Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

schabowy
18.12.2023 13:13 Nikt nie robi schabowych jak Rączka. „Żadnego mleka nie trza", jest inny warunek

Kotletów schabowych nikomu nie trzeba zachwalać. Polacy uwielbiają ich smak i zwykle mięso moczą w mleku przed przyrządzeniem schabowych. Jednak śląski kucharz Remigiusz Rączka przekonuje, że nie musimy używać mleka do moczenia schabu. Zaznacza, że mięso musi spełnić jeden ważny warunek.

śledzie
18.12.2023 09:35 Takie śledzie podam w tym roku na Wigilię. Są o 100 razy lepsze od tych w śmietanie

Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole. 

schab
17.12.2023 19:04 W tym roku taki obiad podam w Drugi Dzień Świąt. Schab pieczony na ziemniakach będzie hitem

Czy macie już pomysł na świąteczny obiad? Jeśli wciąż zastanawiacie się, co podać rodzinie i gościom, to polecam przepis na znakomity schab. Pieczone mięso na ziemniakach zachwyci biesiadników i sprawi, że potrawa szybko zniknie z talerzy. 

sałatka
17.12.2023 17:40 Pokroiła kapustę pekińską i dorzuciła kilka składników. Efekt? Obłędna sałatka

Jak zrobić sałatkę, która pasuje do niemal każdego dania i zachwyca smakiem? Już wiem, bo przepis znalazłam w sieci. Wystarczy pokroić kapustę pekińską, dodać  kilka składników a znakomita sałatka jest gotowa w mgnieniu oka. 

pieczeń
17.12.2023 16:37 Z takiego mięsa zrobię na Boże Narodzenie pieczeń huzarską. Zawsze proszą mnie o dokładki

Długo zastanawiałam się, co podam na obiad w Boże Narodzenie. Postanowiłam, że przyrządzę pieczeń huzarską z wyśmienitym farszem. Zrobię ją z mięsa, które lubią moi domownicy. Smak tej pieczeni sprawia, że zawsze proszą o dokładki. 

pierogi
17.12.2023 15:36 Okrasa złamał przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Nasze babcie nawet nie śniły o takim patencie

Już niebawem pierogi zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Pełne kapusty i grzybów będą kusić smakiem. Jednak Karol Okrasa ma na to świąteczne danie oryginalny patent. Nie ma w nim bowiem mowy o gotowaniu pierogów. 

sałatka
17.12.2023 13:41 W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Jest 100 razy lepsza nawet niż bankietowa

Czy wiecie już, jakie sałatki zrobicie na Święta Bożego Narodzenia? Ja na pewno przyrządzę sałatkę, które pełna jest pysznych warstw. Smakuje doskonale i tak też wygląda. Polecam przepis na sałatkę, która zachwyci każdego smakosza. 

Rosół ze śmietaną
16.12.2023 20:18 Znajoma kucharka zaskoczyła mnie nietypowym dodatkiem do rosołu. Tak mi zasmakował, że teraz robię tak samo

Dobry rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Dodatki wybrane do zupy nie muszą jednak zawsze być takie same. Jedna z moich znajomych przyrządza potrawę w nietypowy sposób. Kiedy pierwszy raz jej spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że odważyła się na takie połączenie. Polecam spróbować — na pewno wywoła w was wiele emocji. 

śledzie
16.12.2023 18:20 Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada

Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.

Sernik
16.12.2023 16:22 Przepis na to zapomniane ciasto znalazłam w notatniku babci. Jeden dopisek podkreśliła 2 razy, chodzi o wybór sera

Sernik można przygotować na wiele sposobów. Moja babcia zawsze robiła ciasto Izaura, które łączy w sobie nuty kakao i delikatność sera białego. Do jego przygotowania wybierała konkretny rodzaj nabiału i nie było mowy o wyjątkach. Znalazłam przepis i musiałam spróbować. Wyszło fantastycznie. 

zimne nóżki
16.12.2023 12:41 Strzelczyk pokazał wszystkim jak robi zimne nóżki. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał

Zimne nóżki są uwielbiane przez Polaków. Smakują na co dzień i od święta. Kucharz Tomasz Strzelczyk tę zimną przekąskę robi z dodatkiem, który może zdziwić niektórych smakoszy. Jednak to danie w jego wykonaniu przyprawia o kulinarny zawrót głowy.

karp
16.12.2023 11:04 W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach

Jak Wigilia to karp, którego przyrządzamy na wiele sposobów. Ja robię go z dodatkami, które mogą budzić zdziwienie. Z nimi ta wigilijna ryba wychodzi, że palce lizać. Rodzina nie potrafi odmówić sobie kolejnej porcji tego smacznego dania.

ciasto świąteczne
16.12.2023 09:36 To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje

Czy macie już pomysł na ciasto świąteczne? Ja piekę smakołyk, który bije na głowę makowiec i piernik. Smak tego świątecznego ciasta zachwyca moich bliskich. Każdy chętnie sięga po następną porcję.

schab
15.12.2023 16:20 W tym roku na Boże Narodzenie podam taki obiad. Ten schab jest pyszny i rozpływa się w ustach

Czy wiecie już, co podacie na obiad na Boże Narodzenie? Ja przygotuję wyśmienity schab, który jest soczysty i rozpływa się w ustach. Do tego wyrazisty sos i pyszne świąteczne  danie będzie gotowe. Wszyscy goście będą nim zachwyceni.

sernik czekoladowy
15.12.2023 14:17 Moja rodzina nie chce jeść innego sernika niż czekoladowy. Co roku robię 2 blaszki

Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny. 

pieczeń
15.12.2023 13:02 Strzelczyk robi pieczeń inaczej niż wszyscy. Wybiera uwielbiane mięso, ten przepis to hit

Pieczeń zagości na świątecznych stołach w wielu polskich domach. Warto skorzystać z przepisu Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie tego wybornego dania. Znany kucharz pieczeń robi z mięs, które są powszechnie lubiane. Efekt po prostu zachwyca.

rosół
15.12.2023 12:39 Żaden makaron i ziemniaki. Wachowicz podaje rosół ze 100 razy lepszym dodatkiem

Rosołu nikomu nie trzeba zachwalać. Zwykle jemy go z ziemniakami lub makaronem. Ewa Wachowicz tę znakomitą zupę podaje z zupełnie innym dodatkiem. W wielu domach stanowi on oddzielne danie obiadowe. 

herbata
15.12.2023 10:38 Zielarka pokazała, jak zrobić herbatę na przeziębienie. Te składniki każdy ma w domu

Pogoda nas nie rozpieszcza i sprawia, że wiele osób się przeziębia. Jednak z nieprzyjemnymi dolegliwościami możemy sobie naturalnie poradzić. Wystarczy przyrządzić herbatę na przeziębienie. Zielarka do jej przygotowania używa składnika, który każdy ma w swoim domu. 

sałatka
15.12.2023 09:33 Przepis na tę sałatkę dostałam od babci. Powiedziała, że jest lepsza niż jarzynowa

Zwykle na Boże Narodzenie robiłam sałatkę jarzynową. Jednak odkąd dostałam ten przepis od babci, również przyrządzam jej sałatkę. Jest bardzo smaczna, a babcia mówi, że nawet lepsza od tradycyjnej jarzynowej. 

racuszki jogurtowe
14.12.2023 21:13 Takie puszyste śniadanie zrobisz raz-dwa. Mali i duzi smakosze sięgną po dokładkę

Co przyrządzić na śniadanie, by smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom? Mam na to sprawdzony sposób. Szybko robię puszyste danie, które kusi smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam mój patent na pyszne i błyskawiczne śniadanie.

ryby
14.12.2023 13:17 Żadne śledzie i karp. Makłowicz na święta serwuje zupełnie inną rybę, smakuje jak z restauracji

Zwykle na naszych świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Może pora postawić na inną rybę? Robert Makłowicz z łososia robi pyszne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Ten przepis jest oryginalną propozycją na Boże Narodzenie. 

Książki kucharskie na prezent dla smakoszy
13.12.2023 21:26 Wybraliśmy 7 najlepszych książek na prezent dla smakosza

Szukasz prezentu dla smakosza? Końcówka roku była pod tym względem niezwykle łaskawa dla czytelników zainteresowanych kuchnią. Przeżyliśmy prawdziwy wysyp książek kucharskich i okołokuchennych. Ale uwaga – nie sądźmy książki po okładce, czasem można srodze się zawieść. Redakcja Smakoszy uważnie przestudiowała książkowe nowości. Wybraliśmy najciekawszą siódemkę. 

sałatka na święta
13.12.2023 13:30 Ta sałatka to specjalność mojej cioci ze Śląska. Cała rodzina zajada się nią nie tylko na święta

Czy lubicie przysmaki kuchni regionalnej? Dla mnie takie potrawy są ciekawą podróżą kulinarną w głąb Polski. W jedną z nich wyruszyłam dzięki przepisowi cioci ze Śląska. Jej sałatka jest bardzo prosta, ale dostarcza wielu kulinarnych wrażeń. 

mięso mielone
13.12.2023 12:19 Do mięsa na kotlety mielone dodaję ten aromatyczny składnik. Danie staje się idealnie soczyste, każdy chce dokładkę

Czy lubicie kotlety mielone? Jeśli tak, to mój przepis przypadnie wam do gustu. Do mielonych dodaję składnik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Polubi go każdy smakosz i chętnie sięgnie po dokładkę takich kotletów. 

mordoklejki
13.12.2023 10:26 Z 4 prostych składników robię przysmak z czasów PRL. Cała rodzina go uwielbia, na 1 kawałku się nie kończy

Czy lubicie słodkie co nieco? Jeśli tak jak ja nie potraficie sobie odmówić słodyczy, to mam dla was przepis na przysmak z czasów PRL. Wystarczą zaledwie 4 składniki i smakołyk raz-dwa będzie gotowy. Ten smak potrafi nieźle uzależnić. 

barszcz z uszkami
12.12.2023 21:26 Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy

Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem. 

bigos
12.12.2023 19:54 Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia

Bigos wigilijny jest szczególnym daniem. Nie znajdziemy w nim mięsa, bo jest potrawą postną. Za to dużo w nim grzybów leśnych, które zapewniają wspaniały smak i aromat. Ten wyjątkowy bigos robię z przepisu mojej prababci, którym chętnie się z wami podzielę. 

sałatka Szuba
12.12.2023 16:32 Sałatka Szuba jest co roku hitem świąt w moim domu. Bije na głowę jarzynową i bankietową

Sałatka Szuba co roku gości na moim świątecznym stole. Ten wyśmienity śledź pod pierzynką z kwaskowatego sosu robi furorę wśród gości. Smakuje wyśmienicie i wygląda okazale na półmisku. Polecam przepis na tę wyjątkową sałatkę.