Czy jadacie wędlinę na co dzień? Jeśli kupujecie ją w Biedronce, to warto mieć oczy szeroko otwarte. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek zajrzał do lodówki z wędlinami w popularnym dyskoncie i oniemiał. Zobaczył wędliny, które mają niewiele mięsa, za to dużo tłuszczu i niepotrzebnych dodatków.
Kluski zajmują szczególne miejsce w kuchni polskiej. Najbardziej popularne są śląskie, leniwe i lane. Często nazwa tej lubianej potrawy uzależniona jest od regionu, z którego się wywodzi. Zachęcamy do przygotowania chyba najbardziej kultowych klusek w kraju. Będą znakomicie smakowały z kwaśnicą i soczystymi mięsami.
Jeśli szukacie przepisu na smaczne i szybkie danie na Andrzejki, to mam dla was właśnie coś takiego. Te roladki podbiją podniebienia waszych gości. Przyrządzicie je szybko i równie szybko roladki znikną z talerzy. Są tak smaczne, że trudno ich sobie odmówić.
Czy jeść ryby, czy raczej ich unikać? Specjaliści przekonują, że jedzenie ryb dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Z drugiej strony mówi się o toksynach, które są w nich obecne. Jednak szczególnie jeden gatunek ryb powinniśmy włączyć do naszej diety. Dostarczy nam on niezłej porcji białka i witaminy B12.
Smaczne naleśniki niekoniecznie wymagają dużo pracy. Moja babcia znała znakomity sposób na przygotowanie lekkiego i łatwego w „obsłudze” ciasta. Rarytas powstawał bardzo sprawnie i często pojawiał się w naszym domu. Sekretem sukcesu był jeden tani składnik.
Zupa jest idealną potrawą na listopadowe dni. Rozgrzewająca i pełna smaku propozycja wprost z Podkarpacia zachwyciła mnie od pierwszego spróbowania. Na szczęście przepis okazał się bardzo prosty. Polecam przygotować — nawet wybredni się skuszą.
Surówka z marchewki może być smacznym dodatkiem do jesiennego obiadu. Dzięki temu przepisowi będzie smakować jak z restauracji. Wszystko za sprawą jednego pysznego składnika. Zróbcie surówkę z marchewki, bo jest pyszna i zdrowa.
Sałatka jest idealna na spotkania towarzyskie. Moja ciocia pokazała mi kiedyś, jak robi sycącą kompozycję z makaronem. W salaterce prezentuje się znakomicie, a smak dorównuje wrażeniom estetycznym. Na Andrzejki będzie w sam raz — trzeba spróbować.
Racuchy zwykle robimy z jabłkami, a do ich jedzenia nie trzeba nikogo namawiać. To bardzo lubiane danie, które znika w mgnieniu oka. Jednak ja odkryłam przepis na jeszcze smaczniejsze racuchy. Są obłędnie pyszne dzięki genialnemu dodatkowi.
Roladki z szynki od mojej ciotki zawsze zachwycały naszą rodzinę. Co roku podawała je w Andrzejki, a każdy chciał dostać przepis. Kiedy w końcu poznałam ich skład, od razu je przygotowałam. Są tak pyszne, że musicie spróbować. Nie tylko Andrzejom się spodobają.
Placki często goszczą na naszych stołach. Z reguły robimy je z ziemniaków lub z cukinii. Jednak tym razem polecamy przepis na placki od Ewy Wachowicz. Znana restauratorka dodaje do tego dania pyszny i zdrowy składnik.
Czy wiecie, co się stanie, gdy połączymy colę z mąką? Ja to sprawdziłam! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. W ten sposób przyrządziłam przysmak, który uwielbia moja rodzina. Wypróbujcie mój patent, bo jego efekt zachwyca.
Czy kupujecie żywego karpia na Wigilię? Jeśli jest to tradycją w waszych domach, to być może już ostatni raz z takiego zakupu skorzystacie. Posłowie chcę zmian w prawie, które uniemożliwią sprzedaż żywych ryb. Czy ten zakaz zacznie obowiązywać już od przyszłego roku?
Banany dostarczają nam energii i chętnie po nie sięgamy. Jednak, co zrobić, gdy są zbyt dojrzałe? Przenigdy ich nie wyrzucajmy! Przyrządźmy z nich obłędnie pyszny chlebek bananowy. Zrobimy go szybko, a ten smak zapamiętamy na długo.
Chleb zwykle jadamy na śniadanie albo robimy z niego kanapki na szybką przekąskę. Jednak, gdy zostaje nam czerstwe pieczywo, nie wiemy co z nim począć. Podpowiem wam, że warto z niego zrobić pyszne danie na kolację. Kilka składników i smaczny posiłek jest gotowy.
Czy chcecie poznać przepis na obłędnie smaczne kluseczki? Są proste w przyrządzeniu i tak uniwersalne, że pasują do niemal wszystkich dań. Robię je błyskawicznie z zaledwie 3 składników. Warto je mieć w swoim kuchennym arsenale
Przed nami Andrzejki a wraz z nimi liczne imprezy. Co podać podczas spotkania z rodziną i znajomymi? Ja stawiam na sałatkę, która jest lepsza niż jarzynowa i gyros. Skorzystajcie z mojego przepisu, bo naprawdę warto.
Do jedzenie pierogów leniwych chyba nikogo nie trzeba namawiać. Uwielbiamy je za smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Często przyrządzam leniwe, ale ostatnio zrobiłam je z przepisu z 1895 roku. Ten smak naprawdę robi wrażenie.
Krówkom trudno się oprzeć. Wiedzą o tym dzieci i dorośli. Te karmelowe cukierki z miękkim, ciągliwym środkiem, smakują i poprawiają humor. Robię je z zaledwie 3 składników. Polecam przepis na cukierki, którymi zajadają się całe pokolenia Polaków.
Makaron ugotowany, a wy nie wiecie co z nim zrobić? W kilka chwil możecie z niego wyczarować pyszną zapiekankę. Sprawdzi się jak o ciepłą kolacja czy obiad, a każdy chętnie jej spróbuje.
Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wszystko dzięki babci, która była mistrzynią w ich przyrządzaniu. Racuchy w jej wykonaniu były pulchne i rozpływały się w ustach. Babcia dodawała do nich nieoczywisty składnik, który znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Sałatka może być smaczna i sycąca. Prosty przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, nie raz ratowała mnie, gdy szukałam pomysłu na zdrową kolację. Jest banalny, a smak zwala z nóg. Musicie spróbować.
Popularny youtuber, który podróżuje po Polsce i ocenia różne dania, tym razem odwiedził restaurację Magdy Gessler. Zamówił tam między innymi pierogi. Czy mu smakowały? Ocena youtubera była jednoznaczna.
Klasyczne kotlety mielone nie są tak smaczne, jak prosty obiad z piekarnika z kilkoma dodatkami. Zrobienie dania nie zajmie wam wiele czasu, a wystarczy go nawet dla 8 osób. Idealnie zatem sprawdzi się, gdy spotka się cała rodzina. Warto spróbować.
Boczek można przyrządzić na wiele sposobów. Prosta marynata z kilku składników sprawi, że zrobić będziemy mogli zarówno rarytas do kanapek, jak i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis nie jest skomplikowany i warto spróbować.
Prosty obiad z jednej patelni możecie zrobić bardzo sprawnie. Wystarczy połączyć ze sobą kiełbasę, cebulę i kilka innych frykasów. Danie, które otrzymacie, rozgrzeje was, nasyci i nie zrujnuje portfela. Warto spróbować.
Reporter portalu goniec.pl pytał warszawiaków, co sądzą o kanapce Drwala. Jedną z osób biorących udział w sądzie była 83-letnia pani Henia. Seniorka wyznała, że nie stać ją na “takie rarytasy”. To wyznanie poruszyło internautów, jednego z polityków, ale też sieć Mcdonalds. Padła wyjątkowa deklaracja.
Aromatyczna, pieczona szynka często pojawiała się na książęcych stołach. Francuska książka kucharska z końca XIV wieku podaje na nią przepis. Spróbowałem. Wykonanie okazało się proste a danie godne książęcego stołu.