Jesienne chłody sprawiają, że łatwiej chorujemy. Jak nie dać się przeziębieniem i infekcjom? Warto sięgnąć po specyfik, który jest prawdziwą bombą witaminową. Doskonale wzmacnia odporność i nie jest syropem z cebuli. Wyjaśniamy, jaka mikstura najlepiej zadba o nasze zdrowie.
Na Wszystkich Świętych przygotowałam sałatkę jarzynową. Oczywiście zrobiłam jej za dużo. Co zrobić z sałatką jarzynową? Przyrządzam z niej znakomity obiad. Potrzebuję do jego zrobienie też czerstwego chleba. Polecam przepis na to smaczne danie. Dzięki niemu nie zmarnujecie żywności.
Co może osłodzić nam długie listopadowe wieczory? Puszyste ciasto! Taki smakołyk będzie najlepiej smakował z kawą i herbatą. Ciasto lekkie jak chmurka zrobicie z zaledwie kilku produktów. Taki deser dosłownie rozpływa się w ustach.
Jeśli jesteście smakoszami pomidorów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Robię pomidory w śnieżnej zalewie, które intrygująco wyglądają i znakomicie smakują. Będą doskonałym dodatkiem do wielu dań jesienią i zimą.
Czy są tu smakosze naleśników? Mam nadzieję, że tak, bo mam znakomity przepis na ser do naleśników na słodko. Przygotowuję go według przepisu mojej mamy. Ser rozpływa się w ustach i nadaje rewelacyjnego smaku potrawie.
Co jadacie, gdy robi się coraz chłodniej? Ja z przyjemnością gotuję zupę meksykańską z przepisu mojej cioci. To danie znakomicie smakuje, syci i rozgrzewa. Polecam ten przepis na najlepszą zupę na chłodne dni.
Ryżowe szyszki to smakołyki sprzedawane na cmentarzach we Wszystkich Świętych. Zawsze je kupowałam w ten szczególny dzień. Jednak odkąd mam przepis na ciastka z ryżu preparowanego, to robię je samodzielnie w domu. Moje ryżowe szyszki są o wiele lepsze lepiej od tych kupnych.
Każda gospodyni domowa ma swoje danie popisowe. W moim przypadku jest to przepyszny pieczony schab. Przygotowuję go na Wszystkich Świętych, a dodatkowa porcja zostaje mi na następny dzień. Spróbujcie go raz, a będziecie wracać do tego przepisu ciągle.
Dynia to warzywo, które jest nieodłącznym symbolem jesieni. Bez trudu znajdziemy ją na straganach i w supermarketach. Ja dodaję ją do makaronu, który wychodzi zawsze pyszny i pożywny. Takie szybkie danie serwuję po powrocie z cmentarza we Wszystkich Świętych.
Czy są tu smakosze domowego smalcu? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po znakomitą recepturę na ten przysmak. Nie trzeba go topić, tylko pokroić słoninę i dodać do niej kilka składników. Warto wypróbować ten przydatny i pyszny przepis.
Majonez jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Zwykle jednak kupujemy go w sklepach spożywczych. Od kiedy koleżanka pokazała mi przepis na domowy majonez, nie kupuję już gotowych wersji. Zawsze wychodzi, ponieważ przygotowywany jest z gotowanych żółtek jaj.
Prawdziwe węgierskie leczo ma swój skład. Jednak ja, oprócz papryki, cebuli i pomidorów, dorzucam do niego także inne warzywa. To sposób, by przemycić cukinię i bakłażana, do których inaczej trudno namówić dzieci.
Szukając idealnego przepisu na kotlety mielone, trafiałam na receptury z przeróżnymi dodatkami. W większości wykorzystywana była bułka tarta lub namaczana. Zrobiłam jednak danie bez tego produktu. Wyszło fantastycznie.
Jesienią zupa powinna sycić na długo i przyjemnie rozgrzewać. Taki posiłek idealnie sprawdzi się, gdy wrócimy ze spaceru. Z przepisem, który niedawno odkryłam, można go przygotować bez większego wysiłku. Spróbujcie koniecznie — będziecie zachwyceni.
Syrop wzmacniający odporność przyda się każdemu. Prostą miksturę z dwóch składników zrobicie już w dwa dni. Składniki wystarczy wymieszać i czekać. Przepis od razu mnie zachwycił, a domownicy pokochali smak wyrobu.
Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Można z łatwością do niego wrócić i przyrządzić to danie na obiad. Ja robię racuchy z dodatkiem, który sprawia, że są lekkie jak chmurka. Delikatność tego dania zachwyca, więc polecam recepturę na lekkie i puchate racuchy.
Czy lubicie sałatki? U mnie w domu zawsze największym powodzeniem cieszyła się tradycyjna sałatka jarzynowa. Jednak odkąd dostałam przepis na sałatkę od mojej cioci, często właśnie taką robię. Tę sałatkę z jajek, szynki i papryki podam też we Wszystkich Świętych. Jej smak zachwyci moich gości.
Gotowanie bigosu zajmuje zwykle dużo czasu. Trzeba mieć cierpliwość i właśnie wspomniany czas, by ugotować tę wyśmienitą potrawę. Gdy brakuje mi czasu, sięgam po przepis Karola Okrasy na bigos. Przyrządzam to danie szybko, a efekt jest pyszny.
Kotlety mielone są znakomitą propozycją na smaczny obiad. Robimy je w prosty sposób i nie zajmuje to dużo czasu. Ostatnio do mielonych dodaję składniki, które świetnie podkręcają smak tego dania. Rodzina zajada się mielonymi, aż im się uszy trzęsą.
Czy przyrządzacie gołąbki? Ja robię to często, bo w moim domu są bardzo lubiane. Jednak nie robię tradycyjnych gołąbków. Gotowe nadzienie zawijam w kapustę, a całość podsmażam na patelni. Rodzina zawsze dopomina się o dokładki.
Naleśniki są znakomitym daniem. Ponieważ można je przygotować na wiele sposobów, chyba nie ma szans, by mojej rodzinie się znudziły. Ostatnio znalazłam patent na przysmak robiony z zaledwie jednego produktu. Koszt był niewielki, a smak nieziemski. Warto spróbować.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Śląski pomysł na dodanie do mięsnych kulek dość nietypowego mięsa był tak fantastyczny, że musiałam poznać przepis na ten rarytas. Okazał się bardzo prosty i do dziś gości w moim domu.
Wafle z kremem potrafią być bardzo smaczne. Kiedy okazało się, że moja mama ma przepis na słodycze, którymi zajadałam się w dzieciństwie, musiałam spróbować je odtworzyć. Wyszło naprawdę dobrze. Poniżej dzielę się ty prostym, ale pysznym przepisem.
Dobra sałatka skusi każdego. U mnie nie jest to jarzynowa, a mimo wszystko szybko znika z talerza, za każdym razem, gdy ją zrobię. Polecam spróbować, bo zrobicie ją szybko z zaledwie kilku składników. U mnie zawsze znika do ostatniej porcji.
Prosty syrop na odporność sprawi, że jesień i zima nie będą wam się już dłużej kojarzyły z przeziębieniem. Wykonać go można w kilka chwil, a smak pozytywnie zaskakuje. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Jesienne infekcje znikną raz na zawsze.
Kotlety schabowe warto od czasu do czasu urozmaicić. Z tą myślą sięgnęłam po nowy przepis i przetestowałam wersję niewymagającą rozbijania mięsa. Efekty przyjemnie zaskoczyły całą moją rodzinę. Chętnie będę wracać do tej metody.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sernik. Ta receptura jest niezwykle prosta, a efekt zdumiewa. Sernik z tego przepisu zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Tak przygotowane ciasto wychodzi zawsze i każdemu.
Czy lubicie placki ziemniaczane? Ja je uwielbiam! Odkąd przyrządzam to danie z pysznym i zdrowym dodatkiem, to nie potrafię sobie odmówić kolejnej porcji placków ziemniaczanych. Są tak pyszne, że nie mogę się powstrzymać od podzielenia się przepisem.