Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Ciasto z dyni bez pieczenia
13.10.2021 02:00 Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem. Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku. Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.

Kluski śląskie
13.10.2021 02:00 Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia. Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach. Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T122614.816
12.10.2021 02:00 Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku. Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki. Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami. Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T140439.221
12.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z dodatkiem ogórków konserwowych

Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie. Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepis. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.

Pieczone placki ziemniaczane
12.10.2021 02:00 Wyjątkowy sposób na pieczone placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są popularną przekąską, a często nawet pysznym daniem obiadowym. Aby wyszły idealne, należy je odpowiednio smażenie. Jeżeli jeszcze nam to nie wychodzi, możemy pokusić się o ich upieczenie. Jeżeli jednak wolicie tradycyjne placki, sięgnijcie po ten przepis — wyjdą pysznie chrupiące. Zerknijcie także na tę recepturę na placki z kukurydzy. Być może zainspiruje was ona do stworzenia oryginalnego nadzienia do pieczonych placków ziemniaczanych.

Orzechowiec
11.10.2021 02:00 Przepis na Orzechowiec - obłędne ciasto w sam raz na jesień

Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama. Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec.

Zupa mleczna z kluskami
11.10.2021 02:00 Kultowa zupa mleczna w sam raz na śniadanie

Zupa mleczna jest pożywną potrawą śniadaniową, którą dobrze znamy z dzieciństwa. Występuje w wielu wariantach — z makaronem, ryżem, a nawet ze zwykłą pszenną bułką. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z kładzionymi kluseczkami.Zupy mleczne należą do potraw prostych, a przy tym sycących. Niewielka ilość składników i prostota przyrządzenia powoduje, że posiłek ten często gości na naszych stołach, choć współcześnie najczęściej pojawiają się w formie płatków zbożowych zalanych ciepłym lub zimnym mlekiem.

Przepis na ciasto smerfetka
11.10.2021 02:00 Przepis na ciasto smerfetka - deser kusi samym wyglądem

Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami.

Projekt bez tytułu - 2021-10-10T173718.520
10.10.2021 02:00 Czy prawdziwki można jeść na surowo?

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne, to chyba jedne z najpopularniejszych grzybów leśnych zbieranych przez zapalonych grzybiarzy. Nic dziwnego — smakują pysznie zarówno w daniach gotowanych, jak i na surowo. Bardzo aromatyczny po ususzeniu borowik, często trafia do bigosów, pierogów, zup czy sosów. Nieduże okazy z kolei często są marynowane. Grzyb ten może osiągnąć naprawdę imponujące rozmiary. Atlasy podają, że zdarzają się egzemplarze, których kapelusze mają nawet do 25 cm średnicy. Jeżeli uda wam się upolować tak imponująco wyglądającego prawdziwka, podajcie go na surowo.

Ubite ziemniaki
10.10.2021 02:00 Nietypowe, zaskakujące purre z suszonymi pomidormi

Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Sernik z jabłkami na talerzu
09.10.2021 02:00 Prosty przepis na sernik z prażonymi jabłkami

Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brukselka zapiekana z serem
09.10.2021 02:00 Brukselka zapiekana z serem

Brukselka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Ma charakterystyczny smak i zapach, lecz jest wyjątkowo zdrowa. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ją pokochacie.Warto dać brukselce jeszcze jedną szansę. To niezwykle zdrowe, bogate m.in. potas, wapń czy magnez, warzywo smakuje naprawdę pysznie, gdy zapiecze się je z serem. Spróbujcie, a zapomnicie, że kiedyś jej unikaliście.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta z kurczaka
09.10.2021 02:00 Pyszna pasta na kanapki z mięsa po rosole

Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie. Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Flaki od Kuronia
09.10.2021 02:00 Flaki z boczniaków od Jakuba Kuronia

W kuchni wegańskiej jest wiele dań do złudzenia przypominających mięsne pierwowzory. Jednym z nich są flaczki przygotowywane z boczniaków. Przepis Jakuba Kuronia pozwoli wam wydobyć z nich pełnię smaku.Boczniaki w diecie bezmięsnej pełnią istotną funkcję. Grzyby te są bogatym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Często goszczą w potrawach jako pełnowartościowy zamiennik mięsa. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Nie tylko wizualnie przypominają mięso, ale też dostarczają niezbędną porcję protein. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Omlet z boczkiem i warzywami
09.10.2021 02:00 Staropolski omlet z kapustą włoską

Omlet możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni staropolskiej królował przepis z dodatkiem kapusty włoskiej. Spróbujcie niezwykłego połączenia chrupiącego warzywa i delikatnej masy jajecznej, którego smak pozostanie z wami na długo.Po włoską kapustę sięgamy w naszej kuchni niezbyt często. A szkoda, bo możemy z nią zrobić znacznie więcej niż tylko wrzucić ją do rosołu. Spróbujcie przygotować gołąbki albo pyszny omlet staropolski, który wam dziś proponujemy. Z pewnością skradnie on wasze serca. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z ananasem
08.10.2021 02:00 Słodkie i szybkie racuchy z ananasem

Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowane jabłka
08.10.2021 02:00 Bosko pyszne marynowane jabłka

Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne, a smak zdecydowanie jest tego wart.Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi zapiekane posypane cukrem pudrem
08.10.2021 02:00 Cudowne, pieczone pierogi faszerowane z serem

Pierogi pieczone to lekka i chrupiąca wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Te wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkiego serka, to idealna przekąska do kawy. Koniecznie spróbujcie tego pysznego smakołyku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto gruszkowe
07.10.2021 02:00 Ekspresowe ciasto gruszkowe - deser w sam raz na jesień

Gruszka, choć niemal równie popularna, jak jabłko, o wiele rzadziej gości w naszych daniach i deserach. Warto po nią sięgnąć, by przygotować pyszny placek. Nasza propozycja z dodatkiem żurawiny z pewnością skradnie wasze serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajka w koszulkach
07.10.2021 02:00 Sposób na idealne jajka w koszulce bez użycia octu

Jajko w koszulce, zwane też poszetowym, to pyszna śniadaniowa opcja, która skradnie serce niejednego smakosza. Nie jest ono trudne w wykonaniu. Wystarczy jeden trik, a wyjdzie wam zawsze.Jajka w koszulce najczęściej nie wychodzą przez pośpiech i niedopatrzenia. Wrzucamy je do buzującej wody, zbyt krótko gotujemy albo nie dodajemy octu do płynu. Choć ocet powinien być obecny w każdej kuchni, często go tam brak. Bez niego jednak jajko w koszulce również nam wyjdzie. Umożliwi to jeden inny składnik.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Carpaccio z buraka i gruszki
07.10.2021 02:00 Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie

Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.

Placki z serem i jabłkiem
07.10.2021 02:00 Przepyszne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem

Któż nie lubi placków twarogowych? Smażony deser stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli do masy dodamy jabłko. Sprawdźcie tę wyjątkową recepturę. Specjał będzie smakował obłędnie, dzięki dodatkowi cynamonu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy z sosem grzybowym
06.10.2021 02:00 Obłędne racuchy z grzybami leśnymi

Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
06.10.2021 02:00 Ekspresowa zupa krem z dyni od Ewy Wachowicz

Zupy z sezonowych warzyw są najlepszym wyborem, jeśli chcemy zjeść sycący i rozgrzewający posiłek. Jesienią warto zrobić krem z dyni. Ewa Wachowicz poleca, by po smażeniu czosnku i cebuli przepłukać patelnię odrobiną bulionu. Mieszankę należy dodać do garnka z zupą. Sztuczka sprawi, że jej smak będzie bardziej wyrazisty, a aromat na długo pozostanie w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rogaliki w piekarniku
06.10.2021 02:00 Przepis na przepyszne rogaliki z jabłkami

Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kluski śląskie z sosem mięsnym
05.10.2021 02:00 Pyszne kluski śląskie z mięsnym sosem - idealne na obiad

Kluski śląskie możemy podać z dowolnymi dodatkami. W proponowanym przez nas przepisie towarzyszy im delikatny sosem z dodatkiem chudej wieprzowiny. Przygotujecie je szybko, a smak zachwyci każdego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka Colesław
05.10.2021 02:00 Surówka coleslaw z czerwonej kapusty - lepsza wersja klasyki

Pysznie chrupiąca surówka colesław to klasyczny dodatek do niedzielnego obiadu. Wykorzystując do przygotowania czerwoną kapustę, nadacie jej nowego charakteru. Wypróbujcie tę pyszną recepturę. Ta prosta i tania warzywna kompozycja pasuje do wielu popularnych dań głównych. Kapusta dostępna jest w Polsce przez cały rok, więc smakiem colesława możemy cieszyć się praktycznie ograniczeń. Najlepsza wychodzi, gdy pojawiają się młode główki, lecz i z tymi późniejszymi się uda — wystarczy ją dobrze posiekać lub lekko zblanszować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
03.10.2021 02:00 Nietypowy sposób na nieziemsko puszyste racuchy

Racuchy to przepyszny rarytas, który nie wymaga dużo pracy, aby cieszyć się jego smakiem. Tym razem prezentujemy wersję z piwem, dzięki któremu stają się bardzo puszyste. Takie racuchy w kilka chwil znikną z każdego talerza. Racuchy należą do kategorii banalnie łatwych i ekspresowych dań, które każdy, nawet bez zdolności kulinarnych, może z sukcesem zrobić w zaciszu własnej kuchni. Wlanie odrobiny piwa do placków sprawi, że staną się wyjątkowo delikatne i puszyste. Dodatkowo wzmocni ich smak, dzięki któremu nabiorą lekko słodowego i drożdżowego aromatu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: