Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb. Pyszne i nietuzinkowe połączenie filetów z kolendrą zaproponowane przez Bożenę Dykiel spodoba się nawet wybrednym. Musicie spróbować — jest znakomite.
Schab powinien być kruchy i soczysty. By uzyskać świetne efekty, warto włożyć mięso do marynaty przed upieczeniem. Świetnie sprawdzi się proste połączenie miodu i musztardy. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i do ciasta dodaje mleko. Jak twierdzi, żaden inny nabiał czy woda gazowana, nie nada mu takiej delikatności. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Kotlety z kalafiora są doskonałą alternatywą klasycznych schabowych. Pokrojone w plastry warzywo wystarczy obtoczyć w dodatkach i usmażyć. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.
Obiad z obierek po ziemniakach może być dobrym pomysłem. Z pomocą kilku prostych produktów odpad można zamienić w tanie i sycące danie. Wykonanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Pierogi ruskie są nie lada rarytasem. Warto je od czasu do czasu urozmaicić i dodać nieco natki pietruszki. Zaproponowany przez Magdalenę dodatek sprawia, że farsz nabiera przyjemnej świeżości i jest niesamowicie aromatyczny. Spróbujecie?
Smażony ser jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak można go przygotować, wykorzystując twaróg. Specjał nie wszystkim jest znany, a zdecydowanie warto go skosztować. Bije na głowę sery pleśniowe.
Chleb można przygotować na wiele sposobów. Piekarze z Olsztyna odtworzyli wypiek opisany w jednej z prac Mikołaja Kopernika. Żytni bochenek z czasów wielkiego astronoma zawierał m.in. czosnek i szafran. Nie tylko one mogą zaskoczyć.
Łosoś jest zdrową rybą, którą warto podać na obiad. Przygotowany w formie sakiewek z ciasta francuskiego będzie smakował obłędnie. Wykonanie jest proste, a posiłek nasyci na długo. Musicie spróbować — składniki dostaniecie w każdym sklepie.
Śledzie w śmietanie skuszą wielu smakoszy. Najczęściej rybę podaje się z dodatkiem cebuli, jednak z porem będzie smakowała jeszcze lepiej. Musicie spróbować — babciny przepis nie ma sobie równych.
Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.
Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest usmażenie ich tylko z jednej strony, które sprawia, że ich tekstura staje się bogatsza. Są przy tym bardzo przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?
Zapiekanka w stylu greckim będzie znakomitym pomysłem na obiad. Karol Okrasa zaproponował do niej znakomity trzyskładnikowy sos z miodu, octu winnego i mięty, który świetnie podkreśla smak warzyw i serów. Musicie spróbować — wykonanie dania nie jest trudne.
Pastę do kanapek można przygotować na wiele sposobów. Kremowa, aromatyczna i nieco słodka kompozycja na bazie batata spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Jest o niebo lepsza niż przysmak z kiszonych ogórków. Musicie spróbować.
Gołąbki można przygotować bez ryżu. Warto pokusić się o sporządzenie pysznego farszu z ziemniaków i boczku. Doprawiony majerankiem jest naprawdę fantastyczny, a danie syci na długo. Musicie spróbować — rodzina zje je ze smakiem.
Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem wielu smakoszy. Anna Lewandowska pokazała jakiś czas temu, jakie składniki do niej dodaje, by podnieść wartość odżywczą posiłku. Gwiazda stawia na delikatną polędwicę z indyka, która doskonale komponuje się z puszystą jajeczną masą. Musicie spróbować.
Kotlety mielone powinny być soczyste i aromatyczne. Zaproponowany przez Magdę Gessler dodatek majeranku idealnie podkreśli smak wołowo-wieprzowej mięsnej masy. Musicie spróbować — przygotowanie dania jest niesamowicie proste.
Racuchy z bananów są świetną alternatywą klasycznych placuszków na bazie drożdży. Słodkie, sycące i niesamowicie pożywne danie zrobicie w zaledwie kilka chwil, a oprócz bananów potrzebne wam będą jedynie jajka. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem.
Surówka jak z chińskiej restauracji będzie zdrowym urozmaiceniem niejednego obiadu. Zmiękczone aromatyczną zalewą warzywa zachwycą was bogatą konsystencją i zbalansowanym smakiem. Przygotowanie dodatku jest bardzo proste — musicie choć raz spróbować.
Sok buraka obfituje w wiele składników wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Już szklanka napoju, spożywana codziennie przyniesie niespodziewane korzyści. Warto zaopatrzyć się w świeże warzywo i spróbować.
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Już jutro Tłusty Czwartek, wielu z Was z pewnością więc zrobi w domu pączki i faworki. Jak pokazała tiktokerka Kinga, pączki można przygotować szybko, nawet bez dodatku drożdży. Wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować z ciasta kulki i usmażyć. Internauci przetestowali ten przepis i od razu pokochali ekspresowe pączki. Pączki z serka homogenizowanego będą znakomite. Zaprezentowany przez autorkę kanału TikTok kuchennykodeks patent zachwyca prostotą — ciasto uzyskujemy po prostu miksując produkty. Bez zbędnego wyrabiania, odstawiania, wyrastania czy skomplikowanego formowania — pączki powstaną w kilkanaście minut. Prościej chyba się nie da.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie powinno być pomijane. Zamiast jednak sięgać po parówki czy dania z jaj, eksperci polecają, by wybrać lżejszą, a jednocześnie niesamowicie sycącą potrawę — owsiankę. Podajemy ekspresowy sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznej wersji z dodatkiem sezonowych owoców. Wielu z nas z pośpiechu pomija śniadanie. To spory błąd, bo poranny posiłek dostarcza energii na pierwsze godziny po przebudzeniu i powinien pokrywać nawet do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Co więcej, korzystne będzie, jeśli potrawa, po którą sięgniemy, zapewni nam znaczne ilości węglowodanów złożonych.