Dojrzewający piernik staropolski jest świątecznym rarytasem znanym wielu smakoszom. Przygotowanie wymaga czasu, a idealny moment na jego rozpoczęcie jest właśnie teraz. Z naszym przepisem na pewno wam wyjdzie.
Ciasto bez pieczenia może zachwycić wyglądem. Kolorowy przysmak zrobicie w kilka chwil, a skuszą się na niego nie tylko dzieci. Warto spróbować — przepis jest bardzo prosty.
Koreczki to niezbędna przekąska na każdej imprezie. Będą smakować moim gościom podczas Andrzejek i Sylwestra. Są znakomite w smaku i bardzo proste w przygotowaniu, dlatego polecam na nie przepis. Zróbcie je, bo naprawdę warto.
Proste i smaczne kotlety mielone można zrobić także bez mięsa. Przepis na jarski przysmak obiadowy jest niezawodny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Polecam spróbować — moja rodzina była zachwycona.
Sos z żurawiny doskonale podkreśli smak świątecznych dań mięsnych. Do jego wykonania wcale nie trzeba wielu produktów. Gdy babcia pokazała mi przepis, nie mogłam uwierzyć, że jest tak prosty. Musiałam spróbować. Wam tez polecam — posmakuje nawet wybrednym.
Dobry przepis na śledzie przyda się nie tylko od święta. Ryba w wykonaniu pani Wiesi jest pełna charakteru i spodoba się najbardziej wybrednym. Jej sekretem jest pewien ostry dodatek. Jeśli lubicie wyraziste potrawy, musicie spróbować.
Zupa jesienią jest obowiązkowa. Nie pomyślałam jednak nigdy, że można ją zrobić z tak prostego zestawu składników. Gdy odkryłam prosty przepis rodzinny znajomego z Łodzi, musiałam spróbować. Danie od razu mnie zachwyciło.
Jeśli marzy wam się pyszne i szybkie ciasto, to mam przepis na taki smakołyk. Bananową krówkę przyrządzam w jedną chwilę i bez użycia piekarnika. Polecam to ciasto bez pieczenia, bo jest wyśmienite i zawsze się udaje.
Co na obiad w piątek? Takie pytanie pojawia się dziś w wielu polskich domach. Już znam odpowiedź na to pytanie. Zrobię kotlety, które smakują lepiej niż mielone. Robię je z kilku tanich składników i próżno szukać w nich mięsa.
Czy są tu smakosze makowca? U mnie te ciasto znika w Boże Narodzenia w mgnieniu oka. Rodzina już teraz się pyta, czy na pewno go upiekę. Dlatego polecam przepis na znakomity makowiec, który się zawsze udaje i wszystkim smakuje.
Kawa z rana pomaga się obudzić wielu Polakom. Jednak warto dodać do niej pewną zapomnianą przyprawę. Poprawi on nie tylko smak tego lubianego napoju, ale też dostarczy nam wielu witamin. O jaką przyprawę chodzi?
Gdy przed nami Boże Narodzenie, to warto zająć się już przygotowywaniem pierniczków. Ewa Wachowicz do ich robienia wykorzystuje składnik, który może być nie lada zaskoczeniem. Nadaje on wyjątkowego aromatu tym świątecznym słodyczom.
Gotowanie bigosu na święta to już tradycja w moim domu. Jednak nie muszę na to poświęcać trzech dni. Mój aromatyczny bigos przyrządzam w zaledwie trzy godziny. Jak to robię? Tego się dowiecie z mojego przepisu.
Przepis na tę smaczną sałatkę dostałam od mojej babci wiele lat temu. Od tamtej pory już nie robię jarzynowej. Stawiam na sałatkę warstwową, kolorową i obłędnie pyszną. Smakuje i prezentuje się rewelacyjnie.
Przed nami Andrzejki, a wraz z nimi lanie wosku i spotkania w gronie rodziny i znajomych. Moich gości poczęstuję znakomitymi roladkami z szynki. Przepis mam od cioci, a to smaczne danie będzie kulinarnym hitem na imprezie andrzejkowej.
Czy zupa może spalać tłuszcz? Jak najbardziej! Gotuję ją z kilku tanich składników i efekt jest niesamowity. Zgubiłam już 3 kilogramy, a smak tej zupy sprawia, że chętnie sięgam po następną porcję. Polecam przepis na tę tanią i smaczną zupę.
Śledzie to obowiązkowa potrawa na moim świątecznym stole. Zwykle moczyłam je w mleku. Jednak to się zmieniło. Teraz wykorzystuję napój, który może budzić pewne zdziwienie. Wymoczone w nim śledzie są delikatne i kruche.
Orzechowiec będzie prawdziwym hitem na świątecznym stole. To pyszne ciasto bez pieczenia zrobicie błyskawicznie, a efekt oczaruje rodzinę i znajomych podczas Bożego Narodzenia. Polecamy przepis na orzechowiec, który będzie niekwestionowanym królem świąt. Jego smak zapamiętacie na długo.
Pasta kanapkowa idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Jednak gotowe produkty ze sklepu — choć wygodne w użyciu — bywają drogie. Na szczęście znalazłam ostatnio smaczny przepis na domowy dodatek do pieczywa. Będziecie zaskoczeni, z czego jest wykonany.
Zimny listopad mi niestraszny odkąd mam przepis na tę smaczną i rozgrzewającą zupę. Smakuje wyśmienicie dzięki najlepszym dodatkom. Do tego syci jak żadna inna zupa. Polecam wszystkim przepis, dzięki któremu rozgrzejecie się w zimne dni.
Moja rodzina uwielbia rosół. Nie bez powodu często gotuję tę zupę. Jednak, co zrobić z mięsem i resztkami po rosole? Mam na to pewien smaczny sposób. Robię danie, którym zajada się mój mąż. Ta galareta nie ma sobie równych, dlatego polecam na nią przepis.
Czy macie swoje ulubione danie z czasów dzieciństwa? Ja wracam do przysmaku, którym zajadałam się przed laty. Proste danie z makaronem i dwoma składnikami, które zwykle mamy w lodówce, kojarzy mi się właśnie z czasami dzieciństwa. W PRL-u było bardzo lubiane, więc polecam szybki przepis.
Jeśli szukacie przepisu na pyszny i pożywny obiad z kapustą w roli głównej, to mam dla was smaczną propozycję. Weźcie kapustę, pokrójcie ją w plastry i ułóżcie na niej mięso. Danie wyjdzie wyśmienite. Warto przyrządzić je w swojej kuchni.
Makowiec i piernik to ciasta, które zajadamy z apetytem w Boże Narodzenie. Jednak ja zamiast tych wypieków robię coś zupełnie innego. To świąteczne połączenie makowca z piernikiem. Ciasto jest hitem na bożonarodzeniowym stole i znika w mgnieniu oka z talerzy.
Podzielę się za wami moim ostatnim kulinarnym odkryciem. To schab ze śliwkami, który nauczyłam się przyrządzać na wsi. Podam go na uroczysty obiad w Święta Bożego Narodzenia. Polecam ten przepis, bo soczyste mięso i aromat wędzonych śliwek podbiją podniebienia zaproszonych gości.
Ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia nie musi wymagać wiele pracy. Wystarczy, że skorzystacie z prostego patentu z durszlakiem, a deser powstanie bardzo szybko. Jeszcze szybciej będzie znikał z talerzy.
Święta Bożego Narodzenia kulinarnie kojarzą się z niezwykłymi smakołykami. Należą do nich pierniczki alpejskie, które słyną z korzennego aromatu i wyjątkowej miękkości. Warto przygotować je na nadchodzące Święta, bo dosłownie rozpływają się w ustach. Polecam przepis na te wyjątkowe przysmaki.
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Uwielbiamy ich smak i chrupiącą skórkę. Polecamy pyszny patent na to danie. Dzięki niemu placki dosłownie rozpłyną się w ustach. Kilka składników, które macie w kuchni, zapewni znakomite wrażenia smakowe i urozmaici te lubiane danie.