Ten przepis na szybką zupę jarzynową przyda się akurat po świątecznym przejedzeniu. Pomoże doprowadzić do porządku naszą figurę oraz układ trawienny. Jej skuteczność znam z miesięcy letnich, kiedy pomagała utrzymać wakacyjną sylwetkę. Chętnie podzielę się z wami tym pysznym przepisem.
Przepis na flaczki od Tomasza Strzelczyka podbije podniebienie każdego smakosza. Znany kucharz do lubianego dania dodaje składniki, które mogą być nie lada zaskoczeniem. Jednak do flaczków pasują idealnie.
Czy już wiesz, jakie przekąski zrobisz na sylwestra? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam doskonały przepis. Potrzebujesz ciasto francuskie, szynkę, ser i jeszcze tylko kilka składników. Efekt zaskoczy każdego. Te pyszne przekąski najlepiej smakują w sylwestra.
Często przyrządzałam schab na obiad. Jednak z takimi dodatkami nigdy wcześniej go nie robiłam. Polecam mięciutki i soczysty schab po góralsku. Zrobisz raz i często będziesz wracać do tego przepisu. Smak tej potrawy jest po prostu doskonały.
Co robisz dziś na obiad? Jeśli wciąż się zastanawiasz, to polecam danie z tego, co masz pod ręką. Taki obiad zrobisz raz-dwa, a zachwytów nam nim nie będzie końca.
Czy marzy ci się tatar? Jeśli ten smak śni ci się po nocach, to polecamy przepis na tę potrawę, ale zrobioną nie z wołowiny, czy z łososia. Najlepszy tatar jest z czegoś zupełnie innego. Polacy przepadają za tym smakiem.
Czy masz już pomysł na jedzenie na Sylwestra? Polecam danie, które uwielbiają wszyscy goście. Efektowne kanapki z wyśmienitymi dodatkami sprawią, że każdy będzie chciał kolejną porcję. Ten rarytas w mgnieniu oka zniknie z talerzy.
Czy są tu smakosze deserów? Jeśli tak, to mam dla was przepis na pyszne ciasto, które zachwyca smakiem herbatników, orzechów i czekolady. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje, dlatego szybko zróbcie je w swojej kuchni.
Proziaki to tradycyjna podkarpacka przekąska: bułeczki, które wyrastają dzięki dodatkowi sody. Odmiana chleba sodowego, znanego i jadanego w kilku miejscach na świecie, jest pyszną i szybką przekąską, kiedy zastanie nas w domu brak pieczywa. Swoim rodzinnym przepisem na te chlebki podzieliła się Ewa Wachowicz.
Moja rodzina uwielbia mandarynki i ciasto z tymi owocami w roli głównej. Dlatego często robię ten pyszny deser. Znika raz-dwa i smakuje, że palce lizać. Zróbcie to ciasto z mandarynkami w swojej kuchni, bo naprawdę jest niezwykle soczyste i pełne smaku.
Koniec grudnia to niełatwy czas dla naszych żołądków. Najpierw święta Bożego Narodzenia pełne wyśmienitych potraw. Potem Sylwester i Nowy Rok, na których spróbujemy pysznych przysmaków. Mogą pojawić się problemy z żołądkiem, jednak tu pomoże herbata na trawienie od Anny Lewandowskiej.
Sałatka jarzynowa królowała na świątecznych stołach Polaków. Jak zwykle zrobiliśmy jej za dużo. Co zrobić w takim razie z sałatki jarzynowej, która została nam po świętach? Jest na to smaczny i prosty sposób.
Ten schab w aromatycznym, karmelizowanym sosie pełnym przypraw zrobicie w prosty sposób. Efekt zachwyci każdego smakosza i sprawi, że chętnie sięgniemy po dokładkę tego soczystego mięsa. Polecamy przepis na wyśmienity obiad ze schabem w roli głównej.
Surówki colesław nikomu nie trzeba przedstawiać. Przysmak z białej kapusty w kremowym sosie pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Jednak kucharz Piotr Ogiński do tej lubianej surówki dodaje składnik, który wyśmienicie podkręca jej smak.
Święta, święta i po świętach. Po tym wyjątkowym czasie zostało nam jeszcze sporo jedzenia i być może coś jeszcze. Mowa o zbędnych kilogramach, które pojawiły się dzięki świątecznym smakołykom. Jednak mam na nie sposób, ta zupa działa cuda i spala tłuszcz.
Czy wiecie, jakie danie powstanie, gdy połączycie ryż i jajka? W kilka chwil zrobicie przysmak, za którym przepada większość z nas. Warto ten przepis wypróbować w swojej kuchni, bo potrafi zaskoczyć smakiem.
Kupuję wyśmienite wędliny na święta Bożego Narodzenia. Jednak zdarza się, że jest ich stanowczo zbyt dużo. Co zrobić z takimi wędlinami? Dodaję je do bigosu dzięki, któremu nie marnuję ani grama świątecznego jedzenia.
Ta przekąska podbiła nie tylko moje podniebienie. Do jej przygotowania potrzebuję boczku i ciasta francuskiego. Oprócz tego jeszcze kilka składników i raz-dwa pyszna przekąska jest gotowa. Zróbcie ją, bo ten smak po prostu każdego zachwyca.
Drugi dzień świąt w moim domu smakuje znakomicie. Wszystko dzięki potrawie, którą przyrządzam na obiad. Delikatne mięso z mozzarellą i papryką jest kulinarnym hitem tego dnia. Polecam mój przepis na uroczysty obiad.
Jeśli marzy wam się wyśmienity obiad, to mam coś takiego dla was. Ten przepis sprawi, że przyrządzicie posiłek na kilka dni, który okazale wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
To ciasto bez pieczenia o wyglądzie sera z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Ciebie natomiast zaskoczy to, jak banalny i szybki jest ten przepis. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników. Całą instrukcję wykonania znajdziesz poniżej.
Zapiekanki to niedoceniana w naszej kuchni forma posiłku. Do tego są jednocześnie doskonałym sposobem na zagospodarowanie resztek po świętach. Warto wyrobić sobie nawyk przygotowywania ich po każdej większej uczcie. Wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką.
To jeden z najprostszych przepisów na surówkę, która świetnie dotrzymuje kroku pysznej rybie, którą stawiamy na wigilijnym stole. Przygotowanie zajmuje kilka minut i można ją zrobić na ostatnią chwilę.
Nieodłącznym elementem świętowania jest nadmiar na stołach. On zaś przekłada się często na nadmiar w brzuchach i nieprzyjemności trawienne. Ten przepis na szybki napar na przejedzenie pomoże w takich sytuacjach.
Ten przepis na kluski z makiem mógłby trafić do encyklopedii jako najbardziej kanoniczna forma tej potrawy. Przygotowanie go zajmuje tylko chwilę, a efekty są doskonałe za każdym razem.
Ten przepis na szybkie danie wigilijne zachwyci przede wszystkim niejadków, którym intensywne smaki ryb i sałatek jarzynowych nie przypada do gustu. Ziemniaczaną przekąskę przygotujesz dosłownie w kilka minut i pokochają ją nawet ci, którzy na co dzień jedzą wyłącznie frytki.
Ta słodka i pyszna zupa zadowala podniebienia wszystkich tych, którym nie w smak grzybowe i barszcze, czyli zwłaszcza dzieci. Jest delikatna w smaku i pożywna, więc przypadnie do gustu nawet niejadkom.
Choć nie należą do tradycyjnego repertuaru wigilijnych dań, mandarynki zrosły się z polskim Bożym Narodzeniem na dobre. Dlatego warto uhonorować je choćby takim prostym deserem, który, przy okazji, jest niezwykle efektowny.