Kotlety mielone są twarde i niesmaczne? Koniecznie wypróbuj genialny kulinarny trik. Idealną konsystencją i wilgotność mięsa uzyskasz za pomocą prostego składnika. Mowa o najzwyklejszej kwaśnej śmietanie.
Masz ochotę na smaczną letnią zupę? Jednak nie chcesz już jeść pomidorowej i ogórkowej? Jest na to pyszny sposób! Polecamy przepis na zupę kalarepową. Warto jeść kalarepę, bo jest ona prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wciąż jest też trochę niedocenianym warzywem-pora to zmienić.
Kotlety mielone robię na obiad, kiedy nie mam innych pomysłów kulinarnych. Przyrządzam je też, gdy brakuje trochę czasu na dłuższe stanie przy garnkach. Ostatnio jednak wpadłam na to, by do mielonych dać składnik, który chyba wszyscy mamy w swoich lodówkach. Takie mielone zachwyciły moją rodzinę.
Wakacje nad Bałtykiem oznaczają, że prędzej czy później zjemy rybę z nadmorskiej smażalni. Jak znaleźć tę odpowiednią smażalnię? Czym się kierować przy wyborze miejsca, gdzie zjemy smażoną rybę? Sprawdziłam to i dzielę się przydatną wiedzą w poszukiwaniach idealnej smażalni ryb.
Czerwona kapusta to skarbnica witamin i minerałów. Lubimy jej smak i dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Surówka z czerwonej kapusty będzie wyśmienitym dodatkiem do letniego obiadu. Taką pyszną surówkę zrobisz w mniej niż 5 minut.
Rosół to najbardziej ulubiona zupa Polaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu właśnie bez rosołu. Jednak, co zrobić by ta pyszna i zdrowa zupa była klarowna? Warto wykorzystać do tego kostki lodu.
Kuchnia Remigiusza Rączki zna wielu smakoszy. Ten śląski kucharz proponuje zapiekankę z dodatkiem, który uwielbia większość Polaków. Mowa o kaszance, którą zwykle przysmaża się z cebulką. Jednak tym razem trafi ona do zapiekanki Remigiusza Rączki.
Namaczanie schabu w mleku jest popularnym kuchennym trikiem. Na smaczne kotlety schabowe jest jednak łatwiejszy sposób. W babcinym przepisie w składnikach na to danie znaleźć można aromatyczną musztardę. Dzięki niej mięso będzie nie tylko miękkie, ale też nabierze wyrazistego smaku.
Kluski leniwe to jeden ze smaków dzieciństwa. Ta potrawa kojarzy się ze słodkim smakiem, cynamonem i bułką tartą. Ten wyjątkowy smak błyskawicznie przenosi nas w czas beztroski i błogości. Jeden składnik w leniwych sprawia, że do tego dania będziemy wracać częściej.
Naleśniki są przepisem uniwersalnym. Można przygotować je na śniadanie, ale będą też doskonałe na obiad. Można podać w sposób wytrawny lub na słodko. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Polecamy przepis na ciasto naleśnikowe, do którego konieczne jest użycie piwa.
Kuchni siostry Anastazji nie trzeba przedstawiać. Dania jej autorstwa to nomen omen- niebo w gębie. Natomiast przepis na pierogi z jagodami, który polecamy, jest wyśmienity. Siostra Anastazja po raz kolejny prezentujemy kulinarny hit.
Ta surówka z kapusty pekińskiej i pysznych dodatków będzie świetnym uzupełnieniem letniego obiadu. Zrobisz ją szybko, a smak warzyw w tej surówce podbije twoje podniebienie. Odrobina majonezu dodaje aksamitnego wykończenia, a szczypta ziół prowansalskich podkręca smak. Wypróbuj koniecznie przepis na tę pyszną surówkę.
Podczas odwiedzin u siostry spotkała mnie niemała niespodzianka. Przygotowała bowiem ona doskonałe kotlety. Jakieś było moje zdziwienie, gdy okazało się, że zrobione są po prostu z ziemniaków. Od razu poprosiłam ją o dokładny przepis.
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Macie więc idealną okazję, by wykorzystać to smaczne i tanie warzywo na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest obłędna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Z łatwością możesz zrobić ją na zapas, dzięki czemu będziesz mieć pyszny obiad na 2 dni.
Fasolka szparagowa kojarzy nam się z letnimi, pysznymi obiadami. Przeważnie przyrządzamy ją z bułką tartą. Jednak warto sprawdzić nieco inny sposób na to zdrowe i smaczne warzywo. Przygotuj fasolkę z nasionami konopi.
W nadmorskich smażalniach zwykle zamawiamy flądry, dorsze, śledzie i łososie. Jednak jest pewna ryba, o której turyści zazwyczaj zapominają. A szkoda, bo jest wyjątkowo smaczna, nie ma ości i jest bardzo zdrowa. Dlatego warto nad morzem zamówić turbota.
Ogórki krokodylki są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Charakteryzuje je ostry i oryginalny smak. To połączenie pikantnego smaku z wyborną słodyczą. Warto wypróbować przepis na te smaczne ogórki.
Upały sprawiaj, że turyści, którzy wypoczywają w Sopocie- zrzucają swoje ubrania. Jednak w strojach kąpielowych nie chodzą wyłącznie po plaży, a wybierają się do centrum kurortu. Restauratorzy i właściciele barów mają tego dość. Zapowiadają, że roznegliżowanych klientów nie będą obsługiwać.
Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.
Młode ziemniaki są dostępne w coraz lepszych cenach. Ich smak jest doskonały zwłaszcza, jeśli przyrządzi się je tak, jak Tomasz Strzelczyk. Do ich przygotowania używa wyłącznie patelni i dodaje składnik, którego lepiej nie pomijać. To właśnie dzięki niemu ziemniaczki smakują tak dobrze, że można je jeść same.
Zabieranie dzieci do restauracji jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Podczas takiej wizyty wypada jednak, aby rodzic kontrolował swoją pociechę. Energiczna natura najmłodszych może się bowiem dawać we znaki zarówno obsłudze, jak i pozostałym gościom danego lokalu. Do takiej właśnie sytuacji doszło w jednej z restauracji w popularnej miejscowości wypoczynkowej.
Ostatnio w internecie zawrzało. Użytkownicy sieci zbulwersowani są decyzją pewnej restauracji. Jej szef kuchni zapowiedział, że drzwi lokalu zamknięte są dla wegan. Na falę komentarzy nie trzeba było długo czekać.
Usmażenie wątróbki na obiad nie jest żadną sztuką. Zrobienie tego w ten sposób, aby nie opryskać całej kuchni to inna para kaloszy. Strzelający dookoła tłuszcz jest skutkiem 1 błędu. Chodzi o osuszanie wątróbki.
Jak urlop nad Bałtykiem, to też oczywiście rybka prosto z morza. Sęk w tym, że na pewno nie z tego, nad którym właśnie wypoczywamy. Przyznają to właściciele nadmorskich smażalni. W Bałtyku jest coraz mniej ryb, jest też coraz mniej rybaków, którzy w Polsce żyją z rybołówstwa. Dziennikarze programu Uwaga TVN w reportażu pytają, skąd są ryby w polskich smażalniach?
Pewna tiktokerka wybrała się z dzieckiem do restauracji. Kwintesencję tej wizyty udostępniła w mediach społecznościowych. Na filmie widać, że niemowlę miało do dyspozycji krzesełko z blatem, udostępnione przez lokal. To, w jakim stanie kobieta pozostawiła mebelek woła o pomstę do nieba.
Szukacie zapomnianego smaku dzieciństwa? Lepiej nie mogliście trafić. W tym przepisie Smakosze przedstawiają doskonałe pierogi leniwe na słodko. Charakteru doda im intensywnie truskawkowy sos.
Kuchnia Podlasia słynie ze smaku i pysznych dań. Youtuber postanowił sprawdzić, jak smakują kartacze w barze Jarzębinka w Supraślu. Ten lokal jest znany i lubiany. Smakołyki tam podawane należą do najlepszych na Podlasiu. Czy tak jest rzeczywiście? YouTuber ocenił znany bar.
Pamiętacie, jak smakowały kotlety mielone w stołówce szkolnej? Tego specjału nie da się zapomnieć pomimo upływu lat. Okazuje się jednak, że tamto wspomnienie można z łatwością przywrócić do współczesnych czasów. Dodajcie do mięsa mielonego kaszy manny, a sami przekonacie się, jak pyszne kotlety mielone z niego wyjdą.