Tłusty Czwartek już za rogiem, a więc Polacy zaczynają przygotowywać się do ogromnej słodkiej uczty. Jeśli obawiasz się trudności związanych z robieniem pączków, sięgnij po poniższy przepis na tradycyjne serowe oponki. Są łatwiejsze i smaczniejsze od pączków czy faworków, a ich puszystość zachwyci niejednego łakomczucha. Oponki serowe są tradycyjną alternatywą dla skomplikowanych pączków, które wymagają dużej wiedzy i nakładu pracy, aby mogły się udać. Oponki są znacznie łatwiejsze, a wersja, którą opisujemy, nie jest przesycona cukrem - co oznacza, że w Tłusty Czwartek będzie można sobie pofolgować jeszcze mocniej. Sekretem puszystych oponek nie jest wcale żaden tajemny składnik, lecz krótki czas wyrabiania ciasta. Gdy poświęci się na to zbyt wiele minut, wytworzy się za dużo glutenu, który spowoduje, że ciasto będzie zbite i nie wyrośnie.
Tiramisu jest dobrze znanym amatorom kawy deserem. Ten delikatny, przełożony puszystym kremem smakołyk bez problemu przyrządzicie w domu. Kilka składników sprawi, że poczujecie się jak byście byli we Włoszech. Spróbujcie koniecznie. Romantyczny wieczór we dwoje nie może się odbyć bez pysznego deseru. Tiramisu przyrządzone z delikatnego serka mascarpone i biszkoptu nasączonych aromatyczną kawą sprawdzi się idealnie. Z naszym przepisem walentynkowe spotkanie będzie bardzo przyjemne.
Pleśniak siostry Anastazji z kruszonką, powidłami i puszystą pianką to pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Ciasto pleśniak, czyli kruche ciasto z kruszonką w towarzystwie owoców i pianki z białek smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pleśniak siostry Anastazji i spraw najbliższym słodką niespodziankę.Ciasto pleśniak jest kruchym ciastem z kruszonką, jednak w nieco innej odsłonie. Pianka białkowa tworzy na placku puszystą, słodko- kwaśną chmurkę, która dodatkowo scala ciasto z pyszną kruszonką. Pleśniak po ostudzeniu najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem.Kruche ciasto wyrób godzinę przed pieczeniem, aby zdążyło się odpowiednio schłodzić w lodówce. Ciasto podziel na dwie części, większa będzie spodem pleśniaka, z mniejszej zrobisz słodką kruszonkę. Powidła śliwkowe możesz zrobić samodzielnie, będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze od gotowego produktu. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne powidła śliwkowe.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, kruche ciasto- tu poznasz przepis na ciasto orzechowe z powidłami od siostry Anastazji.
Jednym z najlepszych zapachów, jakie można poczuć w domu, jest aromat piekącej się w piekarniku szarlotki. Siostra Anastazja ma swój własny przepis na to klasyczne ciasto, w którym wykorzystuje śmietanę. Dodanie jej do ciasta sprawia, że staje się ono delikatniejsze, a także nabiera lekko kwaskowego smaku. Szarlotka przybiera najróżniejsze formy, począwszy od różnej tekstury farszu z jabłek, kończąc na innych sposobach wykończenia. Siostra Anastazja wykorzystuje gładkie nadzienie jabłkowe, a na wierzchu rozsypuje bardzo duże ilości słodkiej kruszonki. Składnikiem, który wyróżnia recepturę kucharki, jest kwaśna śmietana wlewana do kruchego ciasta. Duża ilość tłuszczu w nabiale pozwala uzyskać delikatnie puszystą konsystencję, a także dodać odrobinę kwaśności, która smacznie kontrastuje z ogólną słodyczą deseru. Warto przy okazji pamiętać, że poniższy wypiek jest banalnie prosty i stosunkowo szybki w przygotowaniu.
Ciasto bez pieczenia można przygotować tylko z 3 składników - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Potrzebne będą jedynie galaretki, jogurt oraz herbatniki, a więc prawdopodobnie nie będziesz musiał nawet wychodzić do sklepu. W smaku jest delikatne, dlatego spodoba się wszystkim twoim gościom. Ciasto bez pieczenia nie wymaga od przygotowującego żadnych specjalistycznych przyrządów, co jest kolejną pozytywną cechą dzisiejszego przepisu. Niewielka ilość faktycznej pracy to jeszcze jeden atut receptury. Co więcej, ciasto to nie jest zbyt słodkie i jeśli nie dodasz do niego cukru, może być jedzone w większych ilościach. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność ciasta, skorzystaj z galaretek i herbatników pozbawionych cukru.
Niekiedy domowe zapasy są uszczuplone, sklepy zamknięte i zwyczajnie nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów - w takiej sytuacji idealnie sprawdzą się naleśniki bez jajek. Nie potrzeba do nich wielu produktów, a mimo wszystko wychodzą delikatne i puszyste. Sekretem objętości jest dodanie do ciasta odrobiny gazowanej wody. Naleśniki bez jajek są idealnym przepisem na błyskawiczny obiad z najbardziej podstawowych produktów. Mleko, mąka i woda gazowana w zupełności wystarczają, aby uzyskać wspaniałe efekty. Po połączeniu ze sobą wszystkich składowych pozwól ciastu odpocząć nieco przed smażeniem. Dzięki temu woda nawilży mąkę i naleśniki po usmażeniu staną się elastyczne i wytrzymałe, a zarazem puszyste.
Sernik jest dla Polaków bardzo ważnym ciastem, bez którego żaden uroczysty obiad nie może się udać. Magda Gessler ma własny przepis na ten pyszny wypiek, w którym nieco zmieniła proces przygotowania. Prezenterka nie dodaje do masy całych jajek, lecz rozdziela je na białka i żółtka - po ubiciu białek, masa sernikowa staje się wyjątkowo puszysta. Sernik nie jest skomplikowanym wypiekiem, z kolei w smaku jest bardzo intensywny - takie połączenie sprawiło, że sernik podbił podniebienia milionów łakomczuchów na całym świecie. Magda Gessler zdradziła swój przepis na kultowe ciasto. Magda Gessler nie używa do sporządzenia masy całych jajek, lecz oddziela białka, ubija je na sztywną pianę i dopiero wtedy dodaje. Dzięki temu ciasto jest dobrze napowietrzone, a po upieczeniu zachowuje swoją puszystość.
Tradycyjne kopytka często wybierane są jako podstawowy dodatek do sosów czy dań mięsnych. Aby otrzymać doskonałe kopytka, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników w cieście. Przyjmuje się, że na 1 kg ugotowanych kartofli dodaje się 2 szklanki mąki. W większości sklepów spożywczych można bez żadnych problemów kupić gotowe kopytka, które wystarczy usmażyć lub ugotować w wodzie. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a dodatkowo dokładnie wiemy, co zostało do niej dodane. Struktura oraz sprężystość kopytek są, zaraz za smakiem, ich najważniejszymi cechami, dlatego tak istotne są proporcje składników. Nawet niewielki odchył na wadze może spowodować, że cała praca pójdzie na marne.
Sernik gotowany z czekoladą i orzechami to doskonały pomysł na sernik w nieco innym wydaniu. Kruche ciasto z gotowaną masą serową śmietankową i polewą z kakao i ajerkoniaku z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny sernik gotowany, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.Sernik gotowany to jeden z lepszych serników, chociaż wyglądem go nie przypomina. Kruche ciasta przełożone masą serową i polewą wyglądają raczej jak ciasto z kremem, jednak sernik zdecydowanie wygrywa smakiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu również rewelacyjna polewa czekoladowa z nutą likieru jajecznego i orzechami.Na początku przygotuj kruche blaty do przekładania ciasta, blaty upiecz w piekarniku i dobrze ostudź. Masę serową gotuj w większym garnku na małym ogniu, aby się nie przypaliła, przekładaj nią ciasto po ostygnięciu, kiedy zacznie gęstnieć. Całe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby zarówno masa serowa, jak i polewa czekoladowa idealnie stężały.Z sernikiem konkurować może jedynie szarlotka, przygotuj ją w nieco inny sposób, a będziesz zachwycony z efektu- tu poznasz przepis na boską szarlotkę z bezą według Karola Okrasy.
Ciasta drożdżowe są niezwykle smaczne i efektowne. Ich przygotowanie bywa jednak czasochłonne. Z naszym nowym przepisem przyrządzicie je wyjątkowo szybko. Pomija on etap wyrastania ciasta, a przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Spróbujcie i cieszcie się smakiem delikatnego drożdżowego z jabłkiem już dziś. Dodatkowo nie musicie czekać na jego wyrośnięcie! Kuchnia polska obfituje w pyszne wypieki. Wśród najpopularniejszych z pewnością znajdują się szarlotka i sernik. Drożdżowe jednak równie często gości na naszych stołach, uświetniając różne święta czy towarzysząc popołudniowej kawie. Dodatek owoców sprawi, że nabierze ono charakteru. Jabłka z cynamonem sprawdzą się doskonale.
Choć do Tłustego Czwartku zostało jeszcze kilka tygodni, w wielu domach zaczęły się już poszukiwania najlepszego przepisu na faworki. Poniżej prezentujemy recepturę przedwojenną z 1917 roku, z której faworki wychodzą chrupiące, cieniutkie i delikatne. Pamiętaj, aby podczas wałkowania nie podsypywać stolnicy mąką - w taki sposób zapobiega się nadmiernemiu pienieniu podczas smażenia. Faworki praktycznie każdemu kojarzą się z karnawałem oraz Tłustym Czwartkiem. Już teraz w wielu cukierniach można kupić koszyki z chruścikiem, mimo iż prawdziwy boom popularności faworków przypadnie pod koniec lutego. Cukiernicy zalecają smażenie faworków z pomocą termometru cukierniczego, co znacznie ułatwia utrzymanie dobrej temp. oleju. W przypadku braku sprzętu po prostu wrzuć niewielki kawałek surowego ciasta na rozgrzany tłuszcz. Jeśli natychmiast zacznie się smażyc i wypłynie na wierzch, olej jest gotowy.
Sernik kalifornijski siostry Anastazji jest ciastem na tyle pysznym, a przy okazji łatwym w przygotowaniu, że każdy powinien go spróbować. Deser ten jest ciekawym połączeniem sernika oraz kruchego ciasta. Dzięki temu wszyscy miłośnicy słodkości znajdą w nim coś dla siebie - różnorodną konsystencję, pyszny smak oraz przepiękny wygląd. Sernik kalifornijski z przepisu siostry Anastazji to prawdziwa symfonia smaków oraz tekstur. Gładka serowa masa, kruche i chrupiące ciasto oraz soczyste i delikatne owoce. Takie połączenie to świetny sposób na cukierniczy sukces. Nazwa ciasta pochodzi od śliwek kalifornijskich, czyli suszonych owoców użytych w recepturze. Oczywiście można zamienić je na klasyczne rodzynki lub inne suszone owoce, lecz trzeba mieć na uwadzę, że efekt może nie być tak spektakularny.
Tradycyjny biszkopt wymaga dużych nakładów pracy podczas ubijania jajek, aby wtłoczyć w nie wystarczająco dużo powietrza. Wystarczy jednak dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, aby wyeliminować tę nieprzyjemną czynność. Taki biszkopt wyrośnie niczym góra i będzie stanowił idealną bazę do tortów i innych deserów. Smaczny i udany biszkopt powinien wyróżniać się dużą puszystością oraz wilgotnością. Nie ma bowiem nic gorszego niż suchy i niewyrośnięty biszkopt, którego nie da się zjeść bez popicia. Poniższy przepis zawsze daje doskonały efekt. W przypadku sporządzania biszkoptu bardzo ważne jest używanie składników o takiej samej pokojowej temperaturze. Dlatego na 30 minut przed mieszaniem ciasta wyjmij wszystkie produkty z lodówki, żeby mogły się równomiernie ocieplić.
Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji z marmoladą i czekoladą to świetny pomysł na słodki podwieczorek lub pyszny deser do kawy i herbaty. Domowe, nadziewane rogaliki z ciasta drożdżowego oprószone cukrem pudrem błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji.Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji to proste i pyszne domowe słodkości, które sprawią najbliższym wiele radości. Do nadziewania rogalików wybierz ulubioną konfiturę i czekoladę. Najczęściej robię mieszankę rogalików z konfiturą brzoskwiniową, białą i mleczną czekoladą. Wszystkie znikają od razu po upieczeniu.Kruche ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania i wyrobienia, aby było puszyste i podwoiło swoją objętość. Na początku zawsze przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go, aby drożdże ruszyły. Wyrobione ciasto również odstaw w suche i ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę, żeby ładnie wyrosło.Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej ciasto nie urośnie. Drożdże rozprowadź w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Wysoka temperatura również zabije delikatne drożdże. Jeśli lubisz korzenne, jesienne smaki- tu poznasz przepis na wyśmienite bułeczki cynamonowe, są idealne do kawy w chłodne, pochmurne dni.
Z maku sporządza się na święta wiele słodkich potraw. Należy do nich oczywiście kultowy makowiec. Rozpoznanie nasion maku jest proste i nie potrzeba do tego żadnych sprzętów. Kupując mak na wagę, zwróć uwagę na jego zapach - świeże nasiona mają świeży i intensywny aromat. Po zakupie koniecznie przechowuj ziarenka w odpowiednich warunkach. W przeciwnym wypadku szybko stracą swoje walory smakowe. W najgorszym przypadku mak na makowiec po prostu spleśnieje.Mak jest podstawą najróżniejszych dań, takich jak kutia czy makowiec - bez niego ich smak i konsystencja nie byłaby taka sama. Dlatego to właśnie od jego jakości najczęściej zależy, czy dany przepis zostanie wykonany w należyty sposób. Pakowane nasiona dostępne są w małych sklepach spożywczych, jak i w ogromnych supermarketach. Najlepszej jakości mak dostępny jest jednak na targowiskach, bazarach oraz straganach. Zrobiony z nich makowiec będzie najlepszy.
Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie. Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego. Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.
Idealny sernik musi charakteryzować się puszystą i wilgotną konsystencją oraz pysznym smakiem. Przepis Ewy Wachowicz na sernik z budyniem nie ma sobie równych - wszystko dzięki dodaniu proszku budyniowego do ciasta. Ten niecodzienny składnik sprawia, że całość obłędnie smakuje, a także minimalizuje szansę na opadnięcie sernika po upieczeniu i daje wyjątkowo aksamitny efekt. Sernik Ewy Wachowicz z budyniem robi się z wielką łatwością, dlatego dosłownie każdy może się za niego zabrać. Podając takie ciasto do stołu, wszyscy goście zakrzykną z zachwytem i będą błagać cię o recepturę. W budyniu znajduje się bardzo dużo skrobi ziemniaczanej, która działa jako swojego rodzaju rusztowanie dla reszty składników. Łącząc go z jajkami oraz tłustym twarogiem uzyskuje się wypiek o niesamowicie kremowej konsystencji, która na zawsze zostanie w twoich wspomnieniach.
Tradycyjne racuchy, jakie wszyscy doskonale znamy, sporządza się zwykle na mleku oraz drożdżach - to one odpowiadają za charakterystyczny smak placuszków. Zamiast nich można wykorzystać kwaśny kefir i sodę oczyszczoną, co znacznie przyspiesza czas przygotowania racuchów. Nie trzeba bowiem czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz można od razu zabrać się za smażenie. Aby racuchy mogły zostać uznane za sukces, muszą mieć puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, a ich smak musi zachwycać słodyczą i intensywnością. Co ciekawe wcale nie potrzeba do takich efektów mleka ani drożdży. Świetnymi zamiennikami są zupełnie inne produkty, które każdy z nas na co dzień trzyma w swojej kuchni - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej i kefirze. Soda pozwala uzyskać plackom wyrośnięcie, a kwaśny kefir aktywuje jej właściwości. Dodatkowo kwaśność nabiału stworzy przyjemny kontrast dla cukru pudru i jabłek.
Sernik z truskawkami siostry Anastazji to warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, który przełożony jest budyniem, masą serową i truskawkami z galaretką. Cały sernik polany polewą czekoladową i udekorowany truskawkami wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji.Serniki z truskawkami siostry Anastazji to ciasto, które wygląda i smakuje przepysznie. Ciasto jest kolorowe i przekładane masą budyniową, truskawkami i masą serową. Cały sernik ma złożony smak, ponieważ ma ciemny, kakaowy biszkopt i wykończone jest aksamitną polewą czekoladową.Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu i mas muszą być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby biszkopt studzić w piekarniku po upieczeniu przez 30 minut, dopiero później przełóż go na blat kuchenny i ostudź. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że biszkopt opadnie i popęka.Jeśli masz ochotę na ciasto z truskawkami- tu poznasz przepis na obłędną tartę z serkiem mascarpone, idealną do kawy.
Ciasta owocowe są idealnym pomysłem na deser dla osób, które chcą zadbać o linię. Pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu — takie właśnie jest ciasto Anny Lewandowskiej. Nie wymaga pieczenia i zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie. Anna Lewandowska słynie z oryginalnych przepisów, wykorzystujących niestandardowe składniki. Wystarczy wspomnieć jej naleśniki z mąką kasztanową czy placki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku.Tym razem prezentujemy jej pomysł na ciasto owocowe bez pieczenia. Zdrowe owoce jagodowe zatopimy w galaretce i połączymy je z pysznym spodem z daktyli i wiórków kokosowych. Skusicie się?
Faworki, inaczej chrust, to tradycyjne wypieki przygotowywane na tłusty czwartek. Delikatne, kruche, słodkie i pulchne ciasteczka oprószone cukrem pudrem są świetnym deserem w najsłodszy dzień w roku. Jak zrobić idealne faworki na tłusty czwartek?Tłusty czwartek, czyli święto każdego łasucha, przypada na ostatni czwartek przed Wielkanocą, w 2022 r. obchodzimy go 24go lutego. W tłusty czwartek nie liczymy kalorii, a ilość zjedzonych pączków i faworków. Sprawdź, jak zrobić idealne faworki i sprawić najbliższym pyszną i słodką niespodziankę.Faworki kupisz w każdym sklepie przez świętem, jednak te robione w tradycyjny, domowy sposób są o wiele smaczniejsze. W faworkach najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta, aby było puszyste i dobrze napowietrzone. Faworki pod wpływem wysokiej temperatury pęcznieją i zyskują apetyczny, złoty kolor.Tłusty czwartek nie może odbyć się również bez pączków- tu poznasz przepis na wyśmienite, domowe pączki, idealne na karnawał.
Ciasto czeskie z miodem, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową z orzechami to wyśmienity, tradycyjny placek, którego musisz spróbować. Ciasto miodowe przełożone jest delikatnym, mlecznym kremem z kaszy manny. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czeskie z miodem. Ciasto czeskie to doskonałe ciasto, które upieczesz zarówno do kawy, jak i na spotkanie z przyjaciółmi i święta. Miodowe, kruche placki świetnie łączą się z mlecznym, gęstym kremem, czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto przełóż powidłami śliwkowymi- idealnie przełamią słodycz i dodadzą świetnego smaku.Gotowe i przełożone kremem ciasto polej polewą czekoladową bez masła, górę oprósz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasta możesz upiec również dzień przed robieniem kremu, blaty miodowe będą wtedy bardziej miękkie. Jeśli masz ochotę na miodownik w jesiennej wersji- tu poznasz przepis na ciasto miodowe z dynią, idealne do kawy w chłodne, deszczowe dni.
Czy ktokolwiek jest w stanie oprzeć się delikatnym plackom z dodatkiem soczystych jabłek? Racuchy to doskonały pomysł zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie czy kolację. Zróbcie je z dodatkiem mąki gryczanej, a będą jednocześnie pyszne i zdrowe. Nasz nowy przepis ułatwi wam to zadanie. Niedawno zdradzaliśmy przepis Ani Lewandowskiej na racuchy z brzoskwiniami. Pisaliśmy już też jak robić je w wersji wytrawnej. Teraz wracamy do klasycznego wydania tego rarytasu, przedstawiając wam ulepszony przepis z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej i wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Racuszki wychodzą delikatne i puszyste. Skusicie się?
Ciasta z sera są jednymi z najbardziej popularnych wypieków. Nikt nie oprze się delikatnej masie z dodatkiem przyjemnie słodkiej bezy. Do wypieku dodajcie brzoskwinie, a sernik stanie się orzeźwiający. Wypróbujcie koniecznie ten wspaniały przepis. Wyjątkowe ciasta z bezową pianką są wysoko na liście faworytów u wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć wyborny sernik z rosą czy szarlotkę z tym delikatnym wykończeniem. Tym razem podpowiadamy jak z sernika uczynić naprawdę wyśmienity pokaz sztuki kulinarnej. Dodatek słodkich brzoskwiń doskonale uzupełni smak sera i jajecznego puchu.
Babka cytrynowa siostry Anastazji to szybkie i pyszne ciasto, nie tylko na święta. Lekka, puszysta o wyczuwalnym, cytrynowo- waniliowym aromacie jest tak smaczna, że keksówka znika w ciągu jednego dnia. Poznaj przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji.Babka cytrynowa jest jednym z tych ciast, które wychodzą za każdym razem, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Babka cytrynowa jest wyrośnięta, puszysta i lekka, a dzięki skórce z cytryny - świeża i wyśmienita.Babkę cytrynową polej domowym lukrem lub oprósz cukrem pudrem i udekoruj plastrami cytryny, każda opcja podania będzie smakować doskonale. Babkę upiecz w tradycyjnej formie do keksów. Przed wlaniem ciasta do formy pamiętaj, żeby natłuścić ją masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką, inaczej babka może się przykleić.Jeśli masz ochotę na świeże, lekkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędny sernik cytrynowy z polewą cytrynową, jest puszysty i orzeźwiający.
Gofry kojarzą się większości z wakacjami, spacerami nad morzem i ciepłem promieni słonecznych na twarzy. Wcale nie trzeba posiadać gofrownicy, aby móc je przygotować. Poniżej zdradzamy sposób na pyszne domowe gofry, które smakują jak tradycyjne. Nie będziesz mógł powstrzymać się przed dokładką, a twoi domownicy będą błagać cię o przepis.W sklepach dostępne są gofrownice, które ułatwiają sporządzenie gofrów w domu, lecz wcale nie są koniecznością. Jeśli nie masz jej na wyposażeniu swojej kuchni, z powodzeniem zrobisz gofry jedynie przy pomocy patelni. Oczywiście taki deser pozbawiony jest charakterystycznej kratki, jednak w smaku nie da się wyczuć różnicy. Dodatkowo skorzystanie z samej patelni zmniejsza ilość brudnych przedmiotów, dzięki czemu sprzątanie po gotowaniu jest łatwiejsze i przyjemniejsze.
Ciasto drożdżowe jest jednym z deserów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Znamy sposób na to, by przyrządzić je szybko i bez zagniatania. Istotna będzie kolejność. Spróbujcie koniecznie. Prośby o dokładkę gwarantowane. Domowe wypieki nie mają sobie równych. Podczas gdy przyrządzenie szarlotki czy sernika wymaga nieco wprawy i czasu, ciasto drożdżowe zrobimy niemalże ekspresowo. Wystarczy tylko nastawić je odpowiednio wcześnie, a potem szybko zagnieść i upiec. Goście będą zachwyceni.
Klasyczny omlet na jajkach jest standardowym wyborem Polaków na szybkie i pożywne śniadanie. Niestety z uwagi na zdrowie, niektórzy nie mogą jeść jajek i pić mleka - wtedy z pomocą przychodzi banan, z którego można przygotować lekki i pyszny omlet. Taki posiłek jest lekkostrawny, niskokaloryczny i szybki, a po podaniu z owocami dodatkowo pięknie wygląda. Omlet bez jajek z pozoru może wydawać się czymś, co zwyczajnie nie jest możliwe. Jajka są w końcu niejakim fundamentem tego dania. Na szczęście w prosty sposób można zastąpić je innym popularnym składnikiem, który jest uwielbiany przez wszystkich. Mowa oczywiście o bananach, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Radzimy użyć owocu o ciemnej skórce, który jest miękki w dotyku - im bardziej dojrzały banan, tym omlet będzie słodszy. Zielony banan może mieć za małą zawartość cukru i omlet wyjdzie niesmaczny.