Kotletów schabowych nikomu nie trzeba zachwalać. Polacy uwielbiają ich smak i zwykle mięso moczą w mleku przed przyrządzeniem schabowych. Jednak śląski kucharz Remigiusz Rączka przekonuje, że nie musimy używać mleka do moczenia schabu. Zaznacza, że mięso musi spełnić jeden ważny warunek.
Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.
Czy macie już pomysł na świąteczny obiad? Jeśli wciąż zastanawiacie się, co podać rodzinie i gościom, to polecam przepis na znakomity schab. Pieczone mięso na ziemniakach zachwyci biesiadników i sprawi, że potrawa szybko zniknie z talerzy.
Jak zrobić sałatkę, która pasuje do niemal każdego dania i zachwyca smakiem? Już wiem, bo przepis znalazłam w sieci. Wystarczy pokroić kapustę pekińską, dodać kilka składników a znakomita sałatka jest gotowa w mgnieniu oka.
Długo zastanawiałam się, co podam na obiad w Boże Narodzenie. Postanowiłam, że przyrządzę pieczeń huzarską z wyśmienitym farszem. Zrobię ją z mięsa, które lubią moi domownicy. Smak tej pieczeni sprawia, że zawsze proszą o dokładki.
Już niebawem pierogi zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Pełne kapusty i grzybów będą kusić smakiem. Jednak Karol Okrasa ma na to świąteczne danie oryginalny patent. Nie ma w nim bowiem mowy o gotowaniu pierogów.
Czy wiecie już, jakie sałatki zrobicie na Święta Bożego Narodzenia? Ja na pewno przyrządzę sałatkę, które pełna jest pysznych warstw. Smakuje doskonale i tak też wygląda. Polecam przepis na sałatkę, która zachwyci każdego smakosza.
Dobry rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Dodatki wybrane do zupy nie muszą jednak zawsze być takie same. Jedna z moich znajomych przyrządza potrawę w nietypowy sposób. Kiedy pierwszy raz jej spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że odważyła się na takie połączenie. Polecam spróbować — na pewno wywoła w was wiele emocji.
Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.
Sernik można przygotować na wiele sposobów. Moja babcia zawsze robiła ciasto Izaura, które łączy w sobie nuty kakao i delikatność sera białego. Do jego przygotowania wybierała konkretny rodzaj nabiału i nie było mowy o wyjątkach. Znalazłam przepis i musiałam spróbować. Wyszło fantastycznie.
Zimne nóżki są uwielbiane przez Polaków. Smakują na co dzień i od święta. Kucharz Tomasz Strzelczyk tę zimną przekąskę robi z dodatkiem, który może zdziwić niektórych smakoszy. Jednak to danie w jego wykonaniu przyprawia o kulinarny zawrót głowy.
Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.
Czy macie już pomysł na ciasto świąteczne? Ja piekę smakołyk, który bije na głowę makowiec i piernik. Smak tego świątecznego ciasta zachwyca moich bliskich. Każdy chętnie sięga po następną porcję.
Czy wiecie już, co podacie na obiad na Boże Narodzenie? Ja przygotuję wyśmienity schab, który jest soczysty i rozpływa się w ustach. Do tego wyrazisty sos i pyszne świąteczne danie będzie gotowe. Wszyscy goście będą nim zachwyceni.
Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny.
Pieczeń zagości na świątecznych stołach w wielu polskich domach. Warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie tego wybornego dania. Znany kucharz pieczeń robi z mięs, które są powszechnie lubiane. Efekt po prostu zachwyca.
Rosołu nikomu nie trzeba zachwalać. Zwykle jemy go z ziemniakami lub makaronem. Ewa Wachowicz tę znakomitą zupę podaje z zupełnie innym dodatkiem. W wielu domach stanowi on oddzielne danie obiadowe.
Pogoda nas nie rozpieszcza i sprawia, że wiele osób się przeziębia. Jednak z nieprzyjemnymi dolegliwościami możemy sobie naturalnie poradzić. Wystarczy przyrządzić herbatę na przeziębienie. Zielarka do jej przygotowania używa składnika, który każdy ma w swoim domu.
Zwykle na Boże Narodzenie robiłam sałatkę jarzynową. Jednak odkąd dostałam ten przepis od babci, również przyrządzam jej sałatkę. Jest bardzo smaczna, a babcia mówi, że nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej.
Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.
Zwykle na naszych świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Może pora postawić na inną rybę? Robert Makłowicz z łososia robi pyszne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Ten przepis jest oryginalną propozycją na Boże Narodzenie.
Szukasz prezentu dla smakosza? Końcówka roku była pod tym względem niezwykle łaskawa dla czytelników zainteresowanych kuchnią. Przeżyliśmy prawdziwy wysyp książek kucharskich i okołokuchennych. Ale uwaga – nie sądźmy książki po okładce, czasem można srodze się zawieść. Redakcja Smakoszy uważnie przestudiowała książkowe nowości. Wybraliśmy najciekawszą siódemkę.
Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń.
Czy lubicie kotlety mielone? Jeśli tak, to mój przepis przypadnie wam do gustu. Do mielonych dodaję składnik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Polubi go każdy smakosz i chętnie sięgnie po dokładkę takich kotletów.
Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić.
Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem.
Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę.
Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.