Czy lubicie karkówkę? Ja za nią przepadam- odkąd dostałam doskonały przepis na przyrządzenie tego mięsa. Karkówka z przepisu cioci stała się hitem w moim domu. Mięciutkie mięso w sosie własnym jest pyszną propozycją na rodziny obiad.
Przed nami Andrzejki a wraz z nimi liczne imprezy. Co podać podczas spotkania z rodziną i znajomymi? Ja stawiam na sałatkę, która jest lepsza niż jarzynowa i gyros. Skorzystajcie z mojego przepisu, bo naprawdę warto.
Do jedzenie pierogów leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. Uwielbiamy je za smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Często przyrządzam leniwe, ale ostatnio zrobiłam je z przepisu z 1895 roku. Ten smak naprawdę robi wrażenie.
Krówkom trudno się oprzeć. Wiedzą o tym dzieci i dorośli. Te karmelowe cukierki z miękkim, ciągliwym środkiem, smakują i poprawiają humor. Robię je z zaledwie 3 składników. Polecam przepis na cukierki, którymi zajadają się całe pokolenia Polaków.
Połowa listopada to dobry moment na przygotowanie pierniczków. Będą one doskonałym smakołykiem na Boże Narodzenie. Ania Bardowska podzieliła się przepisem na najlepsze pierniczki pod słońcem. Wypróbujcie jej przepis w swojej kuchni.
Sałatka jarzynowa ma wielu zwolenników. Ostatnio spróbowałam wersji z niecodziennym dodatkiem. Wcześniej nie sądziłam, że kiedykolwiek się na nią skuszę. Teraz planuję zrobić na Wigilię.
Ryż ma w kuchni wiele zastosowań. Gdy natrafiłam na przepis, w którym gotowało się go w patelni i mieszało z drożdżami, musiałam spróbować. Efekty wbiły mnie w fotel. Będziecie chcieli spróbować.
Smaczne kluski ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Moje ulubione wymagają zaledwie trzech produktów, dobranych w odpowiednich proporcjach. Robię je niemalże ekspresowo, a rodzina z chęcią po nie sięga.
Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.
Gdy mam ochotę na coś słodkiego, robię to ciasto bez pieczenia. Jest bajecznie proste i smakuje jak batonik, za którym przepadają nie tylko dzieci, ale też dorośli. To wyśmienite ciasto znakomicie się prezentuje, jest szybkie w przygotowaniu i zachwyca smakiem każdego, kto skosztuje tego deseru.
Zwykle na obiad przyrządzam klasyczne kotlety mielone. Jednak odkąd dostałam przepis na kotlety po lwowsku, tylko takie robię. Delikatnego smaku tych puszystych kotletów trudno sobie odmówić. Zróbcie je na jesienny obiad, bo te danie trzeba poznać.
Bigos jest daniem, które najlepiej smakuje w chłodne dni. Jednak na jego ugotowanie potrzebujemy sporo czasu. Gdy mi go brakuje, to robię szybki obiad z mięsem i kapustą w roli głównej. Smak do złudzenia przypomina tradycyjną poslką potrawę.
Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wszystko dzięki babci, która była mistrzynią w ich przyrządzaniu. Racuchy w jej wykonaniu były pulchne i rozpływały się w ustach. Babcia dodawała do nich nieoczywisty składnik, który znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Listopad to nie najlepszy czas dla naszego zdrowia. Przeziębienia, katar i kaszel zwykle dają się nam we znaki. Jednak odkąd przyrządzam sok na odporność, to żadna choroba mi niestraszna. Uciążliwe objawy mijają raz dwa.
Ciasto na pierogi nie wymaga wielu składników. Niewielu smakoszy wie jednak, że oprócz zachowania odpowiednich proporcji produktów, ważna jest jeszcze jedna czynność. Moja babcia wyjaśniła mi jakiś czas temu, co pomaga uzyskać znakomite efekty.
Prosta zupa Tomasza Strzelczyka zachwyci nawet wybrednych. Rozgrzewa i syci, a robi się ją bardz szybko. Składniki też są tanie, a jeden z nich szczególnie lubię. Polecam spróbować tej jesieni.
Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.
Krupnik jest zupą idealną na jesienne dni. Wspaniale rozgrzewa i syci. Na jakim mięsie gotować tę zupę? Karol Okrasa stawia na mięso, które przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wybrednym osobom. Warto wypróbować przepis znanego kucharza.
Grochówka jest znakomitą zupą na jesień i zimę. Syci, rozgrzewa i może być tak gęsta, że łyżka w niej stoi. Mój dziadek gotował grochówkę, której smak pamiętam do dziś. Jednak do gotowania nie używał garnka. Polecam patent dziadka na sycącą grochówkę.
Czy kawa może odchudzać? Tak, ale musimy do niej dodać pewien zdrowy składnik! Znajdziemy go w warzywniakach i marketach spożywczych. Polecamy przepis na kawę dzięki, której zgubicie zbędne kilogramy.
Trudno wyobrazić sobie włoską pizzę bez mozzarelli. Dodajemy ją też go grzanek, zup, zapiekanek, sosów i makaronów. Jednak już teraz nie kupuję tego sera w sklepie. Dzięki prostemu przepisowi robię ją szybko w domu.
Boczek można przyrządzić na wiele sposobów. Prosta marynata z kilku składników sprawi, że zrobić będziemy mogli zarówno rarytas do kanapek, jak i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis nie jest skomplikowany i warto spróbować.
Ta sałatka z buraka, którą przyrządza Tomasz Strzelczyk, to doskonały dodatek do jesiennego obiadu. Sałatka nie tylko zachwyci smakiem całą rodziną, ale też podniesie naszą odporność i doda zdrowia. Polecamy znakomity przepis na sałatkę z buraka od znanego kucharza.
Czy chcecie zrobić szybki i tani obiad? Jeśli tak, to mam coś dla was. Zawsze robię to danie, gdy brakuje mi czasu i domowy budżet się nie dopina. Kurczak z ziemniakami i znakomitym sosem zawsze się sprawdza. Polecam przepis na szybki i tani obiad.
Czy listopad to dobry moment, by myśleć już o Bożym Narodzeniu? Jeśli chcecie zrobić piernik staropolski, to jak najbardziej! Moja babcia już wczoraj zajęła się piernikiem staropolskim. To wyborne ciasto będzie miało czas, by dojrzeć i zachwycać smakiem w Święta Bożego Narodzenia.
Zupa pomidorowa jest jedną z bardziej lubianych zup w moim domu. Moja mama przyrządza ją w oryginalny sposób. Dzięki niemu ta smaczna zupa jest wyjątkowo gęsta i wspaniale syci. Wystarczy nawet za cały obiad.
Czy chcielibyście poznać przepis na doskonałą kolację? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie poniższą recepturę. Jest pełna zdrowych i pysznych składników, a zrobisz ją w kilka chwil. To mój ulubiony sposób na ciepłą kolację.
Sezon na przeziębienia i infekcje powoli rusza. Co możemy zrobić, by poprawić naszą odporność? Zadbajmy o właściwe odżywianie. Warto uwzględnić w nim jeden bardzo zdrowy produkt. Dzięki niemu wzmocnimy się i podniesiemy odporność.