Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

uszka wigilijne
23.12.2023 22:08 Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo

Uszka najlepiej smakują z barszczem czerwonym. Już wkrótce będziemy się nimi zajadać w Wigilię. Jednak ja do farszu dodaję składnik, który budzi zdziwienie, ale daje niezwykle smaczny efekt. Polecam doskonały patent na pyszne uszka. 

pasztet
23.12.2023 20:28 Na święta robię wyjątkowy pasztet. Ze stołu znika w try miga

Wielu smakoszy przyrządzi pasztet na Święta Bożego Narodzenia. Ja robię go ze smacznymi dodatkami, a dzięki nim pasztet szybko znika ze świątecznego stołu. Polecam przepis na ten wyjątkowy przysmak, który umili nam wspólne świętowanie. 

Śledzie po cygańsku
23.12.2023 17:23 W moim domu na święta królują śledzie po cygańsku. Sekret tkwi w prostym, ale wyrazistym sosie

Śledzi nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przyrządzone w aromatycznym, a zarazem prostym sosie będą tak smaczne, że nikt im się nie oprze. Musicie spróbować. 

danie z chleba
23.12.2023 14:40 Ułóż chleb na patelni i zalej tą mieszanką. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Ostatnio odkryłam przepis na doskonały smakołyk. Potrzebuje tylko chleba, jogurtu i patelni. W kilka chwil przygotowuję danie, którym zajada się cała rodzina. Warto je zrobić w swojej kuchni i zaskoczyć tym smakiem domowników.

Seromakowiec
23.12.2023 12:28 U mnie w domu nie ma świąt bez seromakowca. Z tego przepisu zawsze mi się udaje

Jeśli chodzi o tradycje kulinarne, rodziny dzielą się na takie, które kłócą się o wyższość sernika nad makowcem i takie, które wiedzą o istnieniu najlepszego połączenia dwóch światów: seromakowca. Oto jak przygotować to pyszne ciasto.

makowiec
23.12.2023 08:41 To najprostszy przepis na makowiec. Zrobisz go z 2 składników, wychodzi idealnie za każdym razem

Już niedługo zaczniemy piec pyszne makowce na Boże Narodzenie. To wyśmienite świąteczne ciasto robię z zaledwie 2 składników. Zawsze się udaje i smakuje tak, że zachwytów nad nim nie ma końca.

kompot z suszu
22.12.2023 21:38 Makłowicz dorzuca je do kompotu z suszu. Żaden składnik tak nie podkręca jego właściwości

Robert Makłowicz, niekwestionowany autorytet kulinarnych tradycji naszej części Europy, jest jedną z tych osób, których można ślepo słuchać jeśli chodzi o potrawy wigilijne. Dlatego warto zainteresować się nieoczekiwanym dodatkiem w jego kompocie z suszu.

bigos z kapusty pekińskiej
22.12.2023 19:41 Ten bigos zrobisz w 30 minut, sekret tkwi w kapuście. Większość Polaków nawet by o niej nie pomyślała

Jest niemal mądrością ludową, że bigos jest tym lepszy, im dłużej gotowany. A jeszcze lepiej, jeśli gotowany i studzony jest wielokrotnie. Jest to potrawa, która zyskuje z wiekiem. Ale co jeśli nie mamy czasu, by go przygotować? Możemy odwołać się do jednego triku przy wyborze kapusty.

Nie-ryba po grecku
22.12.2023 19:22 Rybę po grecku zrobisz nawet bez ryby. Nie do wiary, czym można ją zastąpić

Znany duet kucharzy gotujących wyłącznie roślinnie – Mirek Trymbulak i Jola Słoma – pokazali swój przepis na rybę po grecku. Oczywiście, nie ma w niej ryby, ale zastępuje ją jeden prosty składnik.

sernik z rodzynkami
21.12.2023 22:33 1 trick i rodzynki w serniku nie opadną. To pilnie strzeżony sekret cukierników

Sernik wyszedł doskonale, ale po rozkrojeniu okazało się, że rodzynki zebraly się warstwą na dnie zamiast unosić w puszystej masie? Nie ty jedna masz ten problem. Na szczęście jest prosty sposób na uniknięcie go.

ciasto piernik
21.12.2023 19:56 Najłatwiejszy piernik. Największy hit na Boże Narodzenie

Świąteczny piernik to jedna z tych rzeczy, na które wielu z nas czeka z utęsknieniem. Problem polega na tym, że w przypadku większości przepisów, trzeba przygotowywać go sporo wcześniej. Jeśli przegapimy właściwy moment, możemy jednak skorzystać z tego przepisu.

sałatka warstwowa
21.12.2023 18:38 Taką sałatkę w tym roku podam na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż tradycyjna jarzynowa

Sałatka jarzynowa to obowiązkowy składnik wigilijnegoi i świątecznego stołu. Można jednak zrobić ją w odrobinę mniej tradycyjny, a przy tym bardziej spekatakularny sposób. Ten przepis pokazuje jak.

ciasto bez pieczenia
21.12.2023 14:23 O to ciasto bez przerwy prosi mnie rodzina. Na szczęście przygotowanie jest banalne, nie muszę go nawet piec

Na Boże Narodzenie przygotowuję niezwykłe ciasto. Jest nie tylko słodkie i pyszne, ale też błyskawiczne w przygotowaniu. Kilka chwil i znakomity deser jest gotowy. Rodzina go uwielbia, więc wkrótce trafi na nasz świąteczny stół.

faworki z karpia
21.12.2023 11:24 Gessler pokazała, jak robi karpia na wigilię. Jej rybne faworki podbijają internet

Już wkrótce na wigilijnych stołach Polaków zagości karp. Magda Gessler ma na tę rybę pyszny sposób. Karp w jej wydaniu nie ma ości, za to jego mięso to sama delikatność. Przygotujcie tak tę rybę, jak znana restauratorka. 

schab gotowany
21.12.2023 09:16 Ten przepis na schab znalazłam w notatniku babci. Nie muszę nawet włączać piekarnika, na święta będzie jak znalazł

Na Boże Narodzenie przyrządzę schab, który jadałam jeszcze u babci. Mięso jest mięciutkie i soczyste. Receptura została zapisana w notatniku seniorki. Do dziś przepis cieszy się ogromnym powodzeniem w mojej rodzinie. 

racuchy twarogowe
21.12.2023 08:21 Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie

Czy jedliście już śniadanie? Jeśli jeszcze nie, to polecam smaczny i szybki przepis na ten poranny posiłek. Wystarczy twaróg, jajka i coś jeszcze, a znakomite śniadanie raz-dwa mamy gotowe. Większość składników najpewniej i tak masz już w kuchni.

gołąbki
20.12.2023 18:39 Robiąc wigilijne gołąbki nie trzeba parzyć kapusty. Jest lepszy sposób, 1 trik i same odchodzą od główki

Parzenie kapusty na gołąbki to najprostszy sposób, by łatwo było ją później zawinąć. Jednak jest z nim pewien problem, a mianowicie jest to metoda dość czasochłonna. Na szczęście z pomocą przychodzi nam prosty trik i nowoczesność.

filety z łososia
20.12.2023 18:36 Nowatorski przepis na tę rybę. Trzeba ją natrzeć startym burakiem, jest lepsza niż karp

Choć nasze wyobrażenie o rybach w kuchni polskiej wciąż obraca się wokół karpia, dorsza i mintaja, chyba najpopularniejszym dziś gatunkiem jest łosoś. Jego dostępność w sklepach i niska cena sprawiają, że warto zainteresować się różnymi metodami przyrządzania go. Jedną z nich jest ten świetny przepis na domowe sous vide.

karkówka w sosie
20.12.2023 17:44 Zawsze na Boże Narodzenie robię taki obiad. Ta karkówka w chwilę znika z talerzy, każdy chce dokładkę

Karkówka to danie wręcz stworzone do duszenia i pieczenia. Jest tłusta, więc na skutek takich zabiegów nabiera miękkości i rozpływa się w ustach. Ten łatwy przepis daje doskonałe efekty za każdym razem i oszczędza czasu w kuchni w święta.

ciasto z makiem
20.12.2023 17:08 To najlepsze ciasto świąteczne, jakie jadłem. Nikt nie kończy na jednym kawałku, ten smak powala

W wielu domach na święta podawane są typowe ciasta, takie jak pierniki czy serniki. Ale czasem nawet przy tak tradycyjnych okazjach można przecież zaszaleć. To połączenie maku i pysznego ajerkoniaku z pewnością wprawi biesiadników w osłupienie.

Strzelczyk i sałatka
20.12.2023 15:48 Strzelczyk pokazał, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeden dodatek nawet dziś wzbudza kontrowersje

Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych kucharzy na polskim Youtubie, pokazał swój przepis na tradycyjną polską sałatkę jarzynową z majonezem. Choć doskonałego nie trzeba udoskonalać, jeden składnik może niektórych zdziwić.

kotlety mielone pieczone
20.12.2023 13:43 Moja mama wkłada tak przygotowane „mielone inaczej” do piekarnika. W pierwszy dzień świąt rodzina się zachwyca

Kiedy poprosiłem mamę o ten przepis, zapisała mi go na kartce zatytułowanej „Mielone inaczej”. Niech więc tak będzie – bo faktycznie robi je inaczej. Sekretem jest to, jak mięso połączone jest, a właściwie nie połączone, z dodatkami.

Barszcz i uszka od Gessler
20.12.2023 12:38 Najlepszy barszcz z uszkami jaki jadłem. Polacy dziękują Gessler za ten przepis

Ulubiona kucharka Polaków Magda Gessler zaprezentowała nam swój przepis na barszcz, o którym mówi, że jest klarowny jak burgund albo wino z Bourdeaux. Od czasu, kiedy znamy ten przepis, nic w świecie wigilijnego barszczu nie jest takie samo jak wcześniej. Ale wybór buraków to tylko jeden z sekretów.

surówka
19.12.2023 21:55 Taką surówkę podam do obiadu na Boże Narodzenie. Jest lepsza niż z restauracji

Czy macie już pomysł na surówkę do świątecznego obiadu? Ja zamierzam podać surówkę z pora z kilkoma pysznymi dodatkami. Autorem przepisu jest kucharz Tomasz Strzelczyk. Surówka z jego przepisu będzie znakomitym dodatkiem do mięsa. 

Zupa rybna na święta
19.12.2023 15:33 Żaden barszcz, żadna grzybowa. Ta zupa bije je na głowę, moja babcia zawsze robiła ją na święta

Karp jest królem wigilii jak lew królem puszczy, dlaczego więc, nie uczynić go też głównym bohaterem zupy? Ten przepis na zupę rybną z karpia jest prosty. Jego efekt idealnie odnajdzie się na wigilijnym stole.

Królewski sernik
19.12.2023 11:26 Zamiast makowca i piernika na święta robię królewski sernik. Z tym przepisem zawsze się udaje

Królewski sernik to jedna z kultowych pozycji na świątecznych stołach w Polsce. Jest niestety dość czasochłonny w przygotowaniu. Na szczęście można go przygotować z serem z wiaderka, co ułatwia cały proces. Z tym przepisem taki sernik wychodzi bez pudła.

kompot z suszu
18.12.2023 14:02 Polacy sypią go do ciast, a ja do kompotu z suszu. Ten patent to sekret jego smaku

Kompotu z suszu nie może zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. Ten świąteczny przysmak robię z dodatkiem, który zwykle sypiemy do ciast. Dzięki niemu wigilijny kompot nabiera jeszcze więcej smaku. 

schabowy
18.12.2023 13:13 Nikt nie robi schabowych jak Rączka. „Żadnego mleka nie trza", jest inny warunek

Kotletów schabowych nikomu nie trzeba zachwalać. Polacy uwielbiają ich smak i zwykle mięso moczą w mleku przed przyrządzeniem schabowych. Jednak śląski kucharz Remigiusz Rączka przekonuje, że nie musimy używać mleka do moczenia schabu. Zaznacza, że mięso musi spełnić jeden ważny warunek.