Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Może warto sięgnąć po pora i przyrządzić pyszną i klasyczną surówkę. To sprawdzony przepis, w którym zamiast jogurtu czy majonezu- wykorzystasz śmietanę. Surówka z pora będzie smakować wszystkim domownikom.
Czy wiecie, co się stanie, gdy wlejecie jogurt do wrzącej wody? Powstanie danie, które lubi wiele osób. Taka czynność jest początkiem przygotowywania smacznych pierogów. Wypróbuj ten ciekawy przepis na to niezwykłe danie.
Najlepsze racuchy są lekkie i puszyste niczym chmurka. Kucharz Piotr Ogiński zdradził, że zawsze robi je według przepisu swojej babci. W nim niezwykle cenne są dwie wskazówki. Warto o nich pamiętać, by za każdym razem uzyskać leciutki i delikatny rarytas.
Lody proteinowe przypadną do gustu nie tylko aktywnym fizycznie łasuchom. Przygotowany przez jedną z tiktokerek przysmak na bazie serka wiejskiego zachwyca prostotą wykonania i niesamowitą konsystencją. A jest naprawdę niskokaloryczny. Musicie go spróbować.
Zupa buraczana jest lekka i niesamowicie zdrowa. Przepisem na ten przysmak podzielił się ostatnio Tomasz Sekielski, który raczył się nią podczas swojej diety. Wymaga jedynie odrobiny wysiłku, a smakuje znakomicie. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem.
Rosół można przygotować na wiele sposobów. Anna Lewandowska stawia na danie inspirowane kuchnią pięciu przemian, której gotowanie jest długie i wymaga dodania wielu składników w odpowiednim momencie. Efekty jednak są warte wysiłku — mieszanka produktów dostarcza szereg cennych wartości odżywczych.
Napój na upał powinien chłodzić i orzeźwiać. Herbata stosowana przez mieszkańców Maroka idealnie spełnia te kryteria. Wcale nie jest mrożona — tej wszyscy się wystrzegają. Wiemy, dlaczego i podajemy znany przepis na napar wspaniale gaszący pragnienie.
Domowa mozzarella bije na głowę produkty kupowane w sklepach. Jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Wystarczy tylko mleko oraz kwasek cytrynowy, by cieszyć się znakomitym smakiem. Spróbujecie?
Tani obiad można przygotować na słodko. Jedna z tiktokerek pokazała jak za 10 złotych zrobić naleśniki dla całej rodziny. Jej film spotkał się z ożywioną dyskusją dotyczącą przygotowania ciasta na ten smakołyk. Zdania na temat używania mleka są podzielone.
Pierogi z truskawkami mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do farszu oprócz porcji cukru dodacie jeszcze nieco bułki tartej. Dzięki niej słodkie nadzienie nie wypłynie w czasie gotowania, ani przy jedzeniu. Musicie spróbować tej sztuczki — danie zachwyci wyglądem i smakiem.
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Truskawki są już tanie i niesamowicie smaczne. Warto skorzystać z trwającego sezonu i przygotować z nich prosty deser niewymagający pieczenia. Podane w formie pianki owoce zachwycą was delikatnością i słodyczą.
Cukinia właśnie pojawia się na straganach. Z przypominającego ogórka warzywa łatwo można przygotować pyszny indyjski przysmak. Wystarczy je pokroić i zalać ciepłą marynatą. Po ostudzeniu i zapasteryzowaniu będą was cieszyć smakiem przez długi czas. Warto spróbować.
Domową nutellę można przygotować w kilka chwil. Zamiast płacić krocie za niskiej jakości słodycz, przetestujcie prosty przepis na krem do pieczywa, który zachwyci nawet wybrednych łasuchów. By go zrobić wystarczy jedynie 5 produktów.
Kiszone ogórki czy kiszona kapusta to znane dobrze nam dodatki do dań obiadowych. Jednak kisić można też owoce. Przepisem na kiszone czereśnie dzieli się tiktokerka @stewunia, która do kiszenia dodaje intensywnych przypraw. Przetestujcie ciekawą recepturę na te lubiane owoce.
Kotlety mielone z dodatkiem śledzia nie dla wszystkich będą zaskoczeniem. Regionalne danie jest pełne smaku i warte poznania. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.
Bób jest już coraz tańszy. Warto zatem skusić się na prostą przekąskę z chili i czosnkiem. Wystarczy chwilę prażyć warzywo na suchej patelni i doprawić wedle uznania. Każdy sobie poradzi, a zachwytom nie będzie końca.
Ciasto bez pieczenia łączące w sobie delikatny krem budyniowy i chrupiące ciasteczka skusi niejednego łasucha. Prosty w przygotowaniu deser wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości podczas przyrządzania. Musicie spróbować — jest znakomity.
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Wyrazista w smaku odsłona z imbirem zaproponowana przez Annę Lewandowską jest znakomitym pomysłem na nietuzinkowe śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje, podnosi odporność i przyjemnie rozgrzewa od środka. Musicie spróbować.
Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Każdy robi je odrobinę inaczej. Przeważnie do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko i bułkę. Jednak kultowe mielone wyjdą o niebo lepiej, jeśli wzbogacimy je o ogórki kiszone. Dzięki nim będą bosko soczyste. Istotny jest jeszcze jeden dodatek.
Sałatki są idealnym pomysłem na letni obiad. Powinny jednak być sycące. Małgorzata Rozenek wyjawiła swój sprawdzony przepis na danie pełne smaku, które przekona do siebie nawet najbardziej wybrednych. Zawiera m.in. ogórka, komosę ryżową, awokado i cukinię. Musicie spróbować — wykonanie jest niesamowicie proste.
Szukasz inspiracji na surówkę do obiadu? Znamy najlepszy przepis z typowo sezonowych produktów. Weź chrupiącego kalafiora i urozmaić jego smak charakterną rzodkiewką. Każdy zapyta o dokładkę.
Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
Zupa szczawiowa jest znakomitym wiosennym daniem, które właśnie teraz warto sobie przygotować. Zamiast jaj do kwaśnego specjału tym razem dodamy ziemniaki. Będzie sycący i nad wyraz smaczny. Musicie spróbować.
Mizeria z koperkiem ma wielu zwolenników. Warto jednak sięgnąć po inną zieleninę, by surówka była jeszcze bardziej aromatyczna. Listki mięty doskonale pasują do ogórków i sprawiają, że obiadowy dodatek przyjemnie orzeźwia. Musicie spróbować.
Kotlety schabowe warto od czasu do czasu przygotować nieco inaczej. Mięso w pysznej panierce z ziemniaków będzie smakowało znakomicie i z powodzeniem zastąpi dobrze znany schab obtoczony w bułce tartej. Musicie spróbować.
Cukinia właśnie wchodzi w sezon. Jej subtelny smak nie będzie przeszkodą w przygotowaniu pysznego obiadu w postaci kotletów. Wystarczy delikatnie rozbić kawałki warzywa, obtoczyć je w aromatycznych dodatkach i usmażyć. Rodzina zje ze smakiem.
Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.