Jak przygotować pyszną zupę szczawiową? Co zrobić, żeby uzyskać idealnie kwaskowaty smak, który jest tak charakterystyczny dla zupy szczawiowej. Sekret tej lekkiej zupy sezonowej zdradza Tomasz Strzelczyk.
Surówka z rzodkiewki jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jej smak, choć oparty tylko na kilku składnikach, trafi nie tylko do smakoszy warzyw. Zasmakuje też amatorom mięsnych dań. Surówka pełna witamin będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu.
Jaki groszek wybrać? Ten mrożony czy może groszek z puszki? Który jest zdrowszy i smaczniejszy? To postanowiła sprawdzić Katarzyna Bosacka- znana doskonale z programów telewizyjnych, takich jak: Wiem co jem oraz Znów mądrzeJEMY. Do jakich wniosków doszła popularna dziennikarka?
Najlepszą, najzdrowszą sałatę mamy na wyciągnięcie ręki. Niestety często przez niewiedzę lub nieuwagę trafia ona do kosza na śmieci. Tymczasem botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, zawiera w sobie moc witamin i minerałów. Przy okazji można w niej przyrządzić rozmaite smaczne dania.
Obierasz imbir przez użyciem go w kuchni? Niepotrzebnie marnujesz swój czas. Znajdująca się na nim skórka jest jadalna i nie ma potrzeby usuwania jej. Wyjątkiem jest kilka konkretnych sytuacji.
Każdy wie, że do kotletów mielonych dodaje się bułkę namoczoną w mleku. Ten produkt ma za zadanie nawilżenie mięsa a także zapobiega jego rozpadaniu się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk ten sam efekt uzyskał z użyciem dużo zdrowszego składnika. Ty także przygotuj kotlety mielone bez bułki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi.Tomasz Strzelczyk chwali się, że jego kotlety mielone bez bułki to najlepsze mielone na świecie. Wszystko to dzięki dodaniu do mięsa płatków owsianych. Ten nieprzetworzony produkt zawiera dużą ilość korzystnego błonnika, którego w namoczonej kajzerce jest tyle, co kot napłakał. Wypróbuj ten sposób raz, a będziesz wracać do niego już zawsze.
Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.
Znany dietetyk sprawdził skład bułek w jednym z najczęściej odwiedzanych sklepów przez Polaków. W Lidlu najlepszą bułką jest klasyczna grahamka. Bułka jest tania i ma dobry i krótki skład bez konserwantów.Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, który aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanały na Instagramie i YouTube zyskały ogromną popularność. Dietetyk dzieli się z fanami swoją wiedzą w zakresie zdrowego odżywiania.Michał Wrzosek często publikuje również filmiki, na których bierze pod lupę produkty z polskich sklepów i popularnych restauracji typu McDonald's. Niedawno dietetyk odwiedził Lidla i sprawdził skład kilku dostępnych w nim bułek.
Kotlety schabowe uwielbiamy między innymi za ich złocistą i chrupiącą panierkę. Teraz możemy bez trudu przygotować ją w zdrowy i dietetyczny sposób. Wystarczy, że zamienisz bułkę tartą na płatki owsiane. Kotlety nie stracą na smaku, za to Ty możesz zyskać na zdrowiu.Alternatyw dla bułki tartej w kotletach schabowych można znaleźć kilka. Płatki owsiane wyróżniają się wśród nich przez swoje korzystne właściwości. Bułka tarta, zarówno kupna jak i zrobiona własnoręcznie jest niestety dosyć kaloryczna. Na szczęście nie musisz sobie nigdy więcej zaprzątać tym problemem głowy.
Odczuwasz dyskomfort ze strony swojego układu pokarmowego? Być może spożywasz coś, co potęguje to zjawisko. Niektóre nawet superdzrowe produkty mogą szkodzić wrażliwym osobom. Dietetyk pokazał drugą stronę medalu w temacie ciemnego pieczywa, miodu i brokułów.Z roku na rok coraz więcej uwagi przykładamy do sposobu naszego odżywiania. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci i dbania o jadłospis dokuczają nam wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Należy czym prędzej sprawdzić, czy nie spożywamy superzdrowych produktów, które naszemu organizmowi zwyczajnie nie służą. Szczegóły na ten temat zdradził dietetyk Marcin Jackowiak.
Nutri-Score jest opracowanym we Francji systemem oceny wartości produktów spożywczych, mającym na celu pomagać konsumentom w świadomych zakupach. Niestety teoria sobie, a praktyka sobie. Dietetyk dr Damian Parol wziął wskaźnik pod lupę i znalazł w nim szereg uchybień i absurdów. Okazuje się na przykład, że Nutri-Score tak samo wysoko ceni jurajskiego łososia i...mrożoną pizzę.Nutri-Score podzielony jest na pięć kategorii, oznaczonych literami od A do E, oraz dodatkowo kolorami. Barwy przypominają nieco te znane z sygnalizacji świetlnej. Kolor intensywnie zielony (oznaczony literą A) to kategoria najwyższa, zaś czerwony (czyli E)-najniższa. Z dobrych chęci twórców nie wynikło jednak nic dobrego, a system roi się od dziur. Nutri- Score nadzorowany jest przez jednostkę podlegającą pod francuskie Ministerstwo Zdrowia. Do obliczenia swojego wskaźnika wykorzystuje takie parametry jak gęstość energetyczną, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe, sód, błonniki i białko. Bierze pod uwagę zawartość w produktach spożywczych owoców, warzyw, orzechów, strączków i niektórych olei. Te kryteria okazały się jednak niewystarczające do rzetelnej oceny.Stosowanie systemów oceny jakości produktów spożywczych jest zalecane przez WHO. Komisji Europejska prowadzi w tym momencie prace nad wprowadzeniem obowiązku stosowania takiego rodzaju oznaczeń. Nutri-Score jest najpowszechniejszym i najlepiej rozpoznawanym systemem tego typu w Europie. Wpływ na to może być używanie go przez taki gigantów jak Nestle, Danone, Carrefour, Kaufland i Auchan.
Każdy posiłek jest dobrą okazją, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników. Z naszym patentem Twoje kotlety mielone zostaną wzbogacone o solidną porcję błonnika. Wszystko to za sprawą płatków owsianych, które zastąpią w mięsie dodatek bułki tartej. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też niesamowicie smaczna.Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Poza błonnikiem bogate są w witaminy i minerały. Sprawia to, że dodanie ich do kotletów mielonych jest pomysłem iście mistrzowskim. Bułka tarta na zawsze może zniknąć z kuchennej szafki.Za sprawą zawartego w sobie magnezu płatki owsiane wspomagają koncentrację oraz pamięć. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na odporność odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane przetwarzane w czystych warunkach są produktem bezglutenowym. Teraz całe ich bogactwo możesz zawrzeć w soczystych kotletach mielonych.
Mimo, że na Ziemi występuje ponad 5 mln różnych grzybów, tylko niewielki ich procent nadaje się do spożycia. Wśród gatunków jadalnych, wiele grzybów jest ciężkostrawnych lub posiada znikome wartości odżywcze. Są jednak wyjątki, które warto włączyć do diety ze względu na ich właściwości. Zaliczają się do nich grzyby reishi, shitake, a także znane nam lepiej boczniaki.Niezwykłe gatunki grzybów odmładzają nasz organizm, obniżają cholesterol i ciśnienie. Ponadto wspomagają procesy pamięciowe, a nawet mogą chronić nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Wszystko to za sprawą zawartych w nich cennych antyoksydantów oraz innych korzystnych składników. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tych wyjątkowych darów natury.
Zastanawiacie się, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Odpowiedź jest jednoznaczna - biała skórka z pomarańczy jest prawdziwym skarbcem składników odżywczych. Dlatego choć zwykle męczycie się, by się jej pozbyć, tak naprawdę powinniście ją zjadać razem z owocem. Niektóre osoby obierają pomarańcze wyjątkowo skrupulatnie. Pozbywają się nie tylko zewnętrznej twardej skóry, ale również białek skórki z pomarańczy. Przyjrzyjmy się dokładniej kwestii, czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy. Fakty mogą Cię zaskoczyć.
Smakowity deser nie musi być kaloryczny i pełen cukru. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a równocześnie dbasz o linię, z pomocą przychodzi pomysł na fit ciasto bez pieczenia. Pyszny smak zapewnia mu masło orzechowe oraz słodkie, suszone daktyle.Daktyle z wyglądu i smaku odrobinę przypominają znane nam rodzynki. Są jednak od nich dużo większe i słodsze. Te suszone owoce w cieście bez pieczenia zapewniają nam nie tylko słodycz, ale też dostarczają cennych witamin i błonnika. Ten deser to prawdziwy hit.
Kasza w polskiej kuchni jest zadomowiona od setek lat. Z jej udziałem powstaje wiele smacznych i wartościowych potraw. Zaskakująco niewiele osób jednak wie, jak ugotować kaszę we właściwy sposób. Postaramy się przybliżyć ten temat.Najbardziej znanym współcześnie sposobem, jak ugotować kaszę, jest kupowanie produktu zapakowanego w woreczki. Metoda ta jest może i wygodna, jednak z pewnością nie najzdrowsza. Gotowanie kaszy w woreczku ma więcej minusów, niż mogłoby się wydawać. Z całą pewnością warto postawić na kupowanie kaszy pakowanej luzem w większe opakowane.
Natka pietruszki w kuchni towarzyszy nam przez cały rok. Jest nieodłącznym składnikiem zup i sosów, a także zdrowym i pysznym dodatkiem do surówek czy sałatek. Jak można zapewnić sobie dostęp do aromatycznej natki pietruszki każdego dnia? Jej nadmiar wystarczy zamrozić.Jeśli zdarzy Ci się kupić za dużo natki pietruszki, nie czekaj, aż się zmarnuje. Najlepiej od razu utrwal ją tak, by zachowała doskonały smak i aromat. Przetwarzanie natki pietruszki jest też dobrym rozwiązaniem, na zatrzymanie pełnego aromatu świeżej natki pietruszki prosto z ogródka. Ta kupiona zimą nie będzie już tak delikatna i pachnąca.
Seler naciowy nie jest wyjątkowo popularnym warzywem. Jego wielbiciele jednak chętnie używają go do sałatek i zapiekanek. Chrupiące łodygi doskonale sprawdzają się także jako zdrowa przekąska podana z dipem. My idziemy o krok dalej i przedstawiamy prosty, ale skuteczny przepis na sok z selera naciowego. Z jego pomocą w szybki sposób zamkniesz w szklance prawdziwą bombę witaminową.Sok z selera naciowego jest niezwykle zdrowy. Warzywo zawiera w sobie mnóstwo witamin (witamina C, witaminy z grupy B) i soli mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń czy żelazo. Dzięki nim seler naciowy od pewnego czasu szturmuje wszelkie prozdrowotne przepisy.Sok z selera naciowego skutecznie wspomaga proces odchudzania. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje procesy trawienne, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Równocześnie cechuje się bardzo niską kalorycznością- to zaledwie 14 kcal w 100 g. Niewiele innych warzyw może pochwalić się podobnymi wynikami.Sok z selera naciowego przychodzi również z pomocą w przypadku problemów z cerą. Dobrze znane jest jego działanie przeciwtrądzikowe, a także oczyszczające. Wypita na czczo szklanka takiego soku dodatkowo rozświetla skórę i wyrównuje jej koloryt.
Jeśli masz ochotę odrobinę zaszaleć w kuchni, mamy na to idealny sposób. Kotlety mielone z gruszką są odważną odsłoną tradycyjnego polskiego dania. Subtelna słodkawa nuta i wyjątkowa delikatność stanowią znaki rozpoznawcze naszych kotletów. Spróbuj raz, a będziesz do tego przepisu wracać wielokrotnie.Owocowy dodatek do mięsa może niektórych zniechęcać, jednak zapewniamy, że w tym przepisie gruszka absolutnie nie dominuje dania, za to ciekawie je uzupełnia. Kotlety mielone z gruszką zasmakują zarówno osobom otwartym na nowe połączenia, jak i tym, które twardo trzymają się tradycji. Smażenie czas zacząć.
Jesień jest porą roku, w której w pełni trwa sezon na dynię. W sklepach można dostać wiele jej odmian, skąd zatem mamy wiedzieć, którą najlepiej wybrać? Postaw na ogniście pomarańczową dynię hokkaido. Poza pięknym wyglądem i szerokim zastosowaniem, ma szereg właściwości zdrowotnych.Odmiana hokkaido jest jednym z najmniejszych gatunków dyni. Łatwo można ją poznać po intensywnej żółtopomarańczowej barwie i niewielkich, jak na dynię, rozmiarach. Skórka tej dyni jest w pełni jadalna, co czyni tę odmianę wyjątkową.
Wiecie, jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet i okazuje się, że rzeczywiście można. Wystarczy, zamiast wody użyć innego płynu, np. bulionu, mleka czy zupy. Dzięki temu rozwiązaniu ryż zyska wyrazisty smak, a cała potrawa będzie bardziej wartościowa. Ryż jest jednym z popularniejszych dodatków do zup i drugich dań. Stosuje się go też do sałatek, zapiekanek, deserów. Przed podaniem czy dodaniem do potrawy ryż trzeba jednak ugotować. Zawiera bowiem dużo skrobi, która musi napęcznieć pod wpływem wody. Jak się jednak okazuje, nawet bez użycia wody można sprawić, że ziarna ryżu odpowiednio napęcznieją, zrobią się miękkie i sprężyste. Koniecznie przetestujcie taką wersję gotowania ryżu.
Pasta kanapkowa z bobu to pomysł na solidną dawkę energii z samego rana. Pasta jest lekka, zdrowa, ale i bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego chleba, kozim serem, pomidorem lub innymi, ulubionymi dodatkami, dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienitą pastę kanapkową. Więcej nie zjesz innej.Bób jest przepysznym i zdrowym warzywem, a niedawno zaczął się sezon na strączki. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele pysznych potraw z dodatkiem bobu. Jedną z moich ulubionych jest pasta kanapkowa z dodatkiem oliwy, czosnku i soku z cytryny, jest lekka, zdrowa i bardzo pożywna.Pastę kanapkową możemy podać solo do pieczywa lub grzanek ziołowych. Pasta z bobu doskonale smakuje również w towarzystwie koziego sera, mozzarelli, twarogu i wszystkich świeżych warzyw. Możemy przygotować z niej więc pyszne kanapki na śniadanie lub kolację.Bób czasem powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Jest na to jednak skuteczny sposób. Do gotującej się wody z bobem dodaj gałązki świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Możesz również przed gotowaniem zalać strączki gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny.Z bobu przygotujesz również pyszne puree, będzie idealne do drugiego dania zamiast ziemniaków, a także puszyste i lekkie kotleciki z bobu i jajek, są świetnym zamiennikiem tradycyjnych, mięsnych kotletów.
Za chwilę na straganach pojawią się różne, letnie owoce. Wśród nich kolorowe, kwaśne porzeczki. Nie wszyscy za nimi przepadają, ale są bardzo wartościowe. A wiecie, które porzeczki są najzdrowsze — białe, czarne czy czerwone? Odpowiedź zaskakuje, bo są to czarne owoce. Poznajcie jednak zalety wszystkich porzeczek.Porzeczki to typowe owoce lata. Sezon na nie trwa dość krótko. Nie wszystkich to martwi, bo nie wszyscy za nimi przepadają. To ze względu na kwaśny smak. Jednak dobrze dojrzałe owoce, są całkiem słodkie, a całą pewnością bardzo zdrowe. Dlatego warto je jeść świeże, a także przetworzone.
Sprawdźcie, co zrobić, aby ryż po ugotowaniu był sypki. Zdradzamy najważniejsze zasady, dzięki którym unikniecie tego problemu. Jedna z nich mówi o tym, by przed gotowaniem ziarna ryżu dokładnie wypłukać. Poznajcie też inne podpowiedzi, które pozwolą wam przygotować idealny ryż do sałatki czy zapiekanki.Ryż króluje w kuchni azjatyckiej, ale na naszych stołach też jest całkiem popularny. Są nawet tacy, którzy wybierają ten dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Do jego ugotowania zachęca fakt, że ryżu nie trzeba obierać tak jak kartofli. Jednak ryż może stanowić nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale też do sałatek czy zapiekanek. I wtedy zależy nam na tym, by był sypki, bo łatwiej będzie go wymieszać z innymi składnikami. Co więc należy zrobić, by po ugotowaniu ryż był sypki?
Uwielbiasz owoce ze zdjęcia? A wiesz, dlaczego warto jeść agrest i co najlepiej z niego przygotować? Te smaczne owoce skrywają wiele sekretów, a zrobisz z nich np. kultowy specjał, czyli orzeźwiający, kwaskowy kompot. Poznaj też inne możliwości agrestu. Agrest znany jest u nas od dawna. W wielu ogródkach rosną niepozorne krzaczki, na których latem dojrzewają żółtawe albo czerwonawe owoce. Niektóre są gładkie, inne pokryte delikatnymi włoskami. Agrest jest spokrewniony z porzeczką i ma podobne do niej właściwości. Również jest cierpkawy, choć dobrze dojrzałe owoce potrafią być słodkie. Świetnie smakuje jedzony na przekąskę, można też robić z niego pyszny kompot i różne przetwory, np. dżemy.
Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Postępujcie tylko krok po kroku, wedle podanych zaleceń. Na bazie tego zakwasu upieczecie tradycyjny chleb, ale też możecie go wykorzystać do zrobienia świątecznego żurku. Zakwas na chleb przygotowuje się na bazie mąki i wody. Po przefermentowaniu ta mikstura zaczyna rosnąć i przekazuje moc wyrastania chlebowemu ciastu. Nie trzeba do niego dodawać drożdży ani innych spulchniaczy. Do wyrośnięcia ciasta na chleb będzie potrzebna tylko odpowiednia temperatura i czas.Co ciekawe raz nastawiony zakwas można hodować przez wiele lat. Trzeba tylko pamiętać o dokarmianiu go, a będzie zawsze pod waszą ręką gotowy do użycia. Na jego bazie nie tylko upieczecie chleb, ale możecie użyć tego zakwasu do zakwaszenia żurku.
Suszone owoce mogą być idealną przekąską dla osób, które chcą zdrowo, a zarazem smacznie się odżywiać. Wypełnione są mnóstwem wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Kupując je, zawsze czytaj etykiety i wybieraj owoce pozbawione siarki. Z uwagi na dużą kaloryczność nie należy spożywać ich w zbyt dużych ilościach, dlatego zaleca się stosować je jako dodatek. Suszone owoce są przez nas wybierane zwykle zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest mocno utrudniony. W taki sposób można wygodnie uzupełnić ewentualne niedobory w codziennej diecie. Podczas zakupów bardzo istotną praktyką jest szczegółowe i uważne czytanie etykiet, na których producenci muszą zamieścić wszystkie składniki użyte do produkcji. Niektóre dodatki do żywności, obecne również w suszonych owocach, nie są mile widziane przez dietetyków.
Klasyczna sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków przy każdej większej okazji - dlatego niektórzy mogą czuć nią znudzenie. Doskonałą alternatywą dla jarzynowej jest sałatka koperkowa siostry Anastazji. Łączy w sobie intensywny smak sałatki warzywnej oraz lekkość i świeżość koperku, co daje pyszny efekt. Sałatka koperkowa siostry Anastazji jest banalnie prosta w wykonaniu, więc bez większego kłopotu zrobisz ją przed jakimkolwiek ważnym wydarzeniem. Większość składników, jak nie wszystkie, prawdopodobnie masz w kuchni, więc wycieczka do sklepu może okazać się wręcz niepotrzebna. Sałatka może równie dobrze zastąpić obiad lub inny posiłek, ponieważ zawiera w sobie smażoną pierś z kurczaka. Jeśli nie chcesz jeść mięsa, zastąp kurczaka jajkiem na twardo, czy smażonym tofu w przyprawach.