Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

 Ile smażyć frytki w frytkownicy?
03.01.2022 01:00 Ile smażyć frytki w frytkownicy?

Frytki to świetny dodatek do burgerów, mięsa, ryb, a podane z sosami są przekąską, którą uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku. Frytki jak z restauracji typu fast-food przygotujesz samodzielnie przy pomocy frytkownicy, jednak bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Jak smażyć frytki? Ile smażyć frytki w frytkownicy?Frytki to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka. Domowe frytki smażone w frytkownicy będą smakować doskonale, kiedy zastosujesz kilka poniższych rad.Danie przygotuj samodzielnie z dużych, młodych ziemniaków. Mrożone i gotowe produkty posiadają konserwanty i ulepszacze smaku. Pokrojone w słupki ziemniaki włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 10-15 minut, dzięki czemu frytki będą jeszcze bardziej chrupiące.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smażonych na oleju frytek, włóż je również do miski z zimnym mlekiem na kolejne 10 minut, następnie dokładnie osusz i włóż do rozgrzanej frytkownicy. Mleko zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dzięki czemu frytki są o wiele mniej kaloryczne.Frytki smażone to doskonały dodatek do domowych burgerów, smażonej ryby, kurczaka. Po usmażeniu oprósz ziemniaki solą morską lub himalajską. Frytki oprószone posiekaną natką pietruszki również smakują wybornie. Dzieci uwielbiają frytki. Uwielbiają również gofry. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne gofry dla swoich pociech.

 Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
03.01.2022 01:00 Zupa krem z cukinii z serkiem topionym

Zupa krem z cukinii z serkiem topionym to pomysł na tani i prosty obiad, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zupa z cukinii jest gęsta, pożywna, a serki topione dodają jej delikatnego, śmietankowego smaku. Krem podaj z ulubionymi dodatkami, ja robię go z grzankami i prażonym słonecznikiem. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z cukinii z serkiem topionym.Zupę krem z cukinii ugotuj na bulionie warzywnym. Możesz również ugotować bulion z obierek po warzywach. Bulion jest świetną bazą dla zup i jest przygotowywany według nowego, ekologicznego trendu kulinarnego- zero waste, dzięki któremu żadne jedzenie, również obierki, nie lądują w koszu i się nie marnują. Krem z cukinii podaj z suchymi grzankami i prażonymi pestkami. Możesz również upiec grzanki czosnkowe, ziołowe, podaj zupę z groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Każdy sposób przygotowania kremu ma swój wyjątkowy smak i z całą pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.Szukasz pomysłu na szybką i prostą zupę na lunch, obiad, kolację? Tu poznasz przepis na wyśmienity krem z kalafiora i marchewki. Prosty, tani i pyszny.

tarte ziemniaki
02.01.2022 01:00 Co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały?

Placki ziemniaczane są niezwykle proste do zrobienia. Jednak w trakcie ich przygotowywania mogą nas spotkać małe niespodzianki. Dziś podpowiemy wam, co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały. Dzięki temu apetyczniejszy wygląd będzie miało samo ciasto i produkt finalny.Ciemnienie startych ziemniaków nie jest niczym zaskakującym. Wynika z naturalnej reakcji chemicznej, jaka zachodzi między enzymem zawartym w ziemniakach a tlenem znajdującym się w powietrzu. To w wyniku tej reakcji ziemniaki ciemnieją po obraniu, a jeszcze szybciej, gdy zetrzemy je na tarce. Jednak są sposoby na to, by zatrzymać tę niepożądaną reakcję.Warto w tym momencie dodać, że ciemnienie ziemniaków nie wpływa na zmianę ich smaku ani wartości odżywczej. Jest to tylko zmiana wizualna, która ewentualnie może zmniejszyć nasz apetyt na gotowe placki. Gdy usmażymy placki ze ściemniałych ziemniaków, będą one też nieco ciemniejsze.

sałatka jarzynowa
02.01.2022 01:00 Wyborna sałatka jarzynowa z zaskakującym ostrym składnikiem

Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym daniem na polskich stołach. Nie obędą się bez niej żadne święta, ale na co dzień też chętnie ją zjemy. Wszak jest zdrowa, a warzywa, z których się ją robi, są tanie i zwykle mamy je pod ręką. Dziś zdradzimy wam przepis na wyborną sałatkę jarzynową z zaskakującym ostrym składnikiem. Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzebujecie przede wszystkim warzyw korzeniowych. Wcześniej trzeba je ugotować, tak by były półmiękkie. Zbyt długo gotowane stają się za miękkie i łatwo się rozpadają. Zawierają też mniej cennych składników. Są dwie szkoły gotowania warzyw korzeniowych na sałatkę. Jedna mówi, żeby warzywa najpierw obrać, a potem ugotować. Druga każe je gotować w skórce. I ten drugi sposób jest godny polecenia. Po pierwsze zapewnia warzywom lepszą konsystencję i smak, po drugie warzywa tracą w ten sposób mniej witamin i soli mineralnych.

Podgrzewanie w mikrofalówce
01.01.2022 01:00 Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?

Mikrofalówka jest wyjątkowo przydatnym w kuchni urządzeniem, dzięki któremu można zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku. Nie należy podgrzewać w niej jednak niektórych produktów, takich jak ryż czy szpinak. Ryż bardzo szybko traci swoją świeżość po ugotowaniu, więc warto zjeść go od razu. Szpinak z kolei po podgrzaniu w mikrofali wypełnia się niebezpiecznymi dla zdrowia związkami. Mikrofalówka to idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie ekspresowe tempo podgrzewania, wygodę oraz oszczędność czasu. Wystarczy bowiem włożyć do jej wnętrza jedzenie, włączyć ją i po kilku minutach żywność jest gorąca. Mogłoby się wydawać, że można w niej podgrzewać dosłownie wszystko, co można zjeść. Niestety niektóre produkty po cyklu w mikrofali zaczynają przejawiać negatywne cechy, czy tracić na wartościach odżywczych.

Pyzy
01.01.2022 01:00 Miękkie i delikatne pyzy z serowym nadzieniem

Pyzy idealnie komponują się z gęstymi i zawiesistymi sosami, których smak jest bardzo intensywny. Tradycyjnie pyzy faszerowane są mięsem, jednak tym razem idziemy o krok dalej i zdradzamy przepis na pyzy z serem. Delikatne ziemniaczane kluski, które po przekrojeniu ujawniają miękki ser, są nie do przebicia. Pyzy to klasyka, za którą mnóstwo Polaków szaleje - smakosze uwielbiają zarówno ich smak, jak i specyficzną konsystencję. Dodatkowo pyzy mają jeszcze jeden atut. Wystarczy kilka kęsów, aby poczuć ogromną sytość. Co więcej, pyzy są zaskakująco proste w przygotowaniu, więc każdy może się za nie zabrać. Nie potrzeba do nich żadnego specjalistycznego sprzętu, a niski koszt wszystkich składników sprawia, że nie trudno o zakupy.

Pieczone ziemniaki faszerowane
01.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne faszerowane pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z farszem są wyjątkowo pysznym i prostym w przygotowaniu daniem. Będą idealne na obiad. Nie ma bowiem nic bardziej sycącego niż gorąca bulwa wypełniona warzywami i ciągnącym się serem. Spróbujcie ich koniecznie. Nadziewane ziemniaki sprawdza się doskonale, gdy w lodówce zalega kilka różnych składników w niewielkich ilościach. Do zrobienia farszu bowiem możemy wykorzystać zarówno skrawki wędlin, końcówkę sera czy kawałek papryki, jak i zalegające w lodówce pieczone warzywa. Niezależnie od tego, co wybierzecie, będzie smacznie.

Placki ziemniaczane przygotowane bez ścierania ziemniaków
31.12.2021 01:00 Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Macie ochotę na placki ziemniaczane, lecz od ich zrobienia skutecznie odstrasza was konieczność starcia ziemniaków? Znamy rozwiązanie tego problemu. Posiadacze blendera będą nim zachwyceni. Placki przygotujecie w kilka chwil, a wyjdą tak smaczne, jak te zrobione ze startych bulw. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Podpowiadaliśmy już co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i jaki olej wybrać do ich smażenia. Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli ominąć uciążliwy etap ścierania ziemniaków. Przygotujcie blender i sprawdźcie sami. Efekt przyjemnie was zaskoczy.

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
31.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to pomysł na pyszne danie z młodych ziemniaków otulonych aromatycznym, gęstym sosem na bazie jogurtu greckiego. Zarówno placki, jak i sos przygotujesz w prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym.Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są chrupiące, ale i miękkie i delikatne w środku. Placuszki posmakują nawet największym niejadkom, a doprawione suszonym majerankiem idealnie łączą się z lekko ostrym sosem czosnkowym. Starte ziemniaki koniecznie odstaw na chwilę i przeciśnij przez tetrę. Młode ziemniaki mają dużo wody i mało skrobi, która jest niezbędna do usmażenia idealnych placków. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do masy mąkę ziemniaczaną, która dobrze zagęści ziemniaki z jajkiem i cebulą.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad z plackami- tu poznasz przepis na placki w sosie grzybowym, idealne na główne danie dla całej rodziny.

Pieczone ziemniaki
30.12.2021 01:00 Obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie

Ziemniaki są wybitnie wdzięcznym warzywem, ponieważ można przyrządzić je na najróżniejsze sposoby - jednym z nich jest zapieczenie ich w musztardzie. Tak przygotowane ziemniaki stają się wyraziste i aromatyczne, więc można podawać je do równie intensywnych w smaku pieczonych mięs. Sprawdzają się również jako prosta przekąska pomiędzy posiłkami. Pieczone ziemniaki to jedna z najlepszych metod gotowania tych smacznych bulw. Gotowanie w wodzie wypłukuje z nich część wartości odżywczych, a smażenie zwiększa ich kaloryczność. Jeśli chcesz więc jeść zdrowiej, zrezygnuj z dodawania do poniższego przepisu oleju, a będziesz mógł cieszyć się zdrowym i smacznym jedzeniem. Sekretem pieczonych ziemniaczków jest użycie dwóch rodzajów musztardy. Dijon wprowadza ostrość oraz mocny smak, z kolei musztarda francuska poprawia teksturę i nadaje całości lekko słodkiego posmaku.

Zupa jarzynowa z brukselką
30.12.2021 01:00 Zupa jarzynowa z brukselką - zdrowy i przepyszny przepis

Zupa jarzynowa z brukselką to smaczna, zdrowa i pożywna zupa dla całej rodziny. Zupę z przepisu ugotujesz w 30 minut, danie jest więc idealną propozycją na szybki obiad. Jarzynowa składa się z wielu warzyw, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj przepis na zupę jarzynową z brukselką.Zupa jarzynowa z brukselką to prosty i szybki przepis na pyszne danie. Jeśli masz więcej czasu, możesz ugotować zupę na wcześniej przygotowanym wywarze warzywnym lub wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Zupę zabiel śmietaną i dopraw wyłącznie solą i pieprzem.Sekretem pełnego smaku zupy jest podsmażenie cebuli z marchewką, pietruszką i ziemniakami na oliwie, dzięki czemu warzywa oddają cały aromat, a danie jest smaczne i wyraźne. Jeśli korzystasz z mrożonych warzyw, rozmroź je w temperaturze pokojowej zanim zaczniesz gotować obiad. Warzywa rozmrażane w mikrofalówce tracą smak.Z brukselki nie tylko ugotujesz pyszną i pożywną zupę. Przygotujesz również wiele smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brukselką- tu poznasz przepis na zapiekaną brukselkę z serem, czyli szybkie i proste danie dla całej rodziny.

domowe chipsy
30.12.2021 01:00 Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra

Chipsy są jedną z tych przekąsek, bez których nie obędzie się żadna młodzieżowa impreza. Niektórzy mają jednak obiekcje, bo wiadomo, chipsy zawierają dużo kalorii i mało zdrowia. I tu przychodzimy z dobrym rozwiązaniem — przygotujcie domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. W ten sposób powstanie zdrowsza, bo mniej tłusta przekąska idealna na Sylwestra. Zaserwowanie gotowych chipsów to bardzo prosta sprawa. Wystarczy kupić torebkę i wsypać do miseczki. Jednak, jeśli chcecie zaskoczyć swych gości czymś przygotowanym specjalnie dla nich, możecie zrobić np. domowe chipsy. Nie jest to wcale trudne, a można się w nich naprawdę rozsmakować. Zwłaszcza że możecie je przyprawić tak, jak lubicie.

Smażenie placków ziemniaczanych — jaki tłuszcz wybrać
28.12.2021 01:00 Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane mogą stanowić pyszne danie obiadowe lub smaczną przekąskę. Aby zachwyciły smakiem, trzeba je starannie usmażyć. Na sukces tego procesu wpływa również wybrany przez nas tłuszcz. Podpowiadamy, który sprawdzi się najlepiej i jak go poprawnie użyć. Podpowiadaliśmy już jak zrobić te placki bez jajek. Zebraliśmy też wskazówki, dzięki którym wyjdą chrupiące i nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym wyboru odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Odpowiednia decyzja jest kluczowa dla naszego zdrowia.

Ziemniak po obraniu
27.12.2021 01:00 Jak sprytnie wykorzystać zwykłego ziemniaka?

Ziemniaki można znaleźć w praktycznie każdej kuchni w Polsce, są one w końcu bardzo popularne i uniwersalne. Poza gotowaniem wykorzystuje się je do wielu czynności - jedną z nich jest czyszczenie luster i szyb. Przetarcie szklanych powierzchni surowym kartoflem sprawia, że te zaczynają lśnić, a para wodna nie skrapla się na nich tak łatwo. Ziemniaki są nam doskonale znane i zazwyczaj gotuje się je do obiadu jako dodatek lub sporządza z nich pełnoprawne i samodzielnie dania. Duże właściwości sycące kartofli sprawiają, że w wielu krajach stanowią podstawę diety. Okazuje się jednak, że te smaczne i pożywne bulwy skrywają w sobie znacznie więcej, niż zwykłe źródło kalorii. Za ich pomocą możliwe jest skuteczne czyszczenie, a także konserwowanie luster i innych szklanych materiałów.

Fit placki ziemniaczane
27.12.2021 01:00 Fit placki ziemniaczane

Lubisz placki ziemniaczane, ale nie możesz lub nie chcesz jeść tłustych potraw? Fit placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju placków. Poznaj przepis na pieczone fit placki ziemniaczane, lekkie i pyszne.Fit placki ziemniaczane to pomysł na lekki lunch, obiad lub kolację dla każdego, kto chce zjeść zdrowo i smacznie. Pieczone placki ziemniaczane są chrupiące i pozbawione tłuszczu, dzięki czemu możemy je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.Fit placki ziemniaczane podaj z lekkim sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub greckim sosem tzatziki. Placki możesz również przygotować z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, każda wersja smakuje wyśmienicie.Do przygotowania placków wykorzystaj ziemniaki mączne, np. Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki typu B lub C zawierają mało wody, a dużo skrobi, dzięki czemu masa będzie zwarta, a placki chrupiące i miękkie w środku.Możesz również urozmaicić placki o ulubione warzywa, tu poznasz przepis na wyśmienite placuszki ziemniaczane z marchewką i cukinią.

Jak zrobić idealne puree?
27.12.2021 01:00 Jak zrobić idealne puree?

Puree to smaczny dodatek do mięs i ryb, jednak jego przygotowanie wymaga zastosowania kilku tików, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze puree ziemniaczane, jakie jadłeś. Jak zrobić idealne puree?Puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Ugotowane ziemniaki wymieszane na gładką masę z masłem, mlekiem, śmietaną i przyprawami smakują wybornie. Puree możesz przygotować w tradycyjny sposób lub urozmaicić je cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet podsmażonym boczkiem.Puree ziemniaczane pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb pieczonych. Puree świetnie łączą się z wyraźną wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Piersi z kaczki w sosie imbirowym podane na puree ziemniaczanym wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Puree wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najważniejsze jest samo gotowanie ziemniaków i odpowiednie proporcje mleka i śmietany, aby puree miało idealną konsystencję, było gładkie i delikatne. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejsze puree.

ugotowane ziemniaki
26.12.2021 01:00 Co zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków?

Składnikiem, który często zostaje z obiadu, są ugotowane ziemniaki. Nigdy nie chcesz, by ich zabrakło, a potem okazuje się, że nie każdy miał na nie wielką ochotę. A wiesz, co zrobisz z resztek ugotowanych ziemniaków? Czy będą to kluski, a może krokiety? Koniecznie je wykorzystaj, bo naprawdę szkoda marnować. Ziemniaki nie są niby drogie, ale jednak szkoda tak po prostu ich marnować. Wszak ugotowane bulwy, bez większego wysiłku można przerobić na wiele zupełnie nowych i pysznych potraw. Wybierz jedną z najlepszych propozycji dla ciebie i twojej rodziny.

gołąbki
25.12.2021 01:00 Najszybsze gołąbki po lwowsku - wyborny obiad za grosze

Jeśli macie ochotę na niezwykłe, pyszne danie bez grama mięsa, dobrze trafiliście. Właśnie przygotowaliśmy dla was przepis na gołąbki po lwowsku. Farsz do nich robi się z ziemniaków i cebuli i właśnie dzięki niemu gołąbki smakują wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami. Największą popularnością cieszą się u nas gołąbki nadziewane mięsem i ryżem. Jednak wersji farszu do gołąbków jest wiele. Można je nadziewać np. samym mięsem, mięsem i kaszą, kaszą i grzybami, ryżem i pieczarkami albo właśnie ziemniakami. Farsz ziemniaczany robi się na Kresach. I choć jest to tanie danie, składające się z prostych składników, to jednak pozytywnie zaskakuje smakiem. Jeśli więc macie ochotę na jarski obiad, zapraszamy.

Krokiety
24.12.2021 01:00 Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania

Ugotowanie krokietów bezpośrednio przed świętami jest nie lada wyzwaniem, więc prezentujemy sposób na nie bez zawijania. Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami smakują wybornie, a przy okazji są znacznie łatwiejsze do wykonania. Ich chrupiąca panierka i soczysty farsz będą smakować najlepiej, jeśli poda się krokiety z intensywnym czerwonym barszczem. Krokiety w swojej klasycznej wersji wymagają sporej dozy przygotować. Samo usmażenie naleśników zajmuje dużo czasu - przed Wigilią mało kto ma możliwość na dołożenie obowiązków. Krokiety bez zawijania są więc naturalnym rozwiązaniem tego poważnego problemu. Sporządza się je z ziemniaków, które tworzą swojego rodzaju ciasto. W nim skrywany jest pyszny farsz z kapusty i grzybów, który aromatem natychmiast oddaje ducha świąt. Dodatkowo gotowe danie przykuwa uwagę każdego, kto je zobaczy, jest wszak czymś zupełnie nowym w porównaniu do zwykłych krokietów.

Żurek wigilijny
23.12.2021 01:00 Żurek wigilijny. Mamy najlepszy przepis

Co ugotować zamiast barszczu z uszkami lub grzybowej? Przygotuj żurek wigilijny z suszonymi grzybami, zupa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Poznaj przepis na bezmięsny żurek wigilijny. Żurek wigilijny ugotowany na włoszczyźnie i wywarze z suszonych grzybów smakuje równie dobrze, co tradycyjne zupy i jest doskonałym daniem rozpoczynającym wigilijną wieczerzę. Żurek ugotuj na zakwasie, jeśli masz więcej czasu, możesz również samodzielnie przygotować domowy zakwas, który po 4-5 dniach będzie pyszną bazą do zupy.Żurek gotowany na zakwasie jest gęsty, pyszny i niezwykle aromatyczny. Przed przygotowaniem zupy zalej grzyby zimną wodą i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Woda z grzybów będzie idealnym dodatkiem do zupy i wzmocni jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również pyszne gołąbki wigilijne z aromatycznym sosem, idealne na świąteczny stół.

placki ziemniaczane
22.12.2021 01:00 Przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i mąki

Placki ziemniaczane są często daniem awaryjnym. Robimy je na obiad, gdy nie mamy lepszego pomysłu. Wszak ziemniaki zwykle są pod ręką. A co, jeśli jednak nie ma w zapasach mąki ani jajek albo ze względów zdrowotnych nie możecie ich jeść? Nie ma problemu — już serwujemy wam przepis na idealne placki ziemniaczane bez jajek i maki. Będą smaczne jak nigdy.Placki ziemniaczane to proste, ale bardzo smaczne danie. Niezależnie od tego, w jaki sposób je się przygotuje. Ziemniaki można bowiem zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach, dodać do nich cebulę lub nie.Jak się okazuje, nie wymagają też dodatku jajka ani mąki. Zamiast tych składników wystarczy wsypać trochę siemienia lnianego. Doskonale wiąże ono składniki, a przy tym jest bardzo zdrowe.

Krokiety
22.12.2021 01:00 Wigilijne krokiety bez zawijania

Krokiety w połączeniu z intensywnym w smaku czerwonym barszczu są doskonałym uzupełnieniem Wigilii. Jeśli nie masz ochoty smażyć naleśników specjalnie do krokietów, istnieje przepis na wykonanie ich bez zawijania. Taka wersja smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji potrzebuje znacznie mniej czasu i pracy w kuchni. Krokiety tradycyjnie są metodą na wykorzystanie naleśników, których nie zdołano zjeść od razu po ugotowaniu. Dzięki temu nie marnuje się żadnego jedzenia. Nie zawsze jednak ma się pod ręką naleśniki - zazwyczaj wtedy, kiedy akurat ochota na krokiety jest największa. Poniżej prezentujemy recepturę, która rozwiązuje ten problem. Krokiety przez nas prezentowane są specyficzną formą kotletów ziemniaczanych, które przygotowuje się na podstawie ugotowanych i roztłuczonych ziemniaków. Dodanie do nich orzechów włoskich wzmacnia smak, a także nadaje ciekawą teksturę.

Jak smażyć placki ziemniaczane?
21.12.2021 01:00 Jak smażyć placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł na obiad lub kolację, Miękkie w środku z chrupiącą, złocistą skórką rozpływają się w ustach. Placki przygotujesz z wieloma dodatkami i stworzysz z nich doskonałe dania. Jak smażyć placki ziemniaczane, aby wyszły idealnie?Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, są to mączne odmiany, które zawierają mało wody i dużo skrobi, dzięki której placki są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie rozlatują się podczas smażenia. Każde ziemniaki po starciu odsącz z nadmiaru wody, np. przy pomocy świeżej tetry.Masę ziemniaczaną dopraw solą, pieprzem, możesz również dodać płaską łyżeczkę suszonego tymianku bądź majeranku, aby nadać im ziołowy smak. Cebulę do placków ziemniaczanych zawsze zetrzyj na tarce, aby masa była jednolita. Placki smakują doskonale z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem. Do placków możesz również zrobić sos grzybowy lub grecki. Placki doskonale smakują również z gulaszem mięsnym.

Wigilia będzie droga
20.12.2021 01:00 Smutne wieści o cenach świątecznej kapusty

Nie ma świąt bez dań z kapustą czy barszczu. Prognozy dotyczące cen tych produktów nie są niestety optymistyczne. Już obserwujemy ich wzrost, a to nie koniec. Producenci, licząc na dalsze wzrosty, wstrzymują sprzedaż. Drożeje masło, coraz więcej płacimy też za kawę. Do stawki produktów zaliczających spory wzrost kosztu nabycia dołączają polskie warzywa, które są teraz średnio droższe o 18,2% w stosunku do minionego roku. Największą podwyżkę odnotowały kapusta, ziemniaki i buraki.

placki ziemniaczane
20.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, przygotujcie placki ziemniaczane. Możecie do nich dodać cebulę lub tak jak my, zrobić placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli. Są wyraziste w smaku, ale delikatniejsze niż klasyczne. Doskonale smakują podane ze śmietaną i szczyptą soli. Placki ziemniaczane w wielu domach są dyżurnym daniem. Jeśli nie ma pod ręką rozmrożonego mięsa, lepszego pomysłu lub czasu na długie gotowanie, sięgamy po ziemniaki. Te zwykle mamy w swoich zapasach. Wystarczy je więc obrać, zetrzeć, wymieszać z kilkoma dodatkami i już można smażyć. A po kilku minutach danie jest gotowe. Na placki ziemniaczane najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Mogą być też dość uniwersalne w zastosowaniu, popularne odmiany takie jak Irys, Irga czy Gala. Z takich ziemniaków placki mają szansę wyjść chrupiące. Trzeba je tylko odpowiednio usmażyć.

pieczone ziemniaki
20.12.2021 01:00 Co dodać do pieczonych ziemniaków, żeby nie były suche?

Pieczone ziemniaki pyszna rzecz. Doskonale smakują same, a także podane do obiadu. Jak je jednak przygotować i co dodać do pieczonych ziemniaków, żeby nie były suche? Jest kilka możliwości, dzięki którym za każdym razem przygotujesz ziemniaki chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Zobacz, na co zwrócić uwagę. Ziemniaki pieczone są doskonałą alternatywą dla gotowanych. Są nawet o wiele smaczniejsze, trudniej jednak o pełen sukces. Nie zawsze bowiem pieczone ziemniaki wychodzą, tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Nie raz są blade, bo nie chcą się zrumienić. Innym razem, choć wyglądają na upieczone, w środku są niestety twarde. Jak więc je zrobić, by wyszły dobre?

Delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny
19.12.2021 01:00 Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną

Kopytka są doskonałą potrawą z mąki i ziemniaków, która cudownie smakuje zarówno przyrządzona prosto z sosem, jak i w towarzystwie kotleta oraz surówki. W nowej wersji dodajemy kaszy manny, która nadaje kluseczkom niezwykłej delikatności. Przekonajcie się sami. Kasza może być składnikiem wielu smacznych dań np. gołąbków czy warzywnego pasztetu. Drobna pszenna kaszka manna będzie również doskonałym uzupełnieniem masy do kopytek. Kluseczki przyrządzone z jej dodatkiem będą rozpływać się w ustach i na długo pozostaną w waszej pamięci.

topinambur
17.12.2021 01:00 Jak wykorzystać w kuchni topinambur?

Jeśli znudziły wam się ziemniaki, pora zastąpić je nowym produktem. Nowym, choć dawno temu dość popularnym w naszej kuchni. Mowa o topinamburze. Wiecie, jak smakuje i jakie cenne właściwości ma to warzywo? Dowiedzcie się jak wykorzystać topinambur w kuchni.Latem z pewnością lubicie skubać słonecznik. A czy wiecie, że występuje on też w wersji bulwiastej, która jest jadalna? Słonecznik bulwiasty znany pod nazwą topinambur to popularny w Polsce chwast. Kiedyś był u nas tak znany, jak ziemniaki. W ostatnich latach znów wraca do łask, a jego walory są doceniane. Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy. Mają lekko słodkawy, nieco orzechowy smak. Zawierają dużo witaminy C i witamin z grupy B, a także żelazo, potas i krzem. Można je przyrządzać podobnie jak ziemniaki, a więc gotować, piec i smażyć.