Jagodzianki to pyszny pomysł na słodkie śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Słodkie bułeczki drożdżowe będą też pysznym dodatkiem do kawy i herbaty w weekend, a przygotujemy je naprawdę szybko.Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim słodką niespodziankę w postaci bułeczek drożdżowych z kruszonką. Kultowe jagodzianki przygotowane w domu smakują jeszcze lepiej od kupionych w sklepie.Ciasto na jagodzianki jest ciastem drożdżowym, dlatego też wymaga specjalnego przygotowania. Mleko wymieszane z masłem musi być ciepłe, ale nie może być ani za zimne, ani za gorące. Żółtka natomiast muszą mieć temperaturę pokojową.Po wyrobieniu ciasta, odstawmy je na 1,5 godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Po uformowaniu jagodzianek, również musimy odstawić je na 30 minut, żeby jeszcze trochę urosły. Dopiero wtedy są gotowe do pieczenia.
Sernik według przepisu Roberta Makłowicza jest jeszcze bardziej puszysty i wilgotny. Makłowicz do masy serowej dodaje ugotowane ziemniaki, dzięki którym ciasto smakuje wyśmienicie. Sernik ma waniliowo- cytrynową nutę i dosłownie rozpływa się w ustach.Sernik przepisu Roberta Makłowicza jest ciastem, które zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Sernik jest wyrośnięty, puszysty i przepyszny, smakuje rewelacyjnie do kawy lub herbaty. Upiecz je również na spotkanie z przyjaciółmi, a każdy będzie prosił o przepis.Sernik możesz upiec bez spodu, możesz również przygotować szybki podpiek z herbatników i masła. Spód jest kruchy, słodki i świetnie łączy się z masą serową. Sernik podaj z polewą czekoladową lub musem/ konfiturą owocową. Tak podany zniknie jeszcze tego samego dnia.Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i studź w ten sposób ciasto przez około 30 minut, następnie przełóż je na kuchenny blat i odstaw do całkowitego ostudzenia. Sernik jest delikatnym ciastem, dlatego też nie wyjmuj go od razu z piekarnika.
Prezentujemy recepturę Ewy Wachowicz na kultowe ciasto „zebra". Ten hit z dawnych lat królował kiedyś na domówkach i szybko znikał z talerzyków. Czemu więc nie wrócić do niego dziś? Przygotujcie „zebrę" według poniższego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie. Ciasto „zebra" swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Do formy nakłada się na przemian trochę ciasta ciemnego i jasnego, w wyniku czego powstają piękne, naturalne paski. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi oleju. Ewa Wachowicz proponuje posmarować „zebrę" rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Dzięki temu wypiek zyskuje nie tylko piękny wygląd, ale też niesamowity smak.
Dziś zdradzimy wam, jak zrobić pyszny miodownik z masą budyniową. Ten warstwowiec jest idealnym ciastem na każdą okazję. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale też smakuje. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy poszczególne jego warstwy połączą się w pyszną całość.Ciasta przekładane zawsze kojarzą się z odświętnym, uroczystym stołem. Jest przy nich trochę więcej pracy, ale też nagradzają nas doskonałym, pełnym smakiem. Dzięki warstwom o różnym smaku i wilgotności ciasto nigdy nie jest suche i łatwo można regulować jego słodkość. Wystarczy bowiem zbalansować słodycz miodu, kwaśnością powideł albo czekoladę sokiem z cytryny. Tutaj jest naprawdę duże pole do popisu.
Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale skończyło Ci się mleko, to i tak możesz je przygotować. Zamiast mleka dodaj wodę gazowaną i olej roślinny, a naleśniki po upieczeniu będą puszyste, delikatne i bardzo smaczne.Naleśniki bez mleka są świetnym pomysłem na obiad lub na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, czekoladą lub innymi ulubionymi składnikami dosłownie rozpływają się w ustach i nikt nie zauważy, że nie ma w nich nawet odrobiny mleka.Ciasto na naleśniki przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że dobrze połączysz wszystkie składniki i usmażysz na oleju. Do smażenia naleśników bez mleka wykorzystaj naprawdę niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki się nie przypalą.Naleśniki bez mleka wyjdą również w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz przygotować ciasto na naleśniki np. ze szpinakiem, zrezygnuj z cukru wanilinowego i cukru w przepisie. Zastąp go szczyptą soli i szczyptą suszonego oregano.
Szukasz pomysłu na szybki obiad na słodko? Przygotuj racuchy drożdżowe babuni, które oczarują wszystkich swoją puszystością, delikatnością i smakiem. Domowe racuchy z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych.W Internecie znajdziemy wiele przepisów na szybkie racuchy, jednak nie będą tak puszyste i smaczne, jak te przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury. Racuchy, aby były idealne, muszą być zrobione z dodatkiem świeżych drożdży.Drożdżowe racuchy z jabłkami smakują wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą owocową. Tak podane placuszki są świetnym pomysłem na obiad na słodko lub podwieczorek dla całej rodziny.Przed przygotowywaniem ciasta na racuchy wyjmijmy jajko z lodówki i podgrzejmy mleko. Mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne, ponieważ drożdże nie urosną i ciasto nie będzie puszyste i smaczne. Zimne jajko również może sprawić, że drożdżowy zaczyn nie ruszy.
Pomysł na pyszną niespodziankę dla dużych i małych? Domowe, kruche ciasteczka z cukrem. Ciastka smakują jak u babci, są delikatne, maślane, z lekką, waniliową nutą. Wystarczy 1 trik, a będą idealnie kruche i chrupiące.Kruche ciasteczka z cukrem są pysznym dodatkiem do kawy i herbaty. Dzieci również je uwielbiają. Kiedy byłam dzieckiem, uwielbiałam ciasteczka z cukrem, które robiła moja babcia. Wyglądały bardzo ładnie, a smakowały tak, że mogłam je jeść bez przerwy.Sekret idealnie kruchych ciasteczek? Wyrobione ciasto owińmy folią aluminiową i wstawmy do lodówki ma 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Ten trik nie dość, że ułatwi nam wałkowanie masy, to jeszcze sprawi, że ciasteczka będą przepyszne.Upieczone kruche ciasteczka odstawmy, aby dobrze ostygły. Kiedy będą już zimne, możemy przełożyć je do pojemnika lub szczelnego słoika i cieszyć się ich smakiem nawet przez kilka tygodni. Odpowiednio przechowywane ciastka na długo zachowają chrupkość i smak.
Ciasto z arbuzem nie wymaga pieczenia, a doskonale orzeźwia i zachwyca wyglądem. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości, by wyczarować smaczny deser, który spodoba się całej rodzinie. Zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?Ciasto z arbuzem jest jednym z tych smakołyków, których zrobienie jest dziecinnie proste. Masę śmietanową połączymy z pysznym owocem i orzeźwiającą galaretką. Chrupiący spód z ciasteczek dopełni całości. Skusicie się?
Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku. Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.
Naleśniki bez jajek są tak samo smaczne i smażą się równie szybko, co tradycyjne danie. Do przygotowania naleśników bez jajek wystarczy kilka podstawowych składników, a będą idealnie puszyste i przygotujemy z nich pyszne śniadanie lub obiad.Jeśli planujemy przygotować na śniadanie lub obiad puszyste naleśniki, a okazuje się, że nie mamy już jajek, nie musimy rezygnować z całego dania. Oczywiście, zamiast jajek do ciasta możemy dodać siemię lniane, jednak o wiele szybciej zrobimy naleśniki bez jajek, kiedy zastosujemy jeden trik, który pokazała nam ciocia Mariola.Ciocia Mariola ciasto na naleśniki bez jajek przygotowuje z podstawowych składników: mąki, mleka, wody gazowanej, oleju, cukru i szczypty soli. Całkowicie rezygnuje z dodawania jajek, a cała sztuczka polega na tym, aby odstawić ciasto przed smażeniem na 10- 15 minut. Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez jajek na słodko, dodajmy cukier wanilinowy, który jest w przepisie. Jeśli natomiast mamy ochotę na wytrawne naleśniki, np. z serem feta i szpinakiem, pomińmy ten składnik. Możemy dodać wtedy więcej soli lub suszone zioła.
Jeśli masz ochotę na małe co nie co do kawy, koniecznie upiecz proste ciasto z truskawkami. Deser zachwyci całą rodzinę, a jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut. Ciasto jest puszyste, wyrośnięte, a słodki placek rewelacyjnie łączy się z orzeźwiającym smakiem świeżych truskawek.Truskawki są owocami, które mogłabym jeść bez przerwy. Uwielbiam przygotowywać z nich także przeróżne desery i ciasta. Pucharek lodowy, sernik na zimno, galaretka z truskawkami i ciasto z truskawkami za każdym razem smakują rewelacyjnie i wyglądają bardzo apetycznie.Przepisów na ciasta z truskawkami jest wiele, jednak mało jest takich, których przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. Takim właśnie wypiekiem jest szybkie i tanie ciasto z truskawkami przepisu Pani Kasi.Produkty, które potrzebujemy do tego szybkiego ciasta z truskawkami, kupimy niedrogo w każdym sklepie. Większość składników i tak zwykle jest w domu. W sezonie przygotujmy ciasto ze świeżych owoców, jesienią i zimą możemy wykorzystać mrożone truskawki.Wystarczy połączyć wszystkie składniki, przelać ciasto na blachę, poukładać truskawki i upiec. Tak przygotowane ciasto z truskawkami smakuje wyśmienicie z mocną, czarną kawą w upalne dni. Ciasto oprószmy cukrem pudrem, będzie wyglądać bardzo apetycznie.
Przygotujcie bijące rekordy ciasto z karmelizowanymi bananami, które nie wymaga pieczenia. Jego smak doprowadza do szaleństwa, a wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko patelni, bananów, jajka i kilku innych, popularnych składników. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.Lubicie ciasta bez pieczenia? My też. Zwłaszcza teraz, w upał. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponujemy wam przygotowanie ciasta z patelni. Nie powoduje ono gwałtownego wzrostu temperatury w mieszkaniu, a robi się je naprawdę prosto. I do tego to doskonałe połączenie karmelizowanych bananów i czekoladowego ciasta. Po prostu pycha!W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube, żebyście mogli zobaczyć, jak kusząco wygląda to ciasto.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?
Pampuchy są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe kluski drożdżowe na parze możemy przygotować również ze słodką niespodzianką- powidłami śliwkowymi. Pampuchy z pysznym dodatkiem, oblane polewą czekoladową smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy.Tradycyjne pampuchy to suche kluski podane z roztopionym masłem lub cukrem pudrem. Kluski możemy jednak wzbogacić o ulubione powidła i polewę czekoladową, a będą jeszcze smaczniejsze i będą absolutnym hitem.Pampuchy z ciasta drożdżowego wymagają odpowiedniego przygotowania. Najważniejszy jest zaczyn drożdżowy, bez którego ciasto na kluchy nie urośnie. Pampuchy po wyrobieniu, musimy odstawić na kilka minut, dzięki czemu jeszcze trochę urosną.Nigdy nie zalewajmy zaczynu drożdżowego zimnym lub gorącym mlekiem, ponieważ drożdże nie ruszą. Mleko musi być ciepłe. Do zaczynu dodajmy również cukier i mąkę. Tak przygotowana baza na ciasto po 15 minutach będzie idealnie wyrośnięta.
Poznajcie przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser jak ze zdjęcia przygotujecie w kilka chwil, a posmakuje z pewnością każdemu. Sekretem tego przysmaku są apetyczne i soczyste owoce oraz fakt, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Używanie piekarnika w czasie upałów nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego mamy na dziś doskonałe rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Przygotujcie ciasto budyniowe z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia. Nie przegrzejecie mieszkania, a schłodzony deser będzie smakował nawet w ciepłe dni. Sprawdźcie, jak apetycznie wygląda ciasto Izera. Prezentowane zdjęcie jest screenem z kanału „Prosty przepis na” na YouTube. Zapraszamy was do kuchni.
Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami. Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.
Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie, a osiągniesz kulinarny sukces. W innym wypadku pierogi mogą się rozpaść w czasie gotowania i będą nici z obiadu. Warto więc skupić się na odpowiednim przygotowaniu pierogowego ciasta. Udane pierogi to głównie zasługa odpowiedniej jakości ciasta. Gdy będzie ono miękkie i elastyczne, łatwo da się z niego formować pierogi i nie będą się one rozpadać w czasie gotowania. Dobre ciasto pierogowe powinno dać się łatwo wałkować, bez nadmiernego podsypywania mąką. Nadmiar mąki niestety utrudnia później dokładnie zlepianie pierogów, co skutkuje tym, że farsz wypływa w czasie gotowania. Pozostają więc puste placki ciasta, które nie bardzo nadają się do podania na stół.
Szybkie ciasto z truskawkami przygotujemy w 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest puszyste, delikatne, z waniliową nutą i przede wszystkim bardzo truskawkowe i lekkie. Ten deser jest idealny w upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na czekoladę, czy kremy.Ciężko wyobrazić sobie kawę w dzień wolny od pracy bez kawałka czegoś słodkiego. Moim zdaniem domowe ciasta są o niebo lepsze od kupnych wypieków, czy ciastek. Szybkie ciasto z truskawkami jest jednym z tych ciast, które znikają jeszcze tego samego dnia.Szybkie ciasto z truskawkami przypomina nieco biszkopt- jest równie puszysty, delikatny i wilgotny w środku. Deser przygotowany z owocami sezonowymi dosłownie rozpływa się w ustach, a na jego przygotowanie potrzebujemy zaledwie kilkunastu minut.Do przygotowania szybkiego ciasta wykorzystajmy składniki w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu możemy od razu wyjąć placek z piekarnika, ponieważ w przeciwieństwie do biszkoptu, nie ma ryzyka, że nam opadnie.
Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy. Produkt będzie gotowy po 8 tygodniach, a jego niepowtarzalny smak sprawi, że już nigdy nie kupisz ekstraktu w sklepie. Własnoręcznie przygotowany ekstrakt będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.Gotowy ekstrakt waniliowy jest mdłym i sztucznym produktem. Z dodawaniem sklepowego ekstraktu musimy bardzo uważać, ponieważ jego zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć smak ciasta. Gotowy ekstrakt waniliowy nie jest również produktem produkowanym z prawdziwej wanilii.Domowy ekstrakt waniliowy przygotujemy z dwóch składników- lasek wanilii i dobrej jakości wódki. Wystarczy, że natniemy lekko laski, włożymy je do wyparzonych słoików i zalejemy alkoholem, a po 8 tygodniach otrzymamy najwyższej jakości dodatek do ciast i deserów.Wanilię dodamy do naleśników, biszkoptów, kruchych ciast, muffinek i wielu innych deserów. Wystarczy niewielka ilość wcześniej przygotowanego produktu, aby każdy deser i ciasto zyskało rewelacyjny smak.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 8 minut. Włoskie ciasteczka biszkoptowe, krem z mascarpone i białej czekolady, krem z czekolady deserowej i oryginalne kakao to połączenie, które zachwyci każdego łasucha.Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, ciasta, których nie trzeba piec są naprawdę szybkie w przygotowaniu i gotowe po około godzinie- dwóch. Tak przygotowywane desery są mocną konkurencją dla tradycyjnych wypieków.Ciasto bez pieczenia sprawdzi się zarówno do kawy w spokojny, upalny weekend, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, czy w rodzinnym gronie. Deser na włoskich biszkoptach znika jeszcze tego samego dnia- jest pyszny, a kremy są puszyste jak chmurka, przez co każdy prosi o dokładkę.Ciasteczka włoskie musimy delikatnie nasączyć, najlepiej w mleku, ale możemy wykorzystać również zimną herbatę czarną. Po nasączeniu biszkopty stają się miękkie, lepiej łączą się z kremem i znacznie łatwiej się później kroją.
Puszysty biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzenia wielu smakowitych deserów. Najprostszy i zarazem najlepszy przepis wymaga zaledwie czterech składników, które z pewnością macie w domu. Z naszymi wskazówkami na pewno wam się uda. Biszkopt jest jednym z ciast, które wydają się trudne w przyrządzeniu, ale przy odrobinie cierpliwości okazuje się, że pożądane efekty wcale nie są tak trudne do uzyskania. Dziś zdradzamy wam najprostszą recepturę na ten smakołyk. Wykorzystamy zaledwie cztery składniki — dwa rodzaje mąk, jaja i cukier. Spróbujecie?
Sernikobrownie to genialne połączenie ciasta czekoladowego i masy serowej. Dodaj również świeże lub mrożone maliny, a deser zachwyci każdego łasucha. Sernikowbrownie jest proste w przygotowaniu i idealne do kawy.Uwielbiam i sernik i brownie, więc senikowbrownie to ciasto idealne, kiedy nie mogę zdecydować się, na jaki deser do kawy mam ochotę. Maliny są w cieście przysłowiową wisienką na torcie, idealnie komponują się z deserem i nadają mu lekkości i świeżości. Do ciasta możemy wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Przed przygotowywaniem ciasta świeże maliny dokładnie umyjmy i osuszmy, mrożone natomiast rozmroźmy w temperaturze pokojowej, będą wtedy znacznie smaczniejsze i ładniejsze, niż rozmrażane w mikrofalówce.Sernikobrownie to ciasto puszyste, wilgotne i pyszne. Masa brownie przygotowana z czekolady deserowej ma fenomenalny smak, który doskonale łączy się z puszystą i delikatną masą z twarogu. Jeśli nigdy go nie jadłeś, koniecznie musisz spróbować.
Pierogi z bobem to letnia propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, cienkie ciasto i farsz z bobu i boczku wędzonego to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Wytrawne pierogi rozpływają się w ustach.Sezon na świeży bób trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych potraw z dodatkiem pożywnych i zdrowych strączków. Jedną z moich ulubionych są właśnie pierogi z bobem, są przepyszne.Ciasto na pierogi przygotujemy błyskawicznie z trzech składników: mąki, mleka i soli. Ciasto nie wymaga również odpoczywania, więc całe danie przygotujemy naprawdę w ekspresowym tempie. Farsz z bobu to również tylko kilka minut pracy.Sekretem idealnych pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto. Wyrabiajmy je ręcznie przez kilka minut i bardzo dokładnie rozwałkujmy, żeby było cienkie- tak przygotowane ciasto po ugotowaniu będzie idealnie miękkie i delikatne.Pierogi z bobem możemy podać prosto z wody. Możemy również przygotować do nich okrasę z cebuli i masła, skwarki z boczku lub słoniny lub polać samym masełkiem. Pierogi są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Przygotuj puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Zamiast tych składników ubij na sztywno pianę z białek, efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis na niezwykle puszyste naleśniki.Uwielbiam śniadania na słodko. Owsianki, omlety z owocami, racuchy, czy właśnie naleśniki to dania, które mogłabym jeść również przez cały dzień. Ciasto na naleśniki niestety nie zawsze dobrze wychodzi, a placki są cienkie i rwą się na patelni. Puszyste naleśniki bez sody i proszku wychodzą jednak za każdym razem.Przepisów na naleśniki jest wiele, jednak nie ma bardziej puszystych naleśników od tych, które zrobione są z piany z białek i żółtek utartych z cukrem. Piana ubita na sztywno rewelacyjnie spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki wyglądają obłędnie.Naleśniki możemy podać z wieloma dodatkami. Puszyste ciasto smakuje doskonale z owocami sezonowymi, prażonymi jabłkami, konfiturami, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, musem truskawkowym, serkiem waniliowym. Wszystko zależy wyłącznie od tego, na jakie smaki mamy ochotę z samego rana.
Szukasz pomysłu na lekkie i niecodzienne ciasto do kawy w weekend? A może chcesz zaskoczyć gości podczas spotkania w większym gronie? Upiecz bajeczny sernik z rosą. Kruche ciasto, puszysta masa serowa i pianka bezowa, na której po upieczeniu pojawiają się kropelki rosy, wygląda zjawiskowo.Sernik z rosą jest prostym ciastem, które wygląda ślicznie, a smakuje tak, że cała blacha zwykle znika w ciągu jednego dnia. Słodki podpiek połączony z lekką jak chmurka masą serową i bezą daje niesamowity efekt. Rosa na cieście pojawi się sama, wystarczy zastosować jeden trik.Sekret idealnego sernika z rosą tkwi w jednym detalu- bezę zacznijmy przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej. Gdy już pianka bezowa będzie sztywna i lśniąca, przełóżmy ją na ciasto i pieczmy 15 minut.Po upieczeniu sernika z rosą musimy go od razu wyjąć z piekarnika, inaczej rosa nie pojawi się na cieście. Masa serowa nie opadnie, a pianka nie popęka. Po około 30 minutach na serniku zaczną pojawiać się kropelki rosy, po godzinie całe ciasto będzie już wyglądać przepięknie.
Śmietanowiec jest ciastem, którego musisz spróbować. Wysoka, puszysta masa śmietanowa z białą czekoladą, spód z ciasteczek, świeże, sezonowe owoce i galaretki to składniki jednego z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, jest idealne do kawy w weekend.Śmietanowiec to błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Jest słodki, śmietanowy i bardzo owocowy. Do ciasta możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, wiśnie, a poza sezonem brzoskwinie z puszki, banany, pomarańcze.Owoce możemy również dowolnie mieszać, dzięki czemu śmietanowiec będzie wyglądał i smakował jeszcze lepiej. Do masy śmietanowej dodajmy przezroczyste galaretki krystaliczne, na górę natomiast dodajmy kolorowe, aby ciasto wyglądało świeżo i pysznie.Kruchy spód możemy przygotować z herbatników maślanych, kakaowych, ciastek owsianych lub nawet ciastek typu markizy. Wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę. Spód z herbatników będzie delikatny, spód z markiz z czekoladowym lub orzechowym kremem bardziej wyraźny.
Macie ochotę na słodkie co nieco? Przygotujcie rozkosznie puszyste i lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobicie je w mniej niż 15 minut, nie licząc czasu pieczenia, a będzie wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Wprost idealne do czarnej kawy w pochmurny dzień. Do większości ciast dodaje się tłuszcz, np. masło, margarynę, olej. Tłuszcz ma na celu poprawić strukturę ciasta, a także zwiększyć jego wilgotność. Niestety jest kaloryczny, co w połączeniu z cukrem sprawia, że ciasta niestety tuczą. Jeśli jednak chcecie nieco ograniczyć kaloryczność ciasta, zastąpcie dodawany do niego tłuszcz jogurtem naturalnym. Też zawiera trochę tłuszczu, jednak daje ciastu lekkość i puszystość.
Sprawdźcie, jak Robert Makłowicz piecze idealnie chrupiący i delikatny w środku chleb. Dodaje do ciasta jeden składnik, a mianowicie maślankę, która sprawia, że pieczywo staje się doskonale wilgotne. Koniecznie przetestujcie jego prostą recepturę z dodatkiem drożdży. Świeży, chrupiący chleb potrafi być na tyle smaczny, że można go jeść posmarowanego jedynie masłem. Do tego kubek zimnego mleka i letnie śniadanie gotowe. Jeśli wciąż nie znaleźliście blisko swojego domu piekarni, czy sklepu, w którym można taki pyszny chleb kupić, pokuście się o własnoręczne jego przygotowanie. W domowym wypieku chleba pomoże wam przepis Roberta Makłowicza. Poniższy przepis bazuje na maślance. Dzięki niej chleb jest wilgotny i wyrośnięty. Dodatek kminku dodaje zaś wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Przekonajcie się o tym sami.