Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Najprostsza surówka z młodej kapusty
21.06.2022 22:17 Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu

Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona. Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?

Prosty patent na kotlety jajeczne
21.06.2022 20:20 Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych

Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite. Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.

Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku
19.06.2022 21:51 Pieczony kalafior w panierce z parmezanu i czosnku. 100 razy lepszy od gotowanego

Pieczony kalafior w panierce jest doskonałą alternatywą dla warzywa z wody. Pani Bożenka przyrządza go z dodatkiem parmezanu i czosnku, dzięki czemu jest nie tylko chrupiący, ale też niezwykle aromatyczny. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Pieczony kalafior w panierce jest zarówno smaczną przekąską, jak i wyśmienitym dodatkiem do dań obiadowych. Chrupiącą otoczkę warto przygotować, dodając do warzywa dwa aromatyczne dodatki — czosnek i parmezan. Będzie pysznie.

Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę
19.06.2022 17:15 Strzelczyk pokazał dwa sposoby na młodą kapustę. W chwilę zrobił z niej popisowe smakołyki

Młoda kapusta jest zdrowa i pełna smaku. Warto po nią sięgnąć właśnie teraz — gdy trwa sezon. Tomasz Strzelczyk zdradził dwa pomysły na wyjątkowo pyszne odsłony tego warzywa. Są proste w przygotowaniu — każdy sobie z nimi poradzi. Kapustę w kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Młode główki idealnie smakują jako dodatek do obiadu — podany ze smakowitą zasmażką — a także solo w chrupiącej panierce z bułki tartej.

Delikatne jogurtowe placki z truskawkami
18.06.2022 21:55 Delikatne jogurtowe placki z truskawkami. Wyśmienity smak sezonu

Placki jogurtowe z truskawkami są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie czy kolację. Puszysty rarytas z patelni idealnie komponuje się z sezonowym owocem, sprawiając, że placki są jednocześnie delikatne i odrobinę soczyste. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie. Placki lubi wielu smakoszy. Dla tych, którym racuchy z jabłkami czy placki z białym serem już się znudziły mamy nie lada gratkę w postaci jogurtowego specjału z dodatkiem truskawek. Słodki owoc sprawdzi się doskonale w tym połączeniu. Każdy poprosi o dokładkę.

Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę
18.06.2022 20:16 Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię

Próbowaliście już kiszonej kalarepy? Słodkie warzywo zazwyczaj po prostu chrupiemy lub dodajemy do surówek. Okazuje się, że poddane fermentacji nabiera jeszcze więcej smaku. Jest przy tym bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie — posmakuje wam bardziej niż ogórki czy cukinia. Kiszona kalarepa będzie doskonałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. Dla wielu smakoszy z pewnością okaże się smaczniejsza od fermentowanych ogórków czy cukinii. Przygotowanie jest równie proste. Warto spróbować.

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy?
18.06.2022 19:34 Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie? Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.

Polacy popełniają błędy robiąc pierogi
18.06.2022 17:11 Polacy popełniają błędy robiąc pierogi. Babcia Zosia wyczytała ze starego zeszytu wskazówki

Pierogi przyrządzone z miękkiego i elastycznego ciasta będą znakomite. Nawet najlepszy farsz nie uratuje mącznych wyrobów, które są twarde i rozpadają się. Z recepturą babci Zosi przygotujecie puszyste i rozpływające się w ustach rarytasy. Wszystko za sprawą dwóch patentów — rezygnacji z jajka i podgrzania wody. Sprawdźcie koniecznie. Sekretem smacznych pierogów jest miękkie i elastyczne ciasto. Babcia Zosia wie doskonale, że aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy, nie można do niej dodać jajka i zimnej wody. Zamiast tego radzi, by zadbać o kilka innych szczegółów.

Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno
18.06.2022 12:13 Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno. Dzięki naszym radom na pewno się uda

Sernik truskawkowy na zimno jest orzeźwiającym letnim deserem, idealnym na ciepłe popołudnie. Lekki i pełen owoców twaróg z kakaowym spodem smakuje obłędnie. Przepis na ten smakołyk jest nieskomplikowany — z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Sernik truskawkowy na zimno skusi niejednego smakosza. Pyszne połączenie twarogu i sezonowych owoców w towarzystwie kakaowego spodu z ciasteczek nabiera charakteru. Zaopatrzcie się w solidną porcję owoców i kilka innych produktów i przygotujcie ten pyszny jak marzenie deser.

Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników
17.06.2022 15:17 Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Tani deser dla całej rodziny

Ciasto bez pieczenia sprawdza się zawsze wtedy, gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Receptura, którą dziś wam prezentujemy, nie wymaga też dużej liczby składników. By wyczarować ten pyszny deser, wystarczą zaledwie trzy produkty, które znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Z przygotowaniem ciasta bez pieczenia poradzi sobie każdy. Deser z dodatkiem smakowitych galaretek owocowych nie będzie słodki, a dzięki użyciu jogurtu typu skyr będzie również obfitował w białko. Receptura jest prosta, a efekt zachwyca. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie — pochodzące z filmu na kanale Przepiski na YouTube screen.

Kiszenie młodej kapusty krok po kroku
17.06.2022 14:43 Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę

Kiszenie młodej kapusty wcale nie jest trudne. Specjał przygotujecie bez problemu, jeśli zaopatrzycie się w odpowiednią sól. Najlepsza do tego typu wyrobów będzie pozbawiona dodatków sól kamienna niejodowana. Używając innej, ryzykujecie, że wyrób się zepsuje. Kiszenie młodej kapusty jest doskonałą metodą na nadanie warzywu chrupkości i smaku. Kiszonki są bardzo zdrowe i warto przyrządzać je w domu. Mamy wtedy pewność, że używamy jakościowych produktów. Sprawdźcie nasze wskazówki, a wszystko się uda.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
17.06.2022 14:01 Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Zdradzamy najlepszy przepis

Chrupiące placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na sycący obiad lub wczesną kolację. Przygotowane z mieszanki warzyw ścieranych na oczkach tarki o różnych rozmiarach danie będzie miało mięciutkie wnętrze i pozostanie przyjemnie kruche z zewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent — jest niezawodny. Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam przetestowanie triku, dzięki któremu wyjdą miękkie i chrupiące jednocześnie. Połączcie dwa rodzaje tartych ziemniaków, a efekt przyjemnie was zaskoczy.

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami
17.06.2022 11:34 Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami. Puszysty przysmak o smaku lata

Przepis na racuchy drożdżowe z truskawkami spodoba się nie tylko dzieciom. Prosty patent babci Jadzi, która wybiera owoce sezonowe zamiast jabłek, pozwoli wam w kilka chwil przygotować smaczny deser dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na racuchy drożdżowe jest wiele. W sezonie wiosenno-letnim warto przygotowywać ten smakołyk z dodatkiem aktualnie dostępnych owoców. Babcia Jadzia proponuje smakowitą wersję z truskawkami. Skusicie się?

Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością
16.06.2022 11:19 Najlepsze ciasto na pierogi przygotujesz z łatwością. Mamy garść praktycznych wskazówek

Przygotowanie ciasta na pierogi będzie proste, gdy wybierzemy odpowiednie składniki. Jednym z ważniejszych produktów jest masło. Dzięki niemu masa uzyskuje właściwą miękkość i lepiej się skleja. Niektórzy zastępują je margaryną, lecz zmiana ta może mieć przykre konsekwencje. Nie warto ryzykować. Idealne ciasto na pierogi jest elastyczne, łatwo się zlepia i nie twardnieje po ugotowaniu. Odpowiednią konsystencję masy uzyskamy, gdy dobierzemy właściwe proporcje oraz składniki wysokiej jakości. Szczegóły przyrządzania bazy do tego pysznego rarytasu zdradzamy w naszej nowej recepturze.

Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak
15.06.2022 18:37 Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak. Idealne na start dnia, lepsze niż w każdej restauracji

Pomidory są pełnym smaku, zdrowym warzywem, które powoli wchodzi w sezon. Bogaty w szereg składników odżywczych produkt może stanowić świetny materiał na sycące i aromatyczne danie z kaszą i grzybami. Będzie idealne jako ciepłe śniadanie. Warto spróbować. Latem pomidory są niezwykle soczyste i pełne smaku — wprost idealne, by stać się głównym składnikiem dań. Pyszne łódeczki z dodatkiem aromatycznego farszu z kurek i kaszy pęczak są niebanalną propozycją na ciepłe i sycące śniadanie. Proste danie spodoba się nie tylko amatorom leśnych rarytasów. Skusicie się?

Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis
14.06.2022 09:04 Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni

Chłodnik jest smaczną zupą, która idealnie sprawdza się w upalne dni. Staropolski przepis na ten specjał na bazie maślanki pomoże wam przygotować ją w krótkim czasie. Danie zachwyci was niebagatelnym smakiem i przyjemnym aromatem świeżych ziół. Koniecznie spróbujcie. Chłodniki występują w wielu smakowitych wersjach. Często spotykaną jest litewska, przygotowywana z aromatycznej botwiny. Nieco mniej znany jest pochodzący z Hiszpanii specjał z pomidorów, czyli gazpacho. My tym razem proponujemy wam staropolską recepturę na wyjątkowo pyszną i aromatyczną chłodną zupę z maślanką, świeżymi rzodkiewkami i sporą porcją ziół. Niezwykle sycące połączenie powstanie, jeśli podamy ją ze smażonymi ziemniakami i skwarkami z dodatkiem cebuli. Spróbujecie?

Kartacze
11.06.2022 11:40 Jak zrobić tradycyjne kartacze? Przepis krok po kroku

Kartacze są pysznym ziemniaczanym specjałem wypełnionym delikatnym mięsem. Pochodzące z Podlasia danie przygotowuje się z mieszanki warzyw surowych i ugotowanych, dzięki czemu masa wychodzi delikatna, a jednocześnie łatwo ją formować. Koniecznie spróbujecie — przygotowanie jest proste, a efekty przyjemnie zaskakują. Kartacze są kolejną — zaraz po pyzach — nadziewaną odsłoną dania z ziemniaków. Ten pyszny rarytas z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Danie jest sycące i pełne smaku. Zróbcie je zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?

Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę
11.06.2022 11:35 Obłędny syrop z mięty do słoików na zimę

Świeża mięta jest niezwykle aromatyczna. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i przygotować smaczny, a przede wszystkim zdrowy syropu. Przepis jest niezwykle prosty, a dodatek sprawdza się jako orzeźwiający element chłodnych napojów czy herbaty. Koniecznie spróbujecie — będziecie zachwyceni tym smakiem. Miętę kojarzymy przede wszystkim jako remedium na dolegliwości układu pokarmowego. Tymczasem przygotowany ze świeżych listków syrop pomoże nam także w wielu innych sytuacjach. Bogaty w liczne witaminy i minerały wyrób będzie miał działanie uspokajające i antybakteryjne. Wesprze nas również w dolegliwościach bólowych. O zaletach regularnego spożywania naparu z mięty już wspominaliśmy. Radziliśmy też, by dodać ją do zupy pomidorowej. Dziś zachęcamy do przygotowania wyśmienitego w smaku syropu. Poddajcie go pasteryzacji, a wyjątkowym smakiem będziecie mogli się delektować do kolejnej wiosny. Spróbujecie?

Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę
10.06.2022 23:22 Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu

Rabarbar jest idealny do przygotowania smacznych przetworów na zimę. Gęsty syrop z tego warzywa będzie świetnym — i zdrowszym niż kupiony w sklepie — dodatkiem do herbaty czy różnych deserów. Przygotowanie nie jest wcale takie trudne — warto spróbować. Rabarbar jest sezonowym lekko kwaśnym warzywem, z którego zrobić można pyszne desery takie jak szarlotka czy racuchy. Przygotowanie domowego syropu jest doskonałym sposobem na zachowanie tego smaku na dłużej. Rarytas sprawdzi się m.in. jako dodatek do naleśników czy herbaty. Spróbujecie?

Ekspresowa szarlotka z 2 składników
10.06.2022 14:15 Ekspresowa szarlotka z 2 składników. Szybki i przepyszny deser

Szarlotka przygotowana tylko z dwóch składników? Jeżeli macie w domu mus jabłkowy i gotowe ciasto francuskie pyszny deser przygotujecie niemalże ekspresowo. Gościom będzie smakować, a zaoszczędzicie sporo czasu. Koniecznie spróbujcie. Szarlotka jest ciastem, które skusi niejednego smakosza. Przygotowanie go według babcinego przepisu czy w sezonowej odsłonie z rabarbarem i budyniem wymaga jednak nieco czasu i cierpliwości. Na szczęście smakołyk można zrobić z produktów dostępnych w sklepach lub domowej spiżarce. Skusicie się?

Tani obiad na piątek - jarskie kotlety z selera
10.06.2022 12:01 Tani obiad na piątek - jarskie kotlety z selera. Najbliżsi będą zachwyceni

Seler nie tylko jest smacznym warzywem, ale też doskonałym materiałem na tani obiad na piątek. Zetrzyjcie go tarce i dodajcie kilka innych składników, a w kilka chwil przygotujecie wyborne jarskie kotlety, które spodobają się całej rodzinie. Brak mięsa nie będzie odczuwalny. Spróbujecie? Dania z selera są wyjątkowo smaczne. Żadna słodka surówka czy zupa krem nie może jednak równać się z pełnymi aromatu bezmięsnymi kotletami w panierce. Warzywo w towarzystwie ziół, otoczone chrupiącą, zrumienioną na patelni bułka tartą jest nieziemsko pyszne. Skusicie się?

Hiszpański omlet z ziemniakami
10.06.2022 07:52 Hiszpański omlet z ziemniakami. Przepis krok po kroku

Omlet jest lekkim i niezwykle smacznym daniem. Hiszpańska wersja z dodatkiem ziemniaków będzie również niezwykle sycąca. Kolorowa i pełna smaku kompozycja, która dziś proponujemy, będzie idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Spodoba się wszystkim amatorom dań z ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie.Omlet można przyrządzić na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już niezwykle smakowitą recepturę na ten rarytas z dodatkiem śmietany, a także dobrze znaną wielu smakoszom słodką biszkoptową wersję. Dziś zachęcamy do sięgnięcia po mający korzenie w kuchni hiszpańskiej ziemniaczany specjał. Do masy dodamy jeszcze inne warzywa i zapieczemy. Będzie pysznie.

Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami
09.06.2022 13:35 Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami. Koniecznie pamiętaj o 1 detalu

Zupa szczawiowa jest sezonowym daniem, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Warto się skusić, bo niezwykły smak trudno odtworzyć poza sezonem. Korzystając z niezawodnego patentu, polegającego na dodaniu do zupy nieopłukanych ze skrobi ziemniaków, uzyskamy idealną konsystencję i pozostaniemy syci na długo. Spróbujcie koniecznie. Zupa szczawiowa ma wielu amatorów. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto podać ją z jajkiem. Podpowiadaliśmy też jak zamienić pozostały szczaw w pyszny placek z cukinią. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na smakowity klasyk z dodatkiem ziemniaków. Aromatyczne danie o przyjemnie gęstej konsystencji jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie?

Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować?
09.06.2022 12:56 Dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi i jak go przygotować? Zdradzamy najlepsze patenty

Czosnek niedźwiedzi jest niezwykle smaczną i aromatyczną rośliną z wyglądu przypominającą konwalię. Zioło charakteryzuje się też licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Podpowiadamy jak wykorzystać je w kuchni. Zastosowań jest co najmniej kilka, a jednym ze smaczniejszych będzie pesto. Czosnek niedźwiedzi jest cennym składnikiem w kulinariach. Choć nie można go zbierać w lasach, dozwolone jest jego hodowanie w przydomowym ogródku. Warto się o to pokusić — z naszą instrukcją na pewno się uda. My tymczasem zdradzamy, dlaczego warto po niego sięgać i jak najlepiej go wykorzystać, gdy już wpadnie w nasze ręce.

Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej
09.06.2022 11:38 Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad

Kaszę gryczaną, która została po obiedzie, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z niesztampowych rozwiązań jest przygotowanie kotletów. Z naszym przepisem zrobienie pysznego obiadu zajmie wam zaledwie kilka minut, a efekty zachwycą domowników. Spróbujecie?Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy sałatki. Równie smaczna będzie, gdy wykorzystamy ją jako bazę do przyrządzenia kotletów mielonych. Danie będzie niezwykle sycące i aromatyczne. Spodoba się nawet amatorom mięsnych obiadów. Skusicie się?

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
09.06.2022 08:59 Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Przygotowanie zapiekanki to idealny pomysł na tani obiad. Co prawda wymaga nieco pracy, lecz dania wystarczy dla całej rodziny. Specjał na bazie ziemniaków, który dziś wam proponujemy, łączy sycące warzywo ze smakowitym sosem pomidorowym i mięsem mielonym, dzięki czemu posiłek staje się jeszcze bardziej pożywny. Jest przy tym niedrogi. Spróbujcie koniecznie — bliskim na pewno się spodoba. Zapiekanki polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Smakowity specjał z dodatkiem szpinaku czy kompozycja na bazie soczewicy z pewnością znalazły wielu fanów. Sycące i niedrogie danie z ziemniakami, mięsem mielonym i serem ma szanse dołączyć do tego grona. Zróbcie je przy najbliższej okazji, a z pewnością miło zaskoczycie całą rodzinę. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.

Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami
09.06.2022 07:57 Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie

Jajecznica jest jednym z częstych wyborów o poranku. Sycące i smaczne danie będzie jeszcze lepsze, gdy masę jajeczną połączymy z boczkiem i pomidorami. Chłopski specjał jest niezwykle kolorowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Musicie go spróbować. Jajecznica po chłopsku jest kolejną smaczną odsłoną śniadaniowego klasyku. Po znakomitej wersji z boczniakami i włoskim specjale z cukinią przyszedł czas na bardziej swojską opcję. Podsmażony boczek i świeże pomidory doskonale komponują się z delikatną jajeczną masą. Skusicie się?

Projekt bez tytułu (8)
08.06.2022 15:06 Pyszna cukinia marynowana w occie. Przepis krok po kroku

Cukinia powoli zaczyna pojawiać się na targowisku. Warto kupić jej nieco więcej i przygotować wyjątkowo smaczną wersję marynowaną. Zachwyci was lekkim kwaskowym smakiem i przyjemną — delikatną, lecz chrupiąca — konsystencją. Jeżeli lubicie kiszonki i warzywa z octu, musicie spróbować. Z cukinią można przygotować wiele smakowitych dań m.in. leczo. Warzywo doskonale smakuje też na surowo i jest niezwykle smaczną alternatywą ogórka w obiadowej mizerii. Marynowany specjał, który wam dziś proponujemy stanowi prosty i smakowity sposób na zakonserwowanie tego warzywa na zimę. Spróbujecie?