Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Tomasz Strzelczyk, surówka z kapusty
10.06.2022 17:48 Wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Prosto, niedrogo i smacznie

Prezentujemy wyjątkowy przepis Strzelczyka na surówkę z młodej kapusty. Będzie prosto, niedrogo i smacznie. Tak przygotowaną surówkę możecie podać do niemal każdego dania obiadowego. Urzeknie wszystkich chrupkością i soczystością. Szykujcie się na dokładki. Młoda kapusta jest od kilku tygodni dostępna w naszych sklepach i na szczęście robi się coraz tańsza. Jest więc doskonała okazja do tego, by przerobić ją na wyjątkowo pyszne potrawy. Najzdrowszą z nich z pewnością będzie surówka. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Warzywo to doskonale komponuje się zwłaszcza z marchewką i cebulą. Tomasz Strzelczyk przygotował do niej wyjątkowy sos, który bazuje na jogurcie naturalnym. Skorzystajcie z jego przepisu, a na pewno się nie zawiedziecie.

gołąbki z kapusty
09.06.2022 17:25 Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak

Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.

gołąbki z kapusty
06.06.2022 21:34 Smakowite gołąbki z młodej kapusty. Nikt się im nie oprze

Młodą kapustę można już kupić bez większego problemu i po całkiem przystępnej cenie. Namawiamy was więc na gołąbki z młodej kapusty. Są na tyle smakowite i delikatne, że nikt się im nie oprze. Robi się je dość szybko, bo młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Dziś zapraszamy was na klasyczne gołąbki z mięsno-ryżowym farszem, duszone w pomidorowym sosie. Przygotujemy je jednak z młodej kapusty, dzięki czemu będą rozpływać się w ustach.

surówka z kapusty
03.06.2022 15:17 Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak

Co podać do obiadu? Dobrym rozwiązaniem będzie surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Jest boska, bo łączy w sobie kwaśny smak i przyjemną chrupkość. Bardzo apetycznie prezentuje się też w salaterce i doskonale komponuje się z wieloma daniami. Jeśli już wyczerpaliście swoje pomysły na smaczne i zdrowe dodatki do obiadu, skorzystajcie z naszego. Dziś proponujemy niezwykłą surówkę, którą przygotujemy z kapusty surowej i kiszonej. Co więcej, z kapusty czerwonej i białej, więc przy okazji nasz dodatek będzie też miał kuszący wygląd. Do czego podać naszą surówkę z kapusty? Najlepiej będzie harmonizowała z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi, głównie z wieprzowiny. Jednak możesz ją też podać do wołowego gulaszu czy pieczonego drobiu.

Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?
02.06.2022 17:37 Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?

Ugotowałeś bigos i okazał się gorzki? To wina kapusty lub suszonych grzybów. Dania nie musisz jednak wyrzucać, są skuteczne sposoby na przywrócenie właściwego smaku. Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?Bigos jest tradycyjną potrawą polskiej kuchni, który najczęściej przygotowujemy na święta i większe uroczystości. Aromatyczne danie jednogarnkowe z kapusty, kilku rodzajów mięsa z dodatkiem suszonych grzybów i przypraw, wprost rozpływa się w ustach. Czasem jednak, mimo największych starań, bigos wychodzi gorzki i nie nadaje się do jedzenia. Nie musisz go jednak od razu spisywać na straty, możesz spróbować pozbyć się niechcianej goryczki, wykorzystując kilka produktów, które skutecznie osłodzą danie.Bigos możesz zrobić również z samej kiszonej kapusty, dzięki czemu znacznie zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki- tu poznasz przepis na rewelacyjny bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, mięsa i aromatycznych przypraw.

Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość
31.05.2022 08:30 Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym i farszem z mięsa mielonego, ryżu i podsmażonej na maśle cebulki, to pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zapiekane w piekarniku mają doskonały smak i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne pieczone gołąbki.Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzą. Tradycyjne danie z aromatycznym i pożywnym farszem nabierze jeszcze lepszego smaku, kiedy cebule przesmażysz na maśle klarowanym i dopiero później dodasz ją do reszty składników.Do gołąbków przygotuj domowy sos pomidorowy z dodatkiem kwaśnej śmietanki. Gdy gołąbki już będą mocno podpieczone, wlej do naczynia przygotowany sos, doskonale zapiecze się i połączy z całym daniem. Gołąbki piecz na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli gotujesz bulion, po ostudzeniu możesz przelać resztę do woreczków na lód. W ten sposób otrzymasz domowe kostki rosołowe do zup i sosów.Gołąbki możesz przygotować również w wersji bezmięsnej- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z farszem z kaszy i ziemniaków, są równie pyszne, co tradycyjne. Koniecznie musisz ich spróbować.

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego
23.05.2022 17:35 Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Jak szybko sparzyć liście kapusty na gołąbki? Jeśli masz w domu mikrofalówkę, przy jej pomocy liście będą doskonale miękkie i elastyczne po kilkunastu minutach- szybko i bez gotowania. Poznaj szybki sposób na parzenie liście kapusty na gołąbki.Gołąbki przygotujemy na wiele sposobów: z mięsem, kaszą, ryżem, grzybami, warzywami, z sosem pomidorowym, pieczarkowym. Każde danie, niezależnie od farszu i sosu, z jakim je podajemy, jest przepyszne, o ile liście kapusty są miękkie i elastyczne.Wiele osób rezygnuje z przygotowywania gołąbków właśnie ze względu na kłopotliwą kapustę, której sparzenie wymaga czasu, a i tak nie zawsze będzie idealnie miękka. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu liście zawsze będą miękkie i elastyczne i to w zaledwie 12 minut.Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły farsz do gołąbków- tu poznasz przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, rozpływają się w ustach i są świetną alternatywą dla mięsnej wersji potrawy.

Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
19.05.2022 20:02 Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody

Przepisów na ciasto na pierogi jest bardzo wiele, jednak nie każde wychodzi idealnie miękkie i elastyczne, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy jednak odpowiednia temperatura wody i łyżeczka soli, a pierogi wyjdą idealne. Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Wszyscy uwielbiamy pierogi, niezależnie od tego, czy postne, czy z mięsem, czy też na słodko z owocami sezonowymi, zawsze błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Czasem jednak najlepiej przygotowany farsz może zepsuć zbyt twarde i gumowate ciasto.Ciasto w pierogach odgrywa kluczową rolę. Musi być miękkie, delikatne i elastyczne, dzięki czemu rozwałkujesz je na cienki placek. Zbyt grube ciasto jest niesmaczne, mało elastyczne i twarde. Przyczyny są dwie- za gorąca woda i za mało soli.Nigdy nie dodawaj gorącej wody do ciasta na pierogi, ponieważ je sparzysz, a pierogi będą twarde. Kolejną istotną kwestią jest sól- na 500 g mąki zawsze dodawaj łyżeczkę przyprawy. Sól świetnie zmiękcza ciasto, a pierogi za każdym razem wyjdą idealnie.Sezon na truskawki w pełni, przygotuj więc najbliższym pyszną niespodziankę- wyśmienite pierogi z truskawkami. Danie podaj z kleksem śmietany lub oprósz cukrem, będą przepyszne.

Jednogarnkowy chłopski kociołek
19.05.2022 14:30 Chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Jednogarnkowy obiad

Nie macie pomysłu na pożywne danie obiadowe? Przychodzimy wam z pomocą i serwujemy przepis na chłopski kociołek z kapustą i kiełbasą. Taki jednogarnkowy obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. By go przygotować, wystarczy wrzucić do garnka kilka warzyw i przypraw oraz podsmażoną kiełbasę i całość dusić pół godziny. Sekretem dania jest młoda kapustaCodzienne gotowanie obiadów nie jest łatwą sprawą. Często zwyczajnie brakuje już pomysłów na dania. Nie chcemy przecież gotować wciąż tego samego. Wolelibyśmy zaskoczyć czymś rodzinę, ale oczywiście bez nadmiaru pracy.Dobrym wyjściem z tej sytuacji jest przygotowanie dania jednogarnkowego. Możecie wrzucić do naczynia kilka składników, które właśnie macie w swoich zapasach i zamienić je w pożywny obiad. Brzmi prosto i takie jest w rzeczywistości.

gołąbki
17.05.2022 12:42 Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Lubicie gołąbki? Pewnie zwykle zawijacie farsz w liście kapusty? Dziś nieco odmienimy klasyczny przepis i przygotujemy obłędnie pyszne gołąbki w liściach botwinki. Jesteśmy przekonani, że sezonowy specjał zachwyci każdego. Gołąbki będą oczywiście mniejsze, jednak naszym zdaniem nawet smaczniejsze od tych tradycyjnych. Gołąbki to danie, którego przygotowanie polega na zawinięciu farszu w liście. I choć największą popularnością cieszą się u nas gołąbki z kapusty białej lub włoskiej z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa, to tak farsz, jak i jego otulina mogą być przeróżne. W kuchni greckiej znane są np. dolmady, czyli małe gołąbki w liściach winorośli. Jednak nawet w naszej kuchni nieraz używa się do zawijania farszu kapusty czerwonej czy pekińskiej. Można też sięgnąć po liście kalarepy czy sałaty. Dziś jednak wybraliśmy liście botwiny. Oczywiście muszą być w miarę duże, by ułatwić sobie zadanie.

surówka z kapusty
13.05.2022 20:48 Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Polecamy najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma chyba doskonalszej, bo ta z marchewką i jabłkiem ma dobrze wyważone smaki i świetnie pasuje niemal do każdego dania. Z pewnością też zachwycisz się jej chrupkością i soczystością. Obiad to nie tylko mięso czy ryba z dodatkiem ziemniaków albo ryżu, ale też surówka. Ta ostatnia tak naprawdę jest najzdrowszą częścią tego posiłku. Jest bowiem niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i sole mineralne. Z tych powodów starajcie się jej nigdy nie pomijać. Często jednak brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie surówki. Jeśli chodzi o pomysły, nasz serwis służy pomocą. A kwestia czasu to zwykle jednak wymówka. Do zrobienia przeciętnej surówki wystarczy bowiem 10 minut.

roladki ze schabu
13.05.2022 19:55 Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny

Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie. Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety. Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.

Prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze
13.05.2022 11:07 Podkarpackie jarskie gołąbki z ziemniakami i kaszą. Nikt im się nie oprze

Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną z aromatycznym sosem pieczarkowym są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podkarpackie danie jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Poznaj prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami.Gołąbki to jedno z dań, które mogłabym jeść dziennie, niezależnie od tego, z jakim farszem i jakim sosem są zrobione. Niedawno spróbowałam wersji z Podkarpacia, z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i podsmażonej na maśle cebuli, jest przepyszna.Jarskie gołąbki koniecznie podaj z sosem pieczarkowym, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Sos ugotuj na bulionie warzywnym- tu poznasz przepis na błyskawiczny wywar z warzyw, czyli bazę do sosu.Przed przygotowaniem gołąbków sparz liście kapusty, aby były bardziej elastyczne i delikatne. Najszybszym sposobem jest włożenie liści do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia, po 10 minutach liście będą jędrne i elastyczne.

kapusta zasmażana
11.05.2022 17:53 Obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Idealny wiosenny specjał

Naszą propozycją na dziś jest obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Ten idealny, wiosenny specjał możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub zjeść ją na lekki obiad. Dodaj pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany, a potrawa zyska doskonały smak i konsystencję. Na straganach i w sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jej widok od razu przywodzi na myśl wiosnę. Także myśl o lekkich, aromatycznych daniach, na widok, których cieknie ślinka. Co można przygotować z młodej kapusty? Doskonale nadaje się ona na surówki i jako dodatek do zupy, jednak największe wzięcie z pewnością będzie miała kapusta zasmażana. Jest niezwykle delikatna, a smaku doda jej śmietana.

kotlety z kapusty
11.05.2022 01:19 Proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Polecamy wam proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Przygotujesz je bez grama mięsa, a wyśmienity sezonowy specjał zachwyci każdego. Wystarczy tylko sięgnąć po główkę popularnego warzywa, posiekać je i połączyć z kilkoma składnikami.Uwielbiamy kotlety — schabowe, mielone, z kurczaka. Mało przy nich pracy, a smak zaskakuje. Można się też nimi najeść, bo są bardzo pożywne. Zwłaszcza jeśli robimy je tak jak zwykle z mięsa. Dziś jednak proponujemy wam nieco lżejsze kotlety warzywne. Do ich przygotowania wykorzystamy młodą, chrupiącą kapustę. Poszatkowaną wymieszamy z kilkoma klasycznymi dodatkami, uformujemy kotlety i je usmażymy. Jesteśmy ciekawi waszych wrażeń smakowych.

gołąbki bez zawijania
08.05.2022 11:02 Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. Niezawodny przepis

Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Nie ma nic prostszego
06.05.2022 09:20 Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Nie ma nic prostszego

Koniec z tradycyjnym parzeniem kapusty na gołąbki. Przygotuj liście w mikrofalówce, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Poznaj prosty sposób na idealnie miękkie liście, które zachowują wszystkie wartości odżywcze.Gołąbki zawijane z ryżem, mięsem i sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd zaczęłam przygotowywać kapustę w mikrofalówce, cały proces robienia obiadu stał się dużo szybszy, a same liście bardziej chrupiące, jędrne i zdrowsze. Ze względu na to, że proces parzenia kapusty w mikrofalówce odbywa się bez wody, zwróć szczególną uwagę na samo warzywo- liście muszą być zdrowe, a kapusta młoda. Po sparzeniu starej kapusty liście nie będą tak sprężyste i miękkie.Farsz na gołąbki przygotujesz z wielu składników, nie tylko z mięsa i ryżu. Szczególnie polecam również gołąbki z kaszą i grzybami, a także wegetariańskie gołąbki z białą fasolą. Dania są proste, szybkie i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.

kapusta zasmażana
05.05.2022 21:30 Delikatna i kremowa zasmażana młoda kapusta. W smaku nie ma sobie równych

Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych. Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.

gołąbki
05.05.2022 20:37 Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu

Znacie niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem? Są prawdziwym niebem na podniebieniu, a ich przygotowanie nie jest trudne. Surowe ziemniaki trzeba bowiem zetrzeć na tarce, połączyć z mięsem i nadziać farszem liście kapusty. Po upieczeniu smakują wprost wyśmienicie.Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Z pewnością najpopularniejszym w Polsce farszem jest połączenie mielonego mięsa i ryżu. Niektórzy też nadziewają je samym mielonym mięsem albo farszem z kaszy i grzybów.

Magda Gessler, bigos
05.05.2022 17:23 Bigos szlachecki z przepisu Magdy Gessler. Smak sprzed lat

Poznajcie przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki. Smak potrawy jak sprzed lat znana restauratorka uzyskuje dzięki dodatkowi miksu mięs. Sprawdźcie jednak też inne tajniki tego niepowtarzalnego bigosu, bo Gessler zna się na gotowaniu, jak mało kto. Bigos to potrawa znana w Polsce od wielu wieków. Jej podstawę stanowi kiszona kapusta, którą nieraz łączy się też z kapustą surową. Ważnym dodatkiem są mięsa i wędliny. Jak zapewnia Magda Gessler, najlepszy smak bigosu zapewnia mieszanka różnych gatunków mięsiwa. Istotne są też przyprawy, grzyby i suszone śliwki. Dzięki temu połączeniu różnych smaków można otrzymać przepyszny bigos, który będzie stanowił konkurencję dla niejednego wymyślnego dania.

Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty?
01.05.2022 20:38 Jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty? Najszybszy ekspresowy sposób

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy sycącym daniem z kapusty. Ich przygotowanie często wiążę się z koniecznością sparzenia warzywa, celem rozdzielenia liści. Tym razem przedstawiamy wam niezawodny sposób, w którym tę niezbyt lubianą czynność będziecie mogli pominąć. Gołąbki przyrządzicie niemalże ekspresowo. Sprawdźcie koniecznie. Gołąbki robi się na wiele różnych sposobów. Niektórzy do farszu dodają grzyby, inni wykorzystują jedynie mięso. W dzisiejszym przepisie zdradzimy, jak usprawnić przyrządzanie ulubionej potrawy. Zrezygnujcie z parzenia kapusty i po prostu podsmażcie ją na patelni, a następnie dodajcie do pozostałych składników. Danie pozostanie smaczne, a nie spędzicie całego dnia w kuchni.

Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty
27.04.2022 17:05 Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Przepis, który pokocha cała rodzina

Surówki często goszczą na naszych talerzach. Warto sięgnąć po coś innego niż marchewkę czy buraczki. Wyjątkowa kompozycja smakowa łącząca majonez, musztardę i odrobinę wyrazistej cebulki idealnie pasuje do delikatnego smaku czerwonej kapusty. posmakuje całej rodzinie. Koniecznie spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty jest kolejną po colesławie czy specjale z dodatkiem jabłka odsłona tego niedocenianego w kuchni polskiej warzywa. Wyśmienity sos z wyrazistymi dodatkami doskonale podkreśla subtelny smak fioletowego rarytasu. Skusicie się?

kartacze
25.04.2022 10:21 Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Zgadza się, są nim obłędne kartacze. Jednak tym razem nie z mięsem, a z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Są o niebo lepsze od tradycyjnych, więc z pewnością błyskawicznie znikną z talerzy. Dwoma nasyci się nawet dorosły.Kartacze to specjał dobrze znany w północno-wschodniej Polsce, ale lubiany przez wszystkich. Wygląda jak duża, owalna pyza. Szarawy kolor ciasta jest wynikiem tego, że robi się je z połączenia ziemniaków surowych i ugotowanych. Zwykle kartacze nadziewa się mielonym mięsem, ale można też twarogiem, kapustą, grzybami czy ich połączeniem.

Gołąbki z niecodziennym nadzieniem
25.04.2022 09:21 Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam bogatą, mięsno-grzybową kompozycję z dodatkiem kaszy gryczanej. Zawinięty w pyszną kapustę włoską farsz będzie idealnie pasował do pysznego sosu pomidorowego. Koniecznie spróbujcie. Jeszcze nie raz do tego przepisu wrócicie.Gołąbki najczęściej przyrządza się z ryżem i mięsem, choć tradycyjnie było to danie jarskie. Tym razem proponujemy wam przygotowanie aromatycznego bogatego w smaki nadzienia z suszonych grzybów, kaszy gryczanej i mielonej wieprzowiny. Przyprawione ziołami składniki doskonale pasują do włoskiej kapusty i delikatnego pomidorowego sosu.

kaszanka grillowana
24.04.2022 21:36 Jak przygotować kaszankę z grilla? Patent z kapustą kiszoną zachwyca

Jak przygotować kaszankę z grilla? Można to zrobić na wiele sposobów. Jednak patent z kapustą kiszoną zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Danie ma wyraźny smak i jest bardzo pożywne. Doskonale smakuje podane z musztardą i chlebem. Koniecznie spróbujcie. Kaszanka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci, co już ją jedli, wiedzą, że trudno odmówić jej smaku. Ten wyrób garmażeryjny, składający się z kaszy, krwi i podrobów ma niepowtarzalny smak i jest bardzo sycący. Popularność kaszanki rośnie w okresie wiosenno-letnim, kiedy często grillujemy. Mało co bowiem, tak dobrze smakuje z grilla, jak właśnie kaszanka. Zwykle grilluje się ją zawiniętą w folię aluminiową, by nie rozpadła się w czasie pieczenia. Wiele osób dodaje do niej cebulę, ale można też kiszoną kapustę. Przetestujcie tę recepturę.

Ewa Wachowicz, surówka
21.04.2022 19:45 Kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz. Smaczna klasyka

Co podać do obiadu? Może zadowoli was kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz? Ta smaczna klasyka nabiera niezwykłego smaku, dzięki oszałamiającemu sosowi, który przyrządza znana producentka. Jesteśmy przekonani, że będzie to prawdziwy hit na waszym stole. Surówki z białej kapusty są tanie, proste i pasują do wielu dań. Niezwykle znana jest sałatka coleslaw, ale popularnością nie ustępuje jej surówka w chińskim stylu. Ta druga zachwyca słodko-kwaśnym smakiem, który zyskuje dzięki prostej zalewie.

Coleslaw
21.04.2022 12:51 Obłędny Coleslaw z dodatkiem żurawiny. Słynny klasyk w nowej odsłonie

Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Przydatne tricki
19.04.2022 12:23 Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o garnku z wodą

Gołąbki nie muszą być czasochłonnym daniem. Skróć czas przygotowywania zawijanych gołąbków, stosując jednej z trzech sprawdzonych trików na sparzenie liści kapusty. Już po chwili będą idealnie miękkie bez gotowania. Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?Zawijane gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i gęsty sos pomidorowy lub grzybowy to doskonałe połączenie. Gołąbki smakują wybornie zarówno z mięsem mielonym i ryżem, jak i kaszą, pieczarkami i grzybami suszonymi. Danie podaj z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem idealnych gołąbków, które błyskawicznie znikną z talerzy, jest właśnie kapusta. Liście muszą być miękkie i elastyczne, dzięki czemu szybko zawiniemy w nie przygotowany wcześniej farsz. Tradycyjne parzenie kapusty zajmuje dość sporo czasu i uwagi, jednak możemy znacznie przyspieszyć ten proces.