Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

pierogi
01.07.2022 20:02 Niezwykły przepis na ciasto na pierogi z końca XIX wieku. Uwagę zwraca brak 1 składnika

Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku. Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.

3 złote zasady i ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące
01.07.2022 17:56 3 złote zasady i ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące. Korzystały z nich nasze babcie

Idealne ogórki kiszone są jędrne, chrupiące i pełne smaku. Istnieją trzy triki, które sprawią, że rarytas zawsze będzie zachwycający. Ujawniamy sekrety, które znały nasze babcie. Zastosowanie ich sprawi, że rarytas zachwyci. Ogórki kiszone zawsze wyjdą, jeśli nie zapomnimy o trzech istotnych szczegółach. Pierwszym z nich jest moczenie ich w zimnej wodzie. Dzięki takiej kąpieli nawet nieco przywiędłe warzywa odzyskują właściwą strukturę. Drugim ważnym trikiem jest dodanie do słoja liścia wiśni, porzeczki lub dębu. Dodatki te sprawią, że ogórki nie zmiękną zbytnio podczas fermentacji. Ostatnim jest zalanie warzyw ciepłą wodą, które skróci czas trwania kiszenia. Zadbajcie o nie, a wszystko się uda.

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu chłodnika
01.07.2022 16:55 Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu chłodnika. Przez niego traci smak

Chłodnik jest idealnym daniem na upalne dni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak go dobrze przyrządzić. Magda Gessler za największy błąd podczas przygotowania tego specjału uznaje ścieranie warzyw na tarce. Jak twierdzi, w ten sposób sok z nich uwalniany rozwadnia zupę, a warzywa są pozbawiane smaku. Chłodnik litewski Magdy Gessler będzie smakował wybornie, jeśli pokroimy warzywne składniki. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż rozdrabnianie ich na tarce, bo produkty zachowają przyjemną chrupiącą konsystencję i pozostaną soczyste.

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami
30.06.2022 22:43 Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Nie wiesz, jak podać jajka na twardo? Wypełnij je smakowitym farszem z pieczarek. Tym razem, zamiast łączyć z dodatkami żółtko, posiekamy całe jajo, a skorupkę wykorzystamy jako elegancką miseczkę. Zaskoczcie tym rarytasem bliskich — będą zachwyceni i poproszą o więcej.Jajka na twardo można podać na kilka sposobów. Posiekanie ich i połączenie z podsmażonymi pieczarkami i cebulką jest niestandardowym pomysłem na farsz. Wypełnimy nim skorupki, uzyskując efektowną przekąskę lub śniadanie dla najbliższych. Skusicie się?

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz
30.06.2022 21:05 Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Leczo Ewy Wachowicz jest znakomitym sezonowym daniem jednogarnkowym, które syci na długo. Miss Polski dodaje do niego cukinię, która znakomicie wzbogaca smak rarytasu, jednocześnie podnosząc jego wartość odżywczą. Spróbujcie koniecznie. Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej leczo z dodatkiem cukinii jest pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Proste połączenie sezonowych składników skusi nawet najbardziej wybrednych. Sprawdźcie, a jeszcze nie raz po nie sięgniecie.

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików
30.06.2022 20:11 Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czereśnie są już dostępne na targowiskach. Warto przygotować z nich smakowite przetwory. Tym razem polecamy niezawodny sposób na zamarynowanie z dodatkiem kilku aromatycznych przypraw. Będą idealne do mięsnych frykasów. Warto spróbować — efekty was zachwycą. Czereśnie są jednymi ze smaczniejszych owoców, pojawiających się w lecie. Warto zachować ich wspaniały smak na dłużej i połączyć go z kilkoma lubianymi przyprawami. Prosty marynowany rarytas skradnie niejedno serce. Skusicie się?

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii
30.06.2022 18:16 Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie? Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren. Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?

Zupa śledziowa na zimno
30.06.2022 17:29 Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować. Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?

Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym
29.06.2022 15:06 Przepis na orzeźwiający sos tzatziki z ogórkiem kiszonym. Idealny na upały

Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.

Wyborne placki z cukinii i marchewki
29.06.2022 13:43 Wyborne placki z cukinii i marchewki. Pyszne i miękkie jak marzenie

Placki z cukinii i marchewki są doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub wczesną kolację. Delikatny warzywny rarytas będzie wilgotny i aromatyczny — o niebo lepszy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujecie? Placki z cukinii i marchewki przyrządza się równie prosto, jak dobre znany wielu smakoszom ziemniaczany specjał. Jeśli macie pod ręką te smakowite warzywa, nie wahajcie się. Tak leciutkich i pełnych charakteru smakołyków dawno nie jedliście.

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
29.06.2022 11:50 Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?

Patent na naleśniki z serem
29.06.2022 08:49 Babcia Krysia ma najlepszy patent na naleśniki z serem. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Naleśniki z serem z przepisu babci Krysi są doskonale. Sekretem ich wspaniałego smaku jest delikatne ciasto, które po przyrządzeniu odstawia się na pół godziny. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono odpowiedniej konsystencji i z łatwością można w nim zamknąć słodki farsz. Spróbujecie? Przepis babci Krysi na naleśniki z serem jest niezawodny. Specjał przygotowuje się naprawdę prosto, a dzięki prostemu patentowi z odstawieniem ciasta smakołyk nie rwie się i nie sprawia problemów przy smażeniu. Ze słodką masą smakuje obłędnie. Skusicie się?

Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini.
27.06.2022 22:48 Złociste i chrupiące racuchy z dodatkiem brzoskwini. Najlepszy smak sezonu

Racuchy są delikatnymi i pełnymi smaku plackami na słodko, które warto podać na śniadanie. Świeże brzoskwinie pysznie urozmaicą ten rarytas, nadając mu przyjemnego aromatu. Przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą rumiane i chrupiące. Warto spróbować. Racuchy lubi wielu smakoszy. Lekkie placuszki na jogurcie będą doskonałe z sezonowymi owocami. Tym razem proponujemy wam dodanie świeżej brzoskwini, która podczas smażenia delikatnie się skarmelizuje i nabierze głębokiej słodyczy. Skusicie się?

bób
27.06.2022 16:54 Kuroń zdradził, jak podaje bób. Łączy go z najlepszymi dodatkami

Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas. Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?

Chrupiące kotlety z selera
26.06.2022 22:46 Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych

Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?

Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę
26.06.2022 22:30 Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji

Idealne domowe ciasto na pizzę ładnie wyrasta i jest równie delikatne, co odpowiednik podawany w najlepszej włoskiej restauracji. Jakub Kuroń podzielił się swoim prostym przepisem na smakowity klasyk. Zawsze się udaje, a po upieczeniu zachwyca smakiem. Spróbujecie? Ciasto na pizzę jest równie ważne — jeśli nie ważniejsze — co wybrane przez nas dodatki smakowe. Jeżeli będzie twarde i gumowate, nikomu nie będzie smakowało. Skorzystajcie z niezawodnej receptury Jakuba Kuronia, który stawia na prostotę i wysoką jakość składników, a będziecie zadowoleni.

Babciny przepis na dżem z agrestu
26.06.2022 19:33 Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz

Dżem z agrestu jest smacznym i orzeźwiającym sezonowym smakołykiem, który bez problemu zrobicie w domu. Babciny przepis, który wam dziś proponujemy, wykorzystuje tylko niezbędne składniki. Wychodzi o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Spróbujecie? Dżem z agrestu jest idealnym dodatkiem do chleba, naleśników czy porannej owsianki. Zrobienie go w domu jest niezwykle proste, a decydując się na ten krok, zyskujemy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków. Skusicie się?

Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty
26.06.2022 18:26 Wyjątkowy przepis na syrop z rumianku do herbaty

Syrop z rumianku jest delikatnie słodkim dodatkiem o wielu cennych właściwościach. Doskonale pasuje do popołudniowej herbaty, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy zebrać nieco kwiatów i zagotować je raz z cukrem. Każdy sobie poradzi.Syrop z rumianku ma szereg zalet. Kwiaty, z których się go przygotowuje, zawierają m.in. flawonoidy i związki kumarynowe — które pozytywnie wpływają na trawienie — czy spiroeter, który wykazuje działanie przeciwzapalne.Stanowią one również źródło chamazulenu i bisabololu, które wykazują działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Ponadto syrop z rumianku jest w stanie nam dostarczyć cennych soli mineralnych. Pomoże też na problemy skórne. Warto spróbować.

Dodaj do klasycznej mizerii nietypowy produkt
26.06.2022 17:46 Dodaj do klasycznej mizerii nietypowy produkt. Cudnie podkręci jej smak

Mizeria jest dobrze znaną surówką, która sezonie letnim pojawia się często jako element obiadu. Aby dodatek miał aksamitną konsystencję, warto zastąpić cukier delikatnym płynnym miodem. Będzie przy tym obłędnie pyszny i pełen aromatu. Spróbujecie? Dobrej mizerii nie oprze się żaden smakosz. Surówka doprawiona śmietaną słodzoną miodem będzie jeszcze lepsza niż klasyczna odsłona z dodatkiem cukru kryształu, który nie zawsze uda się dobrze rozprowadzić w sosie. W bardziej dietetycznej odsłonie klasyczny nabiał warto zastąpić lekkim jogurtem lub nawet produktem sojowym. Surówka z ogórka będzie jednocześnie delikatna, chrupiąca i smaczna. Skusicie się?

Najprostszy sernik pod słońcem
26.06.2022 16:52 Najprostszy sernik pod słońcem. Do jego zrobienia wystarczy tylko 5 składników

Sernik skusi niejednego smakosza. Ciasto wcale nie jest tak skomplikowane w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu zrobicie go z zaledwie pięciu składników. Spróbujecie? Sernik jest jednym z popularniejszych deserów. Wystarczy zaledwie pięć produktów i piekarnik, by móc się nim cieszyć w domowym zaciszu. Jeżeli sięgnięcie po zamienniki cukru będzie również dietetyczny. Skusicie się?

Niezwykły chłodnik z pomidorów i arbuza
25.06.2022 18:55 Niezwykły chłodnik z pomidorów i arbuza. Idealna zupa na upały

Chłodnik pomidorowy jest pełnym smaku i niezwykle orzeźwiającym pomysłem na letni obiad. Przygotowany z dodatkiem arbuza ochłodzi was jeszcze skuteczniej, a przy tym będzie przyjemnie słodki. Spróbujecie? Chłodnik jest jednym z szybkich w przygotowaniu dań, które sprawdzają się w upalne dni. Nieoczywiste połączenie pomidorów i arbuza jest naszą kolejną propozycją na smakowity letni posiłek. Podajcie go zamiast rosołu, a rodzina będzie zachwycona.

Domowe drożdżówki z truskawkami
25.06.2022 17:37 Prosty i wyjątkowy smak sezonu - domowe drożdżówki z truskawkami. O wiele lepsze niż z piekarni

Domowe drożdżówki z truskawkami przypomną wam czasy dzieciństwa. Świeże sezonowe owoce doskonale komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem. Przyrządzone z naszego przepisu słodycze będą lepsze niż zakupione w cukierni. Warto zrobić większą ilość, bo cała rodzina z chęcią ich spróbuje. Drożdżówki z truskawkami są smakowitym pomysłem na weekendowy deser. Pyszne połączenie lekkiego drożdżowego ciasta i soczystych, słodkich owoców zachwyci was od pierwszego kęsa. Przygotowanie jest niezwykle proste, choć nieco czasochłonne. Efekt jest jednak wart wysiłku. Skusicie się?

Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem
25.06.2022 17:23 Pierogi po bieszczadzku zachwycają farszem. Bogactwem smaku deklasują konkurencje

Pierogi z pieca są wyjątkowo smaczne. Przygotowane w wersji po bieszczadzku — z delikatnym twarogiem i ziemniakami — spodobają się każdemu amatorowi nietuzinkowych dań kuchni polskiej. Spróbujcie, a na pewno nie raz powtórzycie. Pierogi po bieszczadzku są smakowitą i sycącą propozycją na obiad. Zamknięty w delikatnym cieście farsz ziemniaków i białego sera po upieczeniu będzie jednocześnie przyjemnie rozpływający się w ustach i chrupiący. Skusicie się?

Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa
25.06.2022 15:39 Rewelacyjne klopsy bez grama mięsa. Zrobisz je z łatwością z cudownych specjałów

Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.

Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej
25.06.2022 14:36 Ania dodaje zawsze szczyptę do zupy kalafiorowej. Ma piękny kolor

Zupa kalafiorowa jest lekka i pożywną potrawą, której warto choć raz spróbować. Przyrządzona według receptury Ani, która dodaje do niej nieco kurkumy, będzie niezwykle aromatyczna i będzie miała piękny złocisty kolor. Spróbujecie? Zupę kalafiorową w sezonie letnim można przygotować ze świeżego młodego kalafiora. Smaczne danie robi się niemalże samo. Wasza rodzina będzie zachwycona obiadowym urozmaiceniem. Zwłaszcza jeśli dodacie nieco złocistej i pełnej charakteru kurkumy.

Bezmięsna fasolka po bretońsku skusi każdego
22.06.2022 20:46 Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie? Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Pyszna surówka z marchewki i jabłka
22.06.2022 19:08 Pyszna surówka z marchewki i jabłka. Pikanterii dodaje jej 1 popularny produkt

Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks. Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej
22.06.2022 17:22 Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję. Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.