Niewiele rzeczy jest w stanie przebić aromat świeżo upieczonego pieczywa. Wyśmienitym sposobem na jego roztoczenie po całym domu jest przygotowanie domowych bajgli. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ten specjał przed włożeniem do piekarnika należy…podgotować. Uzbrójcie się w garnek, piekarnik i wypróbujcie ten pyszny i prosty przepis na domowe bajgle.
Mamy przepis na najbardziej elegancki tort, jaki tylko można sobie wymarzyć. Delikatny, śnieżnobiały deser zachwyca smakiem uwielbianych słodyczy o smaku kokosowym. Ze względu na swoją prezencję idealnie sprawdzi się jako tort komunijny. Przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosowego Raffaello.
Szukacie pierwszych wiosennych inspiracji na rabarbar? Koniecznie sprawdźcie przepis od Ani Starmach. Jej rabarbar pod kruszonką to prosta i pyszna przekąska. W przygotowaniu jest niemal tak szybki, jak szybko znika z talerzy.
Upiekłaś ciasto z owocami, ale zamiast pysznego deseru wyszedł zakalec? Babcie ciasto smarowały pianą z białek, a następnie oprószały mąką. Nie było mowy o zakalcu i niedopieczonym, suchym cieście. Zastosuj ich sztuczkę, a domowe wypieki będą wilgotne, puszyste i pyszne.
Kaszanka jest obowiązkowym punktem polskiego wydania grilla. Zapomnij jednak o położeniu jej na ruszcie i czekaniu na gotowe. Lepiej obierz ją z błonki i wymieszaj ze smakowitymi dodatkami. Odrobina suszonych śliwek wynosi ten dobrze znany specjał na zupełnie nowy poziom.
Wiele osób zastanawia się, jak najszybciej odświeżyć chleb. W piekarniku odświeżanie pieczywa będzie trwało około 15 minut. Gdy włożysz bochenek do woreczka z jabłkiem - nawet kilka godzin. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu chleb będzie miękki dosłownie w kilka sekund.
Magda Gessler zdradziła przepis na jabłka pod kruszonką. Owoce zapieka w całości z koglem-moglem. Kruche ciasto, kwaśne jabłka, słodka pianka i złocista kruszonka są połączeniem, którego koniecznie musisz spróbować. Nie ma lepszego deseru do kawy.
Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.
Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Choć taka nowina może niektórych zadziwić, na łąkach zaroiło się od prawdziwego skarbu. Amatorzy grzybobrania tłumnie ruszyli na poszukiwanie smardzy. Kto znajdzie je na swojej działce może się uważać za prawdziwego szczęściarza.
Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Przygotował duńskie frikadele, czyli odpowiednik naszych kotletów mielonych. W przepisie zupełnie pominął jajka, za to podkręcił smak mięsa pikantnymi dodatkami. Gotowe obłędnie soczyste kotlety zaskoczyły pozytywnie nawet samego kucharza.
Czy można zrobić pożywny posiłek z zaledwie 3 składników? Oczywiście, wystarczy odpowiednio je do siebie dobrać. Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je z uwielbianym zielonym warzywem. Ten tani obiad bez mięsa przygotujesz w mgnieniu oka.
Czyszczenie piekarnika może być proste i przyjemne. Wystarczy wykorzystać cytrynę. Owoc zalany wodą po krótkim czasie spędzonym zw rozgrzanym urządzeniu stanie się świetnym środkiem usuwającym zabrudzenia.
Reszki wędlin ze świątecznego śniadania nie powinny się zmarnować. Proste zapiekanki z ich udziałem będą idealnym pomysłem na ich wykorzystanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, a smakują obłędnie. Spróbujecie?
Masz ochotę na lekki, ale pożywny posiłek? Koniecznie przygotuj zapiekankę z batatów z imbirem i suszoną żurawiną. Słodkie ziemniaki zapieczone z marchewką, pietruszką i słodkimi dodatkami posmakują całej rodzinie.
Świąteczne okoliczności wymagają podania wyjątkowego pieczystego. Taki właśnie jest prezentowany przez nas schab. Dzięki marynacie z majonezu i aromatycznych dodatków cieszy podniebienie intensywnym smakiem i niespotykaną soczystością. Jest przy tym tak prosty do wykonania, że poradzi sobie z nim każdy.
Zostało wam sporo sałatki jarzynowej i pieczywa? Przygotujcie pyszną tartę z przepisu Katarzyny Bosackiej. Nic się nie zmarnuje, a wy zjecie smaczny obiad. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przygotować można z niego zarówno dania obiadowe, jak i pyszne, zimne wędliny. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu ten kawałek łatwo przesuszyć podczas pieczenia. Aby tego uniknąć niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku.
Siostra Anastazja od lat cieszy się nieustającą popularnością. Jej sprawdzone receptury zyskały sobie całą masę oddanych wielbicieli. Dziś prezentujemy kolejny przepis siostry Anastazji, czyli wielkanocny makowiec. Dzięki zastąpieniu mleka śmietaną ciasto wychodzi obłędnie puszyste i wyjątkowo delikatne.
Boczek nadziewany białą kiełbasą jest świetnym pomysłem na świąteczny rarytas do pieczywa czy nawet na obiad. Soczysta rolada wypełniona aromatycznym farszem posmakuje nawet wybrednym, a jej wykonanie jest bardzo proste. Zaskoczcie w święta swoich gości.
Katarzyna Bosacka zaskoczyła internautów. Zdradziła, w jaki sposób przygotowuje swój sernik. Okazuje się, że jedzeniowa ekspertka rezygnuje z użycia twarogu na rzecz jogurtu greckiego. Dzięki temu wypiek jest dużo zdrowszy, a ponadto zyskuje intrygujący, lekko cierpki posmak.
Domowy pasztet jest nie lada rarytasem. Teoretycznie jego przyrządzenie do skomplikowanych nie należy. W praktyce jednak bardzo łatwo przesuszyć ten domowy specjał. Aby tego uniknąć, należy w odpowiedni sposób dodać jajka do masy.
Cukiernia Magdy Gessler przygotowała wielkanocne menu, w którym znajdziemy ciasta i kilka tradycyjnych potraw. Cena zawijanego makowca zwala jednak z nóg. 1 kg ciasta kosztuje aż 150 zł. Makowiec jest droższy niż obiad w dobrej restauracji.
Chleb do żurku w piekarni kosztuje ponad 8 zł. O wiele taniej zrobisz je w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników, a wielkanocną zupę podasz w chrupiących, złocistych bochenkach, które posmakują każdemu. Świąteczne danie nie ma sobie równych.
Chleb jest podstawą diety wielu smakoszy. Wybierając zdrowe alternatywy, takie jak opisany w biblii chleb Ezechiela, możemy dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych. Wykonanie wypieku jest niesamowicie proste. Spróbujecie?
Mazurek kajmakowy jest obowiązkowym ciastem na Wielkanoc. Przygotuj go jednak nieco inaczej. Ciasto przełóż lekkim, waniliowym kremem i musem z pomarańczy. Będzie smakował jeszcze lepiej niż tradycyjny wypiek.
Karol Okrasa pokazał, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Tradycyjna potrawa wielkanocna będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujesz ją z mączystych odmian ziemniaków. Upieczona babka będzie jasna, puszysta i pełna smaku. Bez trudu ją pokroisz i wyciągniesz z formy.
Zapomnij o oleju. Babcia Ewa robi babkę wielkanocną z dodatkiem majonezu. Już kilka łyżek produktu sprawi, że świąteczne ciasto pięknie urośnie podczas pieczenia, będzie wilgotne i puszyste. Jej przepis nie ma sobie równych.
Najlepsze dania powstają prosto i błyskawicznie. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie na białą kiełbasę. Kilka produktów i nieco czasu w piekarniku w zupełności wystarczy na zrobienie wyśmienitej, świątecznej potrawy. Jej przyrządzenie możecie zaplanować wręcz na ostatnią chwilę.