Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Surówka z buraka
03.11.2021 01:00 Pyszna i zdrowa surówka z buraka, kapusty i marchwi

Jesienią i zimą do łask wracają warzywa korzeniowe. Burak jest jednym z nich. Upieczony doskonale pasuje zarówno do zup, jak i do pysznych sałatek czy surówek. Proponujemy, by podać go w towarzystwie kapusty, czerwonej cebuli i marchewki. Posiekana bazylia doda charakteru tej kompozycji. Z buraków bez trudu przygotujecie kultowy obiadowy dodatek z chrzanem. Proponowaliśmy wam już również przepis na eleganckie buraczane carpaccio z gruszką. Prosta surówka z ziołowym twistem także zachwyci waszych gości.

Puszyste racuchy
03.11.2021 01:00 Sprawdzony patent na puszyste racuchy bez użycia drożdży

Racuchy są pysznym deserem, po który sięga wielu smakoszy. Zwykle przygotowujemy je, używając świeżych drożdży. Sprawiają one, że ciasto na patelni pięknie rośnie i staje się lekkie jak chmurka. Tym razem proponujemy wam recepturę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczą dwie łyżeczki, by osiągnąć zamierzony efekt. Delikatne placuszki z jabłkiem będą wyśmienite, gdy dodamy do nich jabłek, które nie zawierają zbyt wiele soku. Dzięki temu unikniemy rozpadania się ciasta, a proszek do pieczenia bez trudu wykona swoją pracę.

Bigos z kabaczka
03.11.2021 01:00 Przepis na bigos z kabaczka

Przeważnie bigos przygotowuje się z kapusty. Warto jednak zauważyć, że zaczęto dodawać ją do dania dopiero w XVIII wieku. Właśnie tak zastępowano droższe składniki. Bigos z kabaczka jest prostym i jednocześnie wyjątkowo pysznym daniem. Przypadnie do gustu każdemu amatorowi tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Do jego przyrządzenia użyjcie kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej, a jeszcze bardziej podkręcicie delikatny smak tego warzywa. Wielokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone przepisy na pyszny bigos. Na naszej stronie znajdziecie m.in. recepturę na bigos szlachecki Magdy Gessler oraz sposób na myśliwski bigos z kiszonej kapusty. Tym razem proponujemy wam, by kapustę zastąpić kabaczkiem. To warzywo sprawdzi się idealnie, a dodatki podkręcą jego nienachalny smak. Bigos możecie dodatkowo przyprawić papryką wędzoną — nabierze wtedy przyjemnego dymnego aromatu.

Idealne pyzy
03.11.2021 01:00 Jak uformować idealne pyzy?

Dla fanów ziemniaków pyzy są daniem doskonałym. Delikatne, rozpływające się w ustach — po prostu pyszne. Aby jednak zachwyciły każdego smakosza, muszą mieć odpowiedni kształt. Proces ich formowania będzie łatwiejszy, gdy wykorzystamy wodę lub olej. Dzięki temu prostemu zabiegowi, masa na kluski nie będzie się kleiła do rąk. Toczenie pyz stanie się zatem przyjemniejsze, a ich powierzchnia wyjdzie bardziej gładka. W efekcie szansa, że podczas gotowania od naszych ziemniaczanych kulek będzie odpadało ciasto, zmaleje.

Karpatka Jakuba Kuronia
03.11.2021 01:00 Obłędna karpatka od Jakuba Kuronia - wychodzi idealnie za każdym razem

Parzone ciasto wypełnione pysznym budyniowym kremem skusi niejednego smakosza. Karpatka jest deserem wyjątkowym, który bez problemu przygotujcie w domowym zaciszu. Wypróbujcie sprawdzony przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie wam tak smaczna, jak nigdy wcześniej. Łyżeczka esencji waniliowej sprawi, że deser będzie jeszcze pyszniejszy. Jesteśmy przekonani, że ta karpatka skradnie wasze serca. Jeśli jednak nie macie piekarnika, polecamy wam równie smaczny deser z herbatnikami i serkiem mascarpone. Wypróbujcie też wyjątkową recepturę na bezmięsne flaczki z boczniakami.

Zupa krem z dyni
02.11.2021 01:00 Wyjątkowa zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem

Rozgrzewająca, słodko-pikantna zupa dyniowa będzie doskonała na jesienne popołudnia. W sezonie dyniowym nie możecie przegapić okazji, by delektować się wyjątkowym smakiem tego warzywa. Przygotujcie dyniowy krem z nieoczywistym dodatkiem — dojrzałym bananem — a gwarantujemy, że posmakuje on każdemu, kto go spróbuje. Podpowiadaliśmy wam już wcześniej jak wykorzystać w kuchni dynię, zdradzając stary rodzinny przepis na zupę z tego warzywa. Pisaliśmy też o tym, jak pyszna potrafi być w surówce. Tym razem przyszedł czas na obłędnie pyszny krem z nietypowym dodatkiem.

Pyszne ciasto bez pieczenia
02.11.2021 01:00 Smakowity przepis Kuronia na ciasto bez pieczenia z dodatkiem budyniu

Macie ochotę na ciasto, ale przeraża was wizja zakalca? A może nie macie piekarnika? W tej sytuacji idealnie sprawdzają się przepisy na ciasta bez pieczenia. Dziś proponujemy wam pyszny deser Jakuba Kuronia, dzięki któremu na nowo odkryjecie smak serka, śmietanki herbatników i czekolady. Z tym przepisem z kilku składników, które znajdziecie w każdym sklepie, wyczarujecie pyszne ciasto. Połączenie śmietankowego budyniu, delikatnego serka mascarpone, herbatników i czekolady jest obłędne. Gwarantujemy, że spodoba się każdemu amatorowi deserów.

Tosty a'la pizza
02.11.2021 01:00 Obłędnie pyszne tosty à la pizza - ideał na kolacje

Został ci chleb tostowy i nie wiesz co z nim zrobić? Tosty z piekarnika, które swoją formą przypominają pizzę, będą bardzo dobrym pomysłem. Kombinacja sera i pomidorów pasuje doskonale do chrupiących podpieczonych kromek pieczywa. Żaden smakosz nie powinien obok niej przejść obojętnie. Roztopiony, ciągnący się ser smakuje obłędnie z dodatkiem sosu pomidorowego. Do tego duetu można dodać niemal wszystko. Pasować będą duszone pieczarki, plasterki szynki, papryka, a nawet świeży pomidor. Cokolwiek wybierzecie — będzie pysznie.

Szalotka bez pieczenia
01.11.2021 01:00 Imponująca, kremowa szarlotka bez pieczenia

Szarlotka to pyszny deser z jabłkami, który skusi każdego chyba smakosza. Niestety nie zawsze mamy czas, by przygotować to pyszne ciasto według tradycyjnej receptury. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy, z którymi przygotujecie ją bez pieczenia. Choć może to się wydawać niemożliwe, nie każdy z nas ma w domu piekarnik. W takiej sytuacji receptura niewymagająca pieczenia, którą zainspirował przepis zamieszczony na kanale Orchideli, sprawdzi się idealnie. Zamiast kremu budyniowego ciasto posmarujemy pyszną kremówką, by maksymalnie skrócić i uprościć przygotowanie jabłkowego deseru.

Zupa krem z selera
01.11.2021 01:00 Przepis na aromatyczną zupę z selera

Seler, mimo że zwykle używany jest jako składnik bulionów, może stanowić bazę rozgrzewającej zupy krem. Dajcie się skusić daniu, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wyjątkowo efektowne i budżetowe. Ten delikatny i aromatyczny krem zachwyci każdego smakosza. Prażone orzechy idealnie podkreślają smak selera, a dodatek selera naciowego sprawia, że zupa chrupie jeszcze przyjemniej.

Formowanie pierogów z ciasta
01.11.2021 01:00 Unikalne, zachwycające delikatnością ciasto na pierogi z mlekiem

Nie ma chyba nic smaczniejszego niż miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi wypełnione naszym ulubionym farszem. Wśród smakoszy trwa dyskusja, z jakich składników powinno się przyrządzać pierogowe ciasto. Jedni dodają do niego jajo, podczas gdy inni twierdzą, że psuje ono konsystencję wyrobu. Sekretem delikatności ciasta z dzisiejszego przepisu jest mleko. Dajcie się skusić na tę niecodzienną wersję ciasta do pierogów. Mleka w tej recepturze używamy zamiast wody. Poza nim wykorzystujemy jedynie mąkę, masło i sól. Spróbujcie tej niecodziennie mieszanki składników. Być może okaże się, że dzięki niej odkryjecie pierogi na nowo.

Gruszki w słoiku
01.11.2021 01:00 Przepyszne gruszki w syropie do mięs i serów

Gruszki smakują doskonale zarówno w deserach jak i w daniach wytrawnych. Warto sięgnąć po te pysznie soczyste owoce i przygotować z nich przetwory, które zachwycą waszych gości. Zdradzaliśmy wam niedawno pomysł na pyszne ciasto z gruszką. Podpowiadaliśmy też, że dodatek tego owocu podkręci smak wątróbki. Dziś prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pyszny dodatek do mięs i serów — gruszki słodko-kwaśne.

Konfitura z jarzębiny
31.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na konfiturę z jarzębiny

Jarzębina jest często spotykana w parkach. Jesienią pojawiają się jej charakterystyczne, czerwone owoce. Mało kto wie, że można z nich przygotować pyszne przetwory. Trzeba pamiętać tylko o jednym szczególe, który pomoże wydobyć pełnię ich smaku. Owoce jarzębiny ze względu na swój gorzki smak nie są jadane na surowo. Wystarczy jednak je zamrozić, a poziom goryczy będzie znacznie mniejszy. Przy obróbce usuniemy też kwas parasorbowy, który może wywołać wymioty i biegunkę. Warto zatem przygotować z jarzębiny dżem, wino, syrop do herbaty czy idealną do pieczonych mięs i serów, konfiturę. Zdradzamy prosty przepis na ten wspaniały rarytas.

Stek z kalafiora
31.10.2021 02:00 Prosty przepis na stek z kalafiora z grzybową kaszą

Kalafior jest smacznym warzywem jesiennym, z którego wyczarować można wiele pysznych potraw. Chrupiące różyczki będą smakowały wyśmienicie, gdy zamarynujemy je w przyprawach i podamy w formie steku. Zamiast więc po raz kolejny wrzucać kalafiora do jarzynowej, spróbujcie zastąpić nim klasycznego schabowego. Efekt was zachwyci. Podstawą marynaty do roślinnych steków jest sos sojowy, czyli bogaty w umami produkt charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Wraz z pomidorami i wędzoną papryką pozwoli nam on na uzyskanie smaku zbliżonego do smaku mięsa — cudownie dymnego i dość słonego, który świetnie uzupełnią delikatna ostrość czosnku i słodycz syropu klonowego. Dodatek grzybowej kaszy jaglanej dopełni smaku.

Racuchy z czekoladą
29.10.2021 02:00 Puszyste racuchy z czekoladą

Nie ma nic smaczniejszego niż rumiane placuszki jogurtowe podane w towarzystwie świeżych owoców lub aromatycznej konfitury. Racuchy na słodko zachwycą niemal każdego. Jeśli lubicie czekoladę, konieczne wypróbujcie ten przepis. Patent, jaki w nim stosujemy, sprawi, że będzie rozpływała się ona w ustach. Czekolada pod wpływem temperatury zmienia się w pyszny lejący się sos, który zapieka się we wnętrzu naszych racuchów. Dlatego też najlepiej jest jeść je na ciepło wraz z owocami, które dobrze łączą się kakaowym wyrobem np. ze śliwkami.

Budyń w miseczce
29.10.2021 02:00 Banalnie prosty trick na budyń bez grudek

Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Każdy chyba miał okazję spróbować tego pysznego specjału. Mimo trzymania się instrukcji przyrządzania czasem zdarzało się, że w budyniu obecne były grudki. Staranne mieszanie wystarcza bowiem tylko jeśli zastosujemy prosty patent, który pozwolić rozbić je wszystkie. Jest naprawdę sprytny choć nieoczywisty. Zazwyczaj budyń przygotowujemy, wykorzystując gotowy proszek i używamy go dokładnie tak, jak zalecił producent. Bywa, że to postępowanie nie wystarcza i, mimo iż dokładnie mieszamy masę, grudki i tak powstają. Aby uzyskać jednolitą masę budyniową, wystarczy zmienić jedną rzecz — zawartość garnka wymieszać za pomocą widelca. Ta technika sprawi, że uzyskacie budyń o wymarzonej konsystencji. Widelec bowiem lepiej sprawdza się w rozbijania zbitych fragmentów masy.

Ciasto dyniowe
29.10.2021 02:00 Prosty sposób na ciasto dyniowe

Dynia najlepiej smakuje jesienią. W sezonie jest też niezwykle tania. Warto zatem przyrządzać z niej zarówno dania obiadowe, pasty do kanapek, jak i ciasta. Delikatnie słodki smak doskonale przełamie skórka pomarańczy, którą dodajemy w dzisiejszym przepisie. Nie możecie obok takiej kompozycji przejść obojętnie.Proponowaliśmy wam już pyszną zupę dyniową oraz wytrawną kiszonkę, która doskonale sprawdza się zarówno do obiadu, jak i jedzona solo. Tym razem zdradzamy przepis, z którego szybko i niemal bez wysiłku przyrządzicie puszyste i aromatyczne ciasto. Musicie tego spróbować.

Grochówka
29.10.2021 02:00 Jak doprawić grochówkę?

Mówi się, że najlepsza grochówka to taka, w której łyżka po wbiciu stoi bez żadnych problemów. Konsystencja zupy jest bardzo istotna, jednak najbardziej docenia się smak, który można uzyskać poprzez dodanie odpowiednich przypraw i składników. Najważniejszą przyprawą jest majeranek, bez której grochowa zwyczajnie nie wyjdzie. Niżej pokazujemy najlepszy przepis, aby wykonać ją z łatwością. Grochówka na wędzonych żeberkach jest prawdopodobnie najlepszą zupą do podania, gdy za oknem jest szaro, zimno i mokro, a my potrzebujemy czegoś do rozgrzanie. Grochowa wspaniale syci, a także dostarcza wiele ważnych substancji odżywczych, które dają energię na cały dzień. Majeranek w tej zupie gra bardzo ważną rolę i z przypraw to właśnie jego czuć najmocniej. Poza nim warto dodać do niej także tymianek, lubczyk, kminek, czosnek w proszku, oregano oraz bazylię. Pamiętaj, żeby nie wrzucić ich wszystkich naraz, lecz wybrać tylko kilka - zbyt dużo przypraw negatywnie wpłynie na smak.

Zapiekanka ziemniaczana
29.10.2021 02:00 Zapiekanka ziemniaczana z niespodzianką

Zapiekanki są prostymi w przygotowaniu daniami, które warto włączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Niezliczona liczba kombinacji smakowych, możliwość przyrządzenia obiadu na kilka dni czy duże porcje to jedne z wielu zalet takiego posiłku. Dajcie się skusić na naszą opcję bezmięsną, a zobaczycie, że wychodzi równie smaczna i sycąca. Niewątpliwą zaletą zapiekanek jest fakt, iż są pieczone. To znacznie zdrowsza forma przygotowania posiłków niż gotowanie czy smażenie. Na przyrządzenie takiego dania warto zdecydować się zwłaszcza wtedy, gdy dysponujemy sporą ilością resztek. Do zapiekanek bowiem możemy dodać niemal każde warzywo, jakie znajdziemy w naszej lodówce. Tym razem proponujemy połączyć pora z ziemniakami, papryką, groszkiem i brokułami, lecz zachęcamy do próbowania innych połączeń. W tej kompozycji możecie podmienić paprykę na marchew lub zamiast brokuła dodać cukinii. Też będzie smacznie. A jeśli jednak szukacie mięsnych dań z pieca, polecamy przepis na gołąbkowe lasagne albo ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem.

Jesienna surówka z buraka
29.10.2021 02:00 Jesienna surówka z buraków

Buraczki i jabłko to soczyste oraz smaczne połączenie. Gdy dodamy do nich nieco chrupiącej marchewki i orzechów włoskich efekt nas zachwyci. Żaden smakosz nie powinien przejść obojętnie obok takiego rarytasu. Dowiedzcie się jak go przyrządzić. Buraczki lubi chyba każdy. Nic dziwnego, skoro smakują świetnie z wieloma dodatkami. W surówce, którą wam proponujemy tym razem, są wręcz idealne. Nie możecie sobie odmówić takiej uczty. Spróbujcie, a ten smak na długo zostanie z wami.

Sałatka jarzynowa
28.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z dodatkiem ryżu

Niezależnie od świąt, które aktualnie wypadły, na stołach w polskich domach musi pojawić się sałatka jarzynowa. Tym razem pokazujemy przepis na jej niecodzienną wersję, ponieważ dodaje się do niej ryż. Dzięki temu sałatka jest znacznie bardziej sycąca i ma delikatnie inną fakturę. Z pewnością każdy domownik będzie zachwycony. Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach od dziesięcioleci i niezależnie od święta trzeba ją przygotować. Jeśli znudziła ci się jej standardowa wersja, warto trochę poeksperymentować w kuchni i zaprezentować swoim bliskim coś nowego. Dodanie ryżu do warzyw powoduje, że sałatka nabiera nowej konsystencji, a także trochę więcej wartości odżywczych - w ryżu bowiem znajduje się bardzo dużo węglowodanów.

Biszkopt
28.10.2021 02:00 Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Jasny biszkopt często jest bazą do pysznych ciast z kremami. Niełatwo jednak o błąd w jego przygotowaniu. Przedstawiamy wam przepis, dzięki któremu przygotujecie ciasto tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Do ciasta dodajemy oleju. Biszkopt wychodzi wtedy miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Jeśli nie lubicie nasączać tortów, ten patent jest idealny dla was. Zwłaszcza że ciasto również wysoko wyrośnie i jedna porcja wystarczy aż na trzy blaty.

Palce wiedźmy - przekąska na Halloween
28.10.2021 02:00 Palce wiedźmy - idealna przekąska na Halloween

Kruche maślane paluszki są wspaniałą przekąską do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy je również przygotować z odrobiną fantazji i zaskoczyć dzieci w zbliżające się Halloween. Dajcie się ponieść i przygotujcie wyśmienite palce wiedźmy. Choć Wigilia Wszystkich Świętych tradycyjnie jest obchodzona w kulturach anglojęzycznych — a przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych — nie zaszkodzi, by sprawić sobie frajdę i przygotować smaczny, choć nieco straszny deser.

Powidła śliwkowe
27.10.2021 02:00 Jak gotować powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?

Powidła śliwkowe są wspaniałym przetworem, a czas potrzebny do ich przygotowania wynagradza niesamowity smak. Aby powidła nie przywierały do dna garnka, wlej na nie 3 łyżeczki octu spirytusowego. Dzięki temu nie trzeba ich nawet mieszać, jeśli owoce praży się na niewielkim ogniu. Powidła śliwkowe nie bez powodu kojarzą się z piernikiem świątecznym, w końcu często przekłada się nimi to popularne ciasto. Jeśli szykujesz się do zrobienia ich własnoręcznie, zastosuj się do poniższych porad. Przede wszystkim warto wlać 3 łyżki octu do garnka, aby śliwki nie przywierały do niego i nie przypalały. Dobrym pomysłem jest skropienie dna naczynia kilkoma kroplami wody, która także stworzy barierę ochronną, zapobiegającą przypalaniu.

Zapiekany kalafior
27.10.2021 02:00 Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad

Kalafior jest mocno niedocenionym warzywem, ponieważ rzadko się go przygotowuje. Doskonałą opcją jest zrobienie z niego zapiekanki z sosem serowym. Taka potrawa rozgrzewa na długie godziny i wspaniale smakuje. Kalafior można wykorzystać na wiele sposobów. Szczególnie dużą uwagę powinny mu poświęcić osoby na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny i pełen ważnych dla zdrowia mikroelementów. Choć zapiekanka z serem nie jest dietetyczna, czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemność. Zapiekany kalafior z sosem serowym może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięsa czy ryby.

Gołąbki Ewy Wachowicz
26.10.2021 02:00 Pyszne gołąbki wg. przepisu Ewy Wachowicz

Tradycyjne gołąbki dla wielu z nas są potrawą, bez której trudno wyobrazić sobie uroczysty niedzielny obiad. Będą idealne, jeśli zastosujesz jeden prosty trik, który swoim fanom zdradziła Ewa Wachowicz. Przygotuj się na pyszne doświadczenie kulinarne. Polecaliśmy wam już recepturę Ewy Wachowicz na chrupiące placki ziemniaczane, a także jej sposób na cudownie aromatyczną i ekspresową w przygotowaniu zupę z dyni. Tym razem podpowiadamy, co kulinarna celebrytka robi, by gołąbki wyszły wyśmienite.

Ziemniaczki zapiekane w sosie pomidorowym
26.10.2021 02:00 Słodko - ostre pieczone ziemniaki - hit na każdym stole

Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie. Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.

Kobieta obiera liście kalafiora
25.10.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

Kupując kalafiora, często wykorzystujemy jedynie jego różyczki, a liście wyrzucamy. To duży błąd, gdyż są zarówno jadalne, jak i bogate w wartości odżywcze. Sprawdźcie, co możecie z nich przygotować. Kalafior — a więc zarówno różyczki, jak i liście — wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Można go jeść w całości na surowo, upiec, ugotować, usmażyć, a nawet ukisić. Liście są idealnym dodatkiem do bulionów, gulaszy warzywnych czy sałatek. Można je też po prostu zapiec i schrupać. Nie wyrzucajcie ich zatem pod żadnym pozorem i nie pozwólcie tego zrobić sprzedawcy na targu. Przygotujcie z nich pyszną przekąskę.