Macie ochotę na fantastyczne śniadanie z trzech składników? Przygotujcie więc puszysty omlet na śmietanie. Zrobicie go w kilka minut, jest bardzo smaczny i pożywny. Czyli dokładnie taki, jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia. Możecie go posypać szczypiorkiem, startym serem czy podać na słodko. Czy wy też tak macie? Jak śniadanie, to jajka? Gotowane, w postaci jajecznicy czy omleta. Trudno się dziwić temu wyborowi, bo z jajek na szybko można przygotować ciepły i zdrowy posiłek. Przyrządzając omlet nie trzeba za dużo cudować. Wystarczy rozmieszać jajka ze śmietaną i usmażyć. W taki sposób powstał właśnie nasze przepyszne śniadanie. Z pewnością wam posmakuje.
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? To pytanie bardzo często pojawia się na forach internetowych. Świeżość jajek możemy sprawdzić w domu na 4 proste i skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy jajka nadają się do jedzenia.Jajka kurze są produktem bardzo uniwersalnym, które wykorzystujemy do wielu różnych dań, zup, deserów i ciast. Jajka, niezależnie od tego, czy smażone, gotowane, czy dodawane do pieczenia, muszą być idealnie świeże, aby nie zepsuły całej potrawy.Jajka na dłużej zachowają świeżość, kiedy będziemy przechowywać je w lodówce lub w suchym, ciemnym i stosunkowo chłodnym miejscu. Już powyżej 6 stopni C bakterie salmonelli, które mogą być na skorupkach, zaczynają się namnażać, dlatego też jajka muszą być przechowywane w niższej temperaturze.Zjedzenie nieświeżego jajka może również skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Są jednak proste sposoby, w tym potrząsanie, dzięki którym możemy sprawdzić, czy jajko na pewno jest świeże i czy nie zepsuje dania i nie wywoła problemów żołądkowych.Dowiedz się również, jak uratować przesoloną zupę. Poznaj 5 prostych sposobów, dzięki którym danie błyskawicznie odzyska smak.
Jajka najczęściej jemy na śniadanie. W wersji sadzonej mogą jednak stanowić pyszny i lekki obiad. Ugotujcie ziemniaki w bulionie i podajcie je z kurzym specjałem. Prosta kombinacja zachwyci was głębokim smakiem i nasyci na długo. Spodoba się całej rodzinie. Jajka sadzone mogą się znudzić. Zanim jednak porzucicie je na rzecz jajka w koszulce, dajcie szanse tej recepturze. Podsmażone ziemniaki z sadzonym są doskonałe. Zwłaszcza jeśli dodacie do nich ugotowane na parze lub grillowane zielone szparagi. Skusicie się?
Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie. Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego. Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem. Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego. Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.
Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem. Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.
Zastanawialiście się, dlaczego w sklepach jajka są trzymane poza lodówką? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo przecież wiecie, że chłód przedłuża świeżość produktów. Tak naprawdę chodzi jednak o jeden detal, o jedną różnicę między mieszkaniem a supermarketem. Większość osób po zrobieniu zakupów umieszcza większość produktów w lodówce. Również i jajka, które lądują zwykle w przeznaczonym do tego celu miejscu, czyli na drzwiczkach lodówki. A jeszcze przed chwilą te jajka leżały w sklepie na zwykłej półce bez chłodzenia.Jak to więc jest z jajkami? Wymagają trzymania w warunkach chłodniczych, czy nie? Czemu w sklepach mogą je przechowywać na zwykłych półkach, a w domu zalecane jest włożenie ich do lodówki? Chodzi o mały szczegół.
Jak wyhodować własny szczypiorek w doniczce? Tak naprawdę nie ma nic prostszego. Wystarczy kilka cebul i tydzień oczekiwania, a pyszny szczypiorek pojawi się na twoim parapecie. Będzie doskonałym dodatkiem do gotowanych jajek czy twarożku. Warto mieć go na wyciągnięcie ręki.Szczypiorek jest bardzo zdrowy i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zaostrzy smak pasty, sałatki czy twarożku, a przy okazji sprawi, że specjały te będą wyglądać bardziej apetycznie. Szczypiorek możecie kupić, jednak bez trudu wyhodujecie własny. Taka mała, doniczkowa uprawa będzie wystarczająca na domowe potrzeby. A jednocześnie będziecie mogli sięgnąć po świeży szczypiorek, gdy tylko najdzie was na to ochota.
Prezentujemy prosty sposób na idealne jajko w koszulce. Gwarantujemy, że osiągnięcie sukces za każdym razem. Wystarczy zamieszać w garnku wodę z octem i wlać do niej jajko. Możecie je podać na grzance. Smaczne i efektowne śniadanie zrobicie w 5 minut. Jajko w koszulce, czy inaczej jajko poszetowe, to odmiana jajka gotowanego. Nie gotuje się go jednak w skorupce, ale wybite. Sztuką jest, by ugotować je tak, by żółtko dokładnie było otoczone białkiem i by się nie rozlało. Jajko w koszulce bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Można je podać na zrumienionym toście, np. z dodatkiem awokado albo wędzonego łososia lub ze szparagami. Płynne żółtko jest bardzo smaczne i apetyczne. Sprawdźcie, jak zrobić jajko poszetowe.
Jajecznica jest prostym daniem, które jednak potrafi zaskoczyć. Tak jak jajecznica z kalafiorem, którą można podać na kolację lub śniadanie. Choć połączenie jajek z tym chrupiącym warzywem jest niespotykane, wrażenia smakowe są naprawdę pozytywne. Przekonajcie się o tym sami.Jajka można podać na wiele sposobów. Jednak najszybsza w przygotowaniu jest jajecznica. Z tego właśnie powodu dość często serwujemy ją na śniadanie, gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego. Jajka lubimy łączyć z boczkiem, kiełbasą, szynką, cebulą i grzybami. Jednak bardzo smaczna jest też jajecznica z dodatkiem sera, mleka czy pomidorów. Dziś poznacie jeszcze ciekawszą wersję tej potrawy, a mianowicie jajecznicę z kalafiorem. Idealnie smakuje, gdy kalafior pozostaje lekko chrupiący.
Gofry bez problemu można zrobić w domu. Dziś powiemy wam, jak przygotować chrupiące gofry. Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad. Jedną z nich jest dodanie na koniec dobrze ubitych białek. Dzięki nim nie będzie konieczny dodatek proszku do pieczenia.Gofry kojarzą się z wakacjami i latem. Wtedy w kurortach pojawia się wiele sezonowych punktów, w których można je zamówić. Jednak goframi można się raczyć przez cały rok. Bez problemu da się je zrobić w domowym zaciszu. Sprawdźcie, jak to zrobić, by były chrupiące i pyszne.
Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy dla was kilka wskazówek i najlepszy przepis. Gwarantujemy, że przygotowany według niego wypiek będzie wilgotny, miękki i przepyszny. Do ciasta wystarczy dodać tylko trochę dżemu lub musu jabłkowego. Pamiętajcie też o innych, ważnych zasadach.Jedząc ciasto marchewkowe można mieć nieco mniejsze wyrzuty sumienia, bo nie tylko jest słodkie, ale też zdrowe. Dzięki dodatkowi marchewki wypiek zawiera bowiem dużo błonnika, a także sporo witamin i soli mineralnych. Smak marchewki tak naprawdę nie jest wyczuwalny po upieczeniu. Ciasto dzięki niej zyskuje natomiast nie tylko na wartości odżywczej, ale też na strukturze i wilgotności. Sprawdźcie, co warto zrobić, by ciasto marchewkowe było jeszcze bardziej wilgotne.
Chcecie spróbować klasycznej polskiej jajecznicy z boczniakami? Poczujecie smak tradycji, bo grzyby od dawna łączy się u nas z jajkami. Zrezygnujcie jednak z pieczarek, a dodajcie o wiele delikatniejsze i wartościowsze owocniki. Warto czasem wprowadzić małą odmianę do codziennego jadłospisu. Jajecznica z grzybami nie jest u nas niczym nowym. Popularna jest jajecznica z kurkami czy innymi grzybami leśnymi. Niektórzy robią też jajecznicę z dodatkiem pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Jednak bez problemu można też kupić mniej pospolite boczniaki. Grzyby te charakteryzują się beżowo-szarawą barwą i łagodnym, maślanym smakiem. Mają też liczne walory zdrowotne. Przyczyniają się bowiem do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, zwiększają odporność, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. To chyba wystarczające argumenty, by po nie sięgnąć?
Na śniadanie polecamy aksamitne naleśniki na maślance. Są pyszne, delikatne i pożywne. Zadziwiające, że dzięki dodatkowi do ciasta szklanki tego napoju, naleśniki wychodzą tak lekkie i elastyczne. Możesz je podać na przykład z twarożkiem i szczypiorkiem albo serkiem homogenizowanym i owocami.Naleśniki są tak proste do zrobienia, a jednak to temat rzeka. Można w nich bowiem dużo modyfikować. Znamy klasyczną wersję ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka. Jednak każdy z tych składników da się zastąpić zupełnie innym, dzięki czemu naleśniki zyskają nieco inny smak i właściwości. Tak też jest w przypadku naszych naleśników z dodatkiem maślanki. Nie zastąpiliśmy nią jednak całkowicie mleka, a jedynie wzbogaciliśmy maślanką ciasto. Za jej sprawą zyskało na delikatności i aksamitności. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jajka sadzone są świetnym i prostym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad. Zrezygnuj jednak ze smażenia jajek na maśle lub oleju- 1 prosty trik sprawi, że jajka będą doskonale usadzone i najlepsze w smaku. Jak zrobić idealne jajka sadzone?Jajka sadzone to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Wystarczy, że podasz je z odpowiednimi składnikami, a stworzysz wyśmienite danie. Na śniadanie doskonale sprawdzi się przykładowo jajko z kromką świeżego chleba, pastą z awokado i pomidorem lub jajko w towarzystwie chipsów z boczku.Obiad przygotujesz w równie prosty sposób- usadź jajko i podaj je np. z ugotowanymi szparagami, kalafiorem lub szpinakiem. Świetną propozycją obiadową jest również jajko z ugotowanymi ziemniakami i kefirem.Jajka zwykle smażymy na niewielkiej ilości masła lub innego rodzaju tłuszczu. Zastosuj jednak nieco inną metodę sadzenia, dzięki której jajka nabiorą pięknego, złotego koloru i będą miały rewelacyjny smak i konsystencję.
Poznaj przepis na domowy budyń, jaki robiły nasze mamy i babcie. Budyń smakuje jeszcze lepiej niż gotowy produkt i jest pozbawiony sztucznych składników. Podaj go z owocami na ciepło lub domowym sokiem owocowym i zafunduj najbliższym słodką niespodziankę, będą zachwyceni.Domowy budyń jest słodki, aksamitny, gęsty i tak smaczny, że znika błyskawicznie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ta słodka przekąska może być świetnym podwieczorkiem lub drugim śniadaniem, dostarcza energii i smakuje rewelacyjnie. Deser przygotowany w domu pozbawiony jest konserwantów i sztucznych ulepszaczy, dzięki czemu wiemy, co jemy i co jedzą nasze dzieci. Budyń możesz przygotować również w wersji czekoladowej, wystarczy, że do masy dodasz prawdziwe kakao.Budyń waniliowy najlepiej smakuje polany gęstym, domowym sokiem malinowym lub wiśniowym. Rewelacyjnie sprawdzą się również świeże owoce, najlepiej na ciepło, a także delikatne biszkopty. Tak podany budyń pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam, ponieważ uwielbiam domowe, słodkie podwieczorki.
Kultowe ciasto z rabarbarem i kruszonką jest już obowiązkowym ciastem na weekend. Delikatne, kruche, słodkie, ale i kwaśne podbija serca wszystkich łasuchów. Poznaj prosty przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką, jest idealne do kawy.Wiosna i lato to sezon między innymi na rabarbar. Kwaśne, różowe łodygi są idealnym dodatkiem do kruchych, drożdżowych i biszkoptowych ciast. Jednym z takich deserów jest właśnie ciasto z rabarbarem i kruszonką, cała blacha placka zniknie jeszcze tego samego dnia.Ciasto przygotujesz błyskawicznie, ponieważ nie wymaga ani odpoczywania, ani wyrastania. Wystarczy połączyć składniki na ciasto, kruszonkę i podsmażyć łodygi rabarbaru. Kruszonkę przygotuj na samym początku i wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta, a będzie jeszcze smaczniejsza.Z rabarbaru zrobisz również wyśmienity kompot- tu poznasz przepis na kompot z rabarbaru, idealny na ciepłe i upalnie dni.
Jak zrobić delikatne jajka sadzone bez tłuszczu? Przedstawiamy wam lekką wersję pysznej klasyki. Gdy spróbujesz przygotować jajka na wodzie, na zawsze zrezygnujesz z oleju. Urzeknie cię ich subtelny smak i brak przysmażonych fragmentów. Koniecznie przetestuj naszą recepturę.Jajka sadzone to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie jajek. Stanowią jakby pośrednią formę między jajecznicą a jajkiem gotowanym na miękko. Robi się je szybko, zwykle na patelni z odrobiną tłuszczu. Dziś podamy wam jednak przepis na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu. Są nie tylko lżej strawne, ale też miękkie i bez przysmażonego spodu. A w czasie ich przyrządzania tłuszcz nie rozbryzguje po kuchni. Tak przygotowane jajka sadzone możesz podać na grzankach lub zjeść w tradycyjny sposób.
Zupa szczawiowa jest jedną z bardziej wyrazistych potraw kuchni polskiej. Jej stałym elementem jest ugotowane jajko. Okazuje się, że dodatek odgrywa niebagatelną rolę nie tylko w zakresie smaku. Wyjaśniamy, dlaczego jajko jest tak istotne.Zupa szczawiowa — podobnie jak pyszny wywar z pokrzywy — stanowi jedną z ciekawszych kompozycji smakowych, którą z pewnością polubi niejeden amator kuchni polskiej. Wiele osób dodaje do niej ugotowane na twardo jajko. Dodatek nie tylko doskonale wzbogaca smak, ale też sprawia, że danie staje się zdrowsze.
Jecie dużo jajek? A co robicie z wytłoczkami po nich? Dziś zdradzimy wam cztery sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem, bo te opakowania mają ogrom zastosowań. Można je wykorzystać w kuchni, ale nie tylko. Poznajcie możliwości wytłoczek po jajkach.Wytłoczki, w których sprzedawane są jajka, pełnią funkcję ochronną. Zapobiegają bowiem obtłukiwaniu się jajek i rozbijaniu skorupek. Doskonale amortyzują nieduże uderzenia i wstrząsy. Najpopularniejsze są wytłoczki tekturowe, jednak można też spotkać plastikowe. Po zjedzeniu jajek lub ich przełożeniu do lodówki pudełka lądują zwykle w koszu na śmieci. I wziąwszy pod uwagę wielorakość ich zastosowania, trzeba przyznać, że jest to ogromne marnotrawstwo. Czas więc to zmienić.
Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie? Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.
Makaron domowej roboty to pomysł na rewelacyjny dodatek do rosołu i innych zup. Smaczne, mączno- jajeczne nitki przygotujesz w zaledwie godzinę, a efekt zachwyci każdego. Poznaj babciny przepis na szybki makaron domowej roboty.Domowy makaron jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy kilka produktów, które z pewnością masz w kuchni, wałek do ciasta i stolnica. Samodzielnie przygotowane nitki mają rewelacyjny smak, odpowiednią strukturę i przede wszystkim pozbawione są konserwantów, które mają przedłużyć ich świeżość i sztucznie poprawić smak.Makaron wykorzystasz do rosołu i wielu innych zup. Nitki możesz również pokroić nieco grubiej i delikatnie je poskręcać, aby stworzyć domowe świderki, które smakują fenomenalnie np. z owocami i twarogiem. Nitki, które przygotujesz, możesz przechowywać przez wiele tygodni, nie stracą ani swojego smaku, ani konsystencji, koniecznie musisz spróbować. Domowy makaron jest o niebo lepszy od gotowego produktu.
Jajecznica z kaszanką to pomysł na proste i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Mięso z kaszą podsmażone na maśle z cebulką i jajkami wychodzi za każdym razem i smakuje obłędnie. Poznaj prosty przepis na przepyszne śniadanie, czyli jajecznicę z kaszanką.Jajecznica to jedno z moich ulubionych śniadań, jest prosta i mogę przygotować ją każdym dodatkiem, np. z boczkiem, pomidorem, szczypiorkiem, awokado, tuńczykiem, czy właśnie kaszanką. Jajka smażone z kaszą i podrobami smakuje naprawdę wyśmienicie, a przygotowanie śniadania zajmuje mi dosłownie kilka minut.Do jajecznicy świetnie sprawdzi się zarówno surowa kiszka, jak i smażona czy też pieczona na grillu poprzedniego dnia. W ten sposób wykorzystamy w pełni produkty spożywcze i nic się nie zmarnuje. Jajecznicę z kaszanką podaję z kromką świeżego pieczywa posmarowanego masłem.Jeśli szukasz pomysłu na prosty i pyszny obiad- tu poznasz przepis na kaszankę zapiekaną w piekarniku z kiszoną kapustą, palce lizać.
Macie ochotę na oryginalny, poranny posiłek? Przygotujcie wiosenny omlet ze szczawiem. Wasze śniadanie będzie sycące i odświeżające dzięki połączeniu pożywnych jajek i kwaśnego warzywa. Zrobicie je błyskawicznie, wystarczy, że wcześniej wybierzecie się na krótki spacer.Młode listki szczawiu pojawiają się, gdy tylko zrobi się trochę cieplej. Zwykle na przełomie kwietnia i maja. Można je spotkać w przydomowych ogródkach, na łąkach i polanach. Oczywiście nie należy zbierać szczawiu w pobliżu ruchliwych ulic, bo będzie zanieczyszczony. Bez problemu kupicie go również na bazarkach.Przygotowanie omleta ze szczawiem jest bardzo proste. Wystarczy przesmażyć listki, zalać je masą jajeczną i usmażyć. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Jajka neutralizują bowiem działanie kwasu szczawiowego zawartego w zielonych liściach.
Urządzacie w najbliższym czasie rodzinną imprezę? Przygotujcie delikatny i piękny sernik z rosą. Nie ma ładniejszego ciasta na Komunię, a także na inne domowe uroczystości. Delikatny i puszysty jak chmurka, zachwyci gości i z pewnością jako pierwszy zniknie z patery.Przepisów na serniki jest mnóstwo. Różnią się rodzajem użytego sera, rodzajem ciasta użytego do przygotowania spodu albo jego brakiem. Ważne są też dodatki, a także sposób pieczenia. Choć można też przygotować sernik na zimno. Dziś prezentujemy wam przepis na jeden z bardziej efektownych serników. Znajdziecie w nim kruchy spód, delikatną masę serową i lekką piankę. Wierzch ciasta wieńczy apetyczna rosa, która pojawia się na cieście po schłodzeniu. Serdecznie polecamy ten przepis.
Szukacie inspiracji na coś oryginalnego, prostego i pysznego? Przygotujcie obłędne racuchy z rabarbarem. Warto po niego sięgnąć właśnie teraz, ponieważ pyszna roślina zagościła już na stoiskach z warzywami. Racuchy z dodatkiem rabarbaru mają wyrazisty, kwaskowy smak, możesz je podać na podwieczorek, śniadanie czy kolację. Przekonasz się, że każdy z domowników będzie błagał o dokładkę.Gdy nie masz pomysłu, co zrobić do jedzenia, gdy masz braki w zapasach, gdy nie masz czasu na pichcenie — co wtedy robisz? Większość osób odpowie, że bierze się za przyrządzenie racuchów. Te lubią wszyscy i można je zrobić z niewyszukanych składników. Wielu zwolenników mają racuchy z dodatkiem owoców. Owoce bowiem wzbogacają ciasto smakowo, dodają mu też przyjemnej wilgotności. Zwykle do ciasta na racuchy dodaje się jabłka, ale można też śliwki czy truskawki. A o tej porze szczerze polecamy rabarbar. Jego wyrazisty, kwaśny smak doskonale będzie się komponował z posypką z cukru pudru.
Wiecie już, jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Jeśli nie, zaraz wam podpowiemy. Kluczowy jest bowiem jeden sekretny trik, a mianowicie ciasto trzeba przemieszać przed wylaniem na patelnię. Dzięki temu będzie napowietrzone, a naleśniki staną się puszyste i lekkie. Poznajcie dokładny przepis. Kochamy naleśniki za ich smak, uniwersalność i prostotę przygotowania. Zawsze zależy nam na tym, by wyszły cienkie i delikatne, bo wtedy są najsmaczniejsze. Jednak nie za każdym razem ta sztuka nam się udaje. W czym tkwi sekret smacznych, cienkich naleśników? Oczywiście ciasto musi mieć odpowiednią gęstość. Nie może być za gęste, bo wtedy naleśniki wyjdą grube i sztywne, ale też nie za rzadkie, bo będą się rozrywać. Poza tym przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnię ciasto trzeba przemieszać trzepaczką. Dzięki napowietrzeniu zyska na lekkości,
Jarskie kotlety z trzech składników to pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Są błyskawiczne w przygotowaniu, tanie i tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj ekspresowy przepis na jarskie kotlety, idealne np. po przesyceniu majówkowym grillowaniem.Jarskie kotlety przygotujesz w zaledwie kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu, który możesz wykorzystać na sporządzenie innych potraw, lub zajęciem się innymi sprawami.Jarskie kotlety to danie składające się z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Danie podaj z ulubionymi dodatkami: frytkami, ziemniakami gotowanymi, a także z surówką, np. z kiszonej lub pekińskiej kapusty. Kotlety możesz dodatkowo doprawić świeżą natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem, będą pyszne.
Macie ochotę na zdrowe i pyszne śniadanie? Proponujemy puszystą jajecznicę bez tłuszczu. Mamy najlepszy patent na jej przygotowanie. Nie będzie wam potrzebna ani kropla oleju, ani odrobina masła. Dzięki temu poranny posiłek dostarczy wam energii bez zbędnych kalorii.Jajecznica to jedno z prostszych dań, jakie można przyrządzić z jajek. Jednak można ją przygotować na wiele sposobów. Zwykle smaży się ją na maśle lub oleju, dodaje trochę boczku lub szynki. Za sprawą tych dodatków jajecznica zamienia się w bardzo kaloryczne danie. Jeśli jednak chcecie wyciągnąć z jajek, tylko to, co najlepsze, a więc ich odżywcze składniki, zrezygnujcie z dodawania tłuszczu. Zapraszamy was na poranną jajecznicę na parze. Będzie puszysta i lekka dla żołądka.