Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta

Dieta

domowe batoniki musli
11.09.2022 18:32 Domowe batoniki musli. Pyszna, wartościowa przekąska za grosze

Batoniki musli są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę lub element sycącego śniadania. Proste połączenie wartościowych płatków owsianych, owoców i orzechów z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o zdrowie. Przygotowanie domowych batoników jest bardzo proste, a koszty naprawdę niskie.Zdrowe batoniki musli przygotowuje się szybko i od razu w większej ilości. Wystarczy ich dla całej rodziny, a znikną bardzo szybko. Są bowiem przyjemnie słodkie, chrupiące i aromatyczne — zdecydowanie lepsze i tańsze niż sklepowe odpowiedniki. Musicie ich skosztować.

Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody
08.09.2022 08:47 Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy koktajl z selerem naciowym z dodatkiem świeżych owoców i imbiru. Szybko zaspokoi głód, a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników. Jego regularne picie sprzyja zdrowiu i gubieniu zbędnych kilogramów. A poza wszystkim jest naprawdę smaczny. Koktajle warzywno-owocowe to absolutny hit. Nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jednym z takich koktajli jest koktajl z selerem naciowym z dodatkiem gruszki, banana, jabłka, cytryny i imbiru.Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią chłodne i deszczowe dni. Wtedy też jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i różne infekcje. Jest na to jednak skuteczny, domowy sposób — koktajl z selerem naciowym. Koktajl wzmacnia odporność i przynosi wiele zdrowotnych korzyści.Koktajl z selerem z dodatkiem świeżych owoców i tartego imbiru dodaje energii z samego rana, poprawia koncentrację, pomaga walczyć z nadprogramowymi kilogramami, a także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Koktajl wzmacnia również cały organizm, skórę, włosy i paznokcie.

kalafior
03.09.2022 13:14 Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

Wielu z nas gotuje kalafiora przed podaniem. Prosta kulinarna praktyka nie jest jednak konieczna, bo warzywo nadaje się do spożycia na surowo. Czy każdy może sięgnąć po taki przysmak? Wyjaśniamy, jakie są korzyści i przeciwskazania. Kalafior najczęściej podajemy jako dodatek do obiadu. Nierzadko trafia też do zup. O wiele rzadziej wykorzystywany jest do przygotowania surówki. Niektórzy bowiem nie zdają sobie sprawy z faktu, że warzywo można bezpiecznie spożywać bez uprzedniego upieczenia czy ugotowania.

Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki
01.09.2022 08:02 Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki

Czarna kawa z dodatkiem cynamonu to nie tylko wspaniały smak i aromat. Mało kto wie, że orientalna przyprawa słynie z wielu prozdrowotnych właściwości. Dlaczego do kawy warto dodać szczyptę cynamonu?Gorąca, mocna, czarna kawa to napój, bez którego ciężko wyobrazić sobie początek dnia i leniwe popołudnie. Doskonale pobudza i dodaje solidnej dawki pozytywnej energii od samego rana, a prawdziwą królową wśród kaw jest kawa z cynamonem.O ile kawa z miodem, cukrem, mlekiem i syropami smakowymi jest bardzo popularna, tak niewiele osób wie, że kawa z cynamonem jest nie tylko równie smaczna, ale i niezwykle zdrowa. Właściwości prozdrowotne cynamonu zauważymy niemal od razu.Cynamon od wieków wykorzystywany jest w kuchniach całego świata: do zup, dań głównych, deserów. W Polsce cynamon wykorzystywany jest głównie do szarlotki i prażonych jabłek, dlatego też kawa z cynamonem jest bardzo zdrowym i smacznym rozwiązaniem.

natka pietruszki
30.08.2022 14:42 Jak przedłużyć świeżość natki pietruszki? Prosty trik rozwiąże problem więdnięcia

Wiecie, jak przedłużyć świeżość natki pietruszki? Prosty trik skutecznie rozwiąże problem więdnięcia. Dzięki temu będziecie mieć pod ręką świeżą zieleninę o wiele dłużej niż 2-3 dni po jej zakupie. Wykorzystajcie ją na przykład do posypania zupy przed podaniem albo jako dodatek do surówki lub sałatki. Warto, bo jest prawdziwą skarbnicą witamin. Natka pietruszki jest dość popularnym dodatkiem w naszej kuchni. Dorzucamy ją do gotującego się rosołu, posypujemy nią zupy przed podaniem, wzbogacamy nią surówki, sałatki, a także potrawy z warzyw i mięs. Wzbogaca dania w witaminy i sole mineralne, a także dodaje im smaku, aromatu i atrakcyjniejszego wyglądu. Ci, u których natka pietruszki rośnie w ogrodzie lub na kuchennym parapecie mogą po nią sięgnąć zawsze. Jeśli jednak nie jesteście w tak komfortowej sytuacji i musicie kupować natkę w pęczkach, zwykle cieszycie się nią nie dłużej niż 2-3 dni. Potem więdnie, traci aromat i nadaje się co najwyżej do ususzenia. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć świeżość natki pietruszki.

Ile kaw można pić dziennie?
30.08.2022 08:40 Ile kaw można pić dziennie? Eksperci nie maja wątpliwości

Czy zastanawialiście się kiedyś, ile kaw można pić dziennie? Często powtarzana opinia o jej szkodliwości sugeruje, że filiżanek czarnego naparu powinno być jak najmniej. Naukowcy zbadali rzeczywisty wpływ kawy i zawartej w niej kofeiny. Wyniki są optymistyczne. Kawa dla wielu z nas jest obowiązkowym elementem poranka. Nic dziwnego, skoro napar fantastycznie pobudza, a przy tym nierzadko świetnie smakuje. Sięgamy po nią, wierząc, że jedna filiżanka dziennie nie zaszkodzi. Czy tak jest w praktyce? Odpowiadamy na pytanie.

Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować?
30.08.2022 07:08 Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować? Odpowiedź zaskakuje

Ogórki kiszone są lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Część z nas w sezonie letnim przyrządza je samodzielnie. Niektórzy zastanawiają się, czy domowy wyrób — podobnie jak inne przetwory sezonowe — powinien zostać zapasteryzowany przed dłuższym przechowywaniem. Znamy odpowiedź na to pytanie.Jeśli kiedykolwiek przyszedł wam do głowy pomysł pasteryzowania ogórków kiszonych, spróbujcie przypomnieć sobie, jak wyrób przygotowywały nasze babcie. Kamienne naczynie wypełnione świeżo nastawioną kiszonką i przykryte talerzykiem dość trudno włożyć do garnka czy piekarnika. Nie tylko nie jest to niemożliwe, ale też zupełnie niepotrzebne.

Największe błędy w uprawie pomidorów
29.08.2022 14:10 Największe błędy w uprawie pomidorów. Przez nie więdną i nie dojrzewają

Uprawa pomidorów potrafi zaskoczyć. Czasami zamiast dorodnych warzyw o pięknym czerwonym zabarwieniu, na naszych krzaczkach znajdujemy zwiędnięte i zielone mimo upływającego czasu okazy. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy. Pomidory są smakowitym warzywem sezonowym, które część z nas z uprawia w przydomowym ogródku, na balkonie czy w szklarni. Nie zawsze jednak efekty działań są zadowalające i zdarza się, że mimo starań roślina pozostaje zielona albo więdnie. Znamy przyczyny takiej sytuacji.

Która papryka ma najwięcej witamin?
29.08.2022 11:35 Żółta, zielona czy czerwona? Już wiadomo, która papryka ma najwięcej witamin

Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.

Czy herbata zawiera kofeinę?
26.08.2022 15:00 Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Herbata jest napojem, który kojarzy się z rozgrzewającym działaniem. Tymczasem, o czym część z nas może nie wiedzieć, są herbaciane napary, które będą w stanie pobudzić nas równie mocno co kawa. Dlaczego skoro nie zawierają kofeiny? Wyjaśniamy tę zagadkę. Herbatą raczymy się dość często. Nierzadko wybieramy ją zamiast kawy, zakładając, że nie będzie pobudzająca. Tymczasem ona także zawiera substancję o działaniu zbliżonym do kofeiny. Teina — bo o niej mowa — występuje w naparach w mniejszej ilości.

Mizeria bez śmietany według Ewy Wachowicz. Przepyszny dodatek do obiadu
24.08.2022 21:20 Mizeria bez śmietany według Ewy Wachowicz. Przepyszny dodatek do obiadu

Klasyczną mizerię zawsze przygotowujemy z dużą ilością śmietany, jednak możemy również pominąć dość ciężki i kaloryczny składnik i zrobić mizerię bez śmietany przepisu Ewy Wachowicz. Tak przygotowana mizeria podbije serce każdego smakosza.Mizerię bez śmietany charakteryzuje wyraźny, ogórkowo- koperkowy smak. Do ogórków dodajemy odrobinę cukru pudru i soku z cytryny, następnie całość mieszamy z oliwą z oliwek. Lekka sałatka z ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mizerii na śmietanie.Do mizerii bez śmietany możemy dodać również posiekaną cebulkę czerwoną lub szczypiorek, możemy również zamiast pieprzu dodać szczyptę chili, jeśli wolimy pikantne dania. Tak podana mizeria ma rewelacyjny smak i jest doskonałym dodatkiem do obiadu.Mizerię bez śmietany możemy podać praktycznie z każdym daniem. Świetnie łączy się z kotletami schabowymi, mielonymi, filetami z kurczaka czy indyka. Potrawa urozmaica również dania z grilla, pieczone ryby i dania wegetariańskie. Mizeria bez śmietany to również pomysł na szybką i smaczną przekąskę.Przepis na mizerię bez śmietany według Ewy WachowiczSkładniki na 4-5 porcji:2 ogórkipęczek koperkusól, pieprz do smaku2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta cukru pudru2-3 łyżki oliwy z oliwek

Dlaczego do kawy warto dodać sól?
23.08.2022 21:24 Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Po kawę często sięgamy, gdy potrzebujemy pobudzenia. Niektórzy z nas słodzą ją lub dodają mleko, chcąc się pozbyć obecnej w napoju charakterystycznej goryczki. Tymczasem inna przyprawa dużo lepiej poradzi sobie z tym zadaniem. Szczypta soli dodana do małej czarnej potrafi zdziałać cuda. Wyjaśniamy dlaczego. Nie każdy lubi gorzki smak kawy. Na jego obecność wpływa wiele czynników i niestety nie wszystkie możemy wyeliminować. Dodając do filiżanki nieco soli wydobędziemy naturalny smak naparu i pozbędziemy się niepożądanych nut goryczy. Dlaczego tak się dzieje? Znamy odpowiedź.

Sprytny trick na niedogotowane jajko na miękko. Prosta metoda uratuje każde śniadanie
22.08.2022 21:44 Sprytny trick na niedogotowane jajko na miękko. Prosta metoda uratuje każde śniadanie

Jajko na miękko teoretycznie jest proste w przygotowaniu. W praktyce jednak często jest albo przeciągnięte, albo niedogotowane. Jak uratować jajko na miękko, które jest jeszcze płynne? Wykorzystaj prosty patent z woreczkiem foliowym.Jajko na miękko to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie. Jajko na miękko będzie smakować rewelacyjnie z kromką świeżego pieczywa, krakersami, paluchami chlebowymi, warzywami sezonowymi. Do jajek możemy podać również mięsne dodatki, np. kabanosy. Niekiedy jednak jajko na miękko wychodzi albo zbyt ścięte, albo surowe i jeszcze niedogotowane. Jak uratować jajko na miękko, kiedy już obierzemy je ze skorupki? Wystarczy dogotować je w woreczku foliowym. To sprawdzony sposób na uratowanie jajka.Jajka na miękko gotujmy zawsze przez trzy minuty od momentu wrzenia, wtedy będziemy mieć pewność, że wyjdzie idealnie. Jak uratować jajko na miękko? Skorzystajmy z woreczka foliowego. Jajko przeciągnięte wykorzystamy natomiast na kanapkę lub jako dodatek do sałatek.

Czy pieczarki można jeść na surowo?
21.08.2022 16:58 Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.

Ogórki kiszone puste w środku
20.08.2022 14:27 Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wystarczy przestrzegać kilku zasad

Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Okazuje się, że wystarczy zadbać o jedną tylko kwestię. Jeśli ukisicie warzywo od razu po zakupie, wyjdzie doskonałe w smaku, a wewnątrz nie będzie dziur. Zdradzamy, co jeszcze może przyczynić się do sukcesu podczas przyrządzania rarytasu.Ogórki kiszone lubi wielu smakoszy. Część z was pewnie też przygotowuje je w domu. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się, że wyszły puste w środku, przy kolejnej próbie ich przyrządzenia zadbajcie o zakup świeżych warzyw.

Czy piana na miodzie jest szkodliwa?
19.08.2022 19:41 Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać

Zauważyliście pianę na miodzie? Nieczęsty widok sprawia, że część z nas zastanawia się, czy taki produkt można spożyć. Okazuje się, że wystąpienie osadu wcale nie jest wskazaniem do wyrzucenia wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego.Piana na miodzie nie jest zjawiskiem częstym. Jego rzadkie występowanie wynika z faktu, iż częściej w sklepach natrafiamy na produkty przetworzone, nie zaś miód wytwarzany metodami rzemieślniczymi, w których obecność piany jest naturalna.

Jak wykorzystać jeżyny w kuchni?
18.08.2022 19:41 Jak wykorzystać w kuchni jeżyny? Garść inspiracji

Jeżyny są pysznymi letnimi owocami, które w kuchni znajdą niejedno zastosowanie. Nadają się zarówno do deserów jak ido dan bardziej wytrawnych. Już teraz sprawdźcie nasze smaczne pomysły. Będziecie zaskoczeni jak dużo macie możliwości.Sezon na jeżyny nie jest długi. Warto choć raz skusić się na porcję tego pysznego owocu. Jeśli nie wiecie, jak go wykorzystać, a na surowo jeść nie lubicie, mamy dla was kilka wskazówek. Proste patenty pozwolą sprawnie włączyć zdrowy produkt do diety.

Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość?
17.08.2022 15:09 Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość? Ważny jest 1 szczegół

Czy wiecie, jak przechowywać ogórki? Większość z nas trzyma je na kuchennym blacie lub w lodówce. Jednak nawet gdy zadbamy o brak wilgoci i odpowiednią temperaturę, sąsiedztwo niektórych warzyw i owoców może sprzyjać szybszemu dojrzewaniu i psuciu się produktu. Wiemy, dlaczego tak się dzieje.Zarówno trzymanie ogórków w lodówce, jak i na blacie ma swoje zalety. Warzywa nie powinny znajdować się w miejscu o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze przez długi czas. Wybór warunków przechowywania powinien być dokonywany z uwzględnieniem temperatury. Na świeżość ogórków ma jednak wpływ jeszcze jeden inny szczegół.

Grzyby
17.08.2022 14:08 Jak przechowywać grzyby, w lodówce, mrozić czy suszyć? Jeden sposób ma dużą zaletę

Czy wiecie, jak przechowywać grzyby? Część z nas mrozi je, inni suszą, a jeszcze inni po prostu wkładają je do lodówki. Każdą z tych metod jest dobra, wszystkie mają pewne ograniczenia. Najkorzystniejsze jest suszenie skarbów lasu — w takiej formie można je przechowywać bardzo długo.Grzyby lubi wielu smakoszy. Odpowiednie przechowywanie rarytasu przedłuży czas, w jakim będzie zdatny do spożycia i uchroni nasze zdrowie. Wiemy, że nie należy zbierać wątpliwych egzemplarzy, ale czy jesteśmy świadomi, jak niebezpieczne może być trzymanie grzybów w niewłaściwych warunkach?

lody
16.08.2022 22:12 Wspaniały deser lodowy w pucharkach. Pokaźna porcja ochłody

Jeśli szukacie orzeźwienia, sięgnijcie po coś zdrowego i smacznego. Tak, jak nasz wspaniały deser lodowy w pucharkach. Łatwo przygotujecie go ze świeżych owoców i śmietanki. Będzie pokaźną porcją ochłody na lato i na każdy ciepły dzień. Udekorujcie go tak, jak lubicie np. świeżymi owocami, rurkami waflowymi. W sklepach przez cały rok można kupić różne rodzaje lodów. Jednak nie trzeba być znawcą, by wiedzieć, że kupne lody są mniej naturalne od tych zrobionych domowym sposobem. A, że przygotowanie tych ostatnich nie jest trudne, ani czasochłonne, warto to zrobić choć raz. Choćby po to, by zobaczyć, na czym polega smakowa różnica. Pamiętajcie o tym, że lody robi się dość szybko, jednak potrzebują dobrych kilku godzin mrożenia. Dlatego przygotujcie je odpowiednio wcześniej. Dłuższe mrożenie też im nie zaszkodzi.

jagody
15.08.2022 11:21 Zasady mrożenia jagód i borówek. Cenne wskazówki dla każdego

Lubicie owoce jagodowe? Jeśli chcecie cieszyć się nimi przez cały rok, możecie je utrwalić. Dziś podamy wam zasady mrożenia jagód i borówek. Nasze cenne wskazówki przydadzą się każdemu, bo dzięki nim owoce zachowają swoje najlepsze walory, w tym smak. Lato to czas, kiedy zajadamy się leśnymi jagody i borówkami amerykańskimi. Tymi drugimi można się cieszyć nieco dłużej. Owoce te doskonale smakują jedzone świeże. Stanowią także doskonały dodatek do ciast i deserów. Jednak sezon na nie nie trwa zbyt długo. Dlatego warto zrobić sobie z nich mały zapas na zimę. Jeśli macie trochę wolnego miejsca w zamrażarce, przeznaczcie je na te wyjątkowe owoce.

kasza jaglana
12.08.2022 22:20 Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Wiecie, jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Jeden prosty zabieg potrafi zrobić różnicę i znacząco wpływa na jej smak. Chodzi o przepłukanie kaszy przed gotowaniem. Jednak warto też zwrócić uwagę na inne szczegóły. Gdy odpowiednio przygotujecie kaszę jaglaną, zachwycicie się jej smakiem. Kasza jaglana należy do jednych z najwartościowszych kasz. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w mnóstwo składników mineralnych. I co bardzo istotne, nie zawiera glutenu. Jest na tyle delikatna, że mogą jeść ją już 6-miesięczne dzieci. Niestety kasza jaglana nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj gotujemy ją na mleku i serwujemy jako zupę mleczną. Jednak można ją też podawać do dań obiadowych, dodawać do zapiekanek, sałatek i zup. Niektórych zraża nieco jej gorzkawy smak. Jednak da się ją przygotować tak, by była smaczna. Oto kilka wskazówek, jak należy gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka.

Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste
12.08.2022 14:56 Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów
12.08.2022 09:56 Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Pomidory są smakowitym i dość prostym w uprawie warzywem. Wielu z nas hoduje je na swoich działkach czy w przydomowych szklarniach. Prosty patent dziadka pomoże uzyskać lepsze zbiory. Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty — czerstwy chleb, wodę i roztwór jodu. Efekty mile was zaskoczą. Spróbujecie?Nawóz do pomidorów na bazie chleba sprawdzi się nawet w przypadku małych sadzonek. Będą one miały szansę wzmocnić się i dać lepsze plony. Podlewanie nim większych krzaczków sprawi, że warzywa będą rosły szybciej, a ich system korzeniowy lepiej się rozwinie.Co ciekawe, przygotowany z czerstwego chleba na bazie drożdży dodatek do roślin sprawdzi się też do nawożenia ogórków czy papryki. Najlepiej jednak stosować go zgodnie z przeznaczeniem i pryskać pomidory. Dziadek sugeruje, by zastosować mieszankę trzy razy z 10-dniową przerwą między kolejnymi dawkami. Spróbujecie?

Czy tacki do grilla są szkodliwe? Znamy odpowiedź
05.08.2022 14:40 Używasz aluminiowych tacek podczas grillowania? W 2 przypadkach możesz sobie poważnie zaszkodzić

Zastanawialiście się kiedyś czy tacki do grilla są szkodliwe? Okazuje się, że są dwie sytuacje przyrządzanie potraw kwaśnych i marynowanych — w których popularny produkt może nie być bezpieczny dla zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego. Grillowanie przy użyciu specjalnych tacek aluminiowych jest praktyczne i wygodne. Niestety w dwóch przypadkach może też nie być do końca bezpieczne. Główną przyczyną jest zawarty w produkcie glin, który w specyficznych warunkach może przechodzić do żywności. Warto być świadomym tego ryzyka.

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze?
05.08.2022 10:51 Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze? Istnieje genialny patent

Wielu smakoszy lubi ogórki kiszone. Przysmak warto przygotować w domu. Oprócz kopru chrzanu czy czosnku dodajcie jeszcze liście wiśni, porzeczki czy dębu, a rarytas będzie zdrowszy. Wspomniane dodatki nie pozwalają na rozwój szkodliwych bakterii w kiszonce, czyniąc ją tym samym bezpieczniejszą. Przy okazji ciekawie podbijają smak. Spróbujecie? Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie ogórków kiszonych. Warzywa są tanie i świeże. Nietrudno też zaopatrzyć się w pozostałe niezbędne składniki. Niektórzy sprzedawcy wręcz oferują pełne zestawy do kiszenia. Warto się skusić.

gotowanie kalafiora
30.07.2022 21:05 Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne

Sprawdź, dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora. Korzyści są naprawdę ogromne, bo dzięki temu składnikowi warzywo wychodzi smaczne i apetyczne. Zobacz, czym możesz zastąpić sok z cytryny i na co jeszcze warto zwrócić uwagę, gotując kalafior. Kalafior jest pysznym warzywem, które najczęściej gotujemy i podajemy do obiadu lub na przekąskę. Doskonale smakuje polany zrumienioną na maśle tartą bułką. By jednak był smaczny, nie należy gotować go zbyt długo. Najlepiej, gdy pozostanie lekko twardawy, wtedy jest smaczniejszy i lżejszy dla żołądka. Sprawdź, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, gotując kalafior. Co do niego dodać, by polepszyć jego smak i inne walory.

Kalarepa po staropolsku
29.07.2022 16:49 Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato

Lubisz kalarepę? Kiedyś przyrządzano ją w wyjątkowy sposób. I dziś możesz przygotować kalarepę w śmietanie po staropolsku. Będzie idealną przekąską na lato. Możesz ją też podać do obiadu. Zachwyci wszystkich smakiem, chrupkością i doskonałym sosem.Kalarepa jest warzywem, za którym jedni przepadają, a inni mało je znają. Ci pierwsi cenią jej lekko pikantny smak, soczystość i wyjątkową chrupkość. Jak jeść kalarepę? Zwykle się ją obiera i chrupie na przekąskę. Można ją też dodawać do sałatek i zup, a także zapiekać. Dziś podamy wam przepis na staropolską kalarepę w śmietanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a warzywo wzbogacone kremowym sosem bardzo zyskuje na smaku. Taka przekąska będzie wprost idealna na upał.