Gofry kojarzą się większości z wakacjami, spacerami nad morzem i ciepłem promieni słonecznych na twarzy. Wcale nie trzeba posiadać gofrownicy, aby móc je przygotować. Poniżej zdradzamy sposób na pyszne domowe gofry, które smakują jak tradycyjne. Nie będziesz mógł powstrzymać się przed dokładką, a twoi domownicy będą błagać cię o przepis.W sklepach dostępne są gofrownice, które ułatwiają sporządzenie gofrów w domu, lecz wcale nie są koniecznością. Jeśli nie masz jej na wyposażeniu swojej kuchni, z powodzeniem zrobisz gofry jedynie przy pomocy patelni. Oczywiście taki deser pozbawiony jest charakterystycznej kratki, jednak w smaku nie da się wyczuć różnicy. Dodatkowo skorzystanie z samej patelni zmniejsza ilość brudnych przedmiotów, dzięki czemu sprzątanie po gotowaniu jest łatwiejsze i przyjemniejsze.
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą według Karola Okrasy to wyśmienity deser dla całej rodziny. Delikatny spód, podsmażone z cynamonem jabłka i słodka, lekka pianka bezowa to doskonałe połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na szarlotkę według Karola Okrasy z bezą, idealne ciasto do kawy w chłodne, pochmurne dni.Szarlotka to pyszne i naprawdę proste ciasto, a przepis Karola Okrasy na ten jabłkowy deser nie ma sobie równych. Kruchy spód, tarte, smażone jabłka i beza to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Szarlotka ma również wyczuwalną, waniliowo-cynamonową nutę, jest przepyszna.Kruche ciasto schładzam przed wyłożeniem na blachę, następnie mocno dociskam do dna tortownicy i nakłuwam widelcem- w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia, będzie również idealnie chrupiące i smaczne. Bezę ubijam na sam koniec, kiedy mam już gotowy spód i podsmażone jabłka. Piana z białek jest bardzo delikatna, dlatego też po ubiciu od razu wysmaruj nią ciasto i zapiecz, aby nie opadła. Ciasto zostawiam w piekarniku na 15-20 minut po upieczeniu, jedynie lekko uchylam drzwi, aby szarlotka delikatnie zaczęła się chłodzić, a beza nie popękała.Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej bezowe desery- w tym artykule poznasz przepis na tort cytrynowy z bezą. Klasycznym ciastem z bezą jest oczywiście beza Pavlova, czyli blaty bezowe przekładane bitą śmietaną i owocami, jest doskonała.
Proste ciasto bez pieczenia jest czasem wszystkim, na co akurat ma się ochotę - łatwość przygotowania i pyszny smak wygrywają z innymi, bardziej skomplikowanymi recepturami. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne ciasto z galaretek, herbatników i prostego kremu. Taka kombinacja smakuje każdemu i nie wymaga żadnych umiejętności. Ciasto bez pieczenia zawsze powinno charakteryzować się banalnością i doskonale słodkim efektem. Dużą zaletą poniższego deseru jest dostępność składników i ich niska cena, co znacznie obniża koszty.
Kluski drożdżowe niegdyś zawsze musiały się pojawić do babcinego obiadu z pysznym mięsem w aromatycznym sosie. Przygotowanie takich klusek wcale nie jest skomplikowane, więc jeśli chcesz przypomnieć sobie ich smak, mamy prosty przepis. Dzięki kluskom poczujesz nostalgię za dawnymi latami i obiadami podawanymi przez babcie. Kluski drożdżowe nie są w żadnym wypadku trudnym do zrobienia posiłkiem - jedyne czego potrzebują to czasu na wyrośnięcie. Choć niecierpliwi mogą się zirytować, warto poczekać, ponieważ kluski wychodzą idealnie miękkie i przepyszne. Kluski najczęściej podaje się w towarzystwie esencjonalnego i gęstego sosu z mięsem, choć równie dobrze komponują się z sosami grzybowymi czy na bazie warzyw. Gdy nie masz ochoty na długie gotowanie, po prostu zjedz kluski same w sobie.
Soda oczyszczona jest jednym z podstawowych produktów w każdym gospodarstwie domowym - najczęściej wykorzystuje się ją do pieczenia oraz sprzątania. Jeśli szukasz dobrych zamienników dla sody do pieczenia, sięgnij po amoniak piekarski bądź mąkę samo rosnącą. Dzisiaj mało kto korzysta z amoniaku, choć ten pozwala wykonać wyjątkowo chrupką fakturę. Soda oczyszczona to nieodłączny towarzysz wszystkich piekarzy, niezależnie czy są amatorami, czy profesjonalistami. Przy jej pomocy można było zrezygnować z użycia drożdży, co znacznie przyspieszyło produkcję wypieków. Niestety nie wszyscy mogą z niej korzystać, ponieważ niektórzy po jej spożyciu cierpią na zgagę i bóle brzucha. Dlatego dzisiaj prezentujemy substytuty, które nie tylko sprawdzą się zamiast sody, lecz również nadadzą wypiekom nowych właściwości.
Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie uratowało już wiele wieczorów, kiedy główny deser z jakiegoś powodu nie wyszedł. Poniżej pokazujemy przepis na ciasto Raffaello, które zachwyca intensywnością smaku i prostotą przygotowania. Efekty oszałamiają nawet największych łakomczuchów, którzy nie mogą powstrzymać się przed zjedzeniem choćby jednego kawałka.Ciasto bez pieczenia jest przede wszystkim idealnym rozwiązaniem dla gospodarstw domowych, w których brakuje piekarnika. W takich sytuacjach zrobienie prawdziwego ciasta może wydawać się nie lada wyzwaniem - dzisiejsza receptura rozwiązuje ten problem. Choć sam proces sporządzenia ciasta jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych umiejętności, warto pamiętać o jednej rzeczy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W innym wypadku masa może się nie połączyć i cały wysiłek pójdzie na marne.
Wielu smakoszy uwielbia pierogi. Jednak każda potrawa potrafi się znudzić. Ciasto na pierogi można jednak zmodyfikować, dodając do niego nieco gotowanych ziemniaków. Dzięki temu wyrób stanie się bardziej sycący i nabierze niepowtarzalnego smaku. Skusicie się? Ciasto na pierogi z dodatkiem tłuczonych ziemniaków to doskonały pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki z obiadu. Jeśli znudziły wam się kluski śląskie czy kopytka ten przepis sprawdzi się doskonale. Koniecznie wypróbujcie nasz patent.
Faworki już niedługo będą kupowane w ogromnych ilościach przez Polaków, ponieważ świętowany będzie Tłusty Czwartek. Jeśli chcesz przygotować je w domu, a przy okazji zbytnio się nie zmęczyć, proponujemy wykonanie ich wedle poniższego przepisu. Receptura na faworki lane jest znacznie szybsza niż klasyczna, a mimo wszystko smakuje obłędnie. Faworki obecnie mało kto decyduje się zrobić samodzielnie, ponieważ potrzebują dość dużo pracy. Samo wyrobienie ciasta jest męczące, gdyż ubijanie twardej masy wymaga użycia mnóstwa siły. Mamy na to idealne rozwiązanie. Faworki lane przygotowuje się z rzadkiego ciasta, które wlewa się bezpośrednio do rozgrzanego oleju przez wąski lejek. Po usmażeniu i oprószeniu cukrem pudrem wychodzą idealnie chrupiące i puszyste faworki, które smakują każdemu.
Kruche ciasto to doskonały pomysł na spód do sernika i ciast z owocami. Z kruchego ciasta upieczesz również pyszne ciasteczka, które błyskawicznie znikną z talerzy. W kruchym cieście najważniejszy jest tłuszcz, odpowiednie proporcje i przygotowanie. Poznaj wszystkie sekrety kruchego ciasta.Kruche ciasto to prosty i pyszny spód do wielu ciast, jednak jego przygotowanie wymaga od nas zachowania kilku zasad, dzięki czemu jest pyszne, kruche, łatwo rozprowadza się na blaszce i nie wybrzusza się podczas pieczenia.Z kruchego ciasta przygotujesz wyśmienity spód na tartę owocową, sernik, mazurki i wiele innych ciast. Kruche ciasto to również świetny pomysł na ciasto z kruszonką- tu poznasz przepis na proste i szybkie ciasto z musem jabłkowym, idealne do kawy w chłodne, jesienne i zimowe dni.Kruche ciasto jest równie świetne do przygotowania ciasteczek, które będą idealnie chrupiące i smaczne. Dodaj do ciasta olejek waniliowy, cynamon lub przyprawę korzenną, a ciastka posmakują każdemu.Kruchy spód to nie tylko desery, przygotujesz z niego również pyszną kolację na ciepło- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić znakomitą, wytrawną tartę ze szparagami i boczkiem.
Sernik z kokosem siostry Anastazji to wyśmienity deser dla całej rodziny. Sernik na kruchym spodzie z puszystą masą serową i bezą kokosową to ciasto, które pokochają wszyscy. Poznaj przepis na pyszny sernik z kokosem od siostry Anastazji.Masz ochotę na puszysty sernik w nowej odsłonie? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sernik upieczony na kruchym spodzie z delikatną, kokosową bezą to doskonały pomysł na słodką niespodziankę dla całej rodziny. Sernik jest puszysty, śmietankowy i przepyszny.Na początku przygotuj kruche ciasto, będziesz je zapiekać razem z masą serową. Delikatną bezę dodaj do ciasta 15 minut przed końcem pieczenia, aby ładnie wyrosła i stworzyła kokosową chmurkę na całym serniku. Pamiętaj, aby sernik zostawić w piekarniku po upieczeniu na minimum 30 minut. Zarówno ser, jak i beza mogą opaść pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury. Pozwól więc sernikowi chłodzić się stopniowo w wyłączonym, gorącym piekarniku. Jeśli szukasz pomysłu na sernik inaczej- tu poznasz przepis na sernik z pyszną niespodzianką, czyli kulkami orzechowymi. Ciasto posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości.
Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje. Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników. Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.
Pizza to najbardziej popularne danie włoskiej kuchni, które uwielbiają wszyscy. Sekretem idealnej pizzy jest odpowiednie przygotowanie ciasta i pieczenie. Nie zapominajmy również o sosie, który jest bazą w każdej pizzy. Jak zrobić perfekcyjną pizzę w domu, jak z włoskiej restauracji?Nie ma lepszego dania od cienkiej pizzy na chrupiącym, delikatnym spodzie. Taką pizzę bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu, wystarczy, że przygotujesz ciasto i upieczesz je w odpowiedni sposób.Niezależnie od dodatków, bazą w pizzy jest sos i ser. Domowy sos pomidorowy z pomidorów, oliwy i suszonego oregano jest chyba najlepszym sosem i smakiem dorównuje tym z włoskich restauracji. Do pizzy wykorzystaj mozzarellę białą w kulce lub żółtą, startą. W tym artykule dowiesz się, z jakiej mąki i innych składników przygotować perfekcyjne ciasto, jak piec pizzę, żeby była idealna i jak zrobić domowy sos pomidorowy. Tak przygotowana pizza zniknie w oka mgnieniu. Po tak smacznym obiedzie lub kolacji pora na deser- tu poznasz przepis na włoskie tiramisu, idealne do espresso. Jeśli natomiast masz ochotę na pyszne rogaliki z nadzieniem- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie.
Jeśli zwykle pieczecie szybkie i nieskomplikowane ciasta, czasami warto przygotować coś niezwykłego i wspaniałego. Takiego jak uwielbiane ciasto „Czarny las". Dziś podamy wam najlepszy przepis na ten kultowy łakoć. Przekonacie się, że jego przygotowanie w sumie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wynagradza czas poświęcony na jego wykonanie. Podstawą do ciasta „Czarny las" jest ciemny biszkopt. Przekłada się go kremem czekoladowym i z bitej śmietany i dodaje wiśnie. Te cierpkie, wyraziste w smaku owoce przełamują słodycz tortu i sprawiają, że nabiera on charakteru. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Ciasto francuskie to uniwersalne ciasto z mąki, masła i wody, które odpowiednio wyrobione i pieczone rozwarstwia się, tworząc doskonałe, delikatne i kruche ciasto. Z ciasta francuskiego stworzysz zarówno pyszne desery, jak i wytrawne dania dla całej rodziny. Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?Ciasto francuskie to ciasto przygotowywane z kilku składników, jednak jego wyrabianie przez pieczeniem trwa z przerwami praktycznie cały dzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby przygotować pyszny deser lub kolację na ciepło dla najbliższych i zrobić im miłą niespodziankę.Podczas samego wyrabiania, a następnie chłodzenia i wałkowania, musisz ściśle trzymać się przepisu. Jeśli za szybko wyrobisz ciasto lub skrócisz czas jego chłodzenia, delikatne ciasto nie urośnie i nie rozwarstwi się tak, jak powinno.
Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to szybkie i proste ciasto, które przygotujesz na święta, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a także bez okazji, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe siostry Anastazji.Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to genialne, proste ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, dodać marchewki i upiec. Ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, z wyczuwalną nutą wanilii i cynamonu.Upieczone i ostudzone ciasto polej domowym lukrem, który dodatkowo osłodzi placek i ładnie je udekoruje. Do ciasta marchewkowego dodaję również dekoracje z malutkich, cukrowych marchewek, dzieci je uwielbiają, a ciasto wygląda prześlicznie. Jeśli masz ochotę na równie szybkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni, cała blacha zniknie błyskawicznie.
Pierogi są pyszne. Zwłaszcza jeśli mają miękkie i delikatne ciasto. A jak je przygotować? Każdy ma z pewnością swój sposób, jednak dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Jest idealnie elastyczne i bez problemu daje się wałkować i formować. Zdania na temat dodatku jajka do ciasta na pierogi są podzielone. Niektórzy uważają je za obowiązkowy dodatek, który spaja składniki i nadaje ciastu pulchności. Inni są zdania, że jeśli i bez niego ciasto jest dobre, to nie trzeba go dodawać. Rzeczywiście ciastu bez jajka nic nie brakuje. Możecie więc przygotować ciasto na pierogi, nawet jeśli pod ręką nie macie jajka lub chcecie zrobić ciasto w oszczędniejszej wersji.
Idealnie usmażone racuchy podane zaraz po obiedzie są spełnieniem marzeń wielu Polaków, niestety zbyt częste jedzenie ich może wywołać nudę. Dlatego prezentujemy przepis na racuchy z jabłkami i migdałami, które po uprażeniu przyjemnie chrupią. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy zastosować się do poniższych porad. Do racuchów dodaje się zwykle jabłka pod dwiema postaciami - starte na tarce lub krojone w drobne kawałki. Dzisiejsze placki zawierają jabłka starte, co pozwala uzyskać delikatniejszą teksturę po usmażeniu na tłuszczu. Aby dodać potrawie kontrastu, do ciasta wrzuca się uprażone płatki migdałowe. Poza lekkim chrupaniem orzechy dodają plackom smaku i sytości - migdały są bowiem pełne licznych wartości odżywczych.
Faworki są typową słodkością karnawałową. Kochamy je za niepowtarzalny smak i kruchość. Jednak nie jemy ich zbyt często i zbyt dużo, bo są kaloryczne. Niestety taki efekt przynosi smażenie na głębokim tłuszczu. Mamy jednak dla was prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia. Przygotujcie je w ten sposób, a będą zdrowsze. Jak karnawał, to pączki i faworki. Jedne i drugie smażone, jedne i drugie kaloryczne. Powiecie, jak szaleć, to szaleć. Jednak niektórzy ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo. Co wtedy? Nie, nie musicie rezygnować z przyjemności. Możecie po prostu przygotować faworki pieczone.
Ewa Wachowicz w czasie całej swojej kariery opracowała wiele pysznych przepisów, z czego jej ciasta często wywołują największe emocje. Herbatnikowy deser bez pieczenia w wykonaniu Wachowicz ma delikatną konsystencję, robi się z wielką łatwością i smakuje praktycznie każdemu. Idealnie sprawdzi się w przypadku przyjścia nieoczekiwanych gości. Zdecydowanie największą zaletą ciasta bez pieczenia Ewy Wachowicz jest fakt, że praktycznie każdy może bez przeszkód zabrać się za jego przygotowanie. Nie potrzeba do niego bowiem nawet piekarnika czy lodówki. Przysmak składa się głównie z herbatników, masy krówkowej oraz masy budyniowej. Takie połączenie gwarantuje doskonały, słodki smak oraz delikatną i kremową konsystencję, której brakuje wielu innym ciastom.
Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni to wyśmienity deser dla całej rodziny. Wilgotne w środku, puszyste ciasto o wyraźnym, czekoladowym smaku z nutą olejku rumowego i słodkimi wiśniami w syropie podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni. Ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, kakao, cukrem wanilinowym i olejkiem rumowym jest bardzo puszystym i wilgotnym w środku ciastem. Ciasto zawsze piecz w piekarniku bez termoobiegu, aby się nie wysuszyło.Do ciasta idealnie pasują również wiśnie, najlepsze będą w syropie, ponieważ nie są tak kwaśne, są wydrylowane i dodatkowo nawilżą ciasto. Cały deser oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Jeśli wybierzesz drugą opcję, gotowe ciasto włóż do lodówki, aby polewa stężała.Wiśnie z domowego kompotu sprawdzą się w cieście równie dobrze. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyraźny smak, dodaj wiśnie z nalewki lub moczone w syropie migdałowym. W obu przypadkach zmniejsz ilość olejku rumowego, aby ciasto nie wyszło zbyt intensywne.Maliny równie dobrze łączą się z czekoladowymi deserami- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami, czyli prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Oponki serowe są pysznym deserem, którego przygotowanie jest zaskakująco szybkie i banalnie proste. Na swoim kanale Youtube Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój własny pomysł na tę słodką klasykę. Dzięki jego poradom twoje oponki wyjdą idealnie puszyste i sprężyste, a domownicy nie będą mogli przestać prosić o kolejne porcje. Oponki serowe mają jedną przewagę nad pączkami. Te drugi wymagają czasu, aż drożdże zaczną swoją pracę i ciasto odpowiednio urośnie. W przypadku oponek nie trzeba na nic czekać, gdyż rosną one dzięki dodaniu sody oczyszczonej i octu. W przepisie Tomasza Strzelczyka zawarty jest cukier waniliowy, który dla niektórych nie ma wystarczającego smaku wanilii. Możesz zamienić go na świeżą wanilię lub ekstrakt waniliowy - dzięki temu oponki staną się jeszcze lepsze.
Piernik z herbatą to doskonały pomysł na ciasto, nie tylko na Boże Narodzenie. Mocno korzenne, wyraźne ciasto przełożone delikatnym kremem waniliowym z kaszy manny jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na obłędny piernik z herbatą, doskonały do kawy w chłodne, zimowe dni.Piernik z herbatą to jedno z moich ulubionych ciast. Jego korzenny smak w połączeniu z delikatną masą waniliową, polewą czekoladową, migdałami i orzechami tworzy doskonałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Herbata sprawia, że piernik jest bardzo wilgotny.Masa do przełożenia piernika ma bardzo ciekawy smak i dobrze łączy się z całym ciastem. Kasza manna gotowana na mleku z cukrem z prawdziwą wanilią ma delikatny smak, sok z cytryny natomiast nadaje masie świeżej nuty i doskonale przełamuje jej słodycz.Jeśli masz ochotę na tort idealny na zimę- tu poznasz przepis na mocno korzenny tort z kremem waniliowym i żurawiną, doskonały do kawy, na święta i urodziny.
Kokosanki czekoladowe to pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Kokosanki są idealne, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy, herbaty lub chcesz upiec coś na szybko dla dzieci. Poznaj prosty przepis na wyśmienite kokosanki, wszyscy je uwielbiają. Kokosanki to świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotujesz je w prosty sposób, sprawiając wszystkim słodką i pyszną niespodziankę. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie kuleczek, deser jest więc naprawdę szybki.Do kokosanek przygotuj domową, gęstą polewę z prawdziwego kakao i wiórek kokosowych, obtoczone w niej kuleczki ciasta smakują doskonale. Do obtoczenia ciasta polewa musi być przestygnięta i gęsta, ciasto również musi dobrze ostygnąć.Jeśli szukasz pomysłów na pyszne desery i ciasta z kokosem, mamy dla Ciebie kilka słodkich propozycji: w tym artykule dowiesz się, jak zrobić ciasto bounty, smakuje jak znany batonik.W tym artykule natomiast poznasz przepis na ciasto raffaello z pysznym kremem, idealne do kawy.
Kluski leniwe tradycyjnie jedzone są na słodko z podprażoną bułką tartą, roztopionym masłem oraz kryształkami cukru. Okazuje się, że nie trzeba ograniczać się tylko do takiego sposobu podania - leniwe z serem feta są słone, sycące i pyszne. Kluski przygotowuje się kilka chwil, dlatego są dobrą opcją na błyskawiczny obiad. Kluski leniwe są typowo nostalgicznym daniem, które większość z nas kojarzy z czasami dzieciństwa i beztroski. Wtedy nie było nic lepszego niż dzień spędzony na zabawie z przyjaciółmi, zakończony pysznymi słodkimi i delikatnymi kluskami zrobionymi przez mamę lub babcie. Leniwe z serem feta do złudzenia przypominają klasyczną wersję, jednak wystarczy jeden kęs, aby zauważyć dużą różnicę. Feta dodaje ciastu dużo słoności i charakterystycznej faktury, dlatego poniższe kluski są twardsze i bardziej zbite. Jeśli uwielbiasz słodki wariant, wytrawna receptura również przypadnie ci do gustu.
Pierogi szwedzkie mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki większość z nas patrzy na to popularne danie. Nie wymagają one bowiem żadnego gotowania w wodzie, a zamiast tego piecze się je w piekarniku. Dzięki temu powierzchnia ciasta pysznie się karmelizuje i staje się chrupiąca. Do środka można włożyć każde nadzienie znane ze zwykłych pierogów. Pierogi szwedzkie wywodzą się z kultowego dla krakowian lokalu Pierogi Szwedzkie Svensson na ulicy Długiej. Od prawie 40 lat bar serwuje pieczone pierogi z ciasta drożdżowego w formie fast foodu. Dzięki temu mieszkańcy Krakowa mogą zjeść na mieście szybko i smacznie. Poniższa propozycja doskonale pasuje do klasycznego czerwonego barszczu, lecz równie dobrze można ją po upieczeniu zapakować w pergamin i wziąć do pracy czy szkoły. Odgrzewane pierogi szwedzkie smakują równie dobrze co świeże - najlepiej podgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.
Sernik na zimno jest klasyką polskich ciast, którą wiele osób uwielbia i nie wyobraża sobie deseru bez choćby jednego kawałka. Poniżej prezentujemy sernik waniliowo-czekoladowy z brzoskwiniami z zalewy na herbatnikach. Ciasto przygotowuje się bez pieczenia, dlatego praktycznie każdy może się za nie zabrać. Sernik na zimno bez pieczenia to nieoceniony przysmak idealny na szybką przekąskę, poobiedni deser czy podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty. Ciasto to jest na tyle pyszne i łatwe w zrobieniu, że nie trzeba mieć żadnej okazji, aby móc je spróbować. Co ciekawe sernik ten nie wymaga użycia sera twarogowego, lecz zwykłe serki waniliowe homogenizowane. Ta mała zmiana wpływa na konsystencję, która dzięki serkom staje się znacznie delikatniejsza i bardziej puszysta.
Przepis na jabłecznik inaczej? Upiecz ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji. Kruchy spód, jabłka przełożone marmoladą i ciasto biszkoptowe to doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji.Ciasto ucierane z jabłkami to świetna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika lub szarlotki. Biszkopt w połączeniu z kruchym, ucieranym ciastem i pokrojonymi jabłkami z marmoladą owocową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto siostry Anastazji zawsze błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o przepis i dokładkę.Ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową bez masła. Całe ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, delikatne i bardzo puszyste i smaczne. Przygotujesz je w kilkanaście minut, ciasto będzie upieczone po niecałej godzinie, więc jest prostym i szybkim deserem dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto z jabłkami- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i czekoladą.
Masz ochotę na szarlotkę podaną jak w najlepszej restauracji? Przygotuj do niej sos waniliowy, a na nowo odkryjesz jej rewelacyjny smak. Sos przygotujesz wyłącznie z kilku składników, będzie bardzo aromatyczny, słodki i waniliowy. Poznaj przepis na sos waniliowy do szarlotki.Sos waniliowy to doskonały dodatek do szarlotki, ponieważ wzmacnia jej wyjątkowy smak. Sos przygotuj z całej laski wanilii i cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, taki będzie najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny.Sos waniliowy to również doskonały dodatek do lodów, ciast z cynamonem, gofrów, naleśników, a nawet pierogów na słodko z czereśniami. Jest delikatny, ale mocno waniliowy, zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają jego smak. Podczas gotowania sosu z żółtkami nie możesz doprowadzić do wrzenia mleka, ponieważ jajka się zetną, a Ty przygotujesz waniliową jajecznicę. Mleko musi być gorące, ale nie może się gotować. Pamiętaj, że im chłodniejszy sos, tym bardziej gęsty, dlatego nie dodawaj do niego mąki, pozwól mu ostygnąć, a będzie idealny.W tym artykule dowiesz się, jak przygotować bajecznie prostą szarlotkę, która wychodzi za każdym razem. Podaj ją z gałką lodów i sosem waniliowym, a ciasto stanie się hitem w Twoim domu.