Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki w innym wydaniu
27.03.2021 01:00 Zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Gołąbki to klasyka, która w większości polskich domów przygotowywana jest bardzo podobnie. Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji żmudna - wymaga sporej ilości czasu do obgotowania kapusty, aby można było zerwać z niej wszystkie liście. Na szczęście istnieją rozwiązania, dzięki którym można znacznie usprawnić ten proces. Jeden z nich polega na podpieczeniu kapusty do momentu, aż para zacznie sama rozdzielać kapuściane liście. Aby to zrobić, należy odpowiednio zawinąć kapustę w rękaw do pieczenia.

gołąbki
16.03.2021 01:00 Błąd podczas przygotowywania gołąbków

Gołąbki to pyszne danie, które od lat gości w naszych domach. Farsz zawijany w liściach kapusty doczekał się już wielu, często bardzo zaskakujących odsłon. Niestety, przygotowując to pyszne danie, często popełniamy pewien błąd, w wyniku którego kapusta nie jest miękka.Chociaż wydaje się, że popularne gołąbki nie są skomplikowaną potrawą, to aby uniknąć ewentualnych wpadek, warto przestrzegać kilku kulinarnych zasad. Zdradzamy, co robić, żeby zawsze cieszyć się "perfekcyjnymi gołąbkami".Dlaczego kapusta na gołąbki jest za twarda?Z pewnością wielu osobom zdarzyła się sytuacja, w której gołąbki wyszły za twarde z powodu kapusty. Wszystko z powodu jednego błędu. Okazuje się, że niezwykle istotne jest, aby już na początku wyciąć cały głąb kapusty, czyli jej twardy trzon.Ta część warzywa nawet po bardzo długiej obróbce termicznej niestety nie zmięknie. Dlatego, jeżeli przed przygotowaniem gołąbków nie wytniecie głąba, to niestety gołąbki będą twarde. O czym należy jeszcze pamiętać, przyrządzając tę potrawę?Babcine tricki na wyborne gołąbkiPo pierwsze warto pamiętać, że do gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka kapusty. Bez względu na to, jaki rodzaj jej wybierzesz, to powinna się ona mieścić w standardowym garnku.Niestety okazuje się, że sparzenie zbyt dużej główki kapusty może być niestety sporym problemem w domowych warunkach. Podczas tej czynności powinna być ona bowiem całkowicie przykryta wodą.Kolejnym ważnym punktem podczas przyrządzenia gołąbków, jest oczywiście odpowiednie zawinięcie farszu w liście kapusty. Genialny patent na tę czynność ma babcia popularnego kucharza Tomasza Strzelczyka - pisaliśmy o tym, w tym artykule.Najpopularniejszy sposób na tę czynność został przytoczony na stronie kuchnia.wp.pl. Farsz należy uformować w nieduże kotlety, a następnie uformować je na brzegu liścia kapusty i zawinąć jak krokiety.Jaki jest Wasz sekretny sposób na gołąbki? Koniecznie podzielcie się w komentarzu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sposób na pyszną białą kiełbasęChrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzywDlaczego nie warto gotować rosołu podczas burzy?źródło: gotujmy/kuchnia.wp/interiaundefinedZapraszamy na nasz Instagram

Gołąbki mają suchy farsz? Mamy na to sposób.
14.03.2021 01:00 Co zrobić, gdy farsz na gołąbki jest suchy?

Gołąbki nie są najprostszym daniem w naszej kuchni. Duża ilość czynności i etapów koniecznych do ugotowania gołąbków sprawia, że wielu kucharzy amatorów rezygnuje z całego przedsięwzięcia. Istnieją jednak przepisy, które znacznie upraszczają ten skomplikowany proces. Kolejnym powodem, dla którego niedoświadczeni w kuchni ludzie, nie chcą ich gotować, jest problem suchego i zbitego farszu. Na szczęście wystarczy dodać kilka łyżek pewnego bardzo popularnego dodatku, a mięso znowu będzie delikatne i soczyste.

Gołąbki Tomasza Strzelczyka
12.03.2021 01:00 Przepis na postne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Gołąbki można bez wątpienia zaliczyć do klasyki polskiej kuchni - każdy z nas wychował się na ich smaku i aromacie. Dzisiaj tęsknimy do starych czasów, gdy życie zdawało się prostsze. Jeśli chcesz cofnąć się w czasie, spróbuj przygotować gołąbki jak babcia Marysia. Ludzie, którzy przestrzegają zasad poszczenia, nie mogą spożywać potraw mięsnych. Jeśli więc należysz do tego grona, a przy okazji tęsknisz za ukochanym smakiem gołąbków, wykonanie poniższego dania pomoże przetrwać ci ten długi okres ze spokojem.

Gołąbki w innym wydaniu
11.03.2021 01:00 Czy do gołąbków można dodać surowy ryż?

Nie wszystkie gołąbki muszą być gotowane taką samą metodą. Oczywiście kulinarni puryści mogą z grymasem na twarzy patrzeć, jak wsypuje się suchy ryż do farszu, jednak zdolny kucharz powinien sobie poradzić z takim zadaniem. Musi być jednak uważny. Suchy, nieugotowany ryż ma znacznie mniejszą objętość. Podczas podgrzewania pochłania sporą ilość wody i pęcznieje - w przypadku, gdy gołąbki zawinięte zostaną zbyt ciasno, rosnące ziarenka rozsadzą kapustę i zniszczą całą naszą pracę.

Gołąbki należy mrozić w odpowiedni sposób
10.03.2021 01:00 Zasady mrożenia gołąbków

Smakowite gołąbki niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Czasami zdarza się, że przygotowujemy ich zbyt wiele. Wówczas w naszych głowach pojawia się myśl, by gołąbki zamrozić. W jaki sposób należy do zrobić?

Gołąbki w wyjątkowej odsłonie
07.03.2021 01:00 Nietypowy składnik gołąbków

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy wielbiciele swojskiej kuchni mogliby zajadać się nimi bez przerwy. Wyjątkowa wersja gołąbków jest bardzo kusząca. Ich walory smakowe powalają na łopatki.

Gołąbki z kurczakiem
04.03.2021 01:00 Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczaka

Bez wątpienia gołąbki można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W klasycznej wersji farsz obfituje w mięso wieprzowe. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać kurczaka. Takie danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Delikatność i niezapomniany smak w jednym.

Gołąbki w przepysznej odsłonie
02.03.2021 01:00 Rodzaje mięs idealnie pasujące do gołąbków

Gołąbki są nie lada specjałem, który często króluje na naszych stołach. Zawiniątka z kapusty przeważnie w swoim wnętrzu skrywają wyśmienity farsz. W zależności od rodzaju wykorzystanego mięsa możemy osiągnąć odmienny rezultat. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Biała kapusta na gołąbki
02.03.2021 01:00 Najlepsza kapusta na gołąbki

Gołąbki najczęściej zawinięte są w liście najzwyklejszej białej kapusty. Polacy są do niej przyzwyczajeni, w końcu korzystały z niej nasze babcie oraz mamy, dlatego i my korzystamy. Istnieje jednak odmiana kapusty, która znacznie lepiej spełni się w roli pakunku. Holenderska firma Bejo Zaden opracowała, dzięki ogromnej pracy specjalistów, specjalną odmianę białej kapusty, którą nazwano "coolwrap". Jej właściwości i budowa sprawiają, że wręcz idealnie sprawdza się jako owijka dla cennego mięsnego farszu.

Gołąbki
26.02.2021 01:00 Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

Tradycyjne gołąbki są pysznym, ale dość czasochłonnym daniem. Nie zawsze mamy czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Swój sprytny patent na gołąbki jakiś czas temu zaprezentował kucharz i bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk.Dzięki jego przepisowi przyrządzimy to danie o wiele szybciej. Będzie się ono jednak różnić od swojej tradycyjnej wersji: gołąbki nie będą zawijane, ale przekładane niczym zapiekanka. W jaki sposób przygotować tę potrawę?Przepis na nietypowe gołąbkiSkładniki:1 średnia kapusta włoska500 g mięsa mielonego wieprzowego500 g mięsa mielonego wołowego250 g ugotowanego ryżuduża ugotowanych garść suszonych grzybówśrednia cebulaząbek czosnkuduża garść płatków owsianych namoczonych w mleku150 g pomidorów z puszkiłyżka soliłyżka pieprzu czarnego2 jajkaSposób wykonania:Zdejmij kilka liści kapusty i wrzuć je do garnka z gotującą się wodą. Po 10 minutach przełóż je na talerz i zabierz się za przygotowanie farszu.Na rozgrzaną patelnią wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmaż je jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.Naczynie żaroodporne obłóż liśćmi kapusty. Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.Taką gołąbkową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.Na kanale Tomasz Strzelczyka na You Tube - ODDASZFARTUCHA można dokładnie obejrzeć proces przygotowania niezwykłych gołąbków. Z niego pochodzi również powyższe zdjęcia.Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej niezwykłych pomysłów na gołąbki. Pisaliśmy między innymi o ich rosyjskiej wersji oraz podawaliśmy przepis na to danie autorstwa samego Roberta Makłowicza!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Paprykarz w nowej odsłonieNaleśniki z 1 składnikaNajlepsza mąka do placków ziemniaczanychźródło: lelumZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Gołąbki w tradycyjnym przepisie
22.02.2021 01:00 Wyborny przepis na tradycyjne gołąbki

Gołąbki są zdecydowaną klasyką polskiej kuchni - Polacy nie mogą się im oprzeć, ponieważ ich smak jest doprawdy wyborny. Jak jednak należy je optymalnie gotować? Z użyciem pokrywki, czy może bez niej? Poniżej zdradzamy najlepszą metodę. Idealne gołąbki złożone są z delikatnej i rozpływającej się w ustach kapusty otoczonej aromatycznym sosem. Wewnątrz liści znaleźć powinien się soczysty farsz, który również jest bardzo delikatny. Dzięki temu przepisowi będziesz dokładnie wiedział jak je ugotować.

Gołąbki w przepysznej odsłonie
21.02.2021 01:00 Przepis Jakuba Kuronia na obłędne gołąbki z kapusty włoskiej

Wyśmienite gołąbki potrafią nas przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki specjał. Niektórzy zastanawiają się, czy kapusta włoska nadaje się na gołąbki.

Gołąbki w przepysznej odsłonie
20.02.2021 01:00 Rozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkach

Kultowe gołąbki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ specjał jest wyjątkowo smakowity i nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią go spałaszują. Niepozorna sztuczka może sprawić, że farsz będzie smakował obłędnie, a jego konsystencja zachęci do beztroskiego zajadania.

Gołąbki w innym wydaniu
19.02.2021 01:00 Rewolucyjny przepis na gołąbki

Gołąbki mogą wydawać się nudną potrawą. Od lat przygotowywane i podawane są w taki sam sposób, co ludziom poszukującym nowych smaków i doznań, może nie do końca się podobać. Dlatego przedstawiamy przepis na zapiekankę z gołąbków z kaszą gryczaną. Ten nowatorski pomysł pozwala wprowadzić do kuchni znaczny powiew świeżości, a niecodzienna konsystencja i postać dostarczają ogromnych wrażeń empirycznych. Zamiana ryżu na kaszę gryczaną jest idealnym sposobem na dodanie większego smaku do gołąbków.

Gołąbki w niezwykłej odsłonie
18.02.2021 01:00 Przepis Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście

Gołąbki owinięte liśćmi kiszonej kapusty przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto jednak podążać za poniższym przepisem, wówczas sukces jest gwarantowany.

Kapusta na gołąbki
17.02.2021 01:00 Prosty sposób na miękką kapustę w gołąbkach

Bez wątpienia kapusta odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Kiedy gotujemy gołąbki, oczekujemy, że otaczające je liście będą miękkie. Osiągniemy ten efekt dzięki prostej sztuczce, z której korzysta wielu smakoszy. Warto o niej pamiętać.

Gołąbki z pieczarkami
16.02.2021 01:00 Przepis na zniewalające gołąbki z nietypowym dodatkiem

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najlepszych pomysłów na prawdziwy, polski obiad. Potrawa nie należy do najtrudniejszych, jednak wolimy pozostawić jej wykonanie najbardziej doświadczonym w naszej rodzinie, dzięki czemu smak przenosi nas do wspomnień z dzieciństwa. Jeśli jednak znudziły Ci się klasyczne smaki i chciałbyś poczuć odrobinę powiewu świeżości, wystarczy delikatnie zmienić przepis, dodając pieczarki. Dzięki nim farsz będzie wypełniony smakiem umami, który pozwoli czerpać większą przyjemność z jedzenia.

Gołąbki z prodiża są przepyszne
16.02.2021 01:00 Rozpływające się w ustach gołąbki z prodiża

Mało kto spodziewałby się, że w prodiżu możemy zrobić gołąbki. Przeważnie odświeżamy to urządzenie, jeśli w grę wchodzą ciasta i pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić w nim gołąbki. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Gołąbki
14.02.2021 01:00 Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Gołąbki są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Chociaż nie należą do zbyt skomplikowanych dań, to przy ich przygotowaniu szczególną uwagę należy poświęcić kilku szczegółom.Danie można przyrządzać na wiele sposobów. Znane są jego wersje między innymi z kapustą włoską, pekińską lub nawet kiszoną. Największą popularnością cieszą się jednak te z dodatkiem białej kapusty. Okazuje się, że przed przygotowaniem potrawy należy poświęcić kilka chwil na wybór odpowiedniego warzywa.Eksperci kulinarni nie mają żadnych wątpliwości, aby gołąbki zachwyciły nas swoim smakiem, powinny charakteryzować się pewną cechą. Dzięki niej mamy pewność, że danie z pewnością zaliczymy do tych udanych.Jak wybrać najlepszą kapustę do gołąbków? Dobra kapusta do gołąbków musi mieć przede wszystkim odpowiednią jakość. Podczas jej zakupu przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej liście. Nie powinny one zbyt mocno do siebie przylegać.Kolejny sekret smaku naszego dania tkwi w jego odpowiednim przyprawieniu. W jaki sposób doprawić kapustę do gołąbków, aby zachwyciła nas smakiem? Nie ma nic prostszego!Jak doprawić kapustę do gołąbków?Po pierwsze, musimy najpierw usunąć jej wierzchnie liście. Nie powinniśmy ich jednak wyrzucać, lepiej obłożyć nimi garnek, w którym później będziemy piec nasze gołąbki.Po drugie, powinniśmy wyciąć jej głąb i włożyć warzywo do garnka z osoloną wodą, która przykryje całe warzywo. Podczas gotowania jej liście zmiękną. Nie możemy robić tego jednak zbyt długo, ponieważ w rozgotowane liści kapusty będzie nam o wiele ciężej zawinąć nadzienie.Wielu szefów kuchni poleca również ugotowanie kapusty na parze. Ta metoda uznawana jest za jedną z najlepszych dla naszego zdrowia, dlatego warto się nią zainteresować.Szukasz interesujących pomysłów na gołąbki? Na naszej stronie znajdziecie między innymi wyjątkowy przepis na to danie autorstwa Anny Lewandowskiej oraz Roberta Makłowicza.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły najnowszej oferty LidlaKiedy należy solić rosół?Wspaniałe zalety lubczykuźródło: share info Zapraszamy na nasz Instagramundefined

Gołąbki powinno się mrozić w odpowiedni sposób
04.02.2021 01:00 Gołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości

Wyborne gołąbki należą do grona smakołyków, które przyprawiają o zawrót głowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią sięgną po taki specjał. Ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Możemy zaoszczędzić sobie czasu dzięki mrożeniu.

Gołąbki Anny Lewandowskiej
14.01.2021 01:00 Gołąbki od Anny Lewandowskiej są lekkie jak chmurka i nie tuczą. Lepsze niż od mamy i babci

Gołąbki to klasyka, która w większości polskich domów przygotowywana jest bardzo podobnie. Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji bardzo tucząca, co sprawia, że dbający o linię nie mogą zjeść ich zbyt dużo. Na szczęście znana dietetyczka pokazała swój przepis, na lekkie jak chmurka gołąbki. Anna Lewandowska przygotowuje nie tylko nowoczesne dania - w jej repertuarze znajdziemy także pyszne i swojskie potrawy, które każdy z nas uwielbia. Jej wersja gołąbków jest gotowana na parze, co pozwala znacznie obniżyć kaloryczność posiłku.

Gołąbki
10.12.2020 01:00 Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Gołąbki to bez wątpienia tradycja w naszej kulinarnej historii. Możemy przygotować je na kilka sposobów, dzięki czemu sprawdzą się nie tylko dla fanów mięsa, ale i osób, które utrzymują swoje codzienne menu w stylu wegańskim. Choć przygotowanie gołąbków nie należy do najbardziej skomplikowanych, wiele osób woli kupić gotowe. Przedstawiamy przepis na perfekcyjne gołąbki, które smakiem odzwierciedlą te prawdziwe, klasyczne, które kojarzą się nam z domowym obiadem. Warto jednak pamiętać o tym, że w trakcie ich przygotowania należy skupić się na farszu. Często wychodzi suchy i twardy, a jak wiemy, jest esencją całego dania.

Gołąbki
06.12.2020 01:00 Czy można zamrażać gołąbki? Mrozić surowe czy ugotowane?

Gołąbki to jedno z tych dań w kuchni polskiej, które jest łatwe do przygotowania i nie zabiera nam zbyt wiele czasu. Krąży wiele przepisów, które zakładają robienie ich na różne sposoby, jednak te klasyczne to przede wszystkim mięsny farsz oraz pomidorowy sos. Nie wszyscy jednak mają na tyle czasu, żeby zawsze przygotowywać je na świeżo. Często pojawiają się pytania na temat mrożenia gołąbków. Czy można, a jeśli można, w jaki sposób najlepiej się za to zabrać?Większość potraw jednak nadaje się do mrożenia, ale należy pamiętać o żelaznych zasadach, które wpływają nie tylko na późniejszy smak naszych dań, ale również długość ich przydatności. W tym wpisie rozwiejemy wszelkie wątpliwości, dotyczące mrożenia gołąbków. O przepisie na idealne, lekkie i zdrowe gołąbki pisaliśmy w tym artykule.

Gołąbki po rosyjsku są pyszne i delikatne
18.11.2020 01:00 Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut

Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.