Czy szukacie przepisu na obiad bez mięsa? Jeśli tak, to polecam danie, które robię w zasadzie co tydzień. Bogactwo warzyw zachwyci każdego smakosza. Moja rodzina prosi mnie często o to danie. Wcale im się nie dziwię, bo jest bardzo sycące i smaczne.
Naleśniki, które wyglądają jak zebra? To możliwe! Są pyszne i cieszą oko, a do tego ich usmażenie jest bardzo łatwe. Polecam ten przepis na pasiaste naleśniki. Cała rodzina je pokocha.
Kluski leniwe kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Często je przyrządzam. Korzystam wtedy z przepisu mojej babci. Najważniejszy jest jeden dodatek. Zróbcie kluski leniwe tak, jak ja i cieszcie się ich doskonałym smakiem.
I gęś, i kiszona kapusta to polska klasyka. Połączenie jednego z drugim samo się narzuca. Polski zestaw smaków w ramach akcji Gęsina na świętego Marcina jest osiągalny dla każdego.
Co jeść, gdy robi się coraz chłodniej? Najlepiej ugotować zupę gulaszową, która nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie rozgrzewa. Robię ją jesienią, bo syci na długie godziny.
Rogale świętomarcińskie na stałe już wpisały się w obchody dnia 11 listopada. Popularną zwłaszcza w Poznaniu słodycz można z powodzeniem przygotować w domu. Z przepisem, w którym stosujemy jedną prostą sztuczkę, wypiek zachwyca bardziej niż niejeden gotowiec z cukierni. Musicie spróbować.
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Uwielbiam mielone, mógłbym jej jeść codziennie. Ponieważ rzeczywiście tak jest, staram się je urozmaicać. Dodatek trzech ziół (i nic poza tym) sprawia, że zwykłe mielone zmieniają się w aromatyczne orientalne kotleciki
Obiad na 2 dni ma jedną ogromną zaletę — gotuje się zdecydowanie rzadziej. Czasami nie mam chwili, by zaplanować posiłek. Prosta jednogarnkowa potrawa, którą mój mąż uwielbia, sprawdza się wtedy doskonale. Wyjmuję ją tylko z lodówki i zajadamy. Jest znakomita.
Najbardziej znanymi polskimi plackami są placki ziemniaczane. Ja z tych warzyw robię przekąskę zupełnie innego rodzaju. Smażone z pysznymi dodatkami chrupiące placuszki są ulubioną przekąską mojej rodziny. Robię je z ziemniaków świeżo ugotowanych lub takich, które mi zostały z obiadu.
Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.
Rogaliki można zrobić szybko i niemal bez wysiłku. Sięgniemy po proste składniki i wykorzystamy jedną sztuczkę, a mimo to słodyczy wcale nie będzie brakowało smaku. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Każdy pochwali ten deser.
Prosty przepis na kopytka przyda się każdemu. Rarytas z ziemniaków może stanowić zarówno smaczną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do obiadu. Jego przygotowanie jest niemalże ekspresowe i wymaga tylko dwóch składników. Warto spróbować.
Naleśniki mogą być podane na wiele sposobów. Aby jednak zachwyciły smakiem, nie wystarczy dobry farsz. Dopiero właściwa konsystencja ciasta sprawi, że danie będzie przyjemne. Na szczęście znalazłam przepis, którym zawsze mi wychodzą.
Sałatka jarzynowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Katarzyna Bosacka pokazała swój przepis na ten kultową potrawę. Gwiazda stawia na dodatek smakujący lepiej niż groszek z puszki, dzieki któremu specjał zyskuje też na wartości. Warto spróbować.
Ciasto w moim domu pojawia się często. Puszysty wypiek, który przygotowałam ostatnio, tak zachwycił jedzących, że na długo zostanie w moim kulinarnym repertuarze. Dodałam do niego warzywo, którego w moim ogrodzie tej jesieni nie brakuje. Deser zaskoczył mnie lekkością. Warto go spróbować.
Dżem z pigwy jesienią pojawi się w niejednym domu. Łącząc kwaśny owoc z innym jesiennym produktem, uzyskamy jeszcze lepszy dodatek do dań. Podpowiadamy jak go przygotować. Oczaruje nawet wybrednych.
Prosty syrop na odporność od lat pomaga mi w przetrwaniu sezonu jesienno-zimowego bez zwolnienia lekarskiego. Wykonani mieszanki zajmuje chwilę, a jej smak jest bardzo przyjemny. Jego wykonanie jest banalnie proste, a korzyści nieocenione. Musicie spróbować.
Czy lubicie pomidory? Ja przepadam za ich smakiem. Chciałabym zatrzymać go na dłużej, dlatego przyrządzam te warzywa w wersji zimowej. Ich sekret tkwi w prostej, ale niezwykle aromatycznej marynacie.
Bułka, mocno stopiony ser, pieczarki i kręta wstążka z ketchupu. Zapiekanka rodem z PRL działa nie tylko na zmysł smaku. To danie jest jak podróż do czasów dzieciństwa i młodości.
Co roku w listopadzie gotuję bigos. To danie syci, rozgrzewa i znakomicie smakuje. Bigos gotuję według przepisu babci, która gotowała go z dwóch rodzajów kapusty. Taki jest najlepszy, więc polecam rodzinną recepturę na tę potrawę.
Co robicie na obiad, gdy nie macie czasu i pomysłów? Ja sięgam po sprawdzony i szybki przepis na zapiekankę ziemniaczaną. To danie jest smaczne i sycące. Z kilku składników wyczarowują znakomity posiłek.
Czy są tu smakosze gołąbków? Mam nadzieję, że tak, bo mam oryginalny przepis na to danie. Jednak zamiast całego garnka gołąbków, robię jednego wielkiego. Smak potrawy jest wyśmienity i mam też mniej pracy w kuchni.
Czy jadacie śledzie? Ja trochę o nich zapomniałam, ale odkąd znalazłam ten stary przepis, to często je przyrządzam. Dodatek jabłka, cebuli i smakowitego sosu sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Koniecznie przyrządźcie śledzie według tego przepisu.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał i zawsze się udawał? Ja korzystam ze znakomitego przepisu na sernik z wiaderka. Dzięki pewnemu dodatkowi ciasto pięknie wyrasta i nigdy nie opada. Piekę je w każdy weekend. Sernik jest tak smaczny, że trudno go sobie odmówić.
Jeśli szukacie przepisu na smaczną surówkę do obiadu, to kucharz Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą. Prezentuje surówkę z pora z dodatkiem innych warzyw, która pasuje do każdego dania. Zjecie ją ze smakiem, a do tego szybko przyrządzicie.
Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Anna Lewandowska pokazała niedawno jak zrobić ten rarytas bez dodatku ziemniaków. Jeśli nie macie ich pod ręką, warto spróbować — kluski wychodzą nad wyraz delikatne i posmakują nawet wybrednym.
Czy szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Polecam danie, które wygląda jak mielone, ale nie ma w sobie ani grama mięsa. Takie kotlety zachwycają smakiem i są tanie oraz proste w przygotowaniu. Każdy będzie chciał dokładkę.