Seler nie tylko jest smacznym warzywem, ale też doskonałym materiałem na tani obiad na piątek. Zetrzyjcie go tarce i dodajcie kilka innych składników, a w kilka chwil przygotujecie wyborne jarskie kotlety, które spodobają się całej rodzinie. Brak mięsa nie będzie odczuwalny. Spróbujecie? Dania z selera są wyjątkowo smaczne. Żadna słodka surówka czy zupa krem nie może jednak równać się z pełnymi aromatu bezmięsnymi kotletami w panierce. Warzywo w towarzystwie ziół, otoczone chrupiącą, zrumienioną na patelni bułka tartą jest nieziemsko pyszne. Skusicie się?
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Tarte ziemniaki z patelni będą jeszcze smaczniejsze, jeśli połączycie je z serem żółtym. Prosta modyfikacja dobrze znanego przepisu nada daniu wyjątkowego charakteru. Tak aromatycznych i sycących placków dawno nie jedliście. Spróbujecie? Placki ziemniaczane można podać zarówno na obiad — np. z pysznym węgierskim gulaszem — jak i na wczesną kolację. Łącząc ziemniaki z serem żółtym, uzyskacie smakowite i pełne przyjemnych aromatów danie, które na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?
Zupa szczawiowa jest sezonowym daniem, którego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Warto się skusić, bo niezwykły smak trudno odtworzyć poza sezonem. Korzystając z niezawodnego patentu, polegającego na dodaniu do zupy nieopłukanych ze skrobi ziemniaków, uzyskamy idealną konsystencję i pozostaniemy syci na długo. Spróbujcie koniecznie. Zupa szczawiowa ma wielu amatorów. Wyjaśnialiśmy już, dlaczego warto podać ją z jajkiem. Podpowiadaliśmy też jak zamienić pozostały szczaw w pyszny placek z cukinią. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na smakowity klasyk z dodatkiem ziemniaków. Aromatyczne danie o przyjemnie gęstej konsystencji jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie?
Kaszę gryczaną, która została po obiedzie, można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z niesztampowych rozwiązań jest przygotowanie kotletów. Z naszym przepisem zrobienie pysznego obiadu zajmie wam zaledwie kilka minut, a efekty zachwycą domowników. Spróbujecie?Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy sałatki. Równie smaczna będzie, gdy wykorzystamy ją jako bazę do przyrządzenia kotletów mielonych. Danie będzie niezwykle sycące i aromatyczne. Spodoba się nawet amatorom mięsnych obiadów. Skusicie się?
Koniec z jedzeniem rzodkiewek wyłącznie w sezonie. Zachowaj ich świeżość i ostry smak nawet przez cały rok. Poznaj najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Wysusz je i zamroź w całości, a będą pyszne i jędrne, zupełnie jak świeże.Rzodkiewki są jednym z lepszych warzyw sezonowych. Im rzodkiewki są młodsze, tym są wyraźniejsze w smaku i bardziej ostre. Idealnie sprawdzą się więc do kanapek, sałatek, a nawet do chrupania między posiłkami.Warzywa są wyjątkowo mało kaloryczne- 100 g rzodkiewek to zaledwie 16 kcal. Rzodkiewki są również bardzo zdrowe, są źródłem między innymi potasu, magnezu, żelaza, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.Rzodkiewki mają w sobie praktycznie wszystkie niezbędne dla nas substancje, w dodatku nie tuczą i są przepyszne. Rzodkiewki na całe szczęście możemy również mrozić, dzięki czemu możemy zachować ich smak, wartości odżywcze i świeżość aż do następnego sezonu.Z dodatkiem rzodkiewek przygotujemy wiele wspaniałych potraw, między innymi chłodnik, czyli zupę idealną na upały, pasty kanapkowe, a także kultowy twarożek ze szczypiorkiem. W każdym daniu rzodkiewka jest mocno wyczuwalna i wzmacnia smak reszty składników.
Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację. Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety — z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad. Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych. Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami, ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, rozpływają się w ustach.
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu. Jak przygotować fasolkę szparagową? Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? Wszystko zależy od dwóch szczegółów, czyli rodzaju fasolki i świeżości strączków.Zarówno fasolka zielona, jak i żółta są rewelacyjnym dodatkiem do dań obiadowych i zup. Przygotujemy z nich również błyskawiczną przekąskę- wystarczy, że ugotujemy strączki i podamy je prosto z wody lub polejemy np. masełkiem i bułką tartą.Doskonałą alternatywą dla bułki tartej są łuskane nasiona konopi, które wzmacniają smak i sprawiają, że strączki są jeszcze zdrowsze- tu poznasz przepis na fit fasolkę szparagową. Strączki możemy również przygotować do słoików na zimę i możemy je spokojnie mrozić, aby poza sezonem cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek i ewentualnym obraniu, wrzućmy na gorącą, osoloną wodę z dodatkiem cukru. Proporcje są następujące: na 1 kg fasolki potrzebujemy 1 l wrzącej wody, jedną łyżeczkę soli i jedną łyżeczkę cukru.Fasolka żółta będzie gotowa po około 10-15 minutach, zielona natomiast musi gotować się nieco dłużej, około 15-20 minut. Strączki podajmy z ulubionym mięsem, rybą lub daniem wegetariańskim. Gotowana fasolka zawsze smakuje obłędnie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową w słoiku. Będzie świeża i pyszna aż do następnego sezonu.
Domowy paprykarz szczeciński to prawdziwy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczna pasta rybna smakuje wybornie z kromką świeżego pieczywa. Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Poznaj prosty przepis na idealny dodatek do chleba.Paprykarz szczeciński to kultowa konserwa z PRL-u. Puszka z masą rybną, warzywami i ryżem była prawdziwym przysmakiem i jadano ją zarówno na ciepło, jak i na zimno jako pastę do chleba. Gotowy paprykarz do tej pory spotkamy w sklepach spożywczych i marketach, ale możemy również przygotować go samodzielnie.Domowy paprykarz jest przepyszny, ma więcej składników i przede wszystkim pozbawiony jest wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Paprykarz po przygotowaniu również możesz trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku najbliższych dni.Danie podlej bulionem warzywnym, dzięki któremu paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy. Możesz również wykorzystać odrobinę rosołu, który został z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz wywaru, podlej danie wodą, ale nie dodawaj do niego kostki rosołowej.Do przygotowania kultowej konserwy wykorzystaj kawałek wędzonej ryby. Gorąco polecam makrelę ze względu na jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Z makreli zrobisz również wyśmienitą pastę- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z makreli i serka mascarpone, jest idealna na śniadanie lub kolację.
Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych gotowana na żeberkach wieprzowych jest pomysłem na bardzo aromatyczny i smaczny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na zupę ogórkową, lepszej nie jadłeś.Zupa ogórkowa gotowana na żeberkach wieprzowych jest jedną z moich ulubionych zup. Jest wyraźna w smaku, kwaśna i idealnie doprawiona, a żeberka są w niej przysłowiową wisienką na torcie. Gotowane w wywarze mięso jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.Aby ugotować najlepszą zupę ogórkową, musisz pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze ogórki i wodę po ogórkach kiszonych dodaj do zupy na samym końcu, w przeciwnym razie ziemniaki się nie ugotują. Po drugie- kiszonki zeszklij z cebulką na maśle. Po trzecie- zawsze dodaj odrobinę wody po kiszonych ogórkach do zupy, a będzie bardzo aromatyczna.Tomasz Strzelczyk do zupy dodaje również sporą ilość świeżego, posiekanego koperku i suszony tymianek. Zioła ta rewelacyjnie komponują się z resztą składników i sprawiają, że ogórkowa błyskawicznie znika z talerzy.Zupę ugotuj na domowych kiszonkach- tu poznasz przepis na ogórki kiszone, zachowają świeżość i smak aż do następnego sezonu. Kiszonki są najzdrowszymi przetworami na zimę i powinniśmy włączyć je na stałe do naszej diety.
Kotlety z mortadeli nie brzmią jak danie wykwintne. W PRL-u były popularne ze względu na całkiem przyjemny smak i niskie koszty przygotowania. Dziś, gdy możemy wybierać wśród wielu mięsnych produktów, warto czasem zdecydować się na kulinarną podróż w czasie. Podpowiadamy jak przyrządzić kultowy rarytas z dawnych lat. Kotlety współcześnie można przygotować z wielu mięs czy warzyw. Były czasy, gdy schabowe czy mielone nie gościły na naszych stołach tak często, jak teraz. W PRL-u popularny był nieco inny rarytas, który był smaczny i jednocześnie tani. Wiemy, jak go przyrządzić. Skusicie się?
Tradycyjne danie w zaskakującym wydaniu? Poznaj przepis na pierogi ze śledziem i pieczarkami. Delikatne ciasto, aromatyczny farsz i okrasa z cebulki i szczypiorku to rewelacyjne połączenie, które zachwyci każdego smakosza. Żaden farsz nie wzbudzi tylu emocji.Pierogi w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Możesz przygotować je na słodko z farszem z owoców sezonowych i śmietaną, a także w wersji wytrawnej, np. z mięsem, z twarogiem i ziemniakami, z grzybami, kapustą, szpinakiem, serem feta.Doskonały farsz uzyskasz również z dość niecodziennego połączenia- z pieczarek, filetów śledziowych i cebuli. Farsz jest niezwykle aromatyczny i ma rewelacyjny, złożony smak. To połączenie na pewno zaskoczy Twoich bliskich, ale każdy zje swoją porcję w mgnieniu oka.Sekretem idealnych pierogów jest również ciasto. Dodaj do niego gorącą wodę i szczyptę soli, a będzie gładkie, delikatne i smaczne. Ciasto, kiedy już odpocznie, rozwałkuj na cienki placek. Nie może być za gruby, ponieważ pierogi będą twarde i będzie wyczuwalna w nich mąka.Jeśli przygotowałeś sporą ilość pierogów, część możesz zamrozić. Pamiętaj jednak, że należy zrobić to przed gotowaniem- tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, zachowają świeżość i smak przez wiele miesięcy.
Pomysł na pyszną przekąskę, podwieczorek lub dodatek do obiadu? Przygotuj bajecznie chrupiącą cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Danie jest hitem i dla dużych i dla małych i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut.Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodamy ją do zup, zapiekanek, makaronów, sałatek i wielu innych dań, w tym leczo. Przygotujemy z niej również pyszne przekąski, poprzez np. zapieczenie cukinii w cieście naleśnikowym z dodatkiem aromatycznych ziół.Cukinię w cieście naleśnikowym możemy podać samodzielnie, jako przekąskę, możemy również stworzyć z niej pyszny i lekki obiad. Wystarczy, że podamy do niej plastry wędzonego łososia i gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem.Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza i wielu witamin, w tym witaminy K, C i witamin z grupy B. Zawarte w warzywie antyoksydanty dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite danie z cukinii- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną serem feta, to prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.
Często gotujesz rosół? A wiesz, jak wykorzystać mięso po rosole? Zdradzimy ci pięć sprawdzonych patentów na łatwe i smaczne jego wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, jakie rarytasy możesz przygotować na jego bazie. Gotowane mięso doskonale nadaje się na farsz do pierogów i krokietów, ale nie tylko. Poznaj inne jego możliwości. Rosół to jedna z ulubionych, polskich zup. Gotujemy go dość często, bo jest smaczny i dość łatwy do przygotowania. Podstawą esencjonalnego smaku tej zupy jest między innymi spora ilość różnorodnego mięsa. Niestety zwykle zostaje ono po zjedzeniu wywaru. Co z nim zrobić?Mięso z rosołu najlepiej po prostu od razu zjeść. Jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkostrawne. A osoby gotujące nie pozostają z problemem, co z nim zrobić. Jeśli jednak mięso nie zniknie szybko z półmiska, trzeba je przerobić.
Orzechy włoskie i laskowe są pyszną przekąską i dodatkiem do wielu ciast i dań. Jak jednak poradzić sobie z twardą łupinką, kiedy nie mamy dziadka do orzechów? Poznaj kilka skutecznych trików na obieranie orzechów. Jak łatwo rozłupywać orzechy bez dziadka do orzechów?Zwykle, kiedy nie mamy dziadka do orzechów, sięgamy po młotek, tłuczek do mięsa lub praskę do czosnku. Tak obrane orzechy często są pokruszone. Na szczęście jest jeszcze kilka sposób na obranie orzechów bez naruszenia ich struktury i kształtu- obróbka termiczna.Wysoka temperatura doskonale zmiękcza twarde łupinki orzechów, dzięki czemu bez problemu obierzemy je przy pomocy małego nożyka lub nawet ręcznie. Traktowanie wrzątkiem i pieczenie orzechów działa zarówno na orzechy laskowe, jak i twarde orzechy włoskie.Orzechy włoskie i laskowe to niezwykle smaczne i zdrowe orzechy. Są świetnym dodatkiem do deserów lodowych, ciast i dań głównych. Orzechy to przede wszystkich źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na cały organizm.Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z orzechami- tu poznasz przepis na ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Deser oblany domową polewą czekoladową smakuje fenomenalnie.
Ugotowałeś bigos i okazał się gorzki? To wina kapusty lub suszonych grzybów. Dania nie musisz jednak wyrzucać, są skuteczne sposoby na przywrócenie właściwego smaku. Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?Bigos jest tradycyjną potrawą polskiej kuchni, który najczęściej przygotowujemy na święta i większe uroczystości. Aromatyczne danie jednogarnkowe z kapusty, kilku rodzajów mięsa z dodatkiem suszonych grzybów i przypraw, wprost rozpływa się w ustach. Czasem jednak, mimo największych starań, bigos wychodzi gorzki i nie nadaje się do jedzenia. Nie musisz go jednak od razu spisywać na straty, możesz spróbować pozbyć się niechcianej goryczki, wykorzystując kilka produktów, które skutecznie osłodzą danie.Bigos możesz zrobić również z samej kiszonej kapusty, dzięki czemu znacznie zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki- tu poznasz przepis na rewelacyjny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, mięsa i aromatycznych przypraw.
Domowe parówki wieprzowe są świetną alternatywą dla gotowego, sklepowego produktu. Są smaczne, delikatne i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Parówki przygotujesz w prosty sposób i stworzysz z nich pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Jak zrobić domowe parówki?Czy wiesz, że w parówkach jest około 70-80% mięsa (czasem nawet mniej), a reszta to glutaminian sodu, woda i sól? Jeśli dodatkowo na opakowaniu zauważysz informację, że mięso jest oddzielone mechanicznie, pod żadnym pozorem nie kupuj takiego produktu. Mięso oddzielone mechanicznie to nic innego jak rozdrobnione resztki mięsno-kostne, które jest mocno rozdrobione i dodawane do produktów takich jak parówki. Jeśli koniecznie chcesz kupować parówki w sklepie, zawsze dokładnie czytaj skład. W sklepie mięsnym możesz poprosić o pokazanie etykiety.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie parówek, które składać się będą w 100% z mięsa wieprzowego- podgardla i łopatki. Parówki doprawisz przyprawami, które z pewnością masz w swojej kuchni.Domowe parówki to produkt pewny, w którym nie znajdziemy glutaminianu sodu, czyli sztucznego wzmacniacza smaku, który w nadmiarze może powodować wiele groźnych chorób. Nie znajdziemy w nich również zmielonych resztek, a prawdziwe mięso.Parówki wieprzowe przygotowane w domu możesz podać z chlebem i pomidorem, możesz również ugotować na nich błyskawiczne spaghetti dla dzieci, a także zrobić aromatyczne leczo- tu poznasz przepis na leczo z parówkami, idealne na szybki obiad.
Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki, idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy, są proste w przygotowaniu i pyszne.
Miruna grillowana, pieczona, smażona- jest wiele sposobów na przygotowanie ryby z rodziny dorszowatych. Miruna, oprócz wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo zdrowa i szczególnie polecana osobom chorującym na serce, astmę i alergię. Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają.Miruna jest rybą słonowodną z gatunku dorszowatych, którą w warunkach naturalnych można spotkać w Oceanie Spokojnym. Ryby hodowlane są mniejsze, a te na wolności osiągają nawet 1,5 kg wagi. Mięso miruny jest niezwykle delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Całą tuszę, jak i filety miruny kupimy w każdym sklepie rybnym i większych marketach. Ryba doskonale smakuje zarówno smażona, pieczona, grillowana, jak i gotowana na parze. Możemy przygotować ją w chrupiącej panierce, rozmąconym jajku lub oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, będzie pyszna.Pomysł na pożywny i zdrowy obiad? Miruna w panierce podana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty, danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy i smakuje nawet największym niejadkom.Jeśli chcesz zgrillować całą tuszę, oprósz pieprzu cytrynowego, dodaj posiekany czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę owiń folią aluminiową i piecz na grillu przez kilka minut.
Kabanosy są mięsnym rarytasem, któremu nie oprze się wielu smakoszy. Przygotowanie domowego wyrobu nie będzie problemem, jeśli zaopatrzymy się w jelita tubowane. Wypełnienie ich jest niezwykle proste. Sprawdźcie nasz przepis koniecznie — wychodzą lepsze niż sklepowe. Kabanosy są kolejnym — po metce cebulowej czy białej kiełbasie — smakołykiem, który można przyrządzić w domowych warunkach. Wybierając wysokiej jakości boczek i mięso z łopatki oraz używając jelit tubowanych, przyrządzimy je bez trudu. Bliscy będą zachwyceni smakiem. Skusicie się?
Leczo jest rewelacyjnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu i ma doskonały smak. Podsmażona kiełbasa z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje obłędnie i za każdym razem błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na jednogarnkowe, błyskawicznie leczo.Leczo to jedno z moich ulubionych dań w słoneczne, upalne dni. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i bardzo aromatyczne. Leczo, mimo tego, iż robione na smażonej kiełbasie, nie jest ciężkie. Wystarczą 2 niewielkie kiełbasy, aby całe danie miało wyraźny smak.Dania jednogarnkowe są rewelacyjnym pomysłem na szybki obiad lub kolację na ciepło. Warzywa i mięso, podsmażone razem i doprawione aromatycznymi ziołami wychodzą za każdym razem, bez większego nakładu pracy i czasu. Leczo to świetna opcja dla wszystkich, zabieganych osób. Przepis na leczo jest przepisem podstawowym, możesz go jednak dodatkowo wzbogacić np. o fasolkę czerwoną, boczniaki, fasolkę szparagową, bataty, ziemniaki, kilka dojrzałych pomidorów, za każdym razem danie będzie smakować wyśmienicie.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne i pożywne danie- tu poznasz przepis na cukinię po meksykańsku z mięsem mielonym, jest świetna na obiad i kolację.
Czy można bezpiecznie jeść surowe pieczarki? Popularne grzyby możemy jeść na surowo, jednak z zachowaniem pewnych zasad. Nie każdy jednak wie, że pieczarki poddane obróbce termicznej mają dużo prozdrowotnych właściwości, których surowe grzyby są pozbawione. Dowiedz się, czy można jeść surowe pieczarki i kto powinien ich unikać.Zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy, pieczarki z grilla, jajka faszerowane pieczarkami, pizza... jest wiele dań, w których wykorzystujemy najpopularniejsze grzyby. Najczęściej jednak jemy je po wcześniejszym ugotowaniu, usmażeniu, upieczeniu. Pieczarki są grzybami hodowlanymi, które możemy samodzielnie uprawiać w naszym ogródku. Każde danie z dodatkiem aromatycznych pieczarek jest wyjątkowo smaczne, świeże i ma rewelacyjny smak. Jak uprawiać pieczarki we własnym ogródku?Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pieczarek- tu poznasz przepis na grillowane pieczarki. Nie ma lepszego dodatku do soczystej karkówki z grilla. Upieczone nad ogniem grzyby mają wyraźny smak i pasują również do każdej potrawy, która przygotowana jest w ten sam sposób.
Golonka z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnej golonki wieprzowej. Jest mniej tłusta, lżejsza i pełna smaku. Do golonki przygotuj marynatę z czosnku i kilku podstawowych przypraw, a będzie przepyszna. Poznaj przepis na soczystą i rozpływającą się w ustach golonkę z indyka.Indycza golonka jest pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo soczysta i delikatna dzięki dwóm ważnym etapom przygotowania. Golonkę podaj z ziemniakami opiekanymi lub smażonymi na patelni, a także z lekką surówką, np. buraczków lub z pora.Golonka będzie idealna, kiedy zamarynujesz ją w przyprawach i wstawisz na całą noc do lodówki, aby naszła przyprawami. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Golonka musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury spowoduje, że mięso może stać się twarde.Z indyka przygotujesz również wiele pysznych dań: ugotujesz aromatyczną zupę, zrobisz sałatkę, potrawkę, gulasz, dania jednogarnkowe. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z bukietem warzyw, rozpływa się w ustach.
Zupa szczawiowa jest smakowitym daniem sezonowym. Ma jednak wielu zwolenników. Jeśli macie ochotę wypróbować smakowitą wersję przyrządzoną na rosole, mamy dla was prosty przepis. Będzie idealny, jeśli został wam nadmiar niedzielnej zupy. Sprawdźcie koniecznie. Zupa szczawiowa jest jedną z kilku zup kuchni polskiej o wyrazistym kwaśnym smaku. Jeśli macie już dość ogórkowej, koniecznie wykorzystajcie sezon na to pyszne warzywo i przyrządźcie zielony rarytas. Będziecie zachwyceni jego smakiem.
Posadziłeś cukinie, które mają dużo pięknych kwiatów, ale mało zalążków warzyw? Konieczny jest 1 prosty krok, dzięki któremu uzyskasz ogromne plony z cukinii. Wystarczy, że samodzielnie zapylisz kwiaty, a zalążki pojawią się błyskawicznie. Jak uzyskać ogromne plony z cukinii?Niesprzyjające warunki pogodowe, zimne, deszczowe dni to tylko niektóre przyczyny braku obecności pszczół i innych owadów zapylających, a bez nich z nawet największych i najpiękniejszych kwiatów, owoców i warzyw nie będzie.Jest jednak skuteczny sposób na ogromne plony z cukinii, dyni, bakłażanów, a nawet ogórków- wystarczy, że samodzielnie zapylisz kwiaty. Zalążki warzyw błyskawicznie urosną w ogrodzie, a Ty będziesz cieszył się z owocnych plonów i przygotujesz wiele pysznych dań i przetworów.Z cukinii zrobisz pyszną zupę krem, placki, zapiekanki, dodasz do makaronu, kaszy, ryżu. Cukinia jest świetnym dodatkiem do sałatek i dań z grilla. Cukinię przygotujesz również do słoików- tu poznasz przepis na marynowaną cukinię w słodko- kwaśnej zalewie, jest idealna na zimę.
Ceny warzyw i owoców systematycznie idą w górę. Niezależnie od tego, czy kupimy czereśnie z importu, czy nasze, krajowe owoce, za 1 kg słodkich kuzynek wiśni zapłacimy niemało. Ile kosztują czereśnie w 2022? Jaka jest ich cena za 1 kg?Czereśnie to owoce, na które z niecierpliwością czekamy każdego lata. Niestety ich cena z roku na rok jest coraz wyższa. Inflacja, kryzys gospodarczy i żywnościowy, a także coraz wyższe koszty utrzymania pól i sadów, to główne przyczyny szalejących cen.Czereśnie z importu w kwietniu osiągnęły kwotę 260 zł za kilogram. Ceny spadają, owoców jest coraz więcej, jednak na polskie zbiory musimy jeszcze trochę poczekać. Owoce pojawią się już na początku czerwca, jednak ich najkorzystniejsza cena ukształtuje się dopiero w okolicach lipca/ sierpnia.Nie ma nic lepszego od wygrzanych w pełnych słońcu truskawek, malin i czereśni. Z czereśni przygotujesz wyśmienity dżem, konfiturę, kompot. Ciasto z owocami i cukrem pudrem to deser, który doskonale pasuje do kawy w ciepły weekend. Tu poznasz przepis na wyśmienity placek z czereśniami, nie ma sobie równych.
Kiszonki są bardzo zdrowymi i smacznymi przetworami. Kisić możemy zarówno warzywa, jak i owoce, które poddane procesowi fermentacji są jeszcze zdrowsze, a ich smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na domowe kiszone jabłka. Są pyszne i wyjątkowo zdrowe.Kiszone jabłka są pysznym dodatkiem do wielu dań, w tym gulaszy mięsnych, do surówek, sałatek, potraw wegetariańskich, kapusty kiszonej, do ryżu i kaszy. Opcji podania jest naprawdę wiele, jabłka rewelacyjnie podkreślają smak każdego dania.Kiszonki są miękkie, kwaśne z korzenną nutą goździków, imbiru i cynamonu. Dodanie kilku łyżek do jabłek znacznie przyspieszy proces fermentacji, dzięki czemu jabłka będą gotowe już po kilku dniach. Otwarty słoik przechowuj w lodówce lub w chłodnym, zacienionym miejscu.Do kiszenia wybieraj mniejsze, nieuszkodzone, soczyste jabłka. Nie obieraj ich ze skórek i nie usuwaj szypułek. Uszkodzone owoce chłoną solankę, przez co po ukiszeniu będą słone i niesmaczne.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne kiszonki- tu poznasz przepis na kiszone truskawki w miodzie i białym pieprzu, są świetnym dodatkiem do wielu dań.
Kalafior jest zdrowym warzywem o przyjemnym delikatnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako składnik popularnej surówki colesław. Dodajcie go zamiast kapusty i cieszcie się nietypowym smakiem dobrze znanego specjału. Bez obaw — warzywo można jeść na surowo. W tej wersji jest naprawdę pyszne. Kalafior często trafia do zupy. Chętnie podajemy go także do kotletów schabowych czy mielonych, w postaci ugotowanych i polanych podsmażoną na maśle bułką tartą różyczek. Warzywo jest jednak równie smaczne na surowo. W proponowanej przez nas surówce z pewnością wam się spodoba. Spróbujecie?