Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.
Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić. Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.
Pączki będą miały niedługo swoje święto, zatem już teraz warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli przygotować je samodzielnie w domu. Okazuje się, że to nic trudnego, a smak z pewnością was zachwyci. Choć jest to dość kaloryczna przekąska, nie można ująć jej niebywałego smaku, a przede wszystkim aromatu. Coraz częściej pojawiają się w sieci przepisy na pączki łatwiejsze, ale również mniej kaloryczne. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska. Na temat pączków z batatów pisaliśmy tutaj. Możemy kombinować, jeśli chodzi o listę składników, dodatków czy nawet formę, jaką mają przyjąć pączki. Dla fanów tego smakowitego deseru mamy również przepis na te w kształcie różyczek. W tym artykule znajdziecie wskazówki, jak przygotować je krok po kroku. Nie mniej jednak przyszedł czas na te klasyczne, drożdżowe.
Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.
Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?
Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad. Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.
Zupa pomidorowa jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby jeść ją praktycznie codziennie. Wielbiciele pomidorówki z pewnością powinni zwrócić uwagę na recepturę Jakuba Kuronia. Taka zupa z pewnością zachwyci najbliższych.
Rosół jest prawdziwym szlagierem kulinarnym, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niejednokrotnie przyprawiał nas on o szybsze bicie serca. Fantastyczny smak idealnego rosołu pozostaje na długo w pamięci. Specjał od Magdy Gessler z pewnością można zaliczyć do tego grona.
Racuchy to proste i smaczne danie, które z pewnością ucieszą zarówno małych, jak i tych nieco starszych smakoszy. Należą do klasyki polskiej kuchni, dlatego prawdopodobnie każdy miłośnik jedzenia ma na nie swój sprawdzony przepis.Danie można podawać z różnymi owocami, jednak do najbardziej lubianych należą te z jabłkami. Do dania najlepiej użyć popularnych antonówek. Danie jest doskonałym pomysłem na słodki obiad, deser lub podwieczorek.Swoją recepturą na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Przepisy zakonnicy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu pisaliśmy o jej znakomitych cieście "Marysieńka" oraz o faworkach.Teraz czas na wyśmienity przepis na racuchy z dodatkiem jabłek. Ciężko się im oprzeć!Racuchy z jabłkami siostry Anastazji - przepisSkładniki:1/2 l słodkiego mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej1 łyżka cukru kryształu1/2 płaskiej łyżeczki soliok. 40 dag mąki pszennejtłuszcz do smażenia1/2 kg jabłekSposób wykonania:Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia lub sodą. Z białek ubij pianę i lekko wmieszaj je do ciasta.Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki.\Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzaj w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu.Racuchy smaż z obu stron. Podawaj je ze swoim ulubionym dodatkiem np. jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem.Jesteście miłośnikami racuchów, czy wolicie inne dania? Skorzystacie z przepisu siostry Anastazji?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Piorunujące działanie herbaty z korzenia pietruszki. W kilka chwil pożegnasz się z przykrymi dolegliwościamiNagle w sieci pojawiło się 6 nowych odcinków "Kuchennych rewolucji". Niestety, tylko pierwszy obejrzymy za darmoJak kroić cebulę żeby nie płakać? Pomoże ci najprostszy składnik na świecieźródło: beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagramundefined
Sałatka rosyjska cieszy się uznaniem w wielu domach. Szczególnie my, Polacy, pokochaliśmy ją za smak i łączenie w sobie tylu zdrowych składników. Od jakiegoś czasu śledzie pod pierzynką cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia.Szuba, bo tak inaczej nazywana jest ta potrawa, przygotowywana jest najczęściej w okresie świątecznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać ją bez większych okazji w ciągu roku. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach.W sieci znaleźć możemy mnóstwo przepisów na to, w jaki sposób wykorzystać śledzie. Istnieje wiele propozycji na smakowite potrawy, które z pewnością zaskoczą wszystkich smakoszy. Jeśli chodzi o śledzie pod pierzynką, przepisy różnią się między sobą składnikami. Przepis, który poznacie dzisiaj, pozwala przemycić na talerze same prozdrowotne składniki, które powinny regularnie tworzyć wasze jadłospisy.
Róża karnawałowa przygotowywana jest na bazie przepisu na klasyczne faworki. To nie tylko smaczny deser, ale również niebywale efektowny. Jeśli pieczenie tradycyjnych ciast już ci się znudziło i szukasz nowych, kulinarnych wyzwań- ten przepis jest dla ciebie. W towarzystwie słodkiego dżemu oraz cukru pudru, róże karnawałowe będą stroić stoły w waszych domach. Choć przepis zajmie wam więcej czasu niż ten, z którego przygotowujecie klasyczne faworki, będziecie zachwyceni efektem.
Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, które w tradycyjnym przepisie składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nigdyś była to potrawa przede wszystkim rolników i pasterzy. Oni też smażyli kawałki dowolnego mięsa razem z cebulą na słoninie.W składzie gulaszu brakowało więc papryki, bez której obecnie mało kto wyobraża sobie to danie. Aż do XIX wieku, potrawa ta była raczej kojarzona z nizinami społecznymi, a wyższe sfery zupełnie nie uznawały gulaszu jako wartościowego posiłku.
Ciasto i jego przygotowanie spędza wielu smakoszom sen z powiek. Może się wydawać, że nie ma bardziej pracochłonnego zadania do wykonania w kuchni. Nic bardziej mylnego. Nie trzeba korzystać ze skomplikowanych przepisów, żeby nasz deser zaskakiwał smakiem.Najprostszym sposobem na pyszny deser jest ciasto bez pieczenia. To chyba ulubione rozwiązanie wśród amatorów cukiernictwa. Nie mniej jednak, ciasto bez pieczenia sprawdzi się idealnie na każdą okazję i z pewnością zachwyci smakiem nawet najbardziej wyćwiczone gospodynie. Przypominamy o przepisie na Kinder Country bez pieczenia, który znajdziecie tutaj. Zainteresowaniem cieszy się również sernik kokosowy bez pieczenia. Przepis znajdziecie w tym artykule. Teraz przyszedł czas na szybkie ciasto z ulubionymi owocami. Efekt końcowy was zachwyci. W mgnieniu oka zniknie ze stołu, a goście z pewnością zapytają was o przepis.
Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Od dawnych czasów kojarzą się z okresem karnawału. Chociaż obecny czas nie sprzyja hucznym zabawom, to warto rozpieścić się przynajmniej pysznymi i niecodziennymi smakołykami.Swój przepis na faworki podała sama siostra Anastazja. Zakonnica słynie z miłości do gotowania, a jej przepisy cieszą się niebywałą popularnością. Na naszej stronie znajdziecie między innymi jej przepis na efektowne ciasto "Marysieńka" oraz zaskakujący w smaku "Słodką teściową".Każda pora roku niesie za sobą inne smakołyki. W okresie karnawału warto przynajmniej raz przygotować pyszne faworki. Najlepiej z przepisu słynnej zakonnicy, przed którą kuchnia nie ma żadnych tajemnic!Faworki według receptury siostry AnastazjiSkładniki:6 żółtek400 g mąki pszennej12 łyżek gęstej śmietany2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki spirytususzczypta solitłuszcz do smażeniacukier puderSposób wykonania:Mąkę wymieszaj z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną oraz spirytusem. Starannie wyrób ciasto, od czasu do czasu wybij je wałkiem na stolnicy, tak aby powstały pęcherzyki powietrza.Przygotowane ciasto wałkuj partiami. Starak się jak najmniej posypywać je mąką, aby nie wysychało. Korzystając z radełka wytnij pasy, natnij je wzdłuż i przez tak stworzoną dziurkę przełóż koniec ciasta.Faworki smaż na tłuszczu z obu stron na złoty kolor (do tłuszczu możesz wlać odrobinę spirytusu). Po usmażeniu, wyłóż ciastka na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki ułóż na talerzu i obficie posyp cukrem pudrem.Jesteście miłośnikami faworków, czy wolicie inne słodkie smakołyki?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierkaNie znosisz tłustych oczek w rosole? Zastosuj 1 z trików, a szybko się ich pozbędzieszPołącz ocet jabłkowy z imbirem i kilkoma składnikami. Naturalne wsparcie odpornościźródło:psgotujemy.blogspot.comZapraszamy na nasz Instagram
Sernik uznawany jest za jedną z podstawowych propozycji deserowych. Głównym składnikiem jest biały ser, który przygotowywany jest w towarzystwie kruchego spodu czy biszkoptu. Możemy modyfikować go na różne sposoby poprzez dodanie różnego rodzaju dodatków i składników, które preferujemy najbardziej.Podajemy przepis na sernik na kruchym spodzie, który wykończony jest miękką, bezową pianką. Całość udekorowana jest kropelkami "rosy", które tworzą się tuż po wypieczeniu. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Kwaśnica pomaga wzmocnić organizm, ale i dostarczyć ciekawych, kulinarnych doznań. To niezwykle aromatyczna zupa o smaku, który kojarzy nam się z góralskim klimatem. Nic dziwnego, że przygotowuje się ją od pokoleń. To już swego rodzaju tradycja, która poza smakiem dostarcza naszemu organizmowi prozdrowotnych właściwości.Bracia Paweł i Łukasz Golcowie podzielili się przepisem swojej mamy Ireny, który w ich rodzinie jest prawdziwym hitem. Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie swojego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kwaśnica sprawdzi się idealnie, jako naturalne lekarstwo. Bracia Golec są zdania, że jedzenie może być remedium na czyhające na nas przeziębienia i choroby. Na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim kwaśnicę - przysmak przygotowywany przez ich ukochaną mamę.
Biszkopt jest częstym wyborem jako produkt, który ląduje w zakupowym koszyku. Takie gotowe ciasto jest bardzo wygodne, szczególnie podczas robienia własnoręcznych tortów urodzinowych. My przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz biszkopt całkowicie od podstaw. Takie rozwiązanie jest doskonałe szczególnie z jednego powodu - możesz bez problemów kontrolować skład swojego ciasta, co przekłada się na twoje zdrowie, a nierzadko, także i finanse. Przepis jest banalnie prosty, więc nie trzeba szykować się na kulinarną batalię.
Pizza domowej roboty kojarzy nam się głównie ze żmudną pracą. Wcale nie musi tak być. Na YouTube pojawiło się nagranie, które jest tego potwierdzeniem. Prowadzący kanału Stilgar wyjaśnił jak krok po kroku zrobić tanią i pyszną pizzę.
Smakowite ziemniaki wykorzystujemy głównie jako dodatek do dań. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w wyjątkową potrawę, która podbije serca najbliższych. Ziemniaki w tej odsłonie są nie lada pokusą dla smakoszy.
Barszcz czerwony jest jedną z najbardziej uwielbianych zup przez wszystkich Polaków. Niestety, gotowanie idealnego barszczu czerwonego jest bardzo trudne, a jedynie naprawdę doświadczeni kucharze posiedli wszystkie tajemnice tej potrawy. Poniższy przepis charakteryzuje się jednak łatwością w przygotowaniu. Ewa Wachowicz zdobyła go za sprawą swojego nowego domu w Zawoi, niewielkiej wsi, która znajduje się niedaleko Babiej Góry. W tej recepturze używa się buraków ćwikłowych, z których liści tradycyjnie gotuje się botwinkę. Są mniej słodkie i bardziej wytrawne.
Smakowite krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów są wyjątkową propozycją kulinarną, która potrafi wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Robert Makłowicz zaprezentował jak je przygotować na swoim kanale na YouTube.
Tradycyjna marynata, w której moczy się mięso z karpia, składa się zazwyczaj z mleka i ewentualnie plasterków cytryny. Niestety nie jest ona na tyle silna, aby pozbyć się zapachu mułu w całości. Najlepszą metodą jest dorzucenie jeszcze kilku innych składników, które zniwelują wszelkie nieprzyjemne nuty zapachowe. Choć mleko samo w sobie wyciąga aromat i zmiękcza mięso, nie jest w stanie nadać rybie odpowiedniego smaku. Dlatego do marynaty dodaje się także liście laurowe czy rozmaryn, które potrafią zamaskować ewentualne niedoskonałości.
Pieczenie tradycyjnego świątecznego makowca może wydawać się zbyt skomplikowane dla kucharza amatora. Poniższy przepis jest jednak na tyle prosty, że praktycznie każdy poradzi sobie z nim bez większych problemów. Jednak największą jego zaletą jest krótki czas przygotowania. Choć ilość składników może przytłoczyć, tak naprawdę nie ma się czym przejmować. Cała praca polega na kilku czynnościach i włożeniu ciasta do piekarnika, tak więc faktycznego czasu wykorzystuje się stosunkowo niewiele.
Ciasto bez pieczenia należy do najbardziej preferowanych form przygotowywania deserów. Szczególnie w przypadku osób, które nie czują się najlepiej w pieczeniu oraz tworzeniu wymyślnych słodkości. Pieczenie może okazać się na tyle problemowe, że nie zawsze jesteśmy w stanie wygospodarować na nie czas. Co więcej, boimy się niepowodzenia, co mogłoby uniemożliwić nam przygotowanie ponownej partii. Z tego właśnie powodu najczęściej decydujemy się na zakup gotowych ciast, a to zupełnie niepotrzebnie.Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a więc czas wzmożonego gotowania i pieczenia właśnie. Na naszych świątecznych stołach nie może zabraknąć deseru z prawdziwego zdarzenia. Warto podać właśnie ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci wszystkich smakiem i idealną konsystencją. Jak się okazuje, piekarnik nie jest elementem niezbędnym do jego przygotowania. Podajemy przepis na niezwykle smaczny "Śnieżny Puch", który swoim wyglądem wpisuje się idealnie w zimowy klimat. Co więcej, przypomni smakiem sernik, co zdecydowanie zachwyci wszystkich fanów tej klasyki przy stole.
Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się.
Pieczenie jest jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznych dań w kuchni. Po włożeniu dania do piekarnika często nie trzeba robić nic więcej, poza czekaniem. Ewa Wachowicz ma doskonały przepis na pyszny pasztet wigilijny. Podobny wyrób jest do kupienia w sklepie Gessler za 75 zł za pół kilograma.
Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury.
Pierogi są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez ich smaku. Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyborne pierogi z kapustą i grzybami.