Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Żurek Anny Dymnej
11.03.2023 20:27 Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika

Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować. 

Rosół Magdy Gessler
11.03.2023 18:37 Gessler nie oszczędza na rosole. Wybiera konkretną, najlepszą mieszankę mięs

Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i przyrządza zupę na mięsie drobiowym i wołowinie. Danie doprawia lubczykiem i natką pietruszki. Jest tak pyszne, że musicie spróbować. 

Placek drożdżowy
10.03.2023 22:46 Jak uświetnić placek drożdżowy? Z naszym dodatkiem wyjdzie najlepszy

Placek drożdżowy bez kruszonki nie będzie tak pyszny, jak powinien. Prosty dodatek urozmaici wypiek i sprawi, że ciasto nabierze charakteru. Wsypcie do kruszonki jeszcze wiórki kokosowe, a przysmak wyjdzie nadzwyczaj smaczny.  

Gołąbki bez zawijania
10.03.2023 16:30 Zapomnij o zawijaniu. Pyszne gołąbki zrobisz o wiele szybciej

Klasyczne gołąbki są dość czasochłonne. Zamiast jednak ich sobie odmawiać, warto postawić na przepis niewymagający zawijania mięsa w kapustę. Danie jest równie smaczne, a robi się je zdecydowanie szybciej. Musicie spróbować.

wycinanie porcji ciasta na pierogi
09.03.2023 19:34 Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi nie jest żadną tajemnicą. Zrobić ciasto smaczne i delikatne stanowi jednak prawdziwe wyzwanie. Siostra Anastazja w swojej recepturze część wody podmienia na gorące mleko. Dzięki niemu całość wychodzi wyjątkowo elastyczna.

Kotlety mielone z cukinią
05.03.2023 22:46 Nie musisz dodawać bułki do mielonych. Ten dodatek bije ją na głowę

Kotlety mielone z cukinią będą o niebo lepsze niż danie przygotowane z dodatkiem namaczanej bułki. Soczystą i pełną smaku potrawę przygotowuje się niesamowicie prosto. Musicie spróbować.

Chleb domowy
05.03.2023 21:24 Zapomnij o kupnym. Domowy chleb zrobisz w parę chwil

Domowy chleb można przygotować w mniej niż kwadrans. Wystarczy wmieszać mąkę z kilkoma innymi składnikami i wstawić do piekarnika na nieco ponad godzinę. Pieczywo będzie doskonałe do przygotowania kanapek. Musicie spróbować — w żadnej piekarni takiego nie kupicie.

Placki ziemniaczane Piotra Ogińskiego
05.03.2023 18:12 Jak sprawdzić, czy masz dobre ziemniaki na placki ziemniaczane? Ogiński pokazał prosty trik

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Do ich przygotowania najlepiej wybrać mączyste ziemniaki. Piotr Ogiński pokazał, jak sprawdzić, czy zakupione przez nas warzywo zawiera wystarczająco dużo skrobi. Prosta sztuczka polegająca na pocieraniu połówek ziemniaka pozwoli nam to określić w zaledwie kilka chwil. 

Szybka szarlotka
05.03.2023 16:57 Bez zagniatania ciasta, bez duszenia jabłek. Najpyszniejszą szarlotkę zrobisz w 10 minut

Szarlotka skusi niejednego łasucha. Znakomity deser z jabłkami można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i zalać nimi pokrojone jabłka. Prościej się nie da, a rodzina będzie zachwycona.

Żurek postny Magdy Gessler
03.03.2023 13:26 Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami

Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

Babcia Basia przygotowuje krupnik
02.03.2023 18:25 Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa

Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.

Rosół pieczony
02.03.2023 10:13 Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku

Rosół w każdym domu smakuje trochę inaczej. Przyrządzony z pieczonych warzyw i mięs będzie jeszcze lepszy. Składniki uwolnią więcej smaku już podczas gotowania, a zupa zachwyci niesamowitym aromatem. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Naleśniki Anny Lewandowskiej
02.03.2023 09:09 Nie mleko, nie woda. Lewandowska wlewa do naleśników oryginalny napój

Naleśniki każdy robi trochę inaczej. Anna Lewandowska do ciasta dodaje mleko kokosowe. Roślinny produkt nadaje masie delikatności i sprawia, że danie przyjemnie rozpływa się w ustach. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego kęsa. 

Chrupiące placki ziemniaczane
01.03.2023 15:02 Wsyp 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i lekkie, jak nigdy

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować. 

Pierogi Ewy Wachowicz
01.03.2023 13:09 Ewa Wachowicz robi farsz do pierogów z przepysznego twarogu. Biją na głowę ruskie

Pierogi lubi wielu z nas. Ewa Wachowicz nadziewa je farszem z ziemniaków i wędzonego twarogu. Smak mieszanki podkręca pesto z czosnku niedźwiedziego. W tej osłonie są niesamowicie aromatyczne i o niebo lepsze niż tradycyjne ruskie. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

Rosół Tomasza Strzelczyka
01.03.2023 10:48 Strzelczyk dorzuca do rosołu 2 zaskakujące przyprawy. Wywar powala smakiem

Rosół powinien być pełen smaku i aromatu. Warto wzbogacić go o niestandardowe przyprawy, które nadadzą mu charakteru. Tomasz Strzelczyk stawia na goździki i gałkę muszkatołową, uzyskując znakomite rezultaty. Musicie choć raz spróbować tej wersji popularnej zupy.

Jajecznica na parze
01.03.2023 08:10 Bez masła, bez patelni. Najlżejszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej

Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.

Surówka z kapusty pekińskiej
28.02.2023 15:03 Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są kluczowe

Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wzbogacając rarytas o ogórki kiszone i doprawiając go sosem na bazie musztardy, uzyskamy świetną, orzeźwiającą kompozycję, która będzie pasowała do niejednego obiadu. Musicie spróbować. 

Tani obiad z makaronem
28.02.2023 14:37 Wzięła makaron i wrzuciła na patelnię. Z 4 składników zrobiła tani obiad dla całej rodziny

Tani obiad z makaronem można przygotować niemalże ekspresowo. Wystarczy dodać do ugotowanych klusek trzy inne produkty. W kuchni spędzicie mniej niż kwadrans, a rodzina zje posiłek ze smakiem. Spróbujecie?

Kalafior pieczony z serem
28.02.2023 12:36 Koniec z gotowaniem kalafiora. Ten patent bije inne na głowę

Kalafior pieczony z serem jest świetną alternatywą dla warzywa z wody. Przyrządzone w ten sposób różyczki zachwycą was smakiem i aromatem. Przepis jest bardzo prosty, a przysmak szybko znika z talerzy. Spróbujecie?

Kotlety mielone Karola Okrasy
28.02.2023 10:33 Okrasa pokazał wszystkim, jak robi mielone. Jego sekret tkwi w 1 dodatku

Kotlety mielone Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sekretem ich niesamowitej soczystości i aromatu jest odpowiednie smażenie z wykorzystaniem smalcu. Kucharz stawia na klasykę i uzyskuje znakomite efekty. Musicie choć raz spróbować.

Naleśniki bez mąki
28.02.2023 08:01 Zapomnij o mące. Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników

Naleśniki bez mąki też wyjdą. Smaczny rarytas wymaga użycia zaledwie dwóch produktów — jajek i śmietanki. Większość z was z pewnością ma je w swojej kuchni. Przygotowanie jest niesamowicie proste, więc będą idealne na śniadanie. Spróbujecie?

Kotlety z grochu i kaszy manny
26.02.2023 21:01 Oszczędne gospodynie łączyły go z kaszą manną i robiły kotlety. Dziś są przebojem

Kotlety nie muszą być przygotowane z mięsa. Dawniej wprawne gospodynie potrafiły przyrządzić sycący obiad nawet z tanich i niepozornych składników. Danie na bazie grochu łuskanego i kaszy manny, które dziś wam proponujemy, jest doskonałym przykładem. Musicie go spróbować — zaskoczy was prostotą i niesamowitym smakiem.

Galaretkowiec
26.02.2023 19:52 Babcia Zosia nie robi galaretkowca na śmietanie. Wybiera lżejszy składnik

Galaretkowiec może być nieco lżejszy. Wystarczy, że wykonacie go z jogurtu naturalnego. Przepis babci Zosi pomoże wam uzyskać efektowny i niesamowicie smaczny deser na zimno. Spodoba się nie tylko dzieciom.

Karkówka marynowana
26.02.2023 17:38 Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta

Karkówka powinna być soczysta i delikatna. Aby uzyskać przyjemne w odbiorze mięso, warto je wcześniej zamarynować. Kombinacja maślanki, soku z cytryny, curry i rozmarynu spodoba się najbardziej wybrednym. Zapach dania będzie nieziemski. Musicie spróbować. 

Kotlety mielone Ewy Wachowicz
26.02.2023 12:59 Wachowicz robi kotlety mielone z aż 2 rodzajów mięsa. Nie ma mowy o przypadku

Kotlety mielone każdy robi nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na połączenie kaczki i wieprzowiny, uzyskując danie o bogatym smaku i delikatnej teksturze. Jest proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.

Surówka z kapusty pekińskiej
25.02.2023 23:58 Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej

Surówka na bazie kapusty pekińskiej może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że zastąpicie ciężki majonezowo-jogurtowy sos prostą kombinacją oliwy z oliwek i kilku dodatków. Dodatek od razu zyska na lekkości i nawet zwolennicy klasyki będą nim zachwyceni. 

Ciasto kokosowe Raffaello
25.02.2023 22:36 Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

Ciasto kokosowe Raffaello skusi niejednego łasucha. Aromatyczny, prosty w przygotowaniu i niesamowicie delikatny deser będzie idealny na zakończenie niedzielnego obiadu. Musicie spróbować — bliscy poproszą o dokładki.