Pani Lucyna zamówiła pomidorową w barze mlecznym w Rumi. To miasto nieopodal Gdyni. Gdy przyszło do płacenia, klientka była zaskoczona kwotą za złożone zamówienie. Ile wydała na zupę w rumskim lokalu? Tego się chyba nikt nie spodziewał!
Kluski zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Najbardziej popularne są śląskie, leniwe i lane. Często nazwa tej lubianej potrawy uzależniona jest od regionu, z którego się wywodzi. Zachęcamy do przygotowania chyba najbardziej kultowych klusek w kraju. Będą znakomicie smakowały z kwaśnicą i soczystymi mięsami.
Czas na kotlety mielone w nowej odsłonie. Zamiast lepić mnóstwo drobnych kulek, przygotowuje sporych rozmiarów podłużny wyrób. Przyrządzam go w piekarniku, a smakuje fantastycznie. Warto spróbować.
Ciasteczka przypominające grzybki pięknie prezentują się na talerzu. Wbrew pozorom przygotowanie takiej słodyczy nie jest bardzo trudne. Wystarczy zebrać składniki, przygotować masę, odpowiednio ją uformować, a po upieczeniu udekorować. Warto spróbować — zachwyty jedzących gwarantowane.
Z ziemniaków można przygotować wiele potraw. Ostatnio odkryłam, że da się zrobić nawet weki, o zaskakująco długim terminie przydatności do spożycia. Musiałam wypróbować ten patent.
Jeśli szukacie przepisu na smaczne i szybkie danie na Andrzejki, to mam dla was właśnie coś takiego. Te roladki podbiją podniebienia waszych gości. Przyrządzicie je szybko i równie szybko roladki znikną z talerzy. Są tak smaczne, że trudno ich sobie odmówić.
Gdy za oknem szaro i ponuro zwykle ma się ochotę na coś słodkiego. Najlepiej przyrządzić niezwykle prosty i błyskawiczny deser. Ja robię obłędnie pyszny sernik na zimno. Moja rodzina za nim przepada i zawsze sięga po dokładkę.
Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Robi je też Anna Lewandowska, która do mielonych dodaje pewien zdrowy i tani składnik. Dzięki niemu danie zyskuje zupełnie nowy smak, dodaje zdrowia i zwiększa wydolność organizmu. Zróbcie mielone jak Anna Lewandowska i zaskoczcie smakiem domowników.
Co przyrządzić na szybki obiad, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie? Ja robię wyśmienite pulpety w sosie, który wszystkim smakuje. Jest tak aromatyczny i dobrze przyprawiony, że je się go z przyjemnością. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Świąteczna szynka będzie kulinarnym przebojem w Boże Narodzenie. Karol Okrasa poleca znakomity i jednocześnie prosty przepis na ten przysmak. Jej korzenny smak zachwyci rodzinę i gości nie tylko w nadchodzące Święta. Pomysłowy dobór przypraw gwarantuje sukces.
Listopad nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz powodują przeziębienia, którym często towarzyszy uporczywy kaszel. Jak go zwalczyć i zadbać o gardło? Polecamy doskonały przepis na syrop z taniego i łatwo dostępnego produkt. Znajdziecie go w każdym warzywniaku.
Pierniczki lubi wielu smakoszy. Świąteczne słodycze zwykle trzeba przygotować wcześniej, by zdążyły zmięknąć. Znam jednak sposób, by ominąć uciążliwe czekanie i smakołykiem raczyć się niedługo po upieczeniu. Polecam spróbować — cała moja rodzina była zadowolona, a ja zrobiłam je niemalże ekspresowo.
Smaczne naleśniki niekoniecznie wymagają dużo pracy. Moja babcia znała znakomity sposób na przygotowanie lekkiego i łatwego w „obsłudze” ciasta. Rarytas powstawał bardzo sprawnie i często pojawiał się w naszym domu. Sekretem sukcesu był jeden tani składnik.
Zupa jest idealną potrawą na listopadowe dni. Rozgrzewająca i pełna smaku propozycja wprost z Podkarpacia zachwyciła mnie od pierwszego spróbowania. Na szczęście przepis okazał się bardzo prosty. Polecam przygotować — nawet wybredni się skuszą.
Surówka z marchewki może być smacznym dodatkiem do jesiennego obiadu. Dzięki temu przepisowi będzie smakować jak z restauracji. Wszystko za sprawą jednego pysznego składnika. Zróbcie surówkę z marchewki, bo jest pyszna i zdrowa.
Sałatka jest idealna na spotkania towarzyskie. Moja ciocia pokazała mi kiedyś, jak robi sycącą kompozycję z makaronem. W salaterce prezentuje się znakomicie, a smak dorównuje wrażeniom estetycznym. Na Andrzejki będzie w sam raz — trzeba spróbować.
Racuchy zwykle robimy z jabłkami, a do ich jedzenia nie trzeba nikogo namawiać. To bardzo lubiane danie, które znika w mgnieniu oka. Jednak ja odkryłam przepis na jeszcze smaczniejsze racuchy. Są obłędnie pyszne dzięki genialnemu dodatkowi.
Roladki z szynki od mojej ciotki zawsze zachwycały naszą rodzinę. Co roku podawała je w Andrzejki, a każdy chciał dostać przepis. Kiedy w końcu poznałam ich skład, od razu je przygotowałam. Są tak pyszne, że musicie spróbować. Nie tylko Andrzejom się spodobają.
Ciasto z mandarynkami sprawi, że wasz dom wypełni przyjemny, kojarzący się ze świętami zapach. Wykonanie pysznego deseru zajmuje dosłownie chwilę. Jest tak smaczny, że każdy z domowników poprosi o dokładkę. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Placki często goszczą na naszych stołach. Z reguły robimy je z ziemniaków lub z cukinii. Jednak tym razem polecamy przepis na placki od Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do tego dania pyszny i zdrowy składnik.
Czy wiecie, co się stanie, gdy połączymy colę z mąką? Ja to sprawdziłam! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. W ten sposób przyrządziłam przysmak, który uwielbia moja rodzina. Wypróbujcie mój patent, bo jego efekt zachwyca.
Szarlotka smakuje zawsze i o każdej porze. Jednak jesienią jeszcze chętniej po nią sięgamy. Osładza nam długie wieczory i zachwyca swym smakiem. Polecamy legendarny przepis na to ciasto od siostry Anastazji. Nie ma lepszej receptury na upieczenie szarlotki.
Banany dostarczają nam energii i chętnie po nie sięgamy. Jednak, co zrobić, gdy są zbyt dojrzałe? Przenigdy ich nie wyrzucajmy! Przyrządźmy z nich obłędnie pyszny chlebek bananowy. Zrobimy go szybko, a ten smak zapamiętamy na długo.
Chleb zwykle jadamy na śniadanie albo robimy z niego kanapki na szybką przekąskę. Jednak, gdy zostaje nam czerstwe pieczywo, nie wiemy co z nim począć. Podpowiem wam, że warto z niego zrobić pyszne danie na kolację. Kilka składników i smaczny posiłek jest gotowy.
Ciasto marchewkowe słynie z miękkiej, wilgotnej i gęstej konsystencji. Jest doskonałym deserem na jesienne wieczory. Moja rodzina je uwielbia, a ja piekę wyśmienite ciasto, które zawsze się udaje. Gwarancją kulinarnego sukcesu jest ten szybki przepis.
Czy chcecie poznać przepis na obłędnie smaczne kluseczki? Są proste w przyrządzeniu i tak uniwersalne, że pasują do niemal wszystkich dań. Robię je błyskawicznie z zaledwie 3 składników. Warto je mieć w swoim kuchennym arsenale
Czy lubicie karkówkę? Ja za nią przepadam- odkąd dostałam doskonały przepis na przyrządzenie tego mięsa. Karkówka z przepisu cioci stała się hitem w moim domu. Mięciutkie mięso w sosie własnym jest pyszną propozycją na rodziny obiad.
Przed nami Andrzejki a wraz z nimi liczne imprezy. Co podać podczas spotkania z rodziną i znajomymi? Ja stawiam na sałatkę, która jest lepsza niż jarzynowa i gyros. Skorzystajcie z mojego przepisu, bo naprawdę warto.