Kalarepa jest jednym ze smaczniejszych wiosennych warzyw. Ania Starmach proponuje pokroić ją w kostkę, podsmażyć i podać wraz z kalafiorem ziemniakami z koperkiem oraz jajkiem w koszulce. Pyszny wiosenny obiad doskonale uzupełni szklanka kefiru. Spróbujcie, a jeszcze nie raz się na niego zdecydujecie.Kalarepa może być świetnym składnikiem dań na ciepło. Tym razem, zanim zrobicie z niej surówkę, nie wyrzucajcie liści — z których uzyskacie fantastyczną zupę — a zamiast obiadowego dodatku przygotujcie lekki posiłek według wskazówek Ani Starmach. W tym wydaniu kalarepa jest wyśmienita.
Powidło śliwkowe jest pysznym dodatkiem do ciast, placków czy naleśników. Jakub Kuroń ma swój niezawodny sposób na jego przygotowanie. Kucharz oczyszczone owoce zapieka w piekarniku. Prosta metoda pozwala na zrobienie smakołyku bez mieszania. Spróbujecie? Jeżeli przygotowywanie powidła śliwkowego dotychczas kojarzyło wam się ze żmudnym procesem długiego gotowania owoców połączonego z koniecznością ich mieszania, receptura Jakuba Kuronia przypadnie wam do gustu. Kucharz proponuje, by rarytas przygotować w piekarniku. Trzeba zatem jedynie oczyścić i doprawić owoce. Skusicie się?
Surówki są pysznym i pełnym smaku dodatkiem do mięs. Przyrządzony na bazie kapusty pekińskiej rarytas z sosem jogurtowo-majonezowym zaskoczy was lekkością i przyjemnie odświeżającym smakiem, którego nabierze za sprawą dodanego do sosu soku z cytryny. Warzywa będą delikatnie chrupiące i wyraziste — po prostu pyszne. Surówka z kapusty pekińskiej jest kolejnym — po smakowitym specjale wprost z chińskiej restauracji i orzeźwiającej kompozycji z kapusty i ogórka — wyśmienitym dodatkiem obiadowym. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych mięs i kotletów. Koniecznie spróbujcie.
Flądra jest smaczną rybą, którą — podobnie jak inne filety — przygotować można na kilka sposobów. Dziś przedstawiamy wam ją w formie wyśmienitych kotletów. Smakiem przyćmią one nawet najlepsze schabowe. Koniecznie spróbujcie panierowanej odsłony z wyrazistym sosem tatarskim. Będziecie zachwyceni. Flądra — choć mniej popularna niż dorsz, pstrąg czy halibut — jest wartą skuszenia się, chudą rybą o lekko maślanym smaku. Doskonale smakuje panierowana, a przy okazji dostarczy cennych składników odżywczych takich jak selen czy kwasy omega-3. Prosty przepis, wzbogacony o sos tatarski, z pewnością przypadnie wam do gustu. Skusicie się?
Kiszone łodygi brokułów są nietypowym rarytasem. Dzięki aromatycznym przyprawom i odrobinie cierpliwości z zazwyczaj wyrzucanego produktu przygotujecie smakowitą przekąskę. Spodoba się nie tylko amatorom kiszonek. Spróbujecie? Łodyga brokuła często niestety trafia do kosza na śmieci. A szkoda, bo ten twardy kawałek warzywa ma kilka zastosowań w kuchni. Można go m.in. ugotować w bulionie czy zetrzeć do surówki. Ciekawą opcją jest też zrobienie z niego smakowitej kiszonki. Prosty patent olśni nawet największych sceptyków.
Robiliście kiedyś powidła śliwkowe bez mieszania? Jeśli wydaje wam się, że podczas gotowania owoce będą przywierać, zdziwicie się. Przełożenie śliwek cukrem i odstawienie ich na pół doby spowoduje, że puszczą sok, który zapobiegnie przypalaniu wyrobu. Warto się przekonać — wychodzą smaczne i nie trzeba ich pilnować.Z pewnością natrafiliście na niejedną instrukcję, w której jest informacja, że powidła śliwkowe choć raz trzeba przemieszać. Ma to zapobiec przywieraniu owoców do dna garnka, w którym je smażymy. Tymczasem istnieje prosty patent, który nie będzie od nas wymagał nieustannej kontroli gotowanego rarytasu. Spróbujecie?
Kluski ziemniaczane pasują do wielu dań obiadowych. Wyjdą lekkie i niezwykle miękkie, gdy zamiast mąki dodamy do nich kaszy manny. Zdrowa i sycąca wersja rarytasu z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Warto spróbować — zniknie w ekspresowym tempie. Ugotowane ziemniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie klusek. Łącząc warzywne purée z kaszą manną i jajkami uzyskamy bardzo delikatne, rozpływające się w ustach danie. Będzie smaczne zarówno z sosem, jak i jako obiadowy dodatek. Skusicie się?
Próbowaliście kiedyś zrobić cukier? Cena za kilogram rośnie, więc warto poznać prosty domowy sposób na przygotowanie popularnego dodatku słodzącego. Okazuje się, że proces nie jest skomplikowany, a efekty przyjemnie zaskakują. Spróbujecie?Cukier uznawany jest za jeden z podstawowych produktów spożywczych. Dodajemy go do ciast, potraw czy kawy lub herbaty. Część z nas nie wyobraża sobie, by mogło go w domu zabraknąć. Co jednak zrobić, gdy ceny stale rosną? Możemy zaopatrzyć się w buraki i przygotować domową wersję słodziku.
Pomidory marynowane będą idealnym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Pełne aromatu warzywa warto przygotować właśnie teraz, gdy na straganach pełno jest świeżych, soczystych i pełnych smaku czerwonych owoców. Przepis jest niezwykle prosty — każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Prosta receptura na pomidory marynowane spodoba się każdemu amatorowi tego zdrowego warzywa. Pełna aromatu kwaśna zalewa sprawi, że czerwone owoce nieco zmiękną i nabiorą przyjemnego, pełnego charakteru smaku. Będzie pysznie.
Racuchy z borówkami są letnim smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Puszysta i delikatna masa o przyjemnym waniliowym aromacie po usmażeniu jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci będą zachwycone. Lekkie niczym chmurka racuchy z borówkami skuszą niejednego amatora słodkich przysmaków. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne placki zachwycają przyjemnym waniliowym zapachem. Mało kto oprze się tak smacznej kombinacji.
Czy wiecie, jak zrobić zsiadłe mleko? Ten smaczny produkt mleczny można bez trudu przygotować w domu. Latem wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie mleko. Koniecznie spróbujecie - korzyści są ogromne, a wysiłek niewielki.Domowe zsiadłe mleko to nie lada rarytas. Ten smaczny fermentowany produkt mleczny nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny — korzystnie wpływając m.in. na proces trawienia laktozy - ale też ma różnorodne zastosowanie w kulinariach.Ze zsiadłego mleka przygotujecie smaczne desery czy koktajle - zastępując nim kefir czy jogurt — a także pożywne śniadania w postaci naleśników czy placków — już niekoniecznie w słodkiej wersji. Warto zatem nauczyć się przygotowywać ten pyszny nabiał w domu. Zwłaszcza że jest to dziecinnie proste.
Grzybki w occie skuszą niejednego smakosza. Pełen aromatu rarytas z łatwością zrobicie w domu. Prosta kombinacja kilku przypraw sprawi, że aromatyczny składnik będzie jeszcze przyjemniejszy w odbiorze. Mało kto będzie w stanie mu się oprzeć. Spróbujecie?Dobre grzybki w occie z łatwością zrobicie sami, a będą o wiele smaczniejsze niż sklepowe odpowiedniki. Wystarczy zaopatrzyć się w sól i kilka innych przypraw, by świeże skarby lasu, zamienić w wyśmienitą przystawkę czy dodatek do dań. Skusicie się?
Dobry omlet skusi niejednego smakosza. Słodka wersja dania będzie znakomitym pomysłem na śniadanie. Przyrządzanie polegające na podzieleniu smakołyku na kawałki już w trakcie smażenia sprawia, że rarytas przygotowuje się niemalże ekspresowo. Warto spróbować — smakuje obłędnie.Omlet cesarski wywodzi się z Austrii, a jego przygotowanie jest ciekawą modyfikacją tradycyjnej metody smażenia dobrze znanego wielu smakoszom deseru. Doskonale smakuje z sezonowymi owocami lub domowymi dżemami. Z pewnością spodoba się domownikom.
Jeśli klasyczne kotlety schabowe wam się znudziły, mamy świetną roślinną alternatywę. Proste i pełne smaku danie z selera kosztuje niewiele, a jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż kwadrans. Dzięki dodatkowi papryki wędzonej będzie aromatyczne i zyska przyjemnie głęboki smak umami. Spróbujecie? Kotlety schabowe w wersji bezmięsnej z pewnością spodobają się amatorom zdrowego, roślinnego jedzenia. Do ich przygotowania wykorzystamy selera — smakowite warzywo, które zazwyczaj trafia do bulionów, a solo smakuje równie pysznie. Oszukane schabowe doprawimy tak, by smak, jak najbardziej przypominał tradycyjny.
Dobry przepis na tofu pozwoli wam olśnić gości, którzy nie sięgają po mięso. Prosty i pełen smaku sos oraz dodatek mąki kukurydzianej sprawią, że wyjdzie chrupiące i niezwykle aromatyczne. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekty z pewnością zachwycą. Spróbujecie?Chrupiące tofu w pysznym sosie z pewnością spodoba się nie tylko weganom. Danie jest aromatyczne i rozpływa się w ustach. Smaczne dodatki w postaci szczypiorku i sezamu sprawiają, że nabiera orientalnego charakteru. Skusicie się?
Domowy przecier pomidorowy przyda się nie raz. Warto go przygotować zwłaszcza latem, gdy pomidory są w sezonie i nie kosztują zbyt dużo. Mają też najlepszy smak, bo dojrzewały w słońcu. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycające. Tak dobrego produktu nie kupicie w sklepie. Spróbujecie?Domowy przecier pomidorowy można wykorzystać w wielu przepisach. Warto od razu zrobić większą ilość, by móc cieszyć się smakiem warzyw również zimą. Zwłaszcza że nie wymaga to zbyt wiele wysiłku. Wystarczy wybrać ładne owalne pomidory od sprawdzonego dostawcy i postępować zgodnie z naszymi prostym instrukcjami.
Próbowaliście brokułów w cieście? Zielone warzywo otoczone smakowitą panierką doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym. Sekretem tej znakomitej przekąski jest bułka tarta. Dzięki niej całość jest przyjemnie chrupiąca. Spróbujcie — jeszcze nie raz zrobicie.Brokuły w cieście są niebanalnym smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a efekty was zachwycą. Podajcie z wyrazistym sosem czosnkowym. Będzie pysznie.
Surówka z pora skusi niejednego smakosza. Łącząc zielone warzywo z korzeniem chrzanu, uzyskamy pełną charakteru kompozycję, która będzie pasowała do wielu dań głównych. Koniecznie spróbujcie — jej smak was zachwyci.Nie wiecie, co podać do mięsa? Wybierzcie surówkę z pora z dodatkiem chrzanu. Zaskakująco pyszny duet smakowy uzupełnijcie o dodatek słodkich marchewek i jabłka, a uzyskacie wyrazisty i zbalansowany dodatek obiadowy.
Ekspresowe ciasto z 3 składników jest niebanalną propozycją na szybki deser. Wystarczy pół godziny i nieco cierpliwości, by z prostych produktów, dostępnych w każdym niemalże sklepie spożywczym, wyczarować smakołyk, który skradnie serca gości. Idealna opcja dla tych z was, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a lubią domowe słodycze.Szybki deser na bazie ciasta francuskiego z pysznym kremem ze śmietanki i mleka skondensowanego będzie smakował doskonale w towarzystwie czarnej kawy. Zaprezentowany po raz pierwszy na kanale Smaczny.tv rarytas jest delikatny i rozpływa się w ustach. Skusicie się?
Pierogi skuszą niejednego smakosza. Zaprezentowany przez uczestniczkę master Chefa przepis wykorzystujący mięso i warzywa z rosołu jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie resztek. Autorka twierdzi, że tak pysznego dania nie powstydziłaby się niejedna babcia. Nic dziwnego skoro w mięsnym farszu znajdziemy też pyszny boczek i kaszę gryczaną, które nadają mu charakteru. Koniecznie spróbujecie. Dobre pierogi są na wagę złota. Tani i prosty przepis wykorzystujący resztki z rosołu, kaszę gryczaną i boczek z pewnością wykorzystacie nie raz. Zaproponowana przez Natalię Maszkowską z Master Chefa kompozycja jest obłędnie pyszna. Przekonajcie się sami.
Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.
Wasza smażona ryba w panierce często rozpada się, a panier z niej spada lub nasiąka? Dzięki naszym prostym wskazówkom przygotujecie obiad bez przykrych niespodzianek. Zastosujemy m.in. płatki kukurydziane, które sprawią, że panierka nabierze przyjemnej chrupkości. Skusicie się na taki rarytas?Smażona ryba w panierce smakuje najlepiej, gdy wewnątrz jest delikatna i soczysta. Jednocześnie panier, którym jest pokryta, powinien nie tylko pozostać na jej powierzchni po usmażeniu, ale też być złocisty i chrupiący. Znamy sposób na osiągnięcie takiego rezultatu.
Smakowite pierogi z jagodami skuszą niejednego smakosza. Ciocia Mariola do farszu dodaje jeszcze serek homogenizowany, uzyskując smaczniejszą i bardziej sycącą wersję dobrze znanego sezonowego przysmaku. Spróbujecie?Latem warto choć raz przygotować pierogi z jagodami. Słodki wyrób zyska na wartości, jeśli owoce połączymy z bogatym w białko nabiałem. Proponujemy dodatek waniliowego serka homogenizowanego, który nada daniu przyjemnego aromatu. Skusicie się?
Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić dobry przecier pomidorowy, wskazówki pochodzące z babcinego przepisu mogą być na wagę złota. Jak się okazuje, sekretem uzyskania smacznego i pełnego aromatu wyrobu nie jest zastosowanie skomplikowanych technik gotowania. Kluczowy jest wybór smacznych warzyw. Sprawdźcie podpowiedzi babci Ani.Dobry przecier pomidorowy uzyskamy tylko wtedy, gdy kupimy właściwe składniki. Pomidory na przetwory powinny być dojrzałe, a na ich skórce nie mogą występować ciemne plamy, przebarwienia czy pęknięcia.Kształt warzyw powinien być owalny — takie sztuki charakteryzują się mniejszą zawartością soku i pestek, które podczas przyrządzania będziemy oddzielać od miąższu. Jeśli nie mamy własnej uprawy, warto zaopatrzyć się w pomidory u sprawdzonego rolnika — tak robiły babcie, a ich przetwory wychodziły znakomite.
Wiecie, jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosowanie prostego triku polegającego na ubiciu jajek z cukrem sprawi, że masa będzie lekka niczym chmurka, a przy smażeniu placki pięknie urosną. Warto spróbować - tak smacznego deseru z patelni dawno nie jedliście. Czy jest coś smaczniejszego niż puszyste racuchy? Jeżeli kochacie te słodkie placuszki z jabłkami, z pewnością ucieszy was informacja, że ich przygotowanie nie wymaga użycia drożdży. Staranne ubicie jajek z cukrem jest w stanie w wystarczającym stopni u napowietrzyć masę. Przekonajcie się sami.
Czy wiecie, jak zrobić sok z malin na zimę bez dodatku cukru? Dzięki babciny instrukcjom pyszny domowy rarytas będzie znakomity. Dawne receptury nie obejmowały gotowania owoców. Maliny były rozdrabniane i zalewane ciepłą wodą. Po wystudzeniu babcie przeciskały owoce przez tkaninę, by wydobyć z nich jak najwięcej płynu. Ta sztuczka sprawiała, że sok wychodził intensywny w smaku. Pyszny sok z malin bez dodatku cukru będzie świetnym dodatkiem do ciepłej herbaty czy deserów. Z babciną recepturę pełen smaku rarytas przygotujecie niemalże bez wysiłku. Będzie doskonały na długie zimowe wieczory. Skusicie się?
Żelki lubi wielu smakoszy. Dobrze znany smakołyk możecie wykonać w domu na bazie soków owocowych. Spodoba się zwłaszcza dzieciom, choć dorośli też raczej nie odmówią sobie spróbowania. Prosty przepis pozwoli wam przygotować deser dosłownie w kilka chwil. Spróbujecie? Domowe żelki są równie smaczne co te kupione w sklepie, a skład z pewnością będą miały lepszy. Jeżeli nie macie czasu i ochoty na przygotowywanie skomplikowanych deserów z galaretką takich jak sernik na zimno czy śmietanowiec, zaskoczcie bliskich smakowitym owocowym specjałem. Dzieci będą zachwycone. Przepis na pyszne żelki z soku owocowego Składniki: 100 ml wybranego soku owocowego 6 łyżeczek żelatyny w proszku około 1 łyżki cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Żelatynę wsypujemy do rondelka. Zalewamy ją sokiem i odstawiamy na 5 do 10 minut. W tym czasie powinna napęcznieć. Gdy tak się stanie, łączymy ją z sokiem z cytryny i podgrzewamy na niewielkim ogniu.Cały czas mieszamy, a gdy się rozpuści, dodajemy cukier w ilości do smaku. Powstały płyn wlewamy do form na praliny, najlepiej silikonowych. Wyrób studzimy na blacie. Gdy uzyska temperaturę pokojową przenosimy go do lodówki i chłodzimy przez minimum 60 minut. Podajemy, gdy dobrze stężeją. Smacznego. Wskazówka: żelki w kolorze pomarańczowym uzyskamy np. ze zdrowego soku z marchewką, żółte z jabłkowego, a czerwone z syropu malinowego rozcieńczonego wodą zgodnie z instrukcją.Źródło zdjęcia: canva/HandmadePicturesArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązaniaSoczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniuŹródło: domowe-wypieki
Macie ochotę na duszone żeberka? Babciny przepis pomoże wam przygotować doskonałe danie. Mięso będzie miękkie i soczyste, a przy tym bez problemu zdejmiecie je z kości. Wszystko dzięki długiemu gotowaniu pod przykryciem i na wolnym ogniu. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Duszone żeberka skuszą niejednego smakosza. Powolne gotowanie mięsa z odrobiną płynu sprawia, że wychodzi niesamowicie soczyste i delikatne. Danie nie sprawia trudności podczas jedzenia i obłędnie smakuje. Dawno nie jedliście czegoś tak pysznego.