Na większości świątecznych stołów w Polsce królują makowce, serniki i pierniki. Tak było także u mnie, zanim trafiłam na ten przepis na zdrowe ciasto owsiane z orzechami. Dzięki swoim składnikom kojarzy się ze świętami, a smakuje jak żadne inne.
Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę.
Na Boże Narodzenie zrobię piernik. Na szczęście nie musi on długo leżakować, a smak ciasta zawsze robi wrażenie na biesiadnikach. Polecam znakomity przepis, który dostałam od cioci. Efektem jest wyborny piernik w sam raz na święta.
Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię długiego gotowania. Preferuję smaczne i proste dania. Najlepiej takie, które robi się raz-dwa. Dlatego przyrządzam makaron z 2 składnikami i szybko mam obiad, który smakuje jak ten z mojego dzieciństwa.
Aromatyczna szynka jak co roku zagości na moim świątecznym stole. Jednak tego rarytasu nie piekę ani nie wędzę. Przyrządzam szynkę w doskonałej zalewie. Robię ją z uwielbianego napoju, który każdy ma w swojej kuchni.
Czy przysmak z dzieciństwa może skutecznie złagodzić kaszel? Jak najbardziej! Robię go, gdy łapie mnie przeziębienie. Receptura z notatnika babci nie ma sobie równych. Dzięki niej szybko wracam do zdrowia.
Czy rano sięgasz po kawę? U progu zimy warto zastąpić ją naparem dzięki, któremu infekcje będą nam niestraszne. Oprócz tego pozbędziemy się nadprogramowych kilogramów. Wszystko to dzięki przyprawie, która działa cuda.
Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
Czy czekacie z utęsknieniem na Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na naleśniki. To danie w świątecznym klimacie będzie smakować jak z najlepszej restauracji. Wszystko dzięki pewnej przyprawie, którą dodaję do naleśników.
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.
Kto robi rosół na niedzielny obiad? Na pewno przyrządza go Ewa Wachowicz. Jednak do tej tak lubianej przez Polaków zupy nie daje maggi. Stawia na zupełnie inny dodatek. Dzięki niemu rosół zachwyca smakiem i obłędnym aromatem.
Uszka są jedną z potraw, które muszą trafić na mój wigilijny stół. Smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i niezmiennie od wielu lat szybko znikają z talerzy. Jednak już od dawna nie robię uszek z suszonymi grzybami. Stawiam na smaczniejszy i tańszy produkt.
Nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Dodaję do niej tę przyprawę, a efekty bardzo mnie cieszą. Gubię zbędne kilogramy i mam doskonały humor. Wykorzystajcie ten patent na smukłą sylwetkę i pogodę ducha.
Czy chcecie poznać znakomity przepis na świąteczną sałatkę? Polecam ją, bo smakuje każdemu i jest prosta w przyrządzeniu. U mnie w domu z powodzeniem zastąpiła tak lubianą jarzynową i sałatkę gyros.
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony zwykle goszczą w wielu domach na wigilijnych stołach. Jednak u mnie robi się zupę powidłową. Stała się już kulinarnym hitem, dlatego polecam przepis na zupę z 1 słoika powideł i kilkoma dodatkami.
Barszcz czerwony Anny Lewandowskiej jest nietuzinkowy. Gwiazda rezygnuje z popularnego wśród smakoszy dodatku jabłka na rzecz innego owocu, który jej zdaniem lepiej podkreśla smak buraka. Sprawdziliśmy, co to takiego i poznaliśmy przepis. Warto spróbować.
Jajecznica też może smakować jak z restauracji. Czasem wystarczy drobny szczegół, aby zaskoczyć nią naszych bliskich. Często kluczem do sukcesu jest przyprawa, oryginalne mięso lub warzywo. Mimo tego, że wiele osób podchodzi na początku sceptycznie do tego przepisu, to później z przyjemnością do niego wraca.
Surówka wcale nie musi być nudna. Ten przepis dostałam od cioci i zbiera on pochwały całej rodziny. W dodatku pasuje niemal do wszystkiego: zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. W czym tkwi sekret jej smaku?
Owsianka na śniadanie to dobry i zdrowy pomysł. Jeśli zależy Wam na sytym śniadaniu, ale też na dostarczeniu sobie niezłej porcji energii, to mamy coś dla was. Owsianka z tym dodatkiem obudzi, poprawi koncentrację i będzie pyszna.
Wśród ciast królujących na moim stole karpatka, czyli napoleonka należy do najpopularniejszych. Przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu dla rodziny, ale jest doskonała także kiedy przychodzą goście. Zwłaszcza że dzięki temu przepisowi spędzam na przygotowaniu zaledwie dwadzieścia minut!
Jeśli szukacie przepisu na znakomity obiad, to mam coś dla was. Schab po cygańsku z pieczarkami i papryką smakują każdemu. Duszone mięso pełne jest aromatu, który sprawi, że sięgamy po kolejną porcję tego wyśmienitego dania.
Racuchy to dla wielu z nas smak beztroskiego dzieciństwa. Jednak, co zrobić, by smakowały jak danie z tamtych czasów i nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. Jeden dodatek sprawia, że racuchy wychodzą po prostu idealnie.
Jeśli lubicie kotlety mielone, to przepis Tomasza Strzelczyka na to danie, przypadnie wam do gustu. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie, a sos sprawia, że potrawa po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie ten przepis i zróbcie pyszny obiad.
Pierogi z kapustą i grzybami zawsze gościły na moim świątecznym stole. Jednak pewien przepis sprawił, że zastąpiłam je pierogami z innym farszem. Ten jeszcze bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem i nadaje daniu wyśmienity smak.
Czy są tu smakosze boczku? Specjalnie dla nich mamy doskonały przepis na przekąskę z boczkiem w roli głównej. Przyda się też ciasto francuskie i jeszcze jeden dodatek. Wyborna i efektowna przekąska z pysznym sosem gwarantowana.
Siostra Anastazja bosko gotuje. Jej surówka z tego zapomnianego warzywa to prawdziwy majstersztyk. Warto wypróbować ten znakomity przepis, bo efektem jest pyszna i niesamowicie zdrowa surówka.
Kotlety mielone zwykle robimy z soczystego mięsa. Jednak ja odkąd dostałam ten przepis, przyrządzam je z czegoś zupełnie innego. Wychodzą mi smaczne i zdrowe mielone na rodzinny obiad. Polecam mój patent na to danie.
Makowiec jest rarytasem dla wielu smakoszy. Już niebawem jego smakiem będziemy się cieszyć w Boże Narodzenie. Warto do tego ciasta dodać pewien pyszny produkt. Makowiec będzie wilgotny jak nigdy dotąd.