Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

zapiekanka bez mięsa
10.11.2023 10:26 To najsmaczniejszy obiad bez mięsa, jaki znam. Robię go co piątek, domownicy wciąż nie mają dosyć

Czy szukacie przepisu na obiad bez mięsa? Jeśli tak, to polecam danie, które robię w zasadzie co tydzień. Bogactwo warzyw zachwyci każdego smakosza. Moja rodzina prosi mnie często o to danie. Wcale im się nie dziwię, bo jest bardzo sycące i smaczne. 

naleśniki zebra
10.11.2023 08:30 Moja rodzina uwielbia te pasiaste naleśniki. Nie mogę uwierzyć, że ich zrobienie jest takie proste

Naleśniki, które wyglądają jak zebra? To możliwe! Są pyszne i cieszą oko, a do tego ich usmażenie jest bardzo łatwe. Polecam ten przepis na pasiaste naleśniki. Cała rodzina je pokocha.

kluski leniwe
09.11.2023 16:03 Od lat robię kluski leniwe z tego przepisu. O jednym dodatku powiedziała mi babcia, mało kto o nim wie

Kluski leniwe kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Często je przyrządzam. Korzystam wtedy z przepisu mojej babci. Najważniejszy jest jeden dodatek. Zróbcie kluski leniwe tak, jak ja i cieszcie się ich doskonałym smakiem. 

Gęsina na św. Marcina
09.11.2023 14:34 Gęś i kiszona kapusta. Polskie połączenie smaku

I gęś, i kiszona kapusta to polska klasyka. Połączenie jednego z drugim samo się narzuca. Polski zestaw smaków w ramach akcji Gęsina na świętego Marcina jest osiągalny dla każdego.

zupa gulaszowa
09.11.2023 13:39 Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

Co jeść, gdy robi się coraz chłodniej? Najlepiej ugotować zupę gulaszową, która nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie rozgrzewa. Robię ją jesienią, bo syci na długie godziny.

Pyszne rogale świętomarcińskie
08.11.2023 12:22 Z tym przepisem rogale świętomarcińskie wychodzą lepiej niż z cukierni. Najważniejsza jest jedna sztuczka

Rogale świętomarcińskie na stałe już wpisały się w obchody dnia 11 listopada. Popularną zwłaszcza w Poznaniu słodycz można z powodzeniem przygotować w domu. Z przepisem, w którym stosujemy jedną prostą sztuczkę, wypiek zachwyca bardziej niż niejeden gotowiec z cukierni. Musicie spróbować.

Gęsina na św. Marcina
08.11.2023 09:03 Okrasa i gęś. To danie jest niewyobrażalnie proste

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać. 

Klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”
07.11.2023 15:29 Trzy proste zioła i zwykłe mielone zmieniają się w orientalne klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”

Uwielbiam mielone, mógłbym jej jeść codziennie. Ponieważ rzeczywiście tak jest, staram się je urozmaicać. Dodatek trzech ziół (i nic poza tym) sprawia, że zwykłe mielone zmieniają się w aromatyczne orientalne kotleciki

Obiad jednogarnkowy
07.11.2023 13:19 Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki

Obiad na 2 dni ma jedną ogromną zaletę — gotuje się zdecydowanie rzadziej. Czasami nie mam chwili, by zaplanować posiłek. Prosta jednogarnkowa potrawa, którą mój mąż uwielbia, sprawdza się wtedy doskonale. Wyjmuję ją tylko z lodówki i zajadamy. Jest znakomita.

placki z ziemniaków
06.11.2023 17:25 Biorę ziemniaki i robię z nich te proste i pyszne placki. Rodzina bez przerwy domaga się dokładek

Najbardziej znanymi polskimi plackami są placki ziemniaczane. Ja z tych warzyw robię przekąskę zupełnie innego rodzaju. Smażone z pysznymi dodatkami chrupiące placuszki są ulubioną przekąską mojej rodziny. Robię je z ziemniaków świeżo ugotowanych lub takich, które mi zostały z obiadu.

Gęsina na św. Marcina
06.11.2023 12:43 Duszona gęsia pierś z kurkami. Łatwe i efektowne danie znanego szefa kuchni

Redakcja smakosze.pl włączyła się w akcję Gęsina na świętego Marcina organizowaną przez Slow Food Polska. Codziennie, aż do św. Marcina, czyli 11 listopada, publikujemy jeden przepis na gęś autorstwa najlepszych polskich szefów kuchni. Warto coś wybrać.

Rogaliki z orzechowym nadzieniem
06.11.2023 11:07 Te rogaliki to hit, wystarczy ciasto francuskie i kilka dodatków. Nie uwierzysz, z czego jest nadzienie

Rogaliki można zrobić szybko i niemal bez wysiłku. Sięgniemy po proste składniki i wykorzystamy jedną sztuczkę, a mimo to słodyczy wcale nie będzie brakowało smaku. Zerknijcie na przepis i spróbujcie. Każdy pochwali ten deser.

Prosty przepis na kopytka
06.11.2023 09:38 To mój ulubiony przepis na kopytka. Robię je z 2 składników, wychodzą mięciutkie i delikatne

Prosty przepis na kopytka przyda się każdemu. Rarytas z ziemniaków może stanowić zarówno smaczną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do obiadu. Jego przygotowanie jest niemalże ekspresowe i wymaga tylko dwóch składników. Warto spróbować.

Najlepsze naleśniki
06.11.2023 07:56 W końcu odkryłam idealne proporcje do ciasta na naleśniki. Teraz nawet pierwszy się udaje

Naleśniki mogą być podane na wiele sposobów. Aby jednak zachwyciły smakiem, nie wystarczy dobry farsz. Dopiero właściwa konsystencja ciasta sprawi, że danie będzie przyjemne. Na szczęście znalazłam przepis, którym zawsze mi wychodzą.

Sałatka jarzynowa Katarzyny Bosackiej
05.11.2023 19:36 Bosacka nie dodaje do sałatki jarzynowej groszku z puszki. Ma 100 razy lepszy patent

Sałatka jarzynowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Katarzyna Bosacka pokazała swój przepis na ten kultową potrawę. Gwiazda stawia na dodatek smakujący lepiej niż groszek z puszki, dzieki któremu specjał zyskuje też na wartości. Warto spróbować. 

Ciasto z dynią
05.11.2023 19:26 W życiu nie jadłam tak puszystego ciasta. Sekretem jego smaku jest składnik z mojego ogródka

Ciasto w moim domu pojawia się często. Puszysty wypiek, który przygotowałam ostatnio, tak zachwycił jedzących, że na długo zostanie w moim kulinarnym repertuarze. Dodałam do niego warzywo, którego w moim ogrodzie tej jesieni nie brakuje. Deser zaskoczył mnie lekkością. Warto go spróbować. 

Dżem z pigwy i żurawiny
05.11.2023 17:37 Zawsze do dżemu z pigwy dodaję te pyszne „kuleczki”. Wzmacniają jego smak i właściwości

Dżem z pigwy jesienią pojawi się w niejednym domu. Łącząc kwaśny owoc z innym jesiennym produktem, uzyskamy jeszcze lepszy dodatek do dań. Podpowiadamy jak go przygotować. Oczaruje nawet wybrednych. 

Syrop na odporność
04.11.2023 20:12 Kroję cytrynę i łączę ją z 2 składnikami. Taki syrop na odporność robię co sezon, nie pamiętam, kiedy chorowałam

Prosty syrop na odporność od lat pomaga mi w przetrwaniu sezonu jesienno-zimowego bez zwolnienia lekarskiego. Wykonani mieszanki zajmuje chwilę, a jej smak jest bardzo przyjemny. Jego wykonanie jest banalnie proste, a korzyści nieocenione. Musicie spróbować. 

pomidory na zimę
04.11.2023 19:04 Moja babcia od zawsze robiła tak pomidory na zimę. Smakują najlepiej dzięki pomysłowej marynacie

Czy lubicie pomidory? Ja przepadam za ich smakiem. Chciałabym zatrzymać go na dłużej, dlatego przyrządzam te warzywa w wersji zimowej. Ich sekret tkwi w prostej, ale niezwykle aromatycznej marynacie.

Zapiekanki jak z PRL-u
04.11.2023 14:43 Zapiekanki z PRL to polski klasyk. Jeden dodatkowy składnik zmienia je w obłędnie pyszne danie

Bułka, mocno stopiony ser, pieczarki i kręta wstążka z ketchupu. Zapiekanka rodem z PRL działa nie tylko na zmysł smaku. To danie jest jak podróż do czasów dzieciństwa i młodości.

bigos
04.11.2023 14:23 Moja babcia gotowała najlepszy bigos. Jej sekret tkwił w kapuście, zawsze używała dwóch rodzajów

Co roku w listopadzie gotuję bigos. To danie syci, rozgrzewa i znakomicie smakuje. Bigos gotuję według przepisu babci, która gotowała go z dwóch rodzajów kapusty. Taki jest najlepszy, więc polecam rodzinną recepturę na tę potrawę.

zapiekanka
04.11.2023 13:14 Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłu. Wystarczą ziemniaki, boczek i kilka dodatków

Co robicie na obiad, gdy nie macie czasu i pomysłów? Ja sięgam po sprawdzony i szybki przepis na zapiekankę ziemniaczaną. To danie jest smaczne i sycące. Z kilku składników wyczarowują znakomity posiłek.

gołąbek
04.11.2023 11:35 Zamiast masy gołąbków piekę jednego wielkiego. Smakuje identycznie, a mam mniej roboty

Czy są tu smakosze gołąbków? Mam nadzieję, że tak, bo mam oryginalny przepis na to danie. Jednak zamiast całego garnka gołąbków, robię jednego wielkiego. Smak potrawy jest wyśmienity i mam też mniej pracy w kuchni.

śledzie
04.11.2023 10:37 Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej

Czy jadacie śledzie? Ja trochę o nich zapomniałam, ale odkąd znalazłam ten stary przepis, to często je przyrządzam. Dodatek jabłka, cebuli i smakowitego sosu sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Koniecznie przyrządźcie śledzie według tego przepisu.

sernik z wiaderka
04.11.2023 09:15 Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i zawsze się udawał? Ja korzystam ze znakomitego przepisu na sernik z wiaderka. Dzięki pewnemu dodatkowi ciasto pięknie wyrasta i nigdy nie opada. Piekę je w każdy weekend. Sernik jest tak smaczny, że trudno go sobie odmówić.

surówka z pora
04.11.2023 08:23 Strzelczyk wziął pora i pokazał najlepszy przepis na surówkę. Pasuje do każdego obiadu

Jeśli szukacie przepisu na smaczną surówkę do obiadu, to kucharz Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą. Prezentuje surówkę z pora z dodatkiem innych warzyw, która pasuje do każdego dania. Zjecie ją ze smakiem, a do tego szybko przyrządzicie.

Kopytka bez ziemniaków
03.11.2023 12:32 Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Stawia na niesamowicie zdrowy składnik

Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków do obiadu. Anna Lewandowska pokazała niedawno jak zrobić ten rarytas bez dodatku ziemniaków. Jeśli nie macie ich pod ręką, warto spróbować — kluski wychodzą nad wyraz delikatne i posmakują nawet wybrednym. 

kotlety ziemniaczane
02.11.2023 17:57 Wyglądają jak mielone, a są tańsze i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz, z czego są te kotlety

Czy szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Polecam danie, które wygląda jak mielone, ale nie ma w sobie ani grama mięsa. Takie kotlety zachwycają smakiem i są tanie oraz proste w przygotowaniu. Każdy będzie chciał dokładkę.