Nasze lodówki wypełnione są po dzisiejszym śniadaniu jajkami. Dodaliśmy je do sałatki jarzynowej, wykorzystaliśmy w faszerowanych jajkach i wielu pastach jajecznych. Jeśli masz spory zapas ugotowanych jajek w skorupkach, warto wiedzieć, jak długo można je przechować. Niektórzy decydują się na magazynowanie ich nawet przez kilka tygodni od ugotowania. Niestety istnieje ogromne ryzyko poważnego zatrucia, jeśli zje się stare i zepsute jajko. W ich wnętrzu mogą rozwijać się groźne mikroorganizmy, które w ludzkim ciele wywołują spustoszenie.
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niepozorny przysmak skrywa pewne sekrety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Każdy, kto lubi jajka, powinien o tym wiedzieć. W przeciwnym wypadku można zetknąć się z kulinarnym rozczarowaniem.
Bez wątpienia pasta jajeczna zalicza się do grona frykasów, które idealnie sprawdzają się w roli kanapkowego dodatku. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.
Święta Wielkanocne są niezwykle istotne dla katolików, którzy w ten sposób celebrują zmartwychwstanie. Związane są z nimi różne obyczaje, które wraz z upływem lat znacząco ewoluowały. Niektóre z nowych nawyków nie są akceptowane przez kościół.
Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego produktu spożywczego. Okazuje się, że jajka mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy przyrządzić je w odpowiedni sposób.
W czasie Wielkanocy najczęściej zajadamy się jajkami faszerowanymi. Choć farsze te są z pewnością przepyszne, to jedzone co roku przez wiele lat mogą się znużyć. Na szczęście istnieją przepisy takie jak poniżej, które pozwalają wprowadzić znaczny powiew świeżości. Jajka zięcia są nazwą, która nie każdemu przypadnie do gustu, jednak ich smak już tak. Tamaryndowiec ma słodko-kwaśny smak, który w połączeniu z jajkami doskonale się komponuje. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zaskakująco szybkie.
Jajka są doskonałym źródłem białka oraz wielu aminokwasów, których poziom przyswajalności jest naprawdę wysoki. Sporym problemem jest jednak duża zawartość cholesterolu, który w nadmiernych ilości przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia. World Health Organization wskazuje, że bezpieczna dzienna ilość spożytych jajek wynosi 1-2 sztuki dla zdrowego i dorosłego człowieka. W święta większość z nas zje ich mimo to znacznie więcej - czy taka decyzja może się negatywnie odbić na naszym zdrowiu?
W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć. Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.
Zwyczaj malowania jajek nieodłącznie wiąże się z Wielkanocą. Nie wyobrażamy sobie, by w koszyku pełnym smakowitych dobrodziejstw miało zabraknąć pięknie zdobionych pisanek. Tak "ucharakteryzowane" jajka mają symbolizować przyrodę, która budzi się do życia. Poza tym są emblematem nadziei wynikającej z wiary w zmartwychwstanie Chrystusa.
Wielkanocne jajeczka należą do klasyki deserów i przysmaków, za którymi najbardziej przepadają najmłodsi. Nic dziwnego, w końcu słodka czekolada, nierzadko z kremowym wypełnieniem, sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Istnieje jednak pewne ryzyko. Wiele firm produkuje jajeczka o niewielkim rozmiarze, dlatego istnieje bardzo duże ryzyko zadławienia, jeśli jajko jedzone jest przez młode dziecko. Należy również pamiętać o bezwzględnym zakazie kładzenia takich niewielkich czekoladek na świątecznym stole, do którego mają dostęp dzieci. W innym przypadku mogą je połknąć i udusić się, poprzez zapchanie dróg oddechowych.
Jajka są wszechstronnym produktem, który bardzo często gości na naszych stołach. Mimo jego powszechności wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę, jakie są ich wartości odżywcze oraz niestety, kiedy powinno się ograniczyć ich spożycie.Przeciwskazania do jedzenia jajekNa początek niezbyt przyjemna informacja. Jajka są najczęstszym po mleku krowim alergenem. Niestety, okazuje się, że ten składnik może spowodować wstrząs anafilaktyczny, dlatego pod żadnym pozorem nie powinniśmy nimi karmić maluchów poniżej pierwszego roku życia.Przez lata "oskarżano" również jajka o podnoszenie złego cholesterolu we krwi. Dlatego, zawsze warto tę kwestię przedyskutować indywidualnie z lekarzem. Z pewnością jajko - jajku nierówne. Ważny jest sposób jego przyrządzenia, ilość, a nawet odpowiednie dodatki.O wiele zdrowsze są jajka gotowane niż te smażone. Ważne jest również ich odpowiednie towarzystwo. Warto podawać jajka np. wraz z zielenią np. sałatą bądź rukolą. Na jakie miksy powinniśmy uważać?Z jakimi produktami nie powinno się łączyć jajek?Okazuje się, że kilka nawet dość popularnych połączeń nie jest korzystne dla zdrowia. Niestety, nie powinniśmy łączyć jajek z rybami. Powód? Zawarta w jajkach awidyna może neutralizować znajdującą się w rybach witaminę B7.Jajek nie powinno się również podawać z ryżem. Chociaż oba produkty posiadają cenne zalety, to przy połączeniu po prostu niemal natychmiastowo tracą swoje atuty. Dlatego, powinniśmy je jeść po prostu z innymi dodatkami.Jeśli dbasz o linię, zrezygnuj z jajek z dodatkiem masła, śmietany i majonezu. Te produkty spowalniają proces trawienia tłuszczów. Staraj się wybierać lżejsze i zdrowsze połączenia smaków jak np. jajka marynowane w burakach (przepis znajdziesz tutaj).Ważna jest również ilość spożywanych jajek. Światowa Organizacja zdrowia podaje, że można bez większych konsekwencji zjeść 1 lub 2 jajka dziennie. Warto pamiętać o wyborze jajek zerówek, czyli pochodzących z chowu ekologicznego.Więcej na temat prozdrowotnych właściwości jajek przeczytasz w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego wkładamy czekoladowego zająca do wielkanocnego koszyka?Wyjątkowe zalety bluszczyka kurdybankaMedia podały nowe informacje o bonie gastronomicznymźródło: poradnik zdrowie/ żywienie.abczdrowie.pl/ wylecz.toZapraszamy na nasz Instagram
Wielkanoc nie obędzie się bez wielu tradycyjnych potraw. Poza żurkiem, białą kiełbasą i sałatką jarzynową, na naszych stołach wręcz nie może zabraknąć jajek. Te będą niezwykle wyglądać w pysznej buraczanej marynacie.Pomysł na różowe jajkaW dzieciństwie dekorowaliśmy pisanki, a teraz możemy stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Jajka marynowane w buraczkach charakteryzuje nie tylko wyborny smak, ale również ich efektowny wygląd.Danie doskonale sprawdzi się jako przystawka przed uroczystym świątecznym obiadem lub jedna z pozycji śniadania wielkanocnego. Z pewnością wywoła zachwyt naszych bliskich.Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie nieco różnić się od tej, jaką zapamiętaliśmy z minionych lat, to nie warto rezygnować z małego kulinarnego szaleństwa. Proste i pyszne danie może, choć na chwilę wywołać uśmiech na naszych twarzach. Jak je zrobić? Domowy przepis na faszerowane jajka w buraczanej marynaciePotrzebne składniki:6 jajek 2 buraki3/4 szklanki octu2 szklanki wody2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruJak to zrobić?Na początek przygotuj zalewę. Obierz buraki, pokrój je w plastry i wrzuć do garnka wraz z wodą, octem, liśćmi laurowymi oraz ziarnami ziela angielskiego. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie gotuj go na małym ogniu przez 15 minut.Kolejny krok to ugotowanie jajek na twardo. Gdy będą one gotowe, zalewamy je ostudzoną marynatą i pozostawiamy je w najlepiej chłodnym miejscu na około osiem godzin.Tak jak wspominaliśmy wcześniej danie doskonale, się sprawdzi na świąteczne śniadanie lub obiad. Różowe jajka doskonale pasują do domowego chrzanu, klasycznego majonezu lub sosu tatarskiego.Polecamy również nasze przepisy na słodkie świąteczne wypieki. Podawaliśmy między innymi przepis na mazurek kajmakowy oraz babę wielkanocną.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy gorące napoje szkodzą zdrowiu?Jak gotować ziemniaki – w zupie czy osobno?Do czego służą dziwne pętle na wózkach sklepowych? Mają ukrytą funkcjęźródło: kulinarnaja.blogspot.com.plZapraszamy na nasz Instagram
Ciężko znaleźć coś gorszego i bardziej irytującego, od pękających jajek podczas gotowania ich w wodzie. Niekiedy nie wystarcza nawet zachowanie podstawowych zasad, takich jak gotowanie jajek o temperaturze pokojowej, czy dolewanie octu do wody. Na szczęście najlepsi kucharze, którzy pracują w luksusowych kuchniach, opracowali banalnie prostą metodę, która pozwala wyeliminować ryzyko pękania praktycznie do zera. Wystarczy użyć w tym celu pinezki lub igły, a zawartość jajka pozostanie wewnątrz skorupki.
Zielona zupa szczawiowa to cudowny wiosenny przysmak. Po wielu miesiącach zimy wspaniale jest sięgnąć po sezonowe danie z nowalijek. Warto pamiętać, jednak o kilku szczegółach. W przyrządzeniu szczawiu należy zachować pewną ostrożność.
Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek. Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem.
Dla większości z nas, jajka nie są niczym nadzwyczajnym. Spożywamy je w ciastach, kotletach, omletach i samodzielnie, w jajecznicy, na twardo czy sadzone. Nie każdy jednak, szczególnie weganie, którzy nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych, może raczyć się ich smakiem. Dlatego przez wiele lat ludzie próbowali znaleźć zamiennik dla jajek, który zachowa zarówno ich walory smakowe, wartości odżywcze, jak i właściwości. W końcu udało odkryć się aquafabę, czyli zalewę, w której pływa ciecierzyca. Co ciekawe, odkrycie to jest bardzo młode, ponieważ datuje się je na rok 2012.
Święconka jest tradycją, która wyewoluowała z obyczaju święcenia całego wielkanocnego pokarmu. Włodarze przywozili cały pokarm w Wielką Sobotę furmankami do kościołów, aby w nich kapłan mógł je poświęcić. Z powodu wygody zdecydowano się jednak, że całość zostanie zmniejszona do symbolicznego koszyczka. Od tego czasu co roku katolicy udają się do swoich kościołów całymi rodzinami, aby poświęcić pokarmy, które będą spożywane następnego dnia. Nikt nie zapomina o włożeniu do święconki jajek czy wędlin - są jednak produkty, o których mało kto by pomyślał.
Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest nie lada specjałem. Przeważnie nie wywołuje ona u nas większego zaskoczenia. Warto jednak postawić na jej niecodzienną odmianę. Dodatek w postaci chrzanu sprawi, że specjał momentalnie zniknie z talerzy.
Naturalne barwienie jajek jest wspaniałym sposobem na zutylizowanie resztek z produktów spożywczych, których normalnie nie zjadamy. Proces barwienia jest także świetną zabawą dla całej rodziny, w którą warto włączyć najmłodsze pokolenie, które może się dzięki temu czegoś nauczyć. W naszych kuchniach obecnych jest wiele materiałów, z których można sporządzić naturalne barwniki. Niestety większość z nich najczęściej ląduje od razu w koszu po wykorzystaniu jadalnych części. Dlatego w ciągu następnych kilki dni warto zachować chociaż łupiny po cebuli, czy orzechach.
Nie da się ukryć, że jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy jadają je niemal codziennie. Czasami produkt ten wzbudza pewne wątpliwości. Zwłaszcza jeśli jajka już trochę leżą w naszej lodówce.
Firma Auchan jest znaną siecią supermarketów, która swoje korzenie ma we Francji - to w tym kraju powstała jej pierwsza placówka. Firma Auchan jest znaną siecią supermarketów, która swoje korzenie ma we Francji - to w tym kraju powstała jej pierwsza placówka w 1961 roku.Od tego czasu przedsiębiorstwo rozrosło się do ogromnych rozmiarów i swoje sklepy ma w wielu krajach Europy oraz Azji. Od początku tego roku sieć wyeliminowała ze swojej oferty jaja z chowu klatkowego spod marki własnej. Dlatego wybierając się do Auchan, możemy kupić obecnie jedynie jajka marki własnej z hodowli ściółkowych, wolno-wybiegowych i ekologicznych.
Robert Makłowicz zna się na kuchni jak mało kto. Jego przepisy nie raz przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Z okazji nadchodzącej Wielkanocy dziennikarz podzielił się recepturami, które dobrze sprawdzą się w trakcie świąt.
Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana.
Jajka są produktem, który możemy podawać na wiele sposobów. Od jajecznicy czy omletu, poprzez ugotowanie go na miękko lub twardo. Nic dziwnego, że ten produkt bardzo często gości w naszej kuchni. Ile jajek dziennie możemy zjeść?
Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku" - czyli pieczenie lub grillowanie mięsa po uprzednim opanierowaniu w pokruszonym czerstwym chlebie lub specjalnie w tym celu przygotowanych grzankach. Najczęściej składa się on z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Często korzysta się z kwaśnych smaków, takich jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.
Jajka najczęściej przechowywane są w specjalnej wytłaczance. Po jakimś czasie nieuchronnie ląduje ona w koszu na śmieci. Niestety, jest to błąd. Papierowe opakowanie ma kilka naprawdę zaskakujących zastosowań.
Najbardziej popularne wśród konsumentów jajka mają oznaczenie "3". Trójka oznacza właśnie, że jajka pochodzą z chowu klatkowego - najgorszego możliwego sposobu hodowania kur, który wywołuje u nich ogromne cierpienie. Na szczęście w całej Unii Europejskiej zachodzą pozytywne zmiany. Czesi uchwalili ustawę, która całkowicie zakazuje chowu klatkowego kur od 2027 roku. Najwięksi giganci spożywczy, tacy jak Ferrero, Nestlé czy chociażby Mondelez International wystosowali do Unii list, w którym informują, że wspierają zakaz hodowli klatkowej.
Smakowite jajka są kulinarną klasyką, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest ugotowanie ich na twardo. Niestety, niektóre jajka po przygotowaniu sprawiają problemy przy obieraniu.