Jak robicie ogórki kiszone? Ja dodaję do nich przyprawę dzięki, której wychodzą jak nigdy wcześniej. Pyszne, aromatyczne i pełne smaku są znakomitym dodatkiem do obiadu. Polecam każdemu przepis z użyciem tych aromatycznych “kuleczek”.
Danuta Martyniuk schudła 15 kilogramów i postawiła na zdrową dietę. Przyrządza też kisiel ze składnika, któremu nie brakuje cennych właściwości. Poznaj przepis Danuty Martyniuk i przyrządź kisiel, który doda zdrowia.
Cenisz sobie proste przepisy? To mam coś dla ciebie. Weź kiwi, pokrój i wlej jajka. Raz- dwa zrobisz smakołyk, który każdy łasuch zje z apetytem.
Czy z jajek z zamrażarki może wyjść coś pysznego? Oczywiście, o ile wybierzemy te właściwe. Sprawdź ten przepis, a będziesz mieć pyszną przekąskę na całe lato. Już za chwilę dowiesz się, o co dokładnie chodzi.
Nie ma lepszej zupy koperkowej od tej z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz nie żałuje apetycznych warzyw, ale stawia też na inne, niecodzienne połączenie. Dzięki niemu każdy smakosz chętnie sięgnie po dokładkę tej pysznej zupy. Przekonaj się sama, co tym razem wymyślił kucharz.
Mrożony koperek (zazwyczaj trzymany w pudełku po lodach) znamy wszyscy. Jest jednak jeszcze kilka sposób na konserwowanie ziół na zimę, a oto jeden z nich. Sprawdza się świetnie w wypadku koperku i nie tylko. Koniecznie sprawdź ten sprytny sposób na koperek.
Choć nie zawierają w ogóle jajek, te naleśniki nie różnią się w smaku prawie niczym od tych, do których przywykliśmy. Mogą też mieć jeszcze jedną zaletę. Pozwolą uratować przed zmarnowaniem pewien kłopotliwy przeważnie produkt. Domyślasz się już, o co chodzi?
Takiego wypieku jeszcze nie próbowałaś. Ciasto z delikatnym farszem sprawdzi się na każdą porę dnia. Próżno szukać z nim słodkości, to pyszna wytrawna przekąską, którą możesz podać na śniadanie, kolację lub przekąskę. Sama przekonaj się, jakie to proste.
Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.
Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz, autor książek kucharskich, fotograf i badacz historii kuchni, zabiera nas w kolejną podróż. Zwiedzimy z nim Neapol, a zatem także słynne starożytne Pompeje i krater Wezuwiusza. A przede wszystkim objemy się pizzą, makaronem i rybami.
Dobrze poprzerastana tłuszczem karkówka wieprzowa to bardzo wdzięczny produkt, zwłaszcza do pieczenia i smażenia. Zazwyczaj ląduje po prostu na grillu, jednak w tym przepisie przygotowujemy ją w aromatycznym sosie z kilku prostych składników.
Czy wiedziałaś, że pyszne ziołowe krakersy maślane można łatwo przygotować samodzielnie? Są dzięki temu nie tylko zdrowsze i mają pewny skład. Są także pyszniejsze – choćby dlatego, że przygotowane z sercem. A pewnie także z prozaicznego powodu, że można wzbogacić je o ulubione dodatki.
Kwiaty z cebuli? Czemu nie! W tym świetnym przepisie na imprezową przekąskę zmieniamy niepozorne warzywo (które bywa wręcz metaforą czegoś taniego i wzgardzanego) w widowiskowe danie w sam raz do pochrupania w miły wieczór z rodziną czy przyjaciółmi.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.
Jeśli zależy ci na smaku i zdrowiu, zrób sałatkę z mniszka lekarskiego. Jest tak apetyczna, że przyrządzam ją nawet kilka razy w tygodniu. Przepis Remigiusza Rączki jest wart wypróbowania w kuchni każdego smakosza.
Z tego niezwykle prostego przepisu wychodzi soczysta i bardzo sycąca pieczeń, do tego przyjazna dla portfela. Wielu z nas używa karkówki tylko w okolicznościach grillowych, tymczasem ta kuzynka schabu świetnie sprawdza się także w piekarniku.
Jagodowa chmurka już z nazwy brzmi pysznie. W rzeczywistości smakuje po prostu wyśmienicie. Zrobisz je w raz-dwa i błyskawicznie zniknie też cała porcja. Nie ma się co dziwić. Takie ciasto bez pieczenia to prawdziwe niebo w gębie.
Mleko nie tylko jako dodatek do kawy, czy do naleśników. Poznaj niezwykły przepis, który opiera się właśnie na tym produkcie. Wystarczy zagrzać mleko w piekarniku, a efekt na pewno cię zaskoczy. Domownikom zaś odejmie mowę z wrażenia.
Jak obiad, to tylko z pyszną surówkę. Ostatnio robię ją z kalafiora, dodaję kilka zdrowych składników i zaraz podaję. Ta surówka jest nie tylko prosta, ale także przepyszna. Wracam do niej co i raz, ty też tak będziesz robić.
To ciasto zrobisz z zaledwie kilku składników, ale smaku mu nie zabraknie. Pyszny wypiek, który zachwyca delikatnością i wilgotnością przyrządzisz w kilka chwil. Zajrzyj do kuchni, bo niezbędne składniki do tego ciasta z jabłkami zapewne już masz w lodówce. Za chwile przekonasz się, jakie to proste.
Zwykła mizeria podkręcona w bardzo prosty sposób zmienia się nie do poznania. Zawsze warto próbować swoich sił w takich eksperymentach, by w końcu znaleźć przepis doskonały i smak, za którym tęskniły będą nasze wnuki tak jak my tęsknimy za najprostszymi przepisami naszych babć.
Gdy nie mam czasu na gotowanie, to sięgam po ten przepis. Przyrządzam szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Smaczne danie cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Z czystym sumieniem polecam ten przepis nie tylko dla zabieganych.
Zwykle racuchy robimy z jabłkami, ale z tym dodatkiem są nawet 100 razy smaczniejsze. Wypróbuj przepis dzięki, któremu przyrządzisz pyszne danie na wiosnę. Każdy smakosz sięgnie po takie racuchy z prawdziwą przyjemnością.
Sezon na młodą kapustę trwa, więc korzystajmy z niego do woli. Ostatnio odkryłam przepis, który zaskakuje, ale równie dobrze smakuje. Nawet nie wiedziałam, że z młodej kapusty można przyrządzić takie danie. Spróbujcie koniecznie.
Robisz naleśniki z mąką? Zapomnij o niej! Dzięki temu przepisowi przygotujesz naleśniki bez mąki, które wychodzą cudownie puszyste. Warto wypróbować tę recepturę autorstwa Heni Foks w swojej kuchni.
Jesteś smakoszem sushi? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie tej japońskiej potrawy, przygotują ją w w nieco innym, bo polskim wydaniu. Potrzebujesz parówek, jajek i jeszcze kilku składników. Dzięki nim polskie sushi zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Obiad ze schabu to jest nie tylko smaczny, pożywny, ale też prosty w przygotowaniu. Robię go z tego przepisu, a danie wychodzi pyszne i soczyste. Dlatego polecam tę recepturę każdemu smakoszowi.
Czy można przygotować surówkę, która pasuje dosłownie do każdego obiadu? Tak! Wystarczy pokroić pora i wymieszać go z trzema składnikami. Być może masz je nawet w swojej kuchni. Dlatego poznaj ten uniwersalny przepis i zrób pyszną oraz zdrową surówkę.