Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ciasto

Ciasto

ciasto kokosowa śnieżynka
05.01.2023 22:16 Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy

Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.

Wsyp 1 łyżeczkę do racuchów. Wyjdą idealnie puszyste
05.01.2023 04:00 Wsyp 1 łyżeczkę popularnego produktu do masy na racuchy. Wyjdą idealnie puszyste

Pomysł na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny? Błyskawiczne racuchy z jabłkiem i sodą oczyszczoną. Racuchy są delikatne i bardzo puszyste. Zapomnij o drożdżach i przygotowywaniu rozczynu. Słodkie placuszki będą gotowe błyskawicznie.Racuchy możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy przyrządzić je na drożdżach, z jabłkiem, bez jabłka, na jogurcie, kefirze, twarogu, kaszy. Jedną z moich ulubionych opcji są domowe racuchy z jabłkiem. Racuchy pięknie rosną podczas smażenia i smakują obłędnie.Racuchy z jabłkiem są proste w przygotowaniu i pyszne. Do ciasta dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której słodkie placuszki będą niezwykle puszyste. Racuchy po usmażeniu oprósz solidnie cukrem pudrem. Będą smakować jak u babci.Do racuchów dodaj również cukier z wanilią. Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, żeby odpoczęło. Do przygotowania ciasta wykorzystaj składniki w temperaturze pokojowej. Mleko musi być letnie i jajko wyjęte z lodówki wcześniej.

Sprytny sposób na elastyczne naleśniki
04.01.2023 21:23 Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler

Sekretem idealnych naleśników nie jest smażenie, a ciasto. Musi być przygotowane w odpowiedni sposób, aby było elastyczne i delikatne. Nie dodawaj całych jajek do masy. Oddziel białka od żółtek, a z białek ubij pianę. Wtedy usmażysz najlepsze naleśniki.Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Domowe, słodkie placki smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą, owocami, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Naleśniki będą o wiele lepsze, kiedy przyrządzimy je według tradycyjnej receptury.Do ciasta na naleśniki dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Dzięki niemu ciasto nie będzie przyklejać się do patelni, nie będzie się rwać, a my do smażenia wykorzystamy naprawdę niewielką ilość oleju rzepakowego. Naleśniki będą więc o wiele lżejsze. Do ciasta warto dodać również cukier z wanilią.Naleśniki będą elastyczne, puszyste i delikatne, kiedy dodamy do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Piana świetnie spulchni przygotowaną masę. Nie musimy dodawać już sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do naleśników dodajemy nie tylko mleko, ale i wodę gazowaną, która wzmocni efekt piany z białek.

Boskie faworki siostry Anastazji. Prosty trik sprawia, że rozpływają się w ustach
04.01.2023 09:45 Boskie faworki siostry Anastazji. Prosty trik sprawia, że rozpływają się w ustach

Siostra Anastazja podzieliła się sprawdzonym przepisem na faworki. Delikatne, kruche ciasto smażone na rozgrzanym tłuszczu i oprószone cukrem pudrem smakuje wyśmienicie. Jest pyszną przekąską, doskonale też pasuje do kawy. Nie czekaj do Tłustego Czwartku, ciesz się wspaniałym łakociem przez cały karnawał. Sekretem doskonałych faworków jest odpowiednie wyrabianie ciasta. Siostra Anastazja podczas wyrabiania uderza w nie wielokrotnie wałkiem. To prosty sposób na wbicie w nie powietrza i spulchnienie ciasta. Ciasto po usmażeniu będzie o wiele delikatniejsze i bardziej kruche.Do ciasta na faworki koniecznie dodaj spirytus. Alkohol nie będzie wyczuwalny, jednak dzięki niemu słodkie smakołyki nie wchłoną, tak dużo tłuszczu podczas smażenia. Będą więc o wiele mniej kaloryczne. Spirytus możesz też zastąpić octem. Faworki smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Możesz wykorzystać olej rzepakowy lub domowy smalec.Faworki po usmażeniu przełóż na kilka minut na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Ostudź je i oprósz cukrem pudrem. Domowe faworki smakują o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przekonaj się o tym sama.

Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
04.01.2023 08:36 Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować

Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.

biszkopt
03.01.2023 17:36 Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?

Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego. Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.

Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa
03.01.2023 13:25 Efektowne ciasto bez pieczenia Góra Lodowa. Szybkie i proste do zrobienia

Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa jest eleganckie i pyszne. Pięknie prezentujący się deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jego zrobienie nie jest skomplikowane — każdy z łatwością sobie poradzi. Pyszne ciasto bez pieczenia, w którym kremem budyniowym przełożymy ciasteczka i biszkopty, formując fantazyjny kształt, spodoba się niejednemu smakoszowi. Jest doskonałym pomysłem na deser do podania na podwieczorek czy podczas spotkania ze znajomymi. Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa będzie znakomicie wyglądało na stole — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Kuchnia Magdy, gdzie znajduje się przepis na podobny przysmak. Zrobienie łakocia zajmuje zaledwie kilka chwil.

Fit czekoladowe muffinki. Jedz bez wyrzutów sumienia
03.01.2023 04:00 Rewolucyjne fit muffinki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Pyszny deser i mało kalorii

Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast tradycyjnego ciasta lub babeczek, upiecz fit muffinki bez grama mąki i innych, kalorycznych składników. Fit muffinki są słodyczami przygotowanymi z czerwonej fasoli, banana, kakao i syropu klonowego. Są lekkie i pyszne.Ciasto na tradycyjne muffinki przygotowujemy z mąki, cukru, jajek i oleju. Dodajemy również sporą ilość czekolady. Babeczki są pyszne, ale bardzo kaloryczne. Możemy jednak zrobić kultowy deser w o wiele lżejszej wersji. Poznaj przepis na fit mufiinki i jedz bez wyrzutów sumienia.Bazą na ciasto do fit muffinek jest czerwona fasola. Zblendowana z dojrzałym bananem, syropem klonowym, oryginalnym kakao i masłem orzechowym tworzy gęstą, pyszną masę. Muffinki po upieczeniu są wilgotne w środku i pełne smaku. Są słodkie, puszyste i błyskawicznie znikają z talerzy.Fit muffinki przed pieczeniem oprószamy wiórkami czekolady. Wystarczą dwie kostki czekolady na wszystkie babeczki. Domowe słodycze są bardzo proste w przygotowaniu. Będą pysznym dodatkiem do kawy oraz pożywną przekąską w ciągu dnia.

Zapomnij o mleku. Delikatne naleśniki przygotujesz z dodatkiem innego napoju
02.01.2023 15:21 Zapomnij o mleku. Delikatne naleśniki przygotujesz z dodatkiem innego napoju

Zapomnij o mleku. O wiele smaczniejsze i delikatniejsze naleśniki przygotujesz na maślance naturalnej. Ciasto po usmażeniu zachwyca smakiem i puszystością. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Słodki obiad lub podwieczorek będzie gotowy w kilka chwil.Wiele osób do ciasta na naleśniki dodaje proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Naleśniki będą równie puszyste, kiedy przygotujesz je w odpowiedni sposób. Do naleśników nie potrzebujesz grama spulchniaczy, wystarczy dobra maślanka i dwa proste triki.Wszystkie składniki na ciasto na naleśniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślankę i jajka wyjmij więc z lodówki chwilę wcześniej. Ciasto po wyrobieniu odstaw na 15 minut w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób odpocznie, a usmażone naleśniki wyjdą doskonale. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami. Może to być domowa konfitura, sos czekoladowy, syrop klonowy, miód, owoce, serek waniliowy, mus owocowy, cukier puder. Jeśli wybierasz kupne konfitury lub dżemy, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Im niej cukru i sztucznych produktów, tym lepiej.

pampuchy
01.01.2023 20:52 Pampuchy inne niż wszystkie. Pomysł na niezwykły, sycący i tani posiłek

Pampuchy są drożdżowymi bułeczkami, zwykle przygotowywanymi na bazie mąki pszennej. Delikatne ciasto zwyczajowo gotuje się na parze. Nasze pampuchy zrobimy jednak z użyciem gotowanych ziemniaków i usmażymy je na patelni. Takich z pewnością jeszcze nie jedliście.Ziemniaczane pampuchy to doskonały pomysł na tani i szybki obiad. Puszyste i okazałe kluski idealnie komponują się z gęstym sosem i surówką. Mogą też z powodzeniem zastąpić tradycyjne ziemniaki do obiadu. Będziecie zaskoczeni ich smakiem.

Wilgotny sernik jak u babci
01.01.2023 17:24 Babcie wiedzą, jak upiec wilgotny, delikatny sernik. Sprawę załatwia pospolity produkt

Wilgotny sernik skusi niejednego smakosza. Korzystając z prostego, babcinego przepisu, gdzie zamiast mąki wykorzystuje się ugotowane ziemniaki, przygotujecie niesamowicie smaczny deser. Nikt się nie zorientuje, że zawiera warzywo. Musicie spróbować. Babcine wypieki nie mają sobie równych. Sernik z dodatkiem ziemniaków nie jest wyjątkiem. Niesamowicie wilgotna masa serowa, po upieczeniu nie rozpada się i długo zachowuje świeżość.

Pieczone pierogi kebabowe
31.12.2022 19:00 Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał

Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować. Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.

kalafior w cieście
31.12.2022 15:18 Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę

Mamy prawdziwy hit, jeśli chodzi o sylwestrowe przekąski. Nasza propozycja jest bezmięsna, chrupiąca i po prostu pyszna. Mowa zaskakującym o kalafiorze w cieście. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników z dodatkiem jasnego piwa.Wykonanie chrupiącego kalafiora w cieście jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim różyczki kalafiora. Potem pozostaje jedynie smażenie i już można ten świetny poczęstunek stawiać na stół. Kalafiora w cieście najlepiej podawać z pikantnym oraz czosnkowym sosem.

ślimaczki z ciasta francuskiego
31.12.2022 13:36 Ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. Imprezowa przekąska na ciepło lub zimno

Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do prostych i efektownych przekąsek. Nie inaczej ma się sprawa z apetycznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w try miga, nawet na ostatnią chwilę.Do przygotowania smakowitych ślimaczków z ciasta francuskiego potrzebujesz kilku prostych składników. Ulubiony ser i wędlina nadadzą się do tego w sam raz. Do tego chrupiące warzywa i odrobina popularnego sosu. Palce lizać.

tarta
30.12.2022 18:07 Szybka tarta z porem i szynką. Na Sylwestra, śniadanie lub kolację

Wytrawna tarta sprawdzi się na każdą okazję. Danie smakuje wyśmienicie od razu po przyrządzeniu, jak również na zimno. Jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste. Nie ma możliwości, że tarta się nie uda.Błyskawiczna tarta z szynką i porem będzie doskonałym poczęstunkiem na Sylwestra. Wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je, rozłożyć na cieście i zalać jajeczno-śmietanową masą. Wytrawną tartę przygotowuje się na spodzie z ciasta francuskiego. To sprawia, że danie jest naprawdę bezproblemowe.

sernik baskijski
30.12.2022 16:33 Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak

Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.

Aromatyczne krążki cebulowe
30.12.2022 11:33 Masz w domu cebulę? W mig zmienisz ją przekąskę na sylwestrową zabawę. 1 dodatek bosko podkręca smak

Cebula jest świetnym materiałem na pyszną, sylwestrową przekąskę. Przyrządzone z niej krążki za sprawą wędzonej papryki dodanej do ciasta nabiorą aromatu i charakteru. Musicie spróbować — ich przygotowanie jest niesamowicie proste. Jeśli szukacie pomysłu na tani i efektowny przysmak, sięgnijcie po cebulę. Nie kosztuje wiele, a jej kawałki obtoczone w aromatycznym cieście po usmażeniu nabierają niesamowicie przyjemnej konsystencji. W smaku są znakomite. Każdy ich spróbuje.

Ciasto z suchych pierniczków
29.12.2022 21:39 Zostały Ci jeszcze pierniczki ze Świąt? Cudownie, zrobisz z nich aromatyczne ciasto

Ciasto z pierniczków jest świetną opcją na zagospodarowanie nie do końca już miękkich korzennych ciasteczek. Zrobienie przysmaku nie jest skomplikowane, a dzięki dodatkowi świeżych owoców uzyskamy niesamowicie wilgotny i smaczny wypiek. Musicie spróbować. Nie pierwszej świeżości pierniczki wcale nie muszą wylądować w koszu. Odrobina wysiłku wystarczy, by — korzystając jeszcze ze świeżych owoców i składników typowych dla szybkich ciast ucieranych — przygotować znakomity deser o niezwykłym aromacie. Receptura jest prosta, a efektami z pewnością będziecie zachwyceni.

ciasto francuskie pizza
29.12.2022 21:26 Masz w domu ciasto francuskie? Cudownie, wykorzystasz je do zrobienia pizzy

Wszyscy uwielbiamy pizzę. Niestety jej przygotowanie wiąże się z długotrwałym wyrabianiem drożdżowego ciasta. Z łatwością możemy jednak ominąć tę przeszkodę i upiec pyszną pizzę na cieście francuskim. Takie rozwiązanie jest na sylwestra jak znalazł.Pizza na cieście francuskim to ekspresowe danie. Wystarczy posmarować płat ciasta ketchupem i rozłożyć na nim ulubione składniki. Warto połączyć delikatną mozarellę z kawałkiem sera żółtego o nieco ostrzejszym smaku. W przygotowaniu domowej pizzy na cieście francuskim ogranicza Cię jedynie wyobraźnia.

ciasto salceson
28.12.2022 18:16 Jadasz salceson? Ciasto o tej nazwie pokochasz od pierwszego kęsa

Znasz smak salcesonu? Założymy się, ze takiego jeszcze nie jadłeś. Pod tą nazwą kryje się bowiem nie tylko wyrób wędliniarski, ale również smakowite ciasto czekoladowe. Ciasto Salceson naprawdę potrafi zaskoczyć smakiem i wilgotnością. Salceson to mocno czekoladowe ciasto, wypełnione jabłkami. Swoją wilgotność zawdzięcza dodatkowi topionej czekolady i owocom. Wypiek idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Spróbuj pysznego ciasta Salceson i podziel się nim z bliskimi.Aby ciasto Salceson udało się za każdym razem, należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wszystkie składniki użyte do jego przygotowania powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby zdążyły się ogrzać.

Tiramisu bez żółtek i mascarpone
27.12.2022 16:41 Rewolucyjne tiramisu bez żółtek i mascarpone. Efekt wręcz zachwyca

Tiramisu można przygotować bez żółtek i mascarpone. Wegańska odsłona popularnego deseru jest kremowa, sycąca i niesamowicie smaczna. Przygotowanie nie jest trudne, a efekty z pewnością zachwycą waszych gości. Musicie spróbować. Przygotowanie niezwykle delikatnego i aromatycznego tiramisu bez nabiału wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy namoczyć nerkowce i połączyć je z kilkoma produktami, a uzyskaną masą przełożyć gotowe wegańskie biszkopty. Efekt jest oszałamiający.

paszteciki z ciasta francuskiego
27.12.2022 16:40 Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.

ciasto
27.12.2022 15:23 Zostały Ci resztki ciast po świętach? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest genialny patent na ich wykorzystanie

Po świętach Twoja lodówka pełna jest niedojedzonych ciast? Mamy na to skuteczną radę. Przygotuj z nich pyszne ciasto bajaderkowe. Doprawiony bakaliami i smakowitymi dodatkami deser pokocha cała rodzina.Do przygotowania domowej bajaderki możesz użyć dowolnych resztek. Sprawdzą się makowce, pierniki oraz babki. Z powodzeniem użyjesz również nieudanego zakalca. To ciasto jest idealnym sposobem na pyszne zagospodarowanie jedzenia.

pieczarki
25.12.2022 12:59 Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska

Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.

sernik
24.12.2022 15:10 Sernik last minute od Magdy Gessler. Spokojnie zrobisz na ostatnią chwilę

Magda Gessler podzieliła się patentem na świąteczny sernik. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, zaś smak dorówna wyrobom najlepszych cukierni.Sekretem udanego sernika Magdy Gessler jest odpowiednie przygotowanie masy na ciasto. Aby tego dokonać, wyjmij wszystkie składniki z lodówki godzinę wcześniej do ogrzania. Następnie wystarczy przygotować kruchy spód i masę serową. Taki sernik smakuje fenomenalnie.

makowa szarlotka
24.12.2022 04:00 Zapomnij o strucli. Makowa szarlotka bez pieczenia wprawi w zachwyt wszystkich gości

Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.

W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami, znamy najprostszy przepis
23.12.2022 19:11 W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis

Cynamonki są pysznym deserem na Boże Narodzenie. Bułeczki z ciasta drożdżowego z aromatycznym nadzieniem wychodzą za każdym razem, są puszyste i pełne smaku. Cynamonki udekoruj lukrem, a będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.Zamiast kolejnego ciasta na święta, spraw najbliższym pyszną niespodziankę. Cynamonki według najprostszego przepisu przygotujesz w mgnieniu oka. Bułeczki z cynamonowym nadzieniem to wyśmienity dodatek do kawy i zimowej, rozgrzewającej herbaty.Ciasto drożdżowe na cynamonki przygotuj z suszonych drożdży, co znacznie ułatwi pracę. Delikatne ciasto wyrabiaj ręcznie, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Cynamonki przed pieczeniem przykryj ściereczką i ponownie odstaw na chwilę, żeby bułeczki jeszcze trochę urosły.Świąteczne cynamonki po ostudzeniu udekoruj lukrem. Puszyste, korzenne bułeczki wychodzą za każdym razem i zawsze znikają błyskawicznie. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczne nadzienie z masła, cukru i mielonego cynamonu to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.

Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność
23.12.2022 13:41 Co zrobić, żeby naleśniki do krokietów nie pękały? 1 dodatek zapewni im niesłychaną elastyczność

Krokiety z kapustą i grzybami są wyśmienitym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Niestety naleśniki do krokietów często pękają podczas smażenia, przez co tracą kształt, rozwarstwiają się i wychodzi z nich farsz. Poznaj proste sztuczki, dzięki którym naleśniki do krokietów wyjdą za każdym razem.Sekretem doskonałych naleśników do krokietów jest ciasto oraz sposób smażenia. Ciasto musi być wyrobione bardzo dokładnie, nie mogą pływać w nim grudki mąki. Do ciasta koniecznie dodaj niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki smaż do przyrumienienia. Jeśli je przypalisz, nie zawiniesz ich z farszem, ponieważ się pokruszą.Naleśniki do krokietów muszą być cienkie i delikatne. Farsz przygotuj tradycyjnie z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki po ugotowaniu przesmaż na patelni z dodatkiem zeszklonej cebuli, listkami laurowymi i ziarnami jałowca. Nadzienie przyrządzone w ten sposób będzie bardzo smaczne.Po usmażeniu naleśników do krokietów odstaw je na chwilę, żeby odpoczęły. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Na zimne placki wykładaj farsz, zawiń dokładnie i panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Krokiety smaż kilka minut, do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.