Wraz z nadejściem wiosny nachodzi nas ochota na świeże smaki i orzeźwiającą wilgotność nowalijek. Ta surówka podkreśla je w całej ich okazałości. Zaledwie kilka składników pomieszanych w prosty sposób to styl gotowania, który najlepiej sprawdza się wiosną i latem.
Znany kucharz i autor przepisów – Tomasz Strzelczyk zdradził swój przepis na żeberka. Przygotowane jego sposobem są tak miękkie, że rozpadają się pod widelcem. Wystarczy patelnia. Poznaj jego prosty sposób i przygotuj je na obiad. Cała rodzina będzie zachwycała się ich smakiem.
Zaskocz rodzinę i przygotuj egzotyczny obiad z tego przepisu. Jest prosty i co najważniejsze – tani, a jeden łatwo dostępny składnik sprawi, że będzie smakował obłędnie. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj.
Poznaj szybki sposób na przekąskę z piersi kurczaka. Robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze, jej smak zachwyca. Wypróbuj ten sprytny patent, a te kurczaki będziesz robiła już na każde spotkanie ze znajomymi. Zakochają się w nich od pierwszego kęsa.
Szukasz szybkiego sposobu na deser? Trafiłaś idealnie, bo ten z tego przepisu przygotowuję się nie tylko szybko, ale też doskonale smakuje. Smakoszy zachwyci także wyglądem. Wypróbuj ten łatwy przepis, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Jak sernik to tylko z tym składnikiem. Jest zdecydowanie lepszy niż z rodzynkami, a w dodatku smakuje każdemu i wychodzi za każdym razem. Poznaj przepis i zrób go na deser. Domownicy będą zachwyceni.
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik, a będą idealnie puszyste. Z nim kluski dosłownie rozpływają się w ustach. Tylko nieliczni wiedzą o tym dodatku.
Chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj ciasto, jakiego nigdy wcześniej nie jedli. Wymieszaj banany z kakao, dodaj mieszankę mąki, a niebawem pyszny wypiek będzie gotowy. Pięknie wyrośnie i będzie smakować, że palce lizać.
Kurczaka jak z KFC teraz możesz zrobić w swojej kuchni. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, przygotować ciasto, znakomitą marynatę i panierkę. Danie jak z popularnej sieci restauracji wkrótce zagości na twoim stole.
Dzięki temu przepisowi zrobisz soczystą i chrupiącą pieczoną roladę. Wystarczy, że weźmiesz karkówkę i zawiniesz w nią warzywa. Wkrótce będziesz się cieszyć wybornym smakiem tego dania. Jest idealne na niedzielny obiad w rodzinnym gronie.
Truskawki, bezy i śmietana, to brzmi dobrze i jeszcze lepiej smakuje. Legendarny brytyjski deser, który powstał trochę przez przypadek, a raczej upadek deseru Pavlova, zachwycił kiedyś królową Wiktorię. Ten słodki smakołyk nadal kusi łasuchów, dlatego poznaj przepis na ten legendarny deser.
Chcesz zrobić obiad który zachwyci domowników? Weź kurczaka, białą fasolę, kilka dodatków i przygotuj apetyczną potrawkę. Danie zrobisz na jednej patelni, ale na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Łapmy ją, póki jest. Kapusta nie musi być tylko źródłem liści na gołąbki. Jej małe, jędrne główki mogą być wręcz najważniejszą częścią posiłku. Dlatego niektórzy mówią na nie „stek z kapusty”. Oto, jak łatwo go przyrządzić.
Co jest lepsze od pierogów na obiad? Trzy rodzaje pierogów na obiad! W dodatku w różnych kolorach! Dlatego, kiedy już przygotowujemy to danie, będące kwintesencją polskiej kuchni, warto pokusić się o dodatki do ciasta i trzy mniejsze porcje farszu zamiast jednej dużej. Mała zmiana robi tu wielką różnicę.
Ziemniaki odgrywają w naszych obiadach niezwykle ważną rolę, a mimo to często traktowane są po macoszemu. Niesłusznie. Jest mnóstwo sposobów, by podać kartofle w taki sposób, że hasło „zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić” odejdzie na zawsze w niepamięć. Oto jeden z nich.
Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.
W powodzi przepisów na rybne dania zapominamy często, że najlepsze bywają te najprostsze. Ryba prosto z piekarnika sprawi, że ten – tradycyjnie piątkowy – obiad nabierze nowego wymiaru. Smak tak przygotowanego dania nie równa się z niczym innym, choć to naprawdę najłatwiejsza rzecz, jaką można zrobić z filetem.
Szukasz zaskakującego przepisu na obiad? W takim razie świetnie trafiłaś. Cukinia w panierce z tego przepisu to fantastyczny wybór. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a z całą pewnością twoich domowników. Podaj na obiad i patrz jak potrawa szybko znika z ich talerzy. Uważaj, będziesz musiała przygotowywać ją jeszcze częściej.
Sezon na młodą kapustę trwa. Dlatego korzystajmy z tego smacznego i zdrowego warzywa. Znalazłam na nią znakomity sposób. Siekam młodą kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i niedługo cieszę się smakiem, który pamięta się długo.
Jeśli marzą ci się apetyczne racuchy, poznaj ten przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi idealnie. Jednak do racuchów nie dodaję drożdży ani proszku do pieczenia. To w niczym nie przeszkadza. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Te kluski z ryżowego ciasta stanowią miłą odmianę od mącznych i ziemniaczanych wariantów. Sprawdzają się też świetnie u osób, które nie tolerują glutenu lub starają się go ograniczyć. Podawać je można zaś podobnie jak każde inne kluski.
Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.
Znany z mediów społecznościowych i telewizji bloger kulinarny Michał Korkosz, ps. Rozkoszny, zaprezentował swoją wersję klasycznego francuskiego dania. W jego wydaniu to lekki, cielęcy gulasz ze śmietanowym sosem. Łatwy w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych potrawek.
Makaron z truskawkami i twarogiem to sezonowe danie, które zmienia owoce w pełnowartościowy obiad. Bogaty w białko, węglowodany i witaminy, jest prawdziwą pasta alla Pollaca – włosko inspirowanym daniem w polskim sosie.
Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.
Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.
Powiada się, że im więcej kolorów na talerzu, tym zdrowszy posiłek. Może zazwyczaj to i prawda, ale jeśli jedynym kolorem na talerzu jest zieleń, możemy też spodziewać się witaminowej bomby. A tak jest w wypadku tej niezwykłej wiosennej surówki.
Biszkopt czaruje puszystością i delikatnością. Idealnie jest, gdy wyrasta wysoki i potrafi utrzymać cięższe kremy. Polecam przepis właśnie na taki biszkopt. To nie zwykłe ciasto, ale wyjątkowy biszkopt olejowy.