Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Pierogi w innej odsłonie
06.02.2021 01:00 Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi

Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.

Faworki ekspresowe
06.02.2021 01:00 "Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania. Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.

Pączki w przepysznej odsłonie
05.02.2021 01:00 Lepsze niż tradycyjne, serowe pączki robi się w mniej niż 20 minut

Pączki uchodzą za smakołyk, który jest dosyć czasochłonny w przyrządzeniu. Okazuje się, że można zrobić je w bardzo prosty sposób. W tym roku warto postawić na pączki serowe, które przyprawią o ekscytację wszystkich wielbicieli łakoci.

Grochówka w przepysznej odsłonie
05.02.2021 01:00 Najlepsza zupa na mrozy. Grochówkę podawaj tylko z 1 rodzajem pieczywa

Wyśmienita grochówka jest przysmakiem, który potrafi być nieodpartą pokusą nawet dla najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Łatwo się nią najeść i rozgrzać. Takie cechy dobrze sprawdzają się w okresie zimowym.

Pieczenie chleba jest proste
04.02.2021 01:00 Najprostszy przepis na pieczenie chleba. Czym jest piętka?

Nie da się ukryć, że samodzielne pieczenie zakończone sukcesem, napawa nas dumą i radością. Wszakże nie od dziś wiadomo, że chleb przygotowany w domowym zaciszu smakuje najlepiej. Już teraz możesz poznać niezawodny przepis.

Naleśniki będą jeszcze lepsze
04.02.2021 01:00 Nowy sposób robienia naleśników. Wspaniała sztuczka

Naleśniki uchodzą za kulinarny szlagier, któremu ciężko się oprzeć. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy ulegają takiej pokusie. Niektórzy mają problemy z przygotowywaniem wybornych plasków. Warto wypróbować niezawodny sposób na idealne naleśniki.

Zupa ogórkowa czy szczawiowa
02.02.2021 01:00 Obłędny przepis Kuronia na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa bywa mylnie brana za szczawiową. Oba dania wyglądają bardzo podobnie i łatwo o pomyłkę. Dziś skoncentrujemy się na specjale, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza ogórkom. Jak przygotowuje go Jakub Kuroń?

Ciasto
01.02.2021 01:00 Uwielbiane ciasto z niezwykłym dodatkiem. Najlepszy przepis na słynny "Leśny mech"

Ciasto z dodatkiem warzyw to prawdziwy hit. Ten nietypowy składnik, dodany do deseru, wzbogaci całość nie tylko pod względem koloru czy smaku, ale i wartości odżywczych. W tym artykule pisaliśmy na temat pączków z batatów. Znamy już ciasto marchewkowe, które cieszy się ogromną popularnością. Przyszedł zatem czas na coś bardziej szokującego, a mianowicie ciasto z dodatkiem szpinaku. Wykorzystacie do niego zarówno mrożony, jak i świeży. Jeśli znudziły wam się typowe ciasta, których smaki goście znają na pamięć, to idealna propozycja. Z pewnością „Leśny mech" zaskoczy smakiem, ale i wyglądem. Trzeba przyznać, że prezentuje się naprawdę efektownie, a smakuje jeszcze lepiej.

Kopia Projekt bez nazwy
01.02.2021 01:00 Patent Strzelczyka na wyjątkowe pieczone ziemniaki w cudnej chrupiącej panierce

Pieczone ziemniaki nie od dziś są idealnym dodatkiem do dań. Same w sobie także mogą być pyszną i smaczną przekąską, która jest zdrowsza od wszelkich kupnych fastfoodów. Swoim patentem na pieczone ziemniaki podzielił się sam Tomasz Strzelczyk. Przepisy youtubera ostatnio biją rekordy popularności. Sprawdźmy, co wymyślił tym razem.Pieczone ziemniaki są nieskomplikowaną potrawą, która z pewnością poprawi nam humor nawet w ponury zimowy dzień. Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na to warzywo w wersji Tomasza Strzelczyka. Poniżej zdradzamy, jak je zrobić, aby zachwyciło nas swoim smakiem.Wyjątkowy przepis Strzelczyka na pieczone ziemniakiSkładniki:kilogram ziemniaków150 startego parmezanu100 g bułki tartejsól i pieprz do smaku2 łyżki olejuSposób wykonania:Na początek obierz ziemniaki i pokrój na tzw. ósemki. Następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski wsyp 100 g bułki tartej oraz starty parmezan i wlej olej. Wymieszaj ze sobą oba składniki. Obtocz pokrojone ziemniaki w panierce i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia.Ziemniaki piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Smacznego!Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite patenty Tomasza Strzelczyka m.in. zdradzaliśmy sekret jego surówki z białej kapusty oraz idealnych na Tłusty Czwartek serowych oponek.Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórkąArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Lekka wiosenna zupa jarzynowa. Prosty przepis na tani i szybki obiadKruche drożdżowe rogaliki siostry Anastazji. Pyszne śniadanieJak najlepiej obierać banany? Odpowiedź jest zaskakującaźródło: T. Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni", wyd. ZnakZapraszamy na nasz Instagram

Pasta
01.02.2021 01:00 Z ogórków kiszonych i uwielbianej ryby zrobisz rewelacyjną pastę do kanapek. Ucieszy się z niej każdy domownik

Pasta do kanapek to idealne rozwiązanie, jeśli śniadanie z dodatkiem sera czy wędliny już ci się znudziło. Dodatkowo te, z dodatkiem warzyw, pomogą dostarczyć organizmowi prozdrowotnych składników odżywczych. W sieci jest mnóstwo przepisów na aromatyczne pasty do smarowania, które cieszą się coraz większą popularnością.Dużo mówi się na temat połączenia, jakim jest makrela wraz z kiszonymi ogórkami. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują, tworząc niebanalne połączenie. Dziś coraz więcej ludzi decyduje się na pasty zrobione samodzielnie w domu, a wszystko dlatego, że mamy pełną kontrolę nad tym, co mamy na talerzu. Dzięki samodzielnemu wykorzystaniu składników o dobrej jakości otrzymamy produkt, który okaże się bombą witaminową. Podajemy przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Od teraz pasta z makreli i ogórków będzie częściej gościć na waszych talerzach.

Grochówka
27.01.2021 01:00 Ewa Wachowicz zna wszystkie sekrety idealnej grochówki - najbardziej sycącej polskiej zupy

Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.

Faworki w ekspresowym wydaniu
27.01.2021 01:00 Najszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwych

Faworki uchodzą za jeden z najbardziej kultowych łakoci, których nie może zabraknąć podczas karnawału i tłustego czwartku. Niektórzy uważają, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem.

Gulaszowa od Magdy Gessler
27.01.2021 01:00 Gessler podała przepis na obłędną zupę gulaszową. Syci, rozgrzewa i dodaje energii

Smakowita zupa gulaszowa jest niezwykłym specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Magda Gessler zdradziła swój przepis. Z pewnością warto go wypróbować.

zapiekanka
27.01.2021 01:00 Sałatka nr 1 w Polsce w formie pysznej zapiekanki

Sałatka gyros jest wielkim przebojem rodzinnych imprez. Nieważne ile jej przygotujemy, zawsze rozchodzi się w niemal błyskawicznym tempie. Jej najważniejszym elementem jest mięso z piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznej przyprawie gyros.Na naszej stronie możecie znaleźć zarówno klasyczny przepis na tą pyszną sałatkę, jak i pomysł na jej lekką modyfikację. Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na zapiekankę inspirowaną tym wielkim przysmakiem. Jesteśmy ciekawi, czy przypadnie Wam do gustu!Zapiekanka gyros - przepisSkładniki:1 podwójny filet kurczaka2 łyżki przyprawy gryros*2 torebki białego ryżu (200 g)1 czerwona papryka1 większa czerwona cebula2 ogórki kiszone1 mała puszka kukurydzy150 - 200 g tartego sera mozzarellapo 1/2 szklanki majonezu i ketchupunatka pietruszkioliwa lub olejSposób wykonania:Pokrój filet z kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie obtocz je w przyprawie gyros. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wysyp na duży talerz. Pokrój paprykę i cebulę w drobne kosteczki, a ogórki kiszone na plasterki, odcedź kukurydzę. Zetrzyj żółty serPrzygotuj sos. Wymieszaj 1/2 szklanki majonezu z 1/2 szklanki ketchupu. Mieszaj dokładnie, aż sos uzyska jednolity kolor. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Blaszkę do pieczenia posmaruj łyżką oliwy, a następnie na jej dno wyłóż ugotowany wcześniej ryż. Posmaruj go 1/3 sosu i posyp 1/3 sera żółtego. Na dużej patelni usmaż kurczaka i zeszklij na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Wyłóż je do formy i skrop 1/3 sosu i posyp 1/3 sera.Włóż do formy pokrojoną paprykę i kukurydzę oraz ogórki kiszone. Dodaj resztę sosu i sera. Zapiekankę piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki.Majonez do sosu możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a ogórki kiszone ogórkami konserwowymi.Podobny przepis na zapiekankę gyros znajdziecie na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Wypróbujesz przepis na zapiekankę gyros?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zaskakujące sceny w toruńskiej restauracji. Wszyscy przecierali oczy ze zdumieniaNajszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwychKiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowaneźródło: Kwestia SmakuZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Pierogi sprzed 100 lat
26.01.2021 01:00 Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku

Pierogi mają wiele różnych postaci, lecz bez wątpienia można uznać, że ruskie są jednymi z najbardziej uwielbianych. Ich sukces podyktowany jest pysznym i aromatycznym farszem, który przy okazji pozostaje delikatny i kremowy. Przepisów na to danie jest mnóstwo i tak naprawdę każdy dom robi je odrobinę inaczej. Często można spotkać się ze sporami, podczas których ludzie przerzucają się swoimi trikami i małymi zmianami w recepturach. My przedstawiamy wam sposób na pierogi ruskie z 1920 roku.

Idealne ciasto drożdżowe
26.01.2021 01:00 Obłędne, wilgotne ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje dzięki genialnej recepturze

Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.

Domowe pączki
26.01.2021 01:00 Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki

Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
26.01.2021 01:00 Cudowne kotlety mielone po lwowsku Magdy Gessler. Przepis na dawny przysmak

Kotlety mielone każdy zna doskonale, a ich proces przygotowywania nie ma przed nami większych tajemnic. Mimo, iż nasze polskie mielone to prawdziwy smakołyk, istnieje sposób, by wynieść ich smak na kolejny poziom. Wystarczy przygotować je po lwowsku. Magda Gessler zaprezentowała swojego czasu doskonały przepis na kotlety mielone po lwowsku, które wyprzedzają ich tradycyjną wersję w znacznym stopniu. Sekretem jest użycie piersi z kurczaka, która nadaje daniu delikatności i aksamitności.

Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa
25.01.2021 01:00 Piszinger był cudownym, niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Przypominamy najlepszy przepis

Piszinger jest niezwykłym deserem, który dawniej królował na naszych stołach. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała charakterystycznego specjału na bazie wafli i masy kakaowej. Smak młodzieńczych lat jest w zasięgu ręki.

Flaki od Magdy Gessler są nie lada smakołykiem
24.01.2021 01:00 Jedni kochają, inni krzywią twarz na samą myśl. Magda Gessler zna sposób na odczarowanie flaków

Flaki nalezą do tych rodzimych potraw, których nie trzeba nikomu przedstawiać. Niektórzy mogliby je jadać niemal codziennie. Inni na samą myśl czują obrzydzenie. Magda Gessler robi flaki w taki sposób, że z miłą chęcią sięgną po nie obie grupy.

Jabłka
24.01.2021 01:00 Pomysł na jeden z najtańszych, najpyszniejszych i najszybszych obiadów

Jabłka z ryżem to jedna z najszybszych i najtańszych propozycji na smaczny posiłek. Co więcej, niesamowicie pożywny. Szczególnie jest to propozycja idealna dla młodszych, którzy uwielbiają takie połączenie smaków. Każdy z nas kojarzy jednak owoce z ryżem z czasów dzieciństwa. Często wybór padał właśnie na ten przepis z uwagi na to, że był szybki do przygotowania. Warto przygotować jabłka z ryżem w chłodne wieczory, dzięki czemu rozgrzejemy się smakowitą potrawą. Nieoceniony będzie również cynamonowy aromat, który otuli całą kuchnię.

Naleśniki - najlepszy przepis
24.01.2021 01:00 Robiąc naleśniki najpierw dodajesz do miski jajka czy mąkę? Kolejność zmienia wszystko

Naleśniki są codziennością, która nie wydaje się trudnym przepisem. Wystarczy w końcu wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Niestety, prawda jest inna, a kolejność dodawania produktów ma ogromne znaczenie. Okazuje się bowiem, że zignorowanie kolejki i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić.

Racuchy od siostry Anieli
23.01.2021 01:00 Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli

Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.

Krokiety
22.01.2021 01:00 Jadasz krokiety? Zdradzamy krok po kroku, jak je zrobić

Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić. Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.

Pączki
21.01.2021 01:00 Siostry Anastazja i Salomea stworzyły niebiańskie pączki. Na jednym nie poprzestaniesz

Pączki będą miały niedługo swoje święto, zatem już teraz warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli przygotować je samodzielnie w domu. Okazuje się, że to nic trudnego, a smak z pewnością was zachwyci. Choć jest to dość kaloryczna przekąska, nie można ująć jej niebywałego smaku, a przede wszystkim aromatu. Coraz częściej pojawiają się w sieci przepisy na pączki łatwiejsze, ale również mniej kaloryczne. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska. Na temat pączków z batatów pisaliśmy tutaj. Możemy kombinować, jeśli chodzi o listę składników, dodatków czy nawet formę, jaką mają przyjąć pączki. Dla fanów tego smakowitego deseru mamy również przepis na te w kształcie różyczek. W tym artykule znajdziecie wskazówki, jak przygotować je krok po kroku. Nie mniej jednak przyszedł czas na te klasyczne, drożdżowe.

Złota kapusta jest wyjątkowa
20.01.2021 01:00 Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zdradzamy krok po kroku, jak ją zrobić

Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?

Faworki od Magdy Gessler
20.01.2021 01:00 Najlepsze na karnawał. Gessler podała przepis na kultowe faworki

Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.

Kapusta zapiekana w sosie pomidorowym z ciecierzycą
19.01.2021 01:00 Wyśmienita pieczona kapusta ze składnikiem niespodzianką

Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad. Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.