Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Sos tatarski
24.03.2021 01:00 Przepis na sos tatarski

Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku" - czyli pieczenie lub grillowanie mięsa po uprzednim opanierowaniu w pokruszonym czerstwym chlebie lub specjalnie w tym celu przygotowanych grzankach. Najczęściej składa się on z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Często korzysta się z kwaśnych smaków, takich jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.

wytłaczanka
22.03.2021 01:00 Ukryte funkcje wytłaczanki po jajkach

Jajka najczęściej przechowywane są w specjalnej wytłaczance. Po jakimś czasie nieuchronnie ląduje ona w koszu na śmieci. Niestety, jest to błąd. Papierowe opakowanie ma kilka naprawdę zaskakujących zastosowań.

Jajka z chowu klatkowego znikają ze sklepów
21.03.2021 01:00 Początek końca jajek z chowu klatkowego w Polsce?

Najbardziej popularne wśród konsumentów jajka mają oznaczenie "3". Trójka oznacza właśnie, że jajka pochodzą z chowu klatkowego - najgorszego możliwego sposobu hodowania kur, który wywołuje u nich ogromne cierpienie. Na szczęście w całej Unii Europejskiej zachodzą pozytywne zmiany. Czesi uchwalili ustawę, która całkowicie zakazuje chowu klatkowego kur od 2027 roku. Najwięksi giganci spożywczy, tacy jak Ferrero, Nestlé czy chociażby Mondelez International wystosowali do Unii list, w którym informują, że wspierają zakaz hodowli klatkowej.

Jajka na twardo
20.03.2021 01:00 Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo?

Smakowite jajka są kulinarną klasyką, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest ugotowanie ich na twardo. Niestety, niektóre jajka po przygotowaniu sprawiają problemy przy obieraniu.

Jak ugotować jajka bez szarej otoczki?
19.03.2021 01:00 Dlaczego jajko po ugotowaniu ma siną obwódkę i nieprzyjemnie pachnie?

Jajka wypełnione są po brzegi wartościami odżywczymi, których tak dużą ilość i różnorodność ciężko znaleźć w innym produkcie spożywczym. Bardzo dużą zaletą są liczne aminokwasy, które prawie w całości pokrywają ich zapotrzebowanie w organizmie. Niestety, choć mogłoby się wydawać, że jajka są banalnie proste w przygotowaniu, zdarzają się wpadki nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Najczęstszą z nich jest szara obwódka, która nie tylko brzydko wygląda i nieprzyjemnie pachnie - jej obecność to indykator utraty związków odżywczych.

Majonez, który można jeść bezpiecznie
18.03.2021 01:00 Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?

Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.

Jajecznica w najlepszym wydaniu
18.03.2021 01:00 Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy

Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych. Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.

Święconka - co należy do niej włożyć?
18.03.2021 01:00 Czego nie może zabraknąć w wielkanocnej święconce?

Święconka zanoszona jest do kościoła w Wielką Sobotę. To właśnie wtedy ksiądz skrapia ją wodą święconą przy pomocy kropidła. W wielu rodzinach tradycja przystrajania koszyczka jest bardzo ważna, lecz nie każdy wie, co powinno się w nim znaleźć. Podstawą są bez wątpienia wędliny, jajka oraz baranek cukrowy lub z ciasta. Co jeszcze jest wkładane do koszyczka? Najczęściej zapominanym dodatkiem jest ser - choć jada się go przy stole w Wielkanoc, wyjątkowo rzadko święcony jest w koszyczku.

Jajka mogą być znacznie zdrowsze
17.03.2021 01:00 Jaki jest najzdrowszy sposób przygotowywania jajek?

Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Niektórzy sięgają po nie niemal codziennie. Z pewnością powinny one często gościć w jadłospisie, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Marynowane żółtka
16.03.2021 01:00 Zaskakujące zastosowanie w kuchni żółtka

Najzwyklejsze żółtka z jajek kurzych skrywają w sobie więcej możliwości, niż mogliśmy przewidzieć. Okazuje się bowiem, że po specjalnym zakonserwowaniu ich w mieszance soli i cukru, zmieniają swoją konsystencję i stają się podobne do dojrzałego sera. Dzięki temu stanowią doskonały substytut parmezanu. Geneza suszonych żółtek jest wyjątkowo długa - historycy kulinarni, tacy jak Daphne Chen z portalu chowhound.com, twierdzą, że pierwsze wzmianki o takim konserwowaniu jajek pochodzą z zapisków chińskich datowanych na V wiek. Wtedy sposób ten wykorzystywano głównie do wydłużania ich przydatności do spożycia.

Jajecznica Magdy Gessler jest nie lada specjałem
15.03.2021 01:00 Najlepsza jajecznica według receptury Magdy Gessler

Bez wątpienia jajecznica jest jedną z kulinarnych podstaw. Każdy potrafi ją przygotować, jednak nie oznacza to, że nie można tego zrobić jeszcze lepiej. Receptura od Magdy Gessler sprawi, że jajecznica zachwyci najbliższych.

Kinder niespodzianka ma charakterystyczny środek
15.03.2021 01:00 Dlaczego środek Kinder Niespodzianki ma żółty kolor?

Nie da się ukryć, że Kinder Niespodzianka sprawiła radość wielu pociechom. Czekolada w takiej formie została wymyślona w 1974 roku. Od tamtego czasu forma i opakowanie jajka jest niemal taka sama. Dotyczy to również wnętrza.

żółtko
14.03.2021 01:00 Co oznacza kolor żółtka?

O ile kolor skorupki jajka nie ma żadnego znaczenia (więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule), to zawsze powinniśmy zwracać uwagę na to, jakiej barwy jest jego żółtko. Okazuje się, że ten z pozoru drobny szczegół może informować nas o wartościach odżywczych jajka.Jak myślicie jakie żółtka są zdrowsze? Te jaśniejsze czy nieco ciemniejsze? Eksperci nie mają absolutnie żadnych wątpliwości.O czym świadczy kolor żółtka?Na początek - garść teorii. Jeśli żółtko jest ciemne, to oznacza, że kura miała dość bogatą dietę. Poza ziarnami jadła m.in. kukurydzę, rośliny lub owady. To właśnie różnicowana dieta kury gwarantuje wartości odżywcze jajka. Okazuje się, że jego ciemny kolor żółtka nie jest wcale przypadkowy! Ma na niego wpływ m.in. ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, a także witaminy E. Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii dowiedli też, że takie żółtka są dodatkowo bogate m.in. w beta - karoten oraz kwasy omega - 3.Na ciemny kolor żółtka ma również wpływ hodowla kury. Może znieść je tylko taki ptak, który ma dużo ruchu. Istotna jest również pora roku - badania pokazały, że im więcej ciepła i słońca, tym ciemniejszy kolor żółtka.Dlatego, tak istotne jest, aby zawsze kupować jajka ze sprawdzonego źródła. Niestety, nie zawsze mamy możliwość dotarcia do rolnika stawiającego na ekologiczną hodowlę kur. W jaki sposób wybierać jajka podczas codziennych zakupów w hipermarketach?Na co zwracać uwagę przy zakupie jajek?Przede wszystkim musimy zawsze zwracać uwagę na symbol jajka. Cyfra "0" oznacza, że pochodzą one z ekologicznych hodowli, "1" - z wolnego wybiegu, "2" - chowu ściółkowego, a "3" - klatkowego.[EMBED-19]Zdecydowanie najlepiej sięgać po jajka oznaczone cyferką "0". Ekologiczna hodowla kur oznacza, że miały one możliwość przebywania na zewnątrz oraz bogatą dietę. Więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule.Na co zwracasz uwagę przy zakupie jajek? Podziel się w komentarzu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na staropolski żurekSłynna restauracja kończy działalnośćSposób na przedłużenie świeżości ciasta drożdżowegoźródło: mamadu/ instytutdietetykp.pl/informator spożywczyZapraszamy na nasz Instagram

Naleśniki
13.03.2021 01:00 Prawidłowa kolejność dodawania składników na naleśniki

Naleśniki to klasyk deserowy i śniadaniowy. Nic lepiej nie łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. W zależności od preferencji mogą być cieńsze, grubsze oraz mieć różny poziom słodkości. Jednak jednego efektu, nikt z nas nie chce osiągnąć, a mianowicie grudek. Pełne wypełnionych mąką bąbelków ciasto jest nie tylko nieapetycznie, ale może także powodować ból brzucha. Aby uniknąć tego typu rozczarowań, należy przestrzegać kilku prostych zasad.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
13.03.2021 01:00 Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej

Jajka i kwestia skorupki
12.03.2021 01:00 Jajka z białą czy z brązową skorupką - które są zdrowsze?

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. W sklepach możemy się natknąć zarówno na takie, których skorupki różnią się kolorami. Większość smakoszy uznaje, że brązowy kolor świadczy o zdrowszym jajku.

Jajka należy przechowywać w odpowiedni sposób
10.03.2021 01:00 Zasady poprawnego przechowywania jajek

Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakołyk już wkrótce zapełni nasze lodówki z powodu nadchodzącej Wielkanocy. Warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przechowywać, aby jak najdłużej pozostały świeże.

Jak rozbić jajko?
09.03.2021 01:00 Banalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie części

Każde jajko wypełnione jest po brzegi wyjątkowo pożywnymi i zdrowymi składnikami odżywczymi, których spożywanie może przynieść wiele korzyści. Niestety, aby się dostać do najlepszej części, najpierw trzeba rozprawić się z twardą skorupką. Profesjonalni kucharze potrafią rozbijać je jedną ręką, lecz jeśli ktoś nie ma wielu lat doświadczenia, czasem nawet z pomocą dwóch dłoni można mieć problem. Dlatego w Internecie pełno jest poradników i wskazówek, jak robić to w optymalny sposób. Poniżej prezentujemy jedną z najprostszych metod.

Jajko w chrupiącej panierce
09.03.2021 01:00 Jajko w chrupiącej panierce

Niepozorne jajko z łatwością możemy przekształcić w wyborny specjał, który sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Okazuje się, że przyrządzenie tego smakołyku jest bardzo proste.

Jajka i dodatki
07.03.2021 01:00 5 najlepszych dodatków do jajek

Bez wątpienia jajka można uznać za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Warto wiedzieć, które z dodatków sprawdzają się najlepiej.

Jajko
06.03.2021 01:00 Kolor żółtka świadczy o jakości jajka

Jajka jadamy tak często, że czasami zapominamy o tym z jak niezwykłym produktem mamy do czynienia. W jednym niepozornym jajku znajduje się prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz witamin, a przy okazji ma tyle kalorii co nic. Jedno jajko to zaledwie 80 kcal, więc na śniadanie są dużo lepszą alternatywą niż kaloryczne kanapki. Nasz wiedza o jajkach jest ciągle zbyt nikła, niektórzy nie wiedzą na przykład czy po napisanym na opakowaniu terminie przydatności można je nadal jeść oraz jak często powinny pojawiać się w naszej diecie. Dziś przyjrzymy się kolorowi żółtka, oraz odpowiemy sobie na pytanie, czy kolor skorupki także może nam pomóc przy wyborze jajek.

Sałatka na kolację
06.03.2021 01:00 Przepis na błyskawiczną kolację w 10 minut

Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.

jak mrozić jajka?
04.03.2021 01:00 Sposób na zamrożenie większej ilości jajek

Jajka od wielu tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą ogromnej ilości aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Często ludzie kupują duże ilości jajek i nie wiedzą co z nimi zrobić. Mamy na to rozwiązanie. Jeśli zdarzyło ci się kupić zbyt dużo wydmuszek z jajkami, nie musisz martwić się, że zmarnowałeś pieniądze. Jajka, po odpowiednim przygotowaniu, można bowiem bezpiecznie mrozić domowymi metodami. Dzięki temu zachowasz jajka na znacznie dłużej.

Jajka po terminie ważności
03.03.2021 01:00 Czy można jeść jajka po upływie terminu ważności?

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, które są nie lada pokusą. Niestety, jajka mają to do siebie, że z upływem czasu się psują. Jednak upłynięcie terminu na opakowaniu, wcale nie oznacza, że nie możemy ich zjeść.

Placki ziemniaczane
03.03.2021 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.

Jajka sadzone będą idealne
02.03.2021 01:00 Kiedy solić jajko sadzone: przed czy po usmażeniu?

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektóre formy podania są dla nas o wiele bardziej kuszące. Dobrym przykładem są, chociażby jajka sadzone. Już teraz przekonaj się jak przygotować je w idealny sposób.

Zupa szczawiowa z dodatkiem jajka
28.02.2021 01:00 Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?

Zupa szczawiowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Niektórzy mogliby sięgać po nią codziennie. Warto wiedzieć, z jakimi konsekwencjami może się wiązać nadmierne jedzenie szczawiu.

Jajko z czerwoną plamką
27.02.2021 01:00 Znaczenie czerwonej plamki w jajku

Jajko jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Niekiedy w ich wnętrzu możemy natknąć się na elementy, które wywołują nasz niepokój. Czerwona, krwista plamka z pewnością należy do tego grona.