Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

klopsy z sosem
06.07.2022 18:57 Szybki sos do mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej - rosół na wielu mięsach

Zobaczcie, jak zrobić szybki sos do pieczonego mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej wystąpi rosół na wielu mięsach, który nada sosowi smaku i aromatu. Wystarczy go tylko zagęścić i doprawić, a zamieni się w pyszny dodatek do wielu dań obiadowych. Chcesz podać na obiad mięso gotowane lub pieczone, ale nie masz pomysłu na sos, który będzie dopełnieniem całości? A może podajesz makaron lub kopytka do obiadu, ale nie wiesz czym je polać, by były smaczniejsze? Mamy dla ciebie proste i szybkie rozwiązanie. Jeśli masz trochę rosołu, możesz na jego bazie przygotować sos. Będzie pasował do wielu potraw.

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna
05.07.2022 13:45 Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Jak zrobić rosół bez mięsa? Rosół bez wkładki mięsnej jest równie aromatyczny i smaczny, co tradycyjny. Wystarczy zastosować jednej prosty trik- przesmażyć na oliwie cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę, a rosół zyska wspaniały smak.Rosół bez mięsa jest świetną alternatywą dla tradycyjnego wywaru gotowanego na drobiu i wołowinie. Rosół warzywny jest lekki, pożywny i bardzo aromatyczny, idealnie sprawdzi się więc na rodzinny obiad w upalne dni.Rosół bez mięsa jest o wiele szybszy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci największego miłośnika mięsnych dań. W rosole najważniejszy jest wyraźny aromat i smak i uzyskasz go właśnie przez odpowiednie przyprawy. Jak zrobić rosół bez mięsa?Do rosołu bez mięsa dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki. Natkę dodaj, gdy już warzywa będą miękkie, następnie dopraw rosół do smaku solą i pieprzem i podaj. Jak zrobić rosół bez mięsa? Do przygotowaniu rosołu potrzebujesz podstawowych warzyw rosołowych i przypraw, a po 30- 40 minutach zupa będzie gotowa.

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi
04.07.2022 18:04 Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi

Sekretem doskonałego rosołu jest mięso i warzywa. Niestety wiele osób po ugotowaniu wywaru wyrzuca te produkty, a możemy przygotować z nich przecież pożywny obiad na drugi dzień. Szczególnie smaczne są pierogi z aromatycznym farszem.Rosół jest zupą, którą zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Rosół ugotowany na sporej ilości drobiu, wołowiny i warzyw smakuje rewelacyjnie i zawsze błyskawicznie znika z talerzy.Do rosołu dodajmy również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk. Po ugotowaniu wywaru zwykle zastanawiamy się, co zrobić z mięsem i warzywami, które zostały. Niestety często produkty te trafiają do kosza, a możemy zrobić z nich posiłki na następne dni.Z mięsa i warzyw po rosole przygotujemy wiele pysznych dań, nie tylko na obiad. Zrobimy również pastę mięsną, która będzie idealna na kanapki. Sam wywar możemy zamrozić i wykorzystać jako zdrową kostkę rosołową, możemy również dodać do sosów i zup.

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół
02.07.2022 18:30 Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie. Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?

Rosół z wątróbką
30.06.2022 11:13 Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę

Znudził Ci się już smak tradycyjnego rosołu gotowanego na kurczaku i wołowinie? Ugotuj niezwykły rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych, lubczyku i estragonu, a wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Patent Pani Izabeli nie ma sobie równych.Pani Izabela rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych gotuje nieco inaczej - pod koniec gotowania dodaje do wywaru pół łyżki estragonu, który podkreśla smak całej potrawy i nadaje jej korzenną nutę. Rosół staje się więc jeszcze bardziej aromatyczny.W rosole nie może zabraknąć również liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Nie zapomnijmy także o soli i pieprzu. Sól dodajmy na samym końcu, kiedy rosół już będzie ugotowany. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywany jest cały smak i aromat. Nigdy nie gotujmy rosołu na kostkach. Kostki rosołowe to sama chemia, która sztucznie ma poprawić walory smakowe wywaru. Najlepszy smak uzyskamy przez dodanie odpowiednich warzyw, ziół i przypraw.

Karol Okrasa, rosół
27.06.2022 21:24 Okrasa dodaje do rosołu niezwykłą przyprawę. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł

Planujesz ugotować rosół? Karol Okrasa dodaje do niego niezwykłą przyprawę — kardamon. Prawie nikt nie wpadł na taki pomysł, a efekt jest naprawdę smaczny. Może więc wykorzystasz patent znanego kucharza i też przygotujesz niezwykłą, aromatyczną zupę?W wielu domach rosół pojawia się dosłownie co niedzielę. Może to i trochę nudne, ale mimo wszystko za każdym razem znika z talerzy. A gdyby tak odmienić nieco jego smak? Na przykład dodając do gotującego się wywaru 1-2 ziarna kardamonu? Przetestujcie przepis mistrza, bo z pewnością zna się na rzeczy.

zupa cebulowa
27.06.2022 11:23 Najtańsza zupa z niczego, obiad za kilka groszy. Sycący posiłek za bezcen dla całej rodziny

Dziś polecamy obiad za kilka groszy. Będzie nim najtańsza zupa z niczego, a dokładnie z cebuli, którą każdy z pewnością ma w swoich kuchennych zapasach. Warzywo trzeba tylko pokroić, podsmażyć i ugotować z przyprawami. Gdy podacie ją z grzankami, zamieni się w efektowne danie. Zupa cebulowa jest jednym z najprostszych dań, które z pewnością każdy z was może przygotować w dowolnym momencie. Do jej ugotowania potrzebna jest w zasadzie tylko cebulą, którą zazwyczaj macie w domu. Będzie to więc obiad za kilka groszy. Oczywiście im więcej składników dorzucicie do tej zupy za kilka groszy, tym jej smak będzie bogatszy i stanie się pożywniejsza. Nieodzownym dodatkiem jest kilka przypraw, które też z pewnością znajdziecie w kuchennej szufladzie. Do ugotowania tej zupy za grosze możecie wykorzystać rosół z poprzedniego dnia czy bulion. Podajcie ją najlepiej z grzankami.

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach
26.06.2022 10:46 Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Jak zrobić rosół? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Babcia Stasia wyjaśniła, jak gotuje rosół, który za każdym razem smakuje rewelacyjnie. Sekret doskonałego rosołu tkwi przede wszystkim w mięsie.Rosół jest idealnym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Wywar mięsno- warzywny podany z makaronem i świeżą natką pietruszki rozpływa się w ustach, kiedy jest odpowiednio długo gotowany i przygotowany z odpowiedniej ilości składników.Jak zrobić rosół? Niektórzy gotują go wyłącznie na udkach z kurczaka lub na indyku. Nie jest to błędem, jednak nie uzyskamy wtedy pełnego smaku tej pysznej zupy. Do rosołu koniecznie dodajmy całą porcję rosołową z kury i solidną porcję wołowiny, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nigdy nie dodawajmy kostek rosołowych do wywaru. Rosół smak uzyska wyłącznie dzięki kawałkom mięsa, warzywom, ziołom i przyprawom. Z mięsa z rosołu możemy przygotować pierogi, krokiety, a nawet mielone. Sam wywar możemy zamrozić w pojemnikach na lód i w ten sposób uzyskamy domowe, zdrowe kostki. Jak zrobić rosół?

Gessler pokazała z czym można podawać rosół
25.06.2022 12:57 Gessler pokazała z czym można podawać rosół. Brzmi egzotycznie, ale smak zachwyca

Rosół lubi wielu z nas. Zupa na nasze stoły najczęściej trafia z makaronem. Magda Gessler proponuje jeszcze smaczniejsze uzupełnienie. W przygotowaniu jest równie proste, co dobrze znany dodatek, a jego smak zachwyci całą rodzinę. Skusicie się? Rosół według Magdy Gessler jest pełnym smaku i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi tradycyjnych smaków. Warto je urozmaicić serwując aromatyczny posiłek z dodatkiem smakowitych klusek z parmezanu. Nie wymagają żmudnych przygotować, a wprost rozpływają się w ustach. Spróbujecie?

Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę
23.06.2022 14:44 Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

Rosół jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Gotowany na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny ma doskonały smak, kolor i aromat, które zawdzięcza wszystkim niezbędnym składnikom. Bardzo wiele osób popełnia jednak błąd, który powoduje, że rosół nie jest już tak smaczny.Rosół to już nasza tradycyjna potrawa, którą gotujemy zwykle na niedzielny obiad, święta i ważniejsze uroczystości. Rosół, mimo że nie jest trudny w przygotowaniu, nie zawsze jest pełen smaku i aromatu. Wystarczy popełnić jeden błąd, a rosół straci to, co najlepsze.W rosole, oprócz mięsa, nie może zabraknąć oczywiście warzyw: opalana nad ogniem cebula, marchew, korzeń i natka pietruszki, seler i por to składniki, bez których zupa nie będzie tak smaczna. Czasem rosół mętnieje podczas gotowania, ale jest na to skuteczny sposób- dodajmy do wywaru 2 kurze białka. Podczas gotowania, białka zetną się razem z tłuszczem. Po chwili wyjmijmy je łyżką, a rosół będzie klarowny.

Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia
22.06.2022 11:42 Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia

Kiedy solić rosół? Wystarczy, że za wcześnie posolimy zupę, a nie będzie miała ani koloru, ani tym bardziej smaku i aromatu. Mimo, że rosół jest prosty w przygotowaniu, jeden błąd może zepsuć całe danie. Wielu smakoszy dodaje sól w nieodpowiednim momencie.Rosół zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Wywar z mięsa i warzyw jest niezwykle aromatyczny, smaczny i działa rozgrzewająco. Jest więc również świetnym, domowym sposobem na przeziębienie i grypę.Czasem jednak rosół, mimo, iż gotowany na drobiu, wołowinie i sporej ilości warzyw, wygląda i smakuje jak woda, ponieważ za wcześnie go posolimy i za krótko gotujemy. Kiedy solić rosół? Na samym końcu. Rosół musi się również pyrkać minimum 2,5 godziny, inaczej nie będzie smaczny.W rosole bardzo ważne są również przyprawy. Zapomnijmy o sztucznej kostce rosołowej, która zawiera wyłącznie sztuczne substancje. Zupę doprawmy solą, ziołami i innymi przyprawami, które wzmocnią smak, aromat i sprawią, że rosół będzie miał piękny, złoty kolor.

Co zrobić z mięsa po rosole?
19.06.2022 18:03 Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci

Zrobiliście rosół i została wam porcja mięsa? Wykorzystajcie ją do przygotowania kotletów mielonych. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować zachwycające danie. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Rosół przyrządza się z rozmaitych mięs. Do zrobienia proponowanych przez nas kotletów mielonych można wykorzystać każdą pozostałość po niedzielnej zupie. Uzupełniając mięsną masę odrobiną płynu z przyprawami, uzyskamy aromatyczne i soczyste rarytasy. Skusicie się?

Złocisty rosół
18.06.2022 18:52 Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny

Rosół często gości na naszych stołach. Tradycyjnie zupę serwuje się z makaronem jajecznym lub ryżem. Niektórzy podają ją także z ziemniakami. Kasza jaglana jest mniej popularna, choć jej dodatek sprawia, że danie staje się niezwykle sycące i przyjemne. Podpowiadamy jak przygotować ulubiony wywar w tej nietypowej odsłonie. Rosół z kaszą jaglaną spodoba się każdemu amatorowi kuchni polskiej. Dobre przygotowane ziarno jest delikatne w smaku i wprost rozpływa się w ustach. Warto skusić się na talerz smakowitej i sycącej zupy z jej dodatkiem.

Jak doprawiać rosół, aby zawsze wychodził pyszny?
15.06.2022 18:41 Jak doprawiać rosół, aby zawsze wychodził pyszny? Dzięki nim każdy garnek zniknie w chwilę

Doprawianie rosołu do najłatwiejszych nie należy. Oprócz bogatego wyboru dodatków, z których nierzadko trudno wyłonić te najsmaczniejsze, pamiętać należy o odpowiednim użyciu przypraw. Część z nich może zmienić smak dania, jeśli zbyt długo pozostanie w wywarze. Tak jest w przypadku liścia laurowego, który należy usunąć tuż po przyrządzeniu zupy. Odpowiednie doprawianie rosołu jest sztuką. Nie wystarczy wsypanie wybranych przypraw w ilości podanej w przepisie. Warto dowiedzieć się jak używać poszczególnych dodatków i jakich efektów możemy spodziewać się po ich zastosowaniu. Podpowiadamy, co sprawi, że rosół będzie pyszny.

rosół
14.06.2022 15:07 Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał? Wystarczy 1 sztuczka najlepszych gospodyń

Gotujesz rosół na dwa dni? A wiesz, co zrobić, żeby nie skwaśniał? Wystarczy zastosować jedną sztuczkę najlepszych gospodyń, a mianowicie wyjąć z wywaru ugotowaną cebulę i pora. Dzięki temu prostemu trikowi rosół dłużej pozostanie smaczny i świeży. Przekonajcie się o tym sami. Rosół to jedna z tych zup, którą chętnie gotujemy na dwa dni. Wszyscy go lubią, a gdy nam się znudzi, następnego dnia łatwo można go przerobić na zupę pomidorową. Jednak z przechowaniem rosołu do jutra może być problem. Wywar ten często bowiem kwaśnieje. Czy można jakoś zapobiec tej kuchennej katastrofie?

Złocisty rosół
12.06.2022 17:05 Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny

Zapraszamy was na niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Jest aromatyczny i przepyszny, mimo że nie zawiera mięsa. Wszystko dzięki dużej dawce warzyw i doskonale dobranym przyprawom. Podajcie go z makaronem krajanką lub kluskami lanymi. Momentalnie zniknie z talerzy. Niedzielny obiad w wielu domach kojarzy się z rosołem. Ta tradycyjna zupa wciąż nam smakuje, mimo że jemy ją tak często. Dziś przygotujemy jednak bezmięsną wersję rosołu. Niektórzy powiedzą pewnie, że to nie jest rosół, ale zapewniamy was, że smakiem i wyglądem wcale nie odbiega od tradycyjnej zupy. W dużej mierze jest to zasługą aromatycznych przypraw — imbiru i kurkumy.

4 największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu. Bądź czujny
08.06.2022 20:05 4 największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu. Bądź czujny

Ugotowanie makaronu to teoretycznie prosta rzecz. W praktyce jednak często popełniamy szereg błędów, które skutkują między innymi mdłym smakiem i zmianą struktury włoskiego przysmaku. Poznaj największe błędy, jakie Polacy popełniają podczas gotowania makaronu.Odpowiednio przygotowany makaron jest pyszny i sprężysty i doskonale łączy się z pozostałymi składnikami. Dodatkową zaletą dań z makaronem jest ich błyskawiczne przygotowanie i prostota.Niezależnie od dodatków, niewłaściwie ugotowany makaron zepsuje całe danie. Błędy popełniane podczas gotowania sprawiają, że włoski przysmak traci smak, jest zimny, tłusty lub wygląda jak rozgotowane kluchy.Czy wiesz, że każdy rodzaj makaronu pasuje do innego dania? Do sosu pomidorowego podaj penne. Do sosu ze szpinakiem- tagliatelle, do sosu z mięsem mielonym- spaghetti. Do dań na bazie sosu śmietanowego natomiast najlepiej sprawdzą się kokardki lub muszelki. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i tani obiad- tu poznasz przepis na makaron z suszonymi pomidorami i parmezanem, jest przepyszny i przygotujesz go w zaledwie kilka chwil.

mięso po rosole
03.06.2022 18:33 Jak wykorzystać mięso po rosole? 5 sprawdzonych patentów

Często gotujesz rosół? A wiesz, jak wykorzystać mięso po rosole? Zdradzimy ci pięć sprawdzonych patentów na łatwe i smaczne jego wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, jakie rarytasy możesz przygotować na jego bazie. Gotowane mięso doskonale nadaje się na farsz do pierogów i krokietów, ale nie tylko. Poznaj inne jego możliwości. Rosół to jedna z ulubionych, polskich zup. Gotujemy go dość często, bo jest smaczny i dość łatwy do przygotowania. Podstawą esencjonalnego smaku tej zupy jest między innymi spora ilość różnorodnego mięsa. Niestety zwykle zostaje ono po zjedzeniu wywaru. Co z nim zrobić?Mięso z rosołu najlepiej po prostu od razu zjeść. Jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkostrawne. A osoby gotujące nie pozostają z problemem, co z nim zrobić. Jeśli jednak mięso nie zniknie szybko z półmiska, trzeba je przerobić.

tłusta zupa
02.06.2022 17:36 Jak uratować zbyt tłustą zupę? Kilka sprytnych trików

Ugotowaliście rosół i wyszedł bardzo tłusty? Zdradzimy wam kilka sprytnych trików na uratowanie zbyt tłustej zupy. Mniej tłuszczu oznacza mniej kalorii i cholesterolu, a także przyjemniejszy smak. Poznajcie proste sposoby na usunięcie nadmiaru tłuszczu z wywaru.Zupy gotowane na mięsie są bardzo smaczne i sycące. Czasem jednak użyjemy zbyt tłustego mięsa, w wyniku czego na powierzchni wywaru będą pływać wielkie, tłuste oka. Wielu osobom nadmiar tłuszczu w zupie odbiera apetyt, bo zamiast smaku potrawy czuć tylko tłuszcz. Jak więc pozbyć się niechcianego tłuszczu z zupy?

zupa szczawiowa
29.05.2022 22:42 Jak ugotować szczawiową na rosole? Mamy najprostszy patent

Zupa szczawiowa jest smakowitym daniem sezonowym. Ma jednak wielu zwolenników. Jeśli macie ochotę wypróbować smakowitą wersję przyrządzoną na rosole, mamy dla was prosty przepis. Będzie idealny, jeśli został wam nadmiar niedzielnej zupy. Sprawdźcie koniecznie. Zupa szczawiowa jest jedną z kilku zup kuchni polskiej o wyrazistym kwaśnym smaku. Jeśli macie już dość ogórkowej, koniecznie wykorzystajcie sezon na to pyszne warzywo i przyrządźcie zielony rarytas. Będziecie zachwyceni jego smakiem.

Największy błąd podczas gotowania rosołu
26.05.2022 18:55 Największy błąd podczas gotowania rosołu. Z pomocą przyjdzie babciny trick

Rosół jest wyśmienitą i sycącą zupą, której przygotowanie wcale nie musi być trudne. Jednym z trików gwarantujących sukces jest wyjęcie warzyw tuż po ugotowaniu dania. Babciny sposób uchroni smak dania. Kwaśniejąca niemalże tuż po przyrządzeniu zupa przejdzie do historii. Gotowanie rosołu wymaga uważności. Podpowiadaliśmy wam, o czym należy pamiętać, by uniknąć zmętnienia dania. Radziliśmy też, jakie przyprawy warto do niego dodać. Tym razem wyjaśnimy zagadkę kwaśniejącego niemalże po ugotowaniu rosołu. Sposób na uniknięcie pogorszenia smaku zupy jest prostszy, niż mogłoby się wydawać.

Jak wyklarować mętny rosół?
25.05.2022 13:54 Zachwycający patent na wiosenny rosół

Wiosenny rosół drobiowy z groszkiem, marchewką, pietruszką i porem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest lekka, delikatna i pełna witamin. Poznaj przepis na prosty, rosół wiosenny z kurczakiem i warzywami, idealny na obiad w upalny dzień.Wiosenny rosół gotuję głównie z dodatkiem zielonego groszku, marchewki, pietruszki, jednak dodaję czasem również inne warzywa, również te z mrożonki, np. paprykę, brukselkę, fasolkę szparagową. Zupa jest świetnym pomysłem na pyszny obiad i wykorzystanie warzyw, które mamy w lodówce.Wiosenny rosół ugotuj na przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Możesz wykorzystać również resztę rosołu mięsnego z poprzedniego dnia. Lekka zupa będzie gotowa w niecałą godzinę. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki, a zyska rewelacyjny aromat.Jeśli masz więcej czasu, przygotuj również domowy makaron do rosołu. Makaron przygotujesz naprawdę w prosty sposób, a jest o niebo lepszy od gotowego produktu- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu.

Co zrobić, żeby rosół nie był mętny?
20.05.2022 08:35 Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Najlepsze, praktyczne wskazówki

Rosół skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Dobrze przyrządzona zupa jest klarowna, ma intensywny złocisty kolor i jest pełna aromatu. Danie spełniające te kryteria łatwo przygotujemy, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Jedną z nich jest zagotowywanie wody wraz z mięsem. Wtedy uwolni ono więcej smaku, a płyn nie będzie obfitował w szumy. Sprawdźcie, co jeszcze warto zrobił, by was rosół zachwycił. Rosół będzie wyjątkowo smaczny, jeśli wybierzemy odpowiednie dodatki. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto sięgnąć po kapustę włoską i co zyskamy, jeśli wsypiemy nieco kurkumy. Tym razem mamy garść porad, dzięki którym nasza zupa olśni gości swoim wyglądem. Zerknijcie jak zrobić przejrzysty, pełen charakteru domowy rosół.

rosół
15.05.2022 12:06 Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek

Dziś niedziela, więc z pewnością w wielu polskich domach gotuje się właśnie rosół. A wiecie, co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek, dzięki którym wywar będzie nie tylko smaczny, ale też uzyska wymarzony kolor. Jednym z dobrych sposobów jest dodanie do garnka kawałka buraka. Poznajcie też inne triki.Rosół to prosta zupa będąca wywarem z mięsa i warzyw. Jednak by wyszła smaczna i apetyczna, nie wystarczy po prostu wrzucić składników do garnka i czekać, aż będą miękkie. Trzeba wiedzieć jakich składników użyć, kiedy je dodać i jak gotować. Dziś poruszymy temat barwy rosołu. Bo nie ma co ukrywać, że blady rosół bardziej przypomina wodę niż esencjonalny wywar i nie zachęca do jedzenia. Co więc zrobić, by rosół nabrał apetycznej, złocistej barwy?

Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
12.05.2022 13:36 Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka sprawdzonych sposobów

Ugotowałeś zupę, która jest zdecydowanie za słona? Nie wylewaj jej, mamy kilka skutecznych sposobów na uratowanie przesolonej zupy. Wystarczy dodać jednej z wymienionych produktów do gotującego się wywaru, aby po 10 minutach otrzymać pyszną zupę. Jak uratować przesoloną zupę?Najlepszemu kucharzowi zdarzy się przesolić zupę. Sól znacznie poprawia smak potraw, jednak jej nadmiar bardzo przeszkadza i sprawia, że danie staje się niejadalne. Są jednak produkty, które skutecznie wiążą sól, sprawiając, że zupa stanie się pyszna i delikatna.Do gotującej się zupy dodaj jabłko, ziemniaka, ryż, białka z jajek lub skórki z chleba. Każdy z tych produktów na pewno masz w domu, a dzięki ich właściwościom już po 10 minutach zupa będzie uratowana. Jeśli przesoliłeś rosół, dobrym sposobem będzie odlanie 1/3 zupy. Część rosołu zamroź i wykorzystaj np. jako bazę do sosu. Do reszty zupy w garnku dodaj marchew, korzeń i natkę pietruszki i wlej wodę, następnie gotuj, aż warzywa zmiękną i dopraw, pomijając sól.

Potrawka z resztek po rosole od Tomasza Strzelczyka
08.05.2022 14:18 Potrawka z resztek po rosole od Tomasza Strzelczyka. Niezawodny przepis na tani obiad

Potrawka z kurczaka jest doskonałym daniem obiadowym, które posmakuje niejednemu smakoszowi. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie jej na bazie mięsa z rosołu. Przepis jest bardzo prosty i pozwoli wykorzystać składniki, które nie zawsze nam smakują. W tej kompozycji sprawdzą się idealnie. Koniecznie spróbujcie. Potrawka z kurczaka jest kolejną — po pasztecie z warzyw i mięsnej paście — propozycją na wykorzystanie pozostałości po rosole. Przepis pojawił się na kanale YouTube kucharza, czyli Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Z niego właśnie pochodzi screen ilustrujący nasz materiał. Niezwykle aromatyczne i pełne smaku danie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, wykorzystując te części rosołu, które nierzadko są wyrzucane, czyli ugotowane mięso oraz marchew. Wystarczy dokupić kilka innych produktów, by cieszyć się smakiem. Skusicie się?

Niezwykły rosół z nietypowym składnikiem. Patent Gessler zachwyci każdego
07.05.2022 17:01 Niezwykły przepis na „warszawski” rosół. Wybór mięsa zaskakuje

Rosół często gości na naszych talerzach. Wiele osób przyrządza go na mięsie drobiowym. Warszawska wersja przygotowana na bazie żeberek baranich będzie miłą odmianą od klasyki, która z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Rosół drobiowy może się znudzić nawet wtedy, gdy eksperymentujecie z dodatkami takimi jak papryczka chilli czy imbir. Niezwykle prosty w przygotowaniu rosół z baraniny jest naszą nową propozycją, która pozwoli uniknąć wam kuchennej monotonii. Jego delikatny, lekko słodkawy smak spodoba się nawet najbardziej zgorzałym fanom tradycyjnej odsłony tego specjału.

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca
05.05.2022 09:57 Dlaczego warto dodać ocet do rosołu? Efekt zachwyca

Masz ochotę na gęsty, treściwy i jeszcze zdrowszy rosół? Dodaj do niego odrobinę octu, a efekt zachwyci każdego miłośnika tradycyjnej zupy. Poznaj przepis na rosół z dodatkiem octu. Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?Rosół to jedna z lepszych, polskich zup, ma wyraźny smak i aromat, jest pożywny i doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Rosół gotujemy najczęściej na niedzielny, rodzinny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Zupa jest również jednym z naturalnych sposobów walki z przeziębieniem i grypą.Dodanie do rosołu octu dodatkowo wzmacnia jego pozytywny wpływ na organizm. Dowiedz się, jaki ocet dodać do zupy, w którym momencie gotowania i jak przygotować najsmaczniejszy rosół, który błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron- tu poznasz prosty przepis na makaron nitki do rosołu, zrobisz go w godzinę, a będzie o wiele smaczniejszy od gotowego produktu.