W tym roku na Wielkanoc nie robię żadnego żurku ani białego barszczu. Sięgnę po przepis na zupełnie inną zupę. Jest pyszna i zasmakuje każdemu, kto lubi wyraziste smaki. Rodzina zaproszona na święta na pewno będzie się nią zajadać.
Obiad z tego przepisu robi się błyskawicznie. W dodatku składniki są tanie, a sam smak jest po prostu nieziemski. Wystarczy makaron, kiełbasa i kilka dodatków. Sprawdź, jak go zrobić i zaskocz rodzinę.
Te kluski to najlepsza opcja na obiad. Ich smak i łatwość przygotowania bije na głowę nawet uwielbiane przez wszystkich kopytka. Zrób je na obiad z tego przepisu. Nie zawiedziesz się.
Sałatki jarzynowe kojarzą się z Wielkanocą, ale nie tylko. Przecież cały okres wiosenny, a nie tylko te kilka dni kalendarza liturgicznego, to okres, kiedy rzucamy się na pojawiające się na sklepowych półkach warzywa. Ta sałatka pozwala świętować nadejście pory nowalijek.
Jajka faszerowane, które robię, przyprawiają o zawrót głowy. Bajecznie prezentują się na stole, a do tego nadzienie też zaskakuje. Dodaję do niego smaczny i zdrowy produkt. Danie cieszy się powodzeniem podczas śniadania wielkanocnego, dlatego każdemu polecam ten przepis.
Wiele rzeczy w tym przepisie jest nietypowych. Po pierwsze łączymy mięso z niecodziennym dodatkiem, czyli kawą. Po drugie cała magia przepisu dzieje się w słoiku. Jesteście ciekawi, jak to się skończy? Zapraszam do dalszej lektury.
Schab ze śliwką to doskonały wybór na Wielkanoc. Jednak ja przyrządzę go w inny niż zazwyczaj sposób i z wyrazistymi dodatkami. To okazałe danie będzie ozdobą wielkanocnego stołu i zachwyci smakiem moich gości.
W piątek nie zawsze musisz jeść rybę. Przyrządź znakomitą zapiekankę, która nie zawiera ani grama mięsa. Główny składnik tego apetycznego dania zawsze budzi zdziwienie, jednak dostarcza mnóstwa smaku. Skorzystaj z tego przepisu i zrób obiad na piątek.
Na śniadanie nie musisz jeść tylko kanapek. Możesz zrobić smaczne i szybkie danie z czerstwego pieczywa. Zalewasz je mlekiem i po chwili pyszny oraz sycący posiłek będzie gotowy. Zrobisz go według naszego przepisu.
Ta błyskawiczna mięsna sałatka przywraca do łask często dziś pomijany element: podroby. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę, a przepis jest banalny. Tymczasem wychodzi z niego pełne i sycące danie.
Oto przepis na niezwykle szybki deser z zaledwie czterech składników. Świetna, gorąca przekąska z lejącą się czekoladą to idealne drugie śniadanie albo podwieczorek. Kiedy napada nas nagły apetyt na ciepły, słodki deser sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie jest zaś prostsze, niż można sobie wymarzyć.
Prażuchy to nieco zapomniana doskonała baza ziemniaczanego posiłku. Można podawać je przez kilka dni, także podsmażoną i łączyć z mnóstwem dodatków, by uzyskać różnorodne posiłki. Do tego składa się z trzech składników, kosztuje grosze i wymaga tylko niewielkiego wysiłku.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka sernika, to koniecznie musisz skorzystać z tego przepisu. Dzięki niemu upieczesz ciasto, które zawsze się udaje i jest pyszne. Ten znakomity wypiek zrobisz w prosty sposób, który nie zabierze ci wiele czasu, a dostarczy ci wiele słodkich wrażeń.
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez soczystego kotleta? Jeśli tak, to koniecznie musisz poznać ten przepis. Kotlety po parysku smakują, że palce lizać, a wszystko dzięki patentowi kucharza Piotra Ogińskiego. Panierka w jego wydaniu nie ma sobie równych, dlatego wypróbujcie ten doskonały przepis.
Makaron z mięsem mielonym jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Jednak ten przepis to kulinarny strzał w 10! Bierzesz makaron, owijasz mięsem mielonym i już niebawem cieszysz się pysznym posiłkiem.
Wielkanoc coraz bliżej, więc jajek na świątecznych stołach nie może zabraknąć. W tym roku podam grzybki z jajek, które prezentują się niezwykle efektownie i będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak, co najważniejsze smakują tak, że palce lizać.
Ten niezwykle prosty przepis na ciasto jabłkowe zaskakuje sposobem przygotowywania. Pieczemy w nim masę ze startych jabłek z dodatkami, które przekształcają ją w bazę pysznego deserowego wypieku. To zdrowe ciasto bez typowej dla tego rodzaju przekąsek wypiekanej bazy.
Koniecznie musisz poznać przepis na to danie z cukinii. Jest bardzo proste i smakuje wybornie. Twoja rodzina będzie o nie prosić na obiad i na kolację. Aż dziw bierze, że to takie łatwe.
Czy można zrobić efektowny obiad z zaledwie kilku składników? Jak najbardziej! Ten przepis właśnie to umożliwia. Weź mięso mielone, a cebulę natnij w ten sposób. Niebawem wyjdzie pyszny obiad, który dodatkowo cieszy oczy.
Każdy łasuch pokocha ten smakołyk, który przyrządza się z biszkoptów. Ciastka wystarczy wrzucić do wody na patelni i niebawem powstanie pyszny deser. Zjecie go ze smakiem i sięgniecie chętnie po kolejną porcję.
Zwykle na Wielkanoc podawałam żurek. Jednak teraz gotuję inną zupę, która należy do nieco zapomnianych potraw. Jest pełna smaku i pożywnych składników. Taka zupa w sam raz pasuje na Wielkanoc.
Kotlety mielone na Wielkanoc? Wielu smakoszy być może się zdziwi. Jednak ja robię to danie z produktu, który jednoznacznie kojarzy się z tymi świętami. Kotlety mielone w takim wydaniu zachwycają smakiem, a moi goście przepadają za tą potrawą.
Ta przekąska dosłownie rozpływa się w ustach. Trudno by było inaczej – spójrzcie tylko na te składniki! Trudno o szybszy przepis na deserowy poczęstunek. Sprawdź sama- zajmie to tylko kilkanaście minut.
Jest takie powiedzenie: jeśli coś jest głupie, ale działa, to znaczy, że nie jest głupie. Oto jeden z takich trików. Wkładanie monety do zamrażarki może wydawać się bezsensownym działaniem. Tak naprawdę jednak może też uratować nasze zdrowie.
Sałatka pełna smaku i warstw zagości na moim stole wielkanocnym. Podam ją w zaskakującej formie, które urzeknie moich bliskich. Serwowanie jej w misce to u mnie przeżytek. Ta kolorowa sałatka cieszy oko i smakuje, że palce lizać.
Zupa ogórkowa to jeden z naszych smaków dzieciństwa i przy okazji nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Czasem jednak nie do końca udaje się odtworzyć smaki, które znamy sprzed lat. Okazuje się, że nasze babcie miały sekret, o którym zapomnieliśmy. Wiele osób będzie nim zaskoczonych.
Ciasto z tego przepisu robi się w moment. Najlepsze jest jednak to, że uda ci się za każdym razem. Zrobisz je raz i już nigdy nie zapomnisz przepisu. Jest banalnie prosty, o czym za chwilę przekonasz się sama.
Placki ziemniaczane to jeden z kuchennych pewników, a większość z nas przygotowuje je niemal machinalnie. A co gdyby przerwać rutynę i wzbogacić je o składnik, który dodaje złożoności smakowi? Tak właśnie robimy w tym przepisie.