Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Polecamy zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami od Ewy Wachowicz. Ziemniaki z pewnością masz w domowych zapasach, a i puszka rybek z pewnością znajdzie się gdzieś w kuchennej szafce. Połącz je razem, dodaj jeszcze kilka składników i zapiecz. Otrzymasz bardzo pożywne danie.Rybki w puszce kojarzą się z wakacjami lub przekąską. Tymczasem Ewa Wachowicz uczyniła z nich dodatek do ciepłego dania. I jak się o tym zaraz przekonacie, całość doskonale smakuje, a zapiekanką naprawdę można się najeść.
Zupa brokulowa z parmezanem, ziemniakami, pietruszką i marchewką to pożywna, gęsta, zdrowa zupa, którą ugotujesz w niecałą godzinę. Zupa jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna, znika więc z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na zupę brokułową z parmezanem.Sekretem każdej warzywnej zupy, która ma niepowtarzalny smak, jest podsmażenie na maśle lub oliwie wszystkich składników. Podsmażone warzywa są jeszcze smaczniejsze i oddają jeszcze więcej aromatu. Zupę ugotuj na bulionie- danie będzie jeszcze lepsze. Zupę zabiel kwaśną śmietaną, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodaj starty parmezan, który zagęści danie i będzie taką przysłowiową wisienką na torcie- zupa będzie mocno warzywna, ale i serowa, będzie pyszna.Jeśli szukasz pomysłu a pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę grzybową z ziemniakami, jest sycącą i bardzo smaczna.
W czasie postu nie powinniśmy jeść mięsa. Jego miejsce w czasie obiadu mogą zastąpić np. ryby. Dziś przedstawimy wam niezwykłą postną potrawę ze śledzia. Prezentowany przez nas przepis pochodzi z 1895 roku. Warto go przetestować, choćby po to, by zasmakować dawnych specjałów.Forszmak, bo o nim mowa, został dziś nieco zapomniany. Za to przed wojną pojawiał się na polskich stołach dość często. Był pożywną potrawą, którą można było przygotować z niedrogich składników. Forszmak serwowano na przystawkę, a nawet na śniadanie. Forszmak ma postać zapiekanki, czy też oszczędnego pasztetu. Podstawą tej potrawy są ziemniaki. Smaku całości dodają śledzie, cebula i przyprawy. Okres Wielkiego Postu jest bardzo dobrym czasem na przetestowanie tego przepisu.
Chcielibyście zjeść sycącą przekąskę? Taką, która potrafi zastąpić nawet obiad? Polecamy doskonałą sałatkę ziemniaczaną na ciepło według Tomasza Strzelczyka. Co prawda dominują w niej ziemniaki, ale nie brak też w niej mięsa i cebuli. Całość nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje. Przekonajcie się o tym sami.Sałatka ziemniaczana kojarzy się z zimnym daniem, które jemy zwykle na przekąskę. Tomasz Strzelczyk postanowił jednak uczynić z sałatki bardzo pożywną potrawę, którą serwuje na ciepło. Dzięki temu można się nią najeść i rozgrzać. Zdjęcia prezentowane w naszym materiale pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Placki ziemniaczane są rarytasem, po który od czasu do czasu sięga większość z nas. Warto je urozmaicić, dodając do masy pieczarki i ser żółty. Składniki te idealnie pasują do ziemniaków i sprawiają, że usmażone placki stają się niezwykle aromatyczne. Spróbujcie, a już nigdy ich nie pominiecie. Zdradzaliśmy wam już patent na puszyste placki ziemniaczane z kiełbasą. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by masa ziemniaczana nie ściemniała przed smażeniem. Tym razem na tapet bierzemy recepturę z dodatkiem pieczarek i sera. Pysznie ciągnące się nadzienie z duszonymi grzybami skradnie serce niejednego smakosza.
Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Z pozoru prosta czynność może jednak poskutkować koniecznością sprzątania kuchni. Dodanie do wody odrobiny tłuszczu sprawi, że nie wykipi. Sprawdźcie, co jeszcze może pomóc. Z ziemniaków przyrządzić można wiele pysznych potraw np. frytki czy placki. Jednak nawet najprostsza czynność, czyli ich ugotowanie, niewprawionym w sztuce kulinarnej osobom potrafi sprawić trudność. Podpowiadamy, co zrobić, aby ziemniaki nie wykipiały.
Kluski śląskie wciąż nie wychodzą ci idealne? Może warto podpatrzeć, jak robią je kulinarne autorytety? Poznaj wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie, a od tej pory staną się przebojem twojej kuchni. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a kluski nie rozpadają się i wychodzą miękkie i bardzo smaczne. Kluski śląskie to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych klusek przygotowywanych z ziemniaków. Wyglądają na tyle elegancko, że podaje się je nawet na uroczystych stołach. Doskonale smakują polane mięsnym sosem, jednak Karol Okrasa serwuje je z jarmużem i wędzonym pstrągiem. Wy też możecie przetestować taką wersję.
Pomysł na lekki, pożywny obiad? Zupa brokułowa z ziemniakami- jest aromatyczna, pełna smaku i zdrowa. Zupa jest bardzo prosta i szybka do ugotowania, a wywar warzywny dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa cały organizm. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułową z ziemniakami.Zupa brokułowa z ziemniakami to świetne danie obiadowe dla każdego. Zupę gotuję z całego brokuła, kroję również łodygę i dodaję ją do wywaru, dzięki czemu wzmacniam jej smak- tu sprawdzisz, jak jeszcze wykorzystać łodygę brokuła w kuchni. Przed gotowaniem wszystkie warzywa podsmażam na oliwie z oliwek- wtedy uwalniam cały smak włoszczyzny. Aromatyczny wywar wzmacnia podbija smak całej zupy i sprawia, że danie wzmacnia odporność i mocno rozgrzewa.Do zupy dodaję odrobinę śmietany, żeby ją zabielić. Doprawiam ją do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Przyprawa jest idealna do dań z brokułami i śmietaną- jest lekko pikantna i korzenna i wzmacnia smak warzyw i śmietanki.Pomysł na drugie danie z brokułem? Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym, danie jest zbilansowane, pożywne i pyszne, a przygotujesz je błyskawicznie.
Placki ziemniaczane z twarogiem to pomysł na pyszny obiad dla dużych i małych. Placki ziemniaczane z farszem z twarogu i cebulki rozpływają się w ustach, są lekkie, świeże i bardzo puszyste. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z twarogiem.Szukasz pomysłu na obiad lub podwieczorek dla swoich najbliższych? Przygotuj im wyśmienite placuszki ziemniaczane z twarogowym farszem, są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków, są lżejsze, bardziej puszyste i smakują nawet największym niejadkom.Placki z twarogiem przygotujesz błyskawicznie, sprawdzą się więc w nawet najbardziej zabiegany dzień. Placuszki podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną, idealnie pasują do całego dania i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.Placki zawszę robię z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ mają o wiele mniej wody, niż młode ziemniaki. Do placków świetnie sprawdzą się również odmiany mączne, jak Irys, Orlik, które mają dużo skrobi. Odmiany te są idealne do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na lekkie placki ziemniaczane- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ze szpinakiem od Ani Stalmach, rozpływają się w ustach.
Jeśli często smażycie placki ziemniaczane, pewnie nie raz wyszły wam płaskie i mało chrupiące. Z pewnością nie o taki efekt wam chodziło. A wiecie, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Wystarczy dodać do nich wyjątkową mieszankę. Dzięki niej wyjdą puchate jak nigdy.Idealne placki ziemniaczane mają wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Choć receptura na te placki nie jest zbyt skomplikowana, to jednak nie za każdym razem udaje się uzyskać pożądany efekt. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że tym razem wasze placki będą udane, dodajcie do nich drożdżowy rozczyn.
Gładkie i rozpływające się w ustach ziemniaczane purée to jeden z najlepszych dodatków do obiadu - szczególnie w wykonaniu Ani Starmach. Kucharka zaprezentowała swoją wersję tłuczonych ziemniaków, które mają wyjątkową teksturę. Starmach uzyskuje ją dzięki przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, którą zwykle wykorzystuje się do zrobienia klusek śląskich. Purée z ziemniaków, czyli inaczej mówiąc tłuczone ziemniaki, tradycyjne przygotowywane jest z użyciem tłuczka. Takim sposobem kartofle ugniatały nasze babcie i mamy. Jest jednak lepsza metoda. Ania Starmach radzi, żeby odpuścić sobie tłuczek i wymienić go na praskę do ziemniaków. Narzędzie znajduje zastosowanie do robienia klusek śląskich, które potrzebują ziemniaków rozbitych na gładką masę. Tłuczkiem niestety bardzo ciężko usunąć wszystkie grudki.
Utarło się, że do ugotowania pyz trzeba się solidnie przygotować, a sam proces jest długi i męczący. Dla zabieganych całe szczęście istnieje znacznie łatwiejsza opcja. Poniżej prezentujemy przepis na pyzy od babci Jadzi, do którego potrzeba jedynie 3 kluczowych składników. Samo pichcenie zajmuje w takim przypadku maksymalnie godzinę. Pyzy tradycyjnie podaje się w dwóch wariantach: polane gęstym sosem, stworzonym na bazie mięsa bądź grzybów, lub ze skwarkami. Dzisiaj zajmiemy się drugą opcją, ponieważ jest nieporównywalnie szybsza i prostsza. Pamiętaj, żeby do ciasta na pyzy używać ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Dlatego w sklepie szukaj kartofli oznaczonych typem kulinarnym C, który jest indykatorem, że w ich miąższu znajduje się najwięcej skrobi.
Do obiadu zawsze podajecie tłuczone ziemniaki? Tym razem proponujemy wam przygotowanie czegoś nieco innego. Delikatnie słodkie purée z cebuli doskonale zastąpi klasyczny skrobiowy dodatek. Skusicie się? Choć cebulę najczęściej podsmaża się i dodaje do dań, są przepisy, w których gra pierwsze skrzypce. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o wyjątkowo smacznej konfiturze z czerwonej cebuli, która doskonale smakuje już z chlebem, oraz o aromatycznej zupie cebulowej, która skradła już niejedno serce. Cebulowe purée jest kolejną propozycją na niestandardowe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Z powodzeniem zastąpi ono tłuczone ziemniaki i będzie smakowało z każdym pieczonym mięsem oraz jego zamiennikami. Spróbujcie koniecznie.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.
Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania. Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.
Placki ziemniaczane są klasyką naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami chłoną one ogromną ilość tłuszczu. Jeśli rezygnujesz z jedzenia z uwagi na ten mankament, mamy świetne wieści. Unikniesz nadmiaru tłuszczu, jeśli usmażysz placki ziemniaczane na bardzo rozgrzanym oleju. Wielu smakoszy o tym zapomina. Inną metodą może być wlanie odrobiny mocnego alkoholu do ciasta, który także ogranicza chłonność placków. Placki ziemniaczane charakteryzują się wspaniałą chrupkością oraz pysznym smakiem właśnie dlatego, że smaży się je na oleju. Nie trzeba jednak męczyć się i jeść placki, które dosłownie ociekają tłuszczem - wystarczy skorzystać z poniższych porad. Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdyż szybkie przyrumienienie placków z zewnątrz, uchroni je przed wciągnięciem oleju do środka. Do samego ciasta warto z kolei wlać nieco spirytusu tak jak do pączków. Alkohol wyparuje w czasie gotowania, więc nie trzeba się go obawiać, a zadziała niczym bariera wobec tłuszczu.
Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym. W sumie nie ma przy nich dużo pracy — trzeba je tylko obrać, a potem niestety dość długo czekać, aż się ugotują. Jednak mamy dla was idealne rozwiązanie — bez obierania i długiego gotowania. Zróbcie ziemniaki gotowane w mikrofali. Będą gotowe w 10 minut.Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do schabowych, mielonych, mięs duszonych, a także dań z drobiu, ryb i warzyw. Z ich przygotowania nieraz rezygnują osoby, którym się bardzo spieszy. Zastępują je wtedy makaronem lub ryżem. Mamy jednak dla was pocieszającą wiadomość — możecie ugotować ziemniaki znacznie szybciej. Wystarczy, że przygotujecie je w kuchence mikrofalowej. Jak? Już wyjaśniamy.
Placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem wanilinowym to pomysł na pyszny, słodki obiad dla dużych i małych. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo pożywne, posmakują wszystkim łasuchom. Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane na słodko.Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają więcej skrobi i znacznie mniej wody niż ziemniaki młode, dzięki czemu placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Do placków świetnie sprawdzą się również ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, z których zrobisz również pyszne kopytka i kluski śląskie.Starte jabłka skrop solidnie sokiem z cytryny, sok nada owocom świeżości i sprawi, że jabłka szybko nie zżółkną. Placuszki z cukrem wanilinowym i jabłkami podaj z cukrem pudrem. Tak przygotowane danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad na słodko- tu poznasz przepis na obłędne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem.
Zupa fasolowa przepisu babci to pomysł na bardzo pożywne danie. Tradycyjna fasolowa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Zupa gotowana na żeberkach, boczku i włoszczyźnie ma również rewelacyjny smak. Poznaj przepis babci na zupę fasolową.Zupa fasolowa to jedna z tradycyjnych, domowych zup, które gotowały nasze babcie i mamy. Zupa z fasoli jest bardzo gęsta, aromatyczna i pyszna. Zupę koniecznie ugotuj na żeberkach i wędzonym boczku- tak smakuje najlepiej.Fasolową ugotuj z surowej fasoli, musisz ją jednak namoczyć dzień przed gotowaniem i zostać na całą noc, żeby dobrze zmiękła. Zupa fasolowa jest ciężka, dlatego też do moczonej fasoli dodaj szczyptę majeranku i kminku. Zioła skutecznie zneutralizują substancje odpowiedzialne za wzdęcia. Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest wyśmienita.
Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia. Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.
Ziemniaki są na tyle popularnym składnikiem naszej diety, że sięga się po nie praktycznie każdego dnia. To oznacza, że produkuje się mnóstwo obierek, których szkoda wyrzucać. Dlatego też niżej pokazujemy najlepsze sposoby, aby je wykorzystać w kuchni - takie jak bulion z obierków czy klasyczne chipsy. Ziemniaki można jeść w całości, lecz mimo to większość decyduje się na obranie ich przed ugotowaniem. Nie wszyscy bowiem lubią smak skórki, a w przypadku niektórych przepisów, obranie jest koniecznością. Wyrzucanie obierek jest ogromną stratą, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Na szczęście opracowanych zostało wiele metod, które pozwalają z łatwością przyrządzić je w pyszny sposób.
Placki ziemniaczane znane są w wielu zakątkach świata, lecz mało gdzie kocha się je tak bardzo, jak w Polsce. Żeby placki nie były gumowate, lecz chrupiące, do ciasta warto nie wsypywać za dużo mąki. Po usmażeniu nie należy ich również przykrywać, aby nie zmiękły od pary wodnej. Pamiętając o tych radach, placki za każdym razem wyjdą idealnie. Placki ziemniaczane to częsty wybór osób, które nie chcą długo gotować, a przy okazji mają ochotę na smaczne i pożywne danie. Placki przygotowuje się bowiem w kilka chwil oraz sycą na długie godziny. Niektórzy mają problem z miękkimi i gumowatymi plackami, które za nic nie mogą stać się chrupiące, nawet po dłuższym smażeniu. Na szczęście znamy sposób, aby łatwo poradzić sobie z tym mankamentem.
Frytki z batatów to świetna przekąska oraz dodatek do dań obiadowych i burgerów. Zarówno frytki z batatów z piekarnika, jak i frytki z batatów smażone na oleju, smakują najlepiej w towarzystwie dipów, które podkreślają smak słodkich ziemniaków. Sprawdź, z czym podawać frytki z batatów.Bataty są zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków, są mniej kaloryczne, zawierają wiele witamin, a ich słodki smak sprawia, że mogłabym jeść je codziennie. Z batatów zrobisz wiele smacznych potraw, dzisiaj skupimy się jednak na frytkach z batatów, czyli pysznej przekąsce dla dużych i małych.Frytki z batatów upieczesz w piekarniku lub usmażysz na oleju, niezależnie od sposobu przygotowania, słodkie ziemniaki będą smakować wyśmienicie i będą bardzo chrupiące. Gotowe frytki są świetnym dodatkiem do obiadu i burgerów, a także jako pożywny i smaczny podwieczorek. Słodkie ziemniaki świetnie smakują podane z domowymi dipami, które podkreślają ich smak. Poniżej poznasz 3 proste propozycje domowych sosów, które posmakują każdemu, a frytki znikną błyskawicznie.Tu poznasz przepis na frytki z batatów z piekarnika. Jeśli masz ochotę na frytki smażone- w tym artykule sprawdzisz, jak zrobić frytki z batatów na oleju.
Czy widzieliście kiedyś, jak wasza babcia, przed nałożeniem obiadu sięga pod pierzynę? Co tam się kryje? Zwykle ryż, kasza lub ziemniaki. A wiecie, dlaczego babcie wkładały, a niektóre i nadal wkładają, ziemniaki pod pierzynę? Może warto skorzystać z tego dobrego rozwiązania?W dzisiejszych czasach ugotowanie obiadu nie jest dużym wyzwaniem. Fakt, trzeba się przy tym trochę pokręcić, ale wszystko gotuje się błyskawicznie. Do dyspozycji mamy zwykle 4-palnikową kuchnię, więc równocześnie możemy gotować na niej zupę, mięso, ziemniaki i jarzynkę. Co więcej, nie mamy też problemu z odgrzewaniem. Z pomocą przychodzą nam kuchenki mikrofalowe, w których szybko możemy podgrzać talerz zupy czy drugiego dania. Z racji tych wygodnych rozwiązań, a także z braku czasu, zwykle każdy domownik jada obiad w innym czasie.
Kluski śląskie nie są skomplikowane, choć wymagają nieco włożonego czasu, aby się nimi cieszyć. Jednym z największych błędów podczas ich przygotowania, jest rozdrobnienie ziemniaków tłuczkiem. Ta metoda pozostawia dużo grudek, przez co ciasto będzie trudne w zagnieceniu. Zamiast tłuczka użyj praski do ziemniaków. Kluski śląskie sprawdzają się najlepiej w towarzystwie gęstych i zawiesistych sosów. Z kluskami świetnie smakuje sos z duszoną wołowiną oraz sos grzybowy z suszonych leśnych grzybów. Równie dobrze można kluski również podać ze zwykłym roztopionym masłem. Po ugotowaniu ziemniaków konieczne jest ich rozbicie, aby łatwo połączyły się z mąką i jajkiem. Pod żadnym pozorem nie używaj w tym celu tłuczka, ponieważ ilość grudek skutecznie przeszkodzi ci w wyrobieniu elastycznej masy. Do klusek śląskich nadaje się jedynie praska do ziemniaków.
Po obrobieniu kapusty do gołąbków lub innych dań z jej udziałem zwykle pozostaje nam niewykorzystany głąb. Twardy środek warzywa nie jest mimo wszystko wart wyrzucenia - zawiera w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na użycie go w kuchni, jest starcie go i zrobienie z niego placków. Kapuściany głąb jest niedocenioną częścią kapusty, która przez wielu ludzi jest najbardziej znienawidzona. Nie zaleca się jednak utylizacji głąba, ponieważ jest całkowicie jadalny i zdrowy. Aby twardy fragment kapusty stał się smaczny, należy zetrzeć go na tarce, wymieszać z ciastem i usmażyć w formie placków na tłuszczu. Chrupiące placki mają obłędny smak, które w połączeniu z ulubionym sosem, tworzą coś, czemu trudno odmówić.
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna, lekka i pożywna zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa gotowana z przyprawą garam masala i podana z posiekaną kolendrą ma mocno indyjski akcent i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym.Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, mieszanką przypraw i świeżą kolendrą to świetny pomysł na przygotowanie tradycyjnego kremu w zupełnie nowej odsłonie. Zupa ma idealnie wyważony smak, jest gęsta, pożywna i niezwykle aromatyczna.Czym jest garam masala? To mieszanka wielu ziół i przypraw, między innymi kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, pieprzu, cynamonu. Dania przygotowywane z garam masalą są bardzo aromatyczne i mają rewelacyjny smak. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu dodatkowo wzmocnisz rozgrzewające właściwości dania.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z Indii- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, jedno z tradycyjnych dań hinduskiej kuchni, jest niezwykle aromatyczny i smaczny.
Placki ziemniaczane są pysznym i niezwykle popularnym daniem. Najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Dodając do ziemniaków trochę startej marchewki, uchronicie masę przed ściemnieniem przez długi czas. Usmażone z niej placki będą miały piękny rumiany kolor. Wiele jest smacznych receptur na placki ziemniaczane. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić puszystą wersję z dodatkiem drożdży oraz jak przyrządzić je po góralsku, a to nie jedyne opcje. Do ziemniaków można jeszcze dodać inne warzywa np. marchewkę. Jeśli nie próbowaliście łączyć ich dotychczas z marchewką, koniecznie musicie spróbować. Pomarańczowe warzywo doda plackom ziemniaczanym lekko słodkiego smaku, a zawarty w niej cukier sprawi, że będą miały przyjemną chrupiąca skórkę. Sok z tego warzywa uchroni też masę przed ciemnieniem. Same zalety.