Bez wątpienia krupnik można uznać za jedno z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Nie jada się go tak często, jak kultowy rosół, czy pomidorową. Jednak z pewnością warto sięgnąć po ten smakowity specjał. Przepis zaskakuje prostotą.Wyśmienity krupnik potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Dziś wypróbujemy tradycyjną recepturę. Zupa w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa ogórkowa nie ma sobie równych w swojej kategorii - lekko kwaśny smak, delikatna konsystencja i sytość sprawiają, że stanowi doskonały obiad. Dodanie do niej śmietany łagodzi kwaśność i ładnie zabiela zupę. Przygotowując ją, nie będziesz mógł się jej oprzeć.Zupa ogórkowa powinna zawierać przede wszystkim ogórki kiszone najlepszej jakości. Jeśli nie masz dostępu do dobrych kiszeniaków w sklepie, przygotuj je samodzielnie - wtedy masz pewność co jesz. Odpowiednio ugotowana ogórkowa nie powinna być zbyt kwaśna ani mdła. Balans pomiędzy kwasem, a słodyczą śmietany musi być zachowany. Dlatego warto kierować się proporcjami zamieszczonymi poniżej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kapuśniak z młodej kapusty jest jednym z tych dań, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Specjał charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Domownicy momentalnie go spałaszują.Wyśmienity kapuśniak jest jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają tę zupę z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej wykorzystać w niej młodą kapustę.
Zupa grochowa w tradycyjnym wydaniu, oprócz odpowiednich warzyw zawiera solidną porcję mięsa. Tak sycący posiłek spokojnie może zastąpić nam drugie danie. Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste. Ważne, tylko by nie pominąć żadnych składników — to one wpływają na niesamowity aromat dania. Zupa grochowa to nie tylko groch. W klasycznym przepisie mięso również odgrywa ważną rolę, dodając jej niepowtarzalnego smaku. Tradycyjna grochówka jest jedną z najbardziej sycących i rozgrzewających zup.Aby grochówka była odpowiednio gęsta, warto zastosować trik, polegający na zmiksowaniu jej części pod koniec gotowania. Jednak to nie wszystkie sposoby na tę zupę. Swoimi sekretami związanymi z tym daniem podzieliła się również Ewa Wachowicz, znana z programu "Ewa gotuje". Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się ją w odrobinę inny sposób. Karol Okrasa zdradził, jak kultowa zupa ogórkowa była przygotowywana przez jego mamę. Kwaskowatość ogórkowej cudownie podkreśla dodatek cukru, dzięki niemu smak jest nie do podrobienia.Smakowita zupa ogórkowa jest kulinarnym szlagierem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Już sam aromat zachęca do zajadania. Przepis od mamy Karola Okrasy pozwala na przygotowanie perfekcyjnej zupy ogórkowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowity chłodnik z botwiny jest nie lada specjałem. W zupie widocznej na powyższym zdjęciu brakuje jednego dodatku. Mowa oczywiście o jajku ugotowanym na twardo. Idealny chłodnik z botwiny jest bardzo prosty w przygotowaniu.Z całą pewnością chłodnik z botwiny dobrze sprawdza się w upalne dni, kiedy z nieba leje się żar. Mało kto spodziewałby się, że zupę można przyrządzić tak szybko. To idealna propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowity żurek jest jedną z najbardziej kultowych potraw naszej rodzimej kuchni. Istnieje wiele receptur na przepyszną zupę. Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na żurek. Znajdziemy w nim między innymi białą kiełbasę i boczek.Żurek jest absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby się nim zajadać niemal nieustannie. Jakub Kuroń opublikował na swojej stronie recepturę na prosty w przygotowaniu żurek, który przyprawia o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Aby zupa szczawiowa była pyszna i pełnowartościowa, należy dodać do niej kilka składników, które ułatwiają trawienie i zmniejszają negatywny wpływ szczawiu na organizm. Są nimi, między innymi, jajka, kwaśna śmietana oraz ziemniaki. To właśnie śmietana znacznie zmienia jej smak, łagodząc intensywną kwaśność. Zupa szczawiowa jest klasycznym daniem podawanym w czasie wiosny i czerwca, kiedy kępy szczawiu można znaleźć w praktycznie każdym miejscu. Oczywiście smak potrawy przygotowanej ze świeżej rośliny jest znacznie lepszy niż gotowego koncentratu. Niestety szczaw poza zawartością wielu pozytywnych substancji odżywczych, ma także niekorzystne działanie na ludzki organizm. Wszystko przez szczawiany, które wiążą się z wapniem i tworzą nierozpuszczalny w wodzie szczawian wapnia, pogarszający objawy reumatyzmu czy kamicy nerkowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciężarne kobiety jedzą za dwie osoby, a wysiłek, jakim jest noszenie dziecka w łonie, wymaga ogromnych pokładów energii. Niestety w polskich szpitalach jedzenie często nie jest najlepszej jakości. Jedna z użytkowniczek portalu Wykop pokazała jak karmią ją na oddziale patologii ciąży. Dostęp do dobrej jakości oraz odpowiedniej ilości jedzenia może wydawać się podstawą w kontekście pacjentów szpitalnych. Szczególnie osoby w ciężkim stanie oraz kobiety ciężarne powinni mieć to zapewnione. W praktyce jednak okazuje się, że szpitale często znacznie odbiegają od standardów żywienia wobec osób, mających specjalne wymagania. Użytkowniczka magdalena-gaska z Wykopu zdecydowała się pokazać jak karmią ją samą w na polskim oddziale patologii ciąży. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa owocowa należy do jednych z kultowych letnich dań. Często kojarzy nam się z błogim czasem dzieciństwa, ponieważ nieraz przygotowywały ją nasze babcie. Powyższe zdjęcie nie przedstawia jednak idealnej wersji tego niezwykłego dania. Powód? Nie jest ona zabielona śmietanką! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk!Zupa owocowa to jedno z najbardziej kontrowersyjnych polskich dań. Ma ono tyle samo wielbicieli, co zagorzałych przeciwników! Nie ulega jednak wątpliwości, że jej przyrządzenie może być doskonałym pomysłem na obiad w upalny letni dzień. Poniżej podajemy przepis na wyjątkową zupę z wiśni!
Żurek jest zupą, obok której ciężko przejść obojętnie. W specjale widocznym na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o dodatku w postaci jajka. Klasyczny żurek nie może się bez niego obejść. Przepis na kultową zupę jest bardzo prosty.Smakowity żurek niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W tradycyjnej odsłonie dania koniecznie musi znaleźć się jajko oraz kiełbasa.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zupa kurkowa według przepisu Magdy Gessler stanowi doskonały sposób, aby spożytkować zebrane podczas grzybobrania kurki. Intensywny smak oraz aromat grzybów wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zabierze się do gotowania tej potrawy. Dużą zaletą jest jej prostota, w końcu do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników. Zupa kurkowa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy - trzeba jednak spełnić jedno wymaganie. Grzyby muszą być dokładnie oczyszczone, aby w zębach nie zgrzytał piach, a wywar nie smakował podejrzanie. W przypadku kurek czyszczenie nie jest łatwe, ponieważ są małe i delikatne. Dlatego należy wrzucić je do garnka lub miski, zalać wodą i delikatnie przepłukać. Aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wyczyszczone, powtórz czynność przynajmniej 3 razy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zupa ogórkowa jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Latem warto sięgnąć po jej odsłonę ze świeżymi ogórkami. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, a sam przepis zaskakuje prostotą.Smakowita zupa ogórkowa wielokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Przeważnie robi się ją z ogórków kiszonych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać świeże warzywa. Ogórkowa w takim wydaniu znakomicie sprawdza się w ciepłe dni.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pyszny krupnik jest nie lada specjałem, który uchodzi za jeden z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie zupę przygotowuje się na bazie mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić całkowicie roślinny krupnik. Efekt na długo pozostaje w pamięci.Krupnik jest kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Mało kto spodziewałby się, że bezmięsne wydanie zupy smakuje tak dobrze. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zupa szczawiowa podana z jajkiem jest połączeniem idealnym - w szczawiu obecny jest kwas szczawiowy, który zmniejsza przyswajalność wapnia . Duże stężenie tego minerału w jajkach sprawia, że szkodliwe działanie szczawiu jest częściowo neutralizowane. Nie można także zapomnieć o dodaniu śmietany, która podobnie jak jaja, posiada sporo wapnia.Zupa szczawiowa jest letnią klasyką, tak uwielbianą, jak znienawidzoną. Intensywny kwaśny smak nie pasuje każdemu, jednak miłośnicy dania nie potrafią się mu oprzeć. Jeśli jesteś jednym z nich, pamiętaj, aby do talerza ze szczawiową dodać pokaźną łyżkę śmietany i przynajmniej jedno jajko. Kwas szczawiowy, obecny w szczawiu, źle wpływa na przyswajalność magnezu i wapnia, może powodować powstawanie kamieni nerkowych, podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje stany zapalne w stawach. Wapń przyswajany z jajka i śmietany może wpłynąć na negatywne efekty jedzenia szczawiu, dlatego zawsze trzeba pamiętać o dodaniu ich do tej zupy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Maggi króluje na naszych stołach jako dodatek do zup, sosów oraz dań mięsnych - można ją jednak zastąpić ziołowymi odpowiednikami. Są one znacznie zdrowsze i smaczniejsze. Najlepszym wyborem jest oczywiście lubczyk, który niegdyś był głównym składnikiem maggi. Maggi została opracowana przez szwajcarskiego przedsiębiorcę Juliusa Maggi pod koniec XIX wieku. Wtedy opatentował na nią przepis i rozpoczął produkcję płynnej przyprawy do zup. W oryginale przyprawa bazowała na wyciągu z lubczyku, który wzmacniał smak wielu dań i dodawał pyszne nuty smakowe. Dzisiaj niestety lubczyk stanowi ułamek całej mikstury, która wypełniona jest chemią. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Już jedna szklanka rosołu dziennie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści - głównie za sprawą bardzo cennego kolagenu, którego jest źródłem. Substancja ta wspomaga stawy, zapobiega zwężaniu się tętnic, oraz pozytywnie wpływa na stan skóry. Doskonale sprawdzi się także jako przekąska przy diecie ketogenicznej, pozbawionej węglowodanów. Podczas gotowania składników na rosół, do wody przenika mnóstwo substancji odżywczych, które konieczne są do optymalnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dodatkowo zupa ta doskonale smakuje i nigdy się nie nudzi. Poza świetnym pomysłem na obiad ten mięsny wywar ma jeszcze jedną zaletę. Ogromna zawartość kolagenu, wypłukanego z tkanek łącznych mięsa, chrząstek i kości sprawia, że wypicie jego jednej szklanki doskonale wpływa na zdrowie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Choć rosół jest bardzo tradycyjną zupą, z którą nie da się za mocno eksperymentować, nawet jeden drobny dodatek może zupełnie odmienić jego smak. Warto nawet odrobinę urozmaicać ten klasyczny przepis, tak by ta klasyczny wywar podawany zazwyczaj w niedzielę, nam nie spowszedniał. Ciekawymi dodatkami do tego typu zupy mogą może okazać się karmel, jabłko, pomidor czy ziemniaki. Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosół. Często jest on przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Swoją recepturą na rosół podzieliła się Magda Gessler, która nieco urozmaiciła ten klasyczny przepis. Jednak nie tylko ona zdradziła tajniki tej pysznej zupy, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzieli. Swój przepis udostępniła również Anna Lewandowska, która z kolei do swojego wywaru dodaje odrobinę kurkumy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Prawdopodobnie latem nie można wymarzyć sobie lepszej zupy niż chłodnik - orzeźwiający smak i lekkość dania sprawiają, że mnóstwo ludzi zajada się nią podczas obiadu. Sekretem dobrego smaku są świeże ogórki z rynku, gdyż mają najlepszą jakość. Przygotowanie zupy trwa zaledwie kilka minut, więc każdy może sobie na nią pozwolić. Chłodnik najczęściej pojawia się na naszych stołach w ciepłe dni. Podczas wysokiej temperatury mało kto ma ochotę na jedzenie czegoś ciepłego, dlatego zimna, a mimo wszystko pyszna, odżywcza i sycąca zupa jest tak popularna. Sekretnym składnikiem są oczywiście ogórki, bez których nie moglibyśmy się nią cieszyć. Warto kupić je na targu od zaufanego sprzedawcy, gdyż takie ogórki są znacznie lepsze, niż te dostępne w sklepie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.
Chłodnik z młodej botwinki jest nie lada specjałem. Idealnie sprawdza się, jako propozycja obiadowa, gdy za oknem leje się żar z nieba. Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.Smakowity chłodnik z botwinki niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Nie bez powodu wyborna zupa cieszy się popularnością wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Okazuje się, że chłodnik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Magda Gessler słynie z tego, że wykorzystuje tylko najlepsze jakościowo składniki. Nie bez powodu jej restauracje cieszą się sporą popularnością. Niektóre dania od słynnej restauratorki można zamówić w delikatesach U Fukiera. Okazuje się, że za niecały litr botwiny zapłacimy aż 50 złotych.Bez wątpienia przysmaki od Magdy Gessler nie należą do najtańszych. Nawet za rosół możemy zapłacić kilkadziesiąt złotych. Jednak ceny w delikatesach U Fukiera nie przestają zaskakiwać.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Grochówka musi być gęsta, sycąca i wypełniona po brzegi składnikami, aby móc powiedzieć, że jest przepyszna. Jej intensywność smaku i gładkość można zwielokrotnić, stosując prosty trik - pod koniec gotowania należy wyjąć z zupy część grochu, zmiksować go wraz ze świeżym czosnkiem i przelać z powrotem do zupy. Zblendowany groch zwiększy kremową teksturę, a czosnek dodatkowo podbije aromat. Grochówka podbija serce praktycznie każdego Polaka - jak w końcu można nie kochać gęstej i intensywnej zupy, w której pływa mnóstwo składników? Podczas jedzenia ciężko się oprzeć i nie wziąć kolejnej dokładki. Potrawa ta wywodzi się prawdopodobnie z doświadczenia wojskowych kucharzy. Gdy wojska cały czas maszerują lub wykonują inny wysiłek, ludzie potrzebują wielu kalorii do zachowania energii. Grochówka doskonale się do tego nadaje. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Zupa ze zdjęcia nowi różne nazwy. Niektórzy określają ją mianem jarzynowej. Wielu smakoszy nazywa ją zupą śmieciową. Niezależnie od tytułowania trzeba przyznać, że danie w tej odsłonie jest niezwykle smakowite. Zagoszczą w nim rozmaite wiosenne warzywa. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Zupa śmieciowa jest nie lada specjałem. Jej nazwa nawiązuje do tego, że w jej skład wchodzą różne warzywa, które pozornie mogłyby zostać odebrane, jako bałagan na talerzu. Jednak smak i aromat zupy sprawia, że wyjątkowo ciężko jej się oprzeć.
Zupa mleczna jest daniem, które dla wielu uchodzi za najlepsze możliwe śniadanie - połączenie słodkiego mleka i makaronu nie ma sobie bowiem równych. Niżej przypominamy jak przygotować to kultowe danie z dzieciństwa. Warto ją ugotować, gdyż dzięki temu będzie można z łatwością wrócić do nostalgii z dawnych lat. Zupa mleczna dla mnóstwa młodszych ludzi kojarzy się z płatkami polanymi mlekiem. Dzisiaj na rynku można kupić dziesiątki najróżniejszych rodzajów płatków, które są zrobione z różnych zbóż, a także mają niekiedy wyjątkowo ciekawe smaki i aromaty. Kiedyś nie mieliśmy jednak takiego luksusu. W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego Polacy musieli radzić sobie w inny sposób. Sprytne gospodynie znalazły metodę, która pozwala zjeść szybkie, smaczne oraz pożywne śniadanie, które najczęściej było podawane dzieciom. Mowa oczywiście o poniższej zupie mlecznej.
Tomasz Sekielski niedawno zdołał zrzucić kilkadziesiąt kilogramów, w czym pomogła mu rygorystyczna dieta, sporo wysiłku fizycznego, a także operacja pomniejszenia żołądka, która znacznie przyspieszyła ciężki proces chudnięcia. Jednym z jego ulubionych dań była banalnie prosta w przygotowaniu zupa z buraków, która ma niewiele kalorii, pysznie smakuje i syci na długie godziny. Jedząc ją jak najczęściej, przyspiesza się swój metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika i wartości odżywczych.
Zimą wybieramy syte zupy, natomiast latem chcemy jeść lekko i zdrowo, a przy tym nieco się ochłodzić. Dlatego, nie ma lepszego wyboru na gorące dni niż chłodniki. Jeden z najlepszych przyrządzimy z botwinki.Swoim sposobem na tę potrawę dzieliła się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która zalecała dodanie do tej zupy dodatkowo zakwas z mąki. Miało to na celu zagęszczenie tej potrawy. Poniżej podajemy współczesny patent na ten uwielbiany chłodnik.Podstawą dania jest właśnie to warzywo zmieszane ze zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną (obecnie często zastępowaną jogurtem naturalnym lub kefirem). Danie od lat jest obecne w kuchni polskiej.
Kasza jaglana wypełniona jest sporą ilością białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Niewielka zawartość skrobi sprawia, że produkt ten jest wyjątkowo lekkostrawny. Brak glutenu jest szczególną zaletą dla osób chorujących na celiakię - mogą oni bez problemu jeść kaszę jaglaną. Detoks jaglany wykorzystuje właściwości oczyszczające kaszy, która wymiata z organizmu mnóstwo zalegających toksyn. Dodatkowo odkwasza ciało i umożliwia powrót do właściwego poziomu pH. Skorzystać może z niego praktycznie każdy, gdyż detoks jest bardzo bezpieczny.