowa surówka z buraka, kapusty i marchwi

Jesienią i zimą do łask wracają warzywa korzeniowe. Burak jest jednym z nich. Upieczony doskonale pasuje zarówno do zup, jak i do pysznych sałatek czy surówek. Proponujemy, by podać go w towarzystwie kapusty, czerwonej cebuli i marchewki. Posiekana bazylia doda charakteru tej kompozycji. Z buraków bez trudu przygotujecie kultowy obiadowy dodatek z chrzanem. Proponowaliśmy wam już również przepis na eleganckie buraczane carpaccio z gruszką. Prosta surówka z ziołowym twistem także zachwyci waszych gości.