Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak
21.07.2022 22:10 Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak

Pierogi z kapustą i grzybami to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polane okrasą z masła i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Do farszu możemy dodać jednak dwa proste składniki, dzięki którym pierogi będą absolutnym hitem. Poznaj przepis na najlepszy farsz na pierogi. Babcina receptura jest niezawodna.Pierogi są bardzo uniwersalnym daniem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Sekretem doskonałych pierogów jest oczywiście ciasto, które musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Ciast wymaga odpowiedniego wyrabiania, żeby nie została w nim sucha mąka. Bardzo ważny jest również farsz na pierogi.Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych propozycji podania. Są wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Do farszu na pierogi dodajmy dwa dodatkowe składniki, a każdy będzie prosił nas o przepis. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przygotujmy również z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanymi orzechami włoski. Wszystkie składniki po zmieleniu będą smakować tak cudownie, że na stałe włączymy je do naszych tradycyjnych przepisów.

Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych
18.07.2022 10:23 Babcia Basia zdradziła sekret jej doskonałych gołąbków. Nigdy nie jadłeś lepszych

Babcia Basia zdradziła sekret doskonałych gołąbków, przygotowuje je z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i pieczarek. Gołąbki polane domowym sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to klasyczne wydanie gołąbków, Babcia Basia dodaje jednak do nich cebulę i pieczarki, które podsmaża wcześniej na maśle. Te dwa składniki sprawiają, że gołąbki są jeszcze smaczniejsze, a sam farsz bardziej soczysty.Domowe gołąbki podaj z sosem pieczarkowym lub sosem pomidorowym. Gołąbki świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami z koperkiem lub kromką świeżego chleba. Farsz do gołąbków dopraw do smaku suszonego majeranku i papryki słodkiej.Do zawijania wykorzystaj kapustę białą lub kapustę holenderską, którą również kupisz w każdym, większym markecie. Kapusta holenderska jest lekko spłaszczona, a jej liście są bardzo jędrne i elastyczne, są najlepsze do zawijania gołąbków.

Najłatwiejszy patent na zwijanie krokietów po wczorajszych naleśnikach. Praktyczny poradnik krok po kroku
17.07.2022 14:03 Najłatwiejszy patent na zwijanie krokietów po wczorajszych naleśnikach. Praktyczny poradnik krok po kroku

Z wczorajszych naleśników możemy przygotować wyśmienity obiad dla całej rodziny. Krokiety z farszem podane z domowym barszczem czerwonym smakują genialnie. Jak zwijać krokiety z naleśników, żeby się nie rozleciały? Mamy najlepszy sposób.Krokiety to nie tylko danie na święta lub większe uroczystości. Przygotujemy je błyskawicznie w domu, wykorzystując naleśniki, które zostały po wczorajszym obiedzie. Krokiety podamy z ulubionym farszem, np. z mięsem, pieczarkami, kapustą. Jak zwijać krokiety?Naleśniki zawsze smaż na specjalnej, niskiej patelni teflonowej, dzięki czemu się nie przypalą. Na patelnię wlewaj małą ilość ciasta i rozlej je równomiernie po całej powierzchni- sekretem pysznych naleśników, a później krokietów, które łatwo się zawija, jest właśnie cienkie ciasto.Krokiety to naprawdę szybkie danie. Skorzystaj z naszego krótkiego poradnika, w którym dowiesz się, jak zwinąć krokiety, jak je panierować i smażyć, aby były smaczne w środku, chrupiące z zewnątrz i nie rozleciały się na patelni.

Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa
17.07.2022 13:22 Proste gołąbki z mięsem z rosołu. Sekretnym składnikiem jest aromatyczna kiełbasa

Gołąbki z mięsem z rosołu to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Do farszu z mięsa drobiowego z rosołu dodaj podsmażoną na smalcu kiełbasę. Sekretny składnik sprawi, że gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.Gołąbki z mięsem z rosołu są również świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i resztki bulionu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Mięsa do farszu nie musisz mielić w maszynce do mięsa, co bardzo usprawnia przygotowanie dania.Mięso z kurczaka podsmaż z cebulą na maśle, kiełbasę natomiast na smalcu. Potrawki wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i farsz jest gotowy. Liście kapusty również sparzysz ekspresowo. Gołąbki z mięsem z rosołu są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste i szybkie.Gołąbki z mięsem z rosołu zalej bulionem i piecz w piekarniku. Gotowe podaj z sosem pomidorowym lub pieczarkowym, każdy sos będzie smakował obłędnie z miękkimi liśćmi i aromatycznym, mięsnym farszem doprawionym majerankiem.

Surówka colesław jak z KFC
14.07.2022 14:52 Obłędna surówka colesław. Smakuje dokładnie jak z KFC

Pomysł na oryginalną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę colesław jak z KFC. Ciocia Ania rozgryzła jeden niezwykły składnik, który sprawi, że surówka będzie dokładnie taka, jak z popularnego fast fooda. Wystarczy dodać do niej cukier puder.Colesław jest genialną surówką, która niezwykle dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięs i rybami. Surówka colesław jak z KFC ma wyraźny smak, jest doskonale doprawiona i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Do surówki colesław jak z KFC potrzebujesz kilku podstawowych składników. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, głównie cukier puder, który doskonale łączy się z octem, sokiem z cytryny i resztą składników. W surówce nie może zabraknąć również posiekanej cebuli, która sprawi, że delikatna kapusta i marchewka nabiorą wyrazu. Surówkę colesław jak z KFC po przygotowaniu wstaw do lodówki na 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? 1 odmiana jest wręcz do nich stworzona, nigdy nie robiłeś ich tak łatwo
12.07.2022 17:25 Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? 1 odmiana jest wręcz do nich stworzona, nigdy nie robiłeś ich tak łatwo

Która kapusta jest najlepsza do gołąbków? Gołąbki zwykle zawijamy w liście kapusty białej, czasem pekińskiej lub rzymskiej. Oczywiście nie jest to błędem, jednak istnieje o wiele lepsza odmiany kapusty, której liście są jędrne i bardzo wytrzymałe- kapusta holenderska.Gołąbki to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Liście kapusty, pyszny farsz, domowy sos to połączenie doskonałe. Gołąbki możemy przygotować jeszcze szybciej, kiedy farsz zawiniemy w odpowiednią kapustę. Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?Od maja do sierpnia jest sezon na kapustę białą, poza sezonem często korzystamy z kapusty czerwonej, pekińskiej, rzymskiej. Liście tych główek sprawdzają się bardzo dobrze w przygotowywaniu gołąbków, ale jedna odmiana jest wręcz do nich stworzona. Która kapusta jest najlepsza do gołąbków?Tradycyjnie gołąbki przygotowujemy z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu. Gołąbki można przygotować jednak z przeróżnymi dodatkami, możemy je również gotować na parze, piec i gotować w klasyczny sposób, czyli w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

gołąbki z kapusty
10.07.2022 13:03 Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Wiecie, jak długo należy gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo zdania na ten temat są podzielone. Pamiętajcie jednak, że młode warzywa są bardzo delikatne i szybko się rozgotowują. Gotowanie gołąbków dłużej niż pół godziny może spowodować kulinarną katastrofę.Trwa właśnie sezon na młode warzywa, w tym na młodą kapustę. Chętnie robimy z niej różne potrawy, w tym pyszne gołąbki. Są delikatne w smaku, ale też w swojej strukturze. Bardzo szybko się gotują i łatwo je rozgotować. Warto więc wiedzieć, jak długiej obróbki termicznej wymagają, a jaka im zaszkodzi.

Anna Lewandowska, gołąbki
09.07.2022 18:09 Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego

Wiecie, że Ania Lewandowska nie piecze gołąbków, bo ma na nie lepszy patent? Gotuje je na parze, dzięki czemu są niezwykle delikatne. Ich dopełnieniem jest lekki farsz, który zachwyci każdego. Trenerka robi go z mięsa drobiowego, jak przystało na osobę dbającą o szczupłą sylwetkę.Planujecie zrobić dziś gołąbki z kapusty? Mamy dla was doskonały przepis Anny Lewandowskiej na lekkie i pyszne gołąbki. Kluczem do sukcesu jest tu farsz z mięsa indyczego oraz ugotowanie gołąbków na parze. W ten sposób powstaje lekkostrawna i niskokaloryczna wersja polskiego przysmaku.

danie z kapusty
09.07.2022 15:43 Katarzyna wrzuciła do kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie

Szukacie inspiracji na niezwykłą, prostą i smaczną potrawę? Może wykorzystacie pomysł Katarzyny? Wrzuciła ona do poszatkowanej kapusty dwa jajka i kilka dodatków. Po 10 minutach smażenia wyszło jej pyszne danie. Podajcie je z sosem jogurtowo-czosnkowym, a z pewnością się nim nasycicie. Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. A młoda kapusta, też niezwykle smacznym i zdrowym. Możecie z niej zrobić surówkę, dodać ją do zupy, zapiekanki, czy przygotować z niej gołąbki. Jednak Katarzyna wpadła na inny pomysł. Do poszatkowanej kapusty dodała kilka składników i całość usmażyła. Otrzymała w ten sposób proste i smaczne danie.Jak wygląda potrawa Katarzyny, możecie sprawdzić na zdjęciu zamieszczonym w naszym materiale. Jest to screen z filmiku na kanale Przepisy od Katarzyny na YouTube. Też jesteście zaskoczeni apetycznością tego dania?

gołąbki z kapusty
06.07.2022 18:06 Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku

Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku. Poznajcie je i wykorzystajcie w swojej kuchni. Za ich sprawą uda wam się przygotować niezwykłe danie ze składników, które właśnie macie pod ręką. Będzie pysznie, zdrowo i oszczędnie.Klasyczne gołąbki z kapusty zawierają w środku mięso lub farsz mięsno-ryżowy. Jednak jak się okazuje, do nadziania gołąbków można też wykorzystać inne składniki. Jakie? W poniższym przepisie zdradzi wam je kucharka Jagna. Ona nie tylko smacznie gotuje, ale też nie pozwala, by w kuchni coś się marnowało. To dobry zwyczaj i nie tylko na czas kryzysu.

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji
05.07.2022 12:07 Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Daria Ładocha podzieliła się swoim przepisem na młodą kapustę w niecodziennym stylu. Młoda kapusta po azjatycku podana z orientalnymi dodatkami, ryżem i jajkiem sadzonym to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny.Młoda kapusta przygotowana według przepisu ekspertki kulinarnej zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Kapusta pieczona w aromatycznej marynacie z dodatkiem świeżej kolendry, mięty, orzechów smakuje rewelacyjnie.Młoda kapusta po azjatycku będzie gotowa w dosłownie 20- 30 minut, jest więc nie tylko smacznym, ale i prostym posiłkiem. Do kapusty z jajkiem, ryżem i innymi dodatkami koniecznie podaj aromatyczny sos. Sos przygotujesz z sosu sojowego, świeżej kolendry i papryczki chili.Do przygotowania młodej kapusty po azjatycku koniecznie ugotuj ryż na sypko. Najlepiej sprawdzi się ryż basmati. Przed gotowaniem opłucz dokładnie torebki pod zimną, bieżącą wodą- ten prosty trik sprawi, że ryż podczas gotowania się nie poskleja.

pieczona brukselka
04.07.2022 07:48 Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Pamiętasz smak brukselki z dzieciństwa? Z pewnością nie wspominasz go najlepiej. Jednak teraz możesz przygotować pieczoną brukselkę, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Przepis na nią jest prosty i szybki. Brukselkę wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika. Wiele osób nie przepada za brukselką, bo źle wspomina ją jeszcze z dzieciństwa. Na stołówkach przedszkolnych i szkolnych serwowaną ją bowiem rozgotowaną, bardzo miękką i mdłą w smaku. Teraz jednak możecie przyrządzić ją zupełnie inaczej — po naszemu, z piekarnika. Dzięki temu będzie pełna smaku i idealnie chrupiąca.Pieczoną brukselkę możecie podać jako dodatek do obiadu. Jednak możecie ją też potraktować jako danie bezmięsne i zjeść np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Z pewnością posmakuje wam w obu wersjach.

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
03.07.2022 20:44 Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Gołąbki najlepiej smakują, gdy przygotowuje się je według sprawdzonej receptury. Przepis babci Hani jest prosty, a smak zanurzonych w pomidorowym sosie kapuścianych zawijasów z mięsem i ryżem spodoba się każdemu, kto ceni klasyki kuchni polskiej. Spróbujecie?Gołąbki z mięsem i ryżem prawdopodobnie są najczęściej serwowaną wersją faszerowanej kapusty. Choć często zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów, wiemy, że powrót do znanych z domu smaków bywa przyjemny. Wypróbujcie nasz przepis, a jeszcze nie raz się na niego skusicie.

bigos z młodej kapusty
03.07.2022 14:40 Bigos z młodej kapusty wedle receptury babci. Robi się w chwilę i smakuje bajecznie

Jesteś fanem bigosu? Właśnie dla ciebie podajemy recepturę babci na bigos z młodej kapusty. Zrobisz go w kilka chwil, a będzie smakował bajecznie. Bez długiego gotowania, pilnowania i nadmiaru mięsa. Ot, taka smaczna i lekka wersja bigosu w sam raz na lato.Podstawowym składnikiem bigosu jest zawsze kiszona kapusta. Niektórzy dodają też do niego świeżą, białą kapustę, by złagodzić nieco smak potrawy. Do bigosu dorzuca się też różne mięsa i przyprawy, a czasami również suszone grzyby i owoce. Taki bigos doskonale smakuje jesienią i zimą, jednak na lato jest trochę za ciężki. Dlatego na dziś polecamy bigos z młodej kapusty. Bigos z młodej kapusty jest nie tylko lżejszy dla żołądka i delikatniejszy w smaku, ale też nie wymaga długiego gotowania. Jest to dużą zaletą zwłaszcza w czasie upałów, gdy nie chce nam się spędzać dużo czasu w przegrzanej kuchni. Bigos z młodej kapusty zrobicie szybko i łatwo.

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe
30.06.2022 13:20 Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad jednogarnkowy z wykorzystaniem warzyw sezonowych, to obiad z młodej kapusty przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealnym rozwiązaniem. Potrawę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube przygotowuje wiele prostych i pysznych dań, które sprawdzą się na każdą okazję. Jednym z moich ulubionym potraw jest danie jednogarnkowe z młodej kapusty. Obiad dla całej rodziny jest gotowy w kilkanaście minut.Do przygotowania szybkiego obiadu potrzebujemy wyłącznie kilku składników: młodej kapusty, pora, marchewki, pomidorów i piersi z kurczaka. Danie doprawiamy świeżym koperkiem i przyprawą curry i dusimy w bulionie drobiowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.Młodą kapustę możemy ugotować również w rosole, który został nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Możemy również wykorzystać wywar warzywny, jeśli taki mamy. Nie dodawajmy do obiadu kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie- sztuczny bulion zepsuje cały smak.

gołąbki z kapusty
28.06.2022 12:47 Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czy wiecie, jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym uda wam się wybrać najodpowiedniejszą główkę. Gdy sięgniecie po holenderską odmianę o elastycznych, wytrzymałych liściach przygotowanie gołąbków stanie się dla was łatwiejsze i przyjemniejsze. I co najważniejsze — gołąbki nie będą się rozpadać w czasie gotowania. Przygotowanie gołąbków nie jest najłatwiejszą sprawą. Trzeba najpierw przygotować liście kapusty i farsz, potem uformować z nich gołąbki i ugotować je lub upiec. Zajmuje to trochę czasu, potrafi też zszargać nerwy. Zwłaszcza jeśli liście kapusty na gołąbki rwą się w czasie zdejmowania lub zawijania. Dlatego, choć niektórzy uważają, że z każdej główki są w stanie zrobić to pyszne, polskie danie, to jednak warto wybrać odpowiednią kapustę na gołąbki. Najlepiej taką, której liście nie są zbyt kruche i dadzą się bez problemowo ściągnąć z główki, a potem formować.

Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję
26.06.2022 21:25 Gołąbki po kaszubsku deklasują konkurencję. Sekretem jest nietypowy wybór kapusty

Gołąbki po kaszubsku są smakowitą wersją tego dania bez zawijania. Do ich zrobienie wykorzystuje się delikatną kapustę pekińską, która z mięsem mielonym i pomidorowym sosem komponuje się doskonale. Musicie spróbować. Gołąbki po kaszubsku będą idealne dla tych z was, którym znudziła się już tradycyjna wersja tej potrawy. Nie tylko nie będziemy zawijać farszu, ale też wykorzystamy kapustę pekińską, którą przyrządzą się dużo prościej niż białą czy włoską. Jeżeli macie ją pod ręką, koniecznie wypróbujcie tę receptur. Będzie pysznie.

Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji
26.06.2022 14:42 Surówka z młodej kapusty od cioci Grażyny. Smakuje lepiej niż z restauracji

Sezon na młodą kapustę trwa od końca maja do sierpnia. W tym czasie warto więc przygotować z niej wiele smacznych potraw, w tym surówkę z młodej kapusty. Zamiast majonezu, czy śmietany, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, a cała rodzina będzie zachwycona.Surówka z młodej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem obiadowym. Klasyczna surówka jest jednak dość lekka i delikatna, ale dzięki jednej sztuczce nabiera charakteru. Ciocia Grażyna dodaje do niej sok z cytryny i szczyptę kwasku cytrynowego, przez co tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego smaku.Surówka z młodej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i kwasku doskonale łączy się z kurczakiem, indykiem i rybami. Możemy ją również przygotować jako dodatek do dań wegetariańskich i wegańskich, np. placków warzywnych, czy zapiekanek ziemniaczanych.Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, cynk. Warzywo jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Młoda kapusta powinna na stałe zagościć więc w naszej diecie.

młoda kapusta kiszona
24.06.2022 18:10 Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata

Kiszona kapusta jest smaczna i zdrowa. A młoda kapusta kiszona w słoiku jest pyszna i prosta do zrobienia. Ta perfekcyjna kiszonka będzie idealna na lato, na przykład jako dodatek do obiadu. Koniecznie nastawcie sobie choć jeden jej słoik na spróbowanie. Jesteśmy pewni, że po skosztowaniu domowa produkcja tej kapusty wejdzie wam w krew. Klasyczna kiszona kapusta króluje jesienią i zimą. Jej kwaśność zależy od temperatury i czasu przechowywania. Wiosną często jest już mocno kwaśna. Jednak o tej porze roku jest czas na młodą kapustę kiszoną. Nawiązuje ona nieco smakiem do ogórków małosolnych. Również nie jest bardzo wyrazista w smaku, ale z pewnością orzeźwiająca i chrupiąca. Porcję takiej młodej, kiszonej kapusty możecie nastawić sobie w słoiku. Najlepiej takim 1-2 litrowym z szeroką szyjką. Wtedy łatwo umieścicie w niej poszatkowane warzywo, a taka ilość kiszonej kapusty zniknie szybko i ze smakiem.

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
24.06.2022 11:16 Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest banalnie prosty, ale bardzo skuteczny. Do farszu dodajmy bulion, a gołąbki będą jeszcze smaczniejsze i niezwykle soczyste. Poznaj przepis na wyśmienite gołąbki w sosie pomidorowym.Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które mogłabym jeść dziennie i nigdy mi się nie znudzą. Niezależnie od tego, czy chcemy ugotować gołąbki w garnku, na parze, czy upiec je w piekarniku, zastosujmy metodę babci Stasi. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche?Babcia Stasia do farszu na gołąbki dodaje bulion, który rewelacyjnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że gołąbki są soczyste i bardzo smaczne. Do farszu możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.Przepis na gołąbki jest przepisem tradycyjnym- jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Gołąbki gotujemy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki po duszeniu w bulionie z dodatkiem przesmażonych pomidorów smakują wybornie. Gołąbki podajmy solo lub z ziemniakami ugotowanymi z dodatkiem siekanego koperku.

surówka Coleslaw
23.06.2022 21:28 Kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu. Bije na głowę wszystkie inne

Wiesz, że kultową surówkę Coleslaw z KFC zrobisz z łatwością w domowym zaciszu? Na dodatek z pospolitych składników i w prosty sposób. Ta surówka bije na głowę wszystkie inne. Jej smak doskonale bowiem komponuje się z przeróżnymi daniami obiadowymi. Surówkę Coleslaw znamy przede wszystkim z restauracji KFC. Serwują ją tam do swoich dań i trzeba przyznać, że jest bardzo smaczna. Zachwyca soczystością i wyraźnym smakiem. Wiele osób próbuje odtworzyć jej smak, jednak z różnym powodzeniem. Poniższy przepis wydaje się bardzo trafiony. Przekonajcie się o tym sami.

kotlety pieczone
23.06.2022 19:24 Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik, dzięki którym są nie tylko soczyste, ale też bardzo smaczne. Jest nim posiekana kapusta, która doskonale zastępuje namoczoną bułkę, a przy tym jest mniej kaloryczna. Pieczona wersja kotletów z pewnością was zachwyci. Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dodaje się też namoczoną i odciśniętą bułkę oraz jajko i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się na tłuszczu. Kotlety mielone babci Krysi znacznie różnią się od tej klasycznej wersji. Po pierwsze babcia robi je z chudszego mięsa, bo z mielonej cielęciny lub wołowiny. Po drugie zamiast namoczonej bułki, dodaje do nich posiekaną kapustę. Po trzecie nie panieruje i nie smaży kotletów, tylko piecze je w piekarniku. Na każdym kroku oszczędza więc kalorie i dzięki temu kotlety babci Krysi są zdrowsze i smaczniejsze.

karkówka, konserwa
21.06.2022 14:47 Karol Okrasa podzielił się przepisem na domową konserwę. Niebo w gębie dla fanów karkówki

Karol Okrasa podzielił się przepisem na domową konserwę. Robi ją z wieprzowiny, kiszonej kapusty i wędzonych śliwek. W ten sposób powstaje prawdziwe niebo w gębie dla fanów karkówki. Po słoiczek z tym rarytasem można sięgnąć na wakacjach pod namiotem lub w innej, dowolnej chwili.Konserwy mięsne kojarzą się z wakacjami i biwakami. Wystarczy wrzucić kilka puszek takiego specjału do plecaka, by sięgnąć po niego w czasie śniadania czy kolacji. Tak utrwalone mięso nie psuje się nawet w dodatnich temperaturach. Oczywiście pod warunkiem, że jest szczelnie zamknięte. Jednak konserwa mięsna tak doskonale potrafi smakować, że często mamy na nią ochotę nawet normalnie przebywając w domu. Tak dla odmiany, dla tego swoistego aromatu. Niezależnie w jakich warunkach będziecie mieli ochotę, by sięgnąć po konserwę, możecie ją przygotować własnoręcznie. Najlepiej posiłkując się przepisem Karola Okrasy, który w ciekawy sposób utrwala karkówkę wieprzową.

kapusta z kiełbasą
21.06.2022 11:06 Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Może przygotujesz banalną, jednogarnkową kapustę smażoną z polską kiełbasą? Danie przygotujesz w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu. Podaj je z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.Dania jednogarnkowe mają same zalety. Zazwyczaj są proste do zrobienia, bo składniki tylko dorzuca się do garnka, a całość gotuje się sama. Do ich przygotowania wystarczy jeden rondel lub garnek, nie ma więc stosu naczyń do zmywania. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania i ma bogaty smak.

Pyszne gołąbki gotowane na parze. Zapomnij o pieczeniu
20.06.2022 17:45 Pyszne gołąbki gotowane na parze. Zapomnij o pieczeniu

Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Przygotuj gołąbki gotowane na parze z klasycznym farszem z mięsa mielonego i ryżu. Gołąbki przygotowane w ten sposób są bardzo delikatne i soczyste w środku, o wiele lepsze od pieczonych.Gołąbki gotowane na parze są smaczniejsze i delikatniejsze od pieczonych. Liście są idealnie miękkie i jędrne, nie są przypalone. Farsz natomiast jest bardzo soczysty i nie jest suchy. Danie smakuje wybornie podane z domowym sosem pomidorowym.Sekretem doskonałego farszu są odpowiednie przyprawy- mięso mielone i ryż muszą być doprawione suszonym majerankiem i solidną szczyptą ziół prowansalskich, dzięki którym nabierają charakteru. Do gołąbków dodajmy również czosnek i cebulę, ale koniecznie zetrzyjmy je na tarce. Siekane warzywa nie wymieszają się tak dokładnie z mięsem i ryżem, a gołąbki nie będą tak dobrze doprawione i smaczne.

surówka z kapusty
20.06.2022 10:24 Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa

Co podać do mięsa obiadowego lub z grilla? Mamy pomysł na najlepszy dodatek, którym jest delikatna surówka z kapustą, ogórkami świeżymi i konserwowymi oraz zieloną cebulką. Ma orzeźwiający zapach, dużą chrupkość i soczystość. Wygląda też bardzo apetycznie i jest niezwykle smaczna. Dopełnieniem każdego obiadu powinna być duża porcja surówki. Nie tylko doda całości smaku, ale tez dostarczy niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika. Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, z których możemy przygotować taki pyszny dodatek. Jednak jak zawsze, liczy się pomysł. Dziś proponujemy przygotować surówkę zielono-zieloną. Zrobimy ją z chrupiącej kapusty pekińskiej, do której dodamy też ogórek świeży i konserwowy oraz trochę szczypioru. Dopełnieniem smakowym będzie majonez i przyprawy.

Ewa Wachowicz, kaszanka
19.06.2022 09:21 Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem. Wielki smakołyk w zachwycającej wersji

Zastanawiacie się, co dziś wrzucić na ruszt? A może wielki smakołyk w zachwycającej wersji? Ewa Wachowicz łączy kaszankę z wybornym dodatkiem, którym jest kapusta kiszona. W ten sposób powstaje pełne, sycące danie, które można podać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami. Kaszanka jest wędliną podrobową, która ma wielbicieli i licznych przeciwników. Ci jednak, którzy choć raz jej spróbowali, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Choć można ją jeść na zimno, najsmaczniejsza jest smażona lub pieczona na grillu. Kaszankę zwykle łączy się z cebulą, czasem też z jabłkiem. Ewa Wachowicz pokusiła się na ciekawe zestawienie jej z kiszoną kapustą. Zawija oba produkty w folię aluminiową i piecze na ruszcie grilla. Efekt jest naprawdę bardzo smaczny. Przekonajcie się o tym sami.

Gołąbki z farszem ziemniaczanym
16.06.2022 12:21 Gołąbki z farszem ziemniaczanym. Idealne na obiad dla całej rodziny

Gołąbki z farszem ziemniaczanym są świetną alternatywą dla kapusty faszerowanej mięsem z ryżem czy kaszą z grzybami. Prosty i niedrogi przepis na smakowite danie obiadowe wprost od Babci Stasi nie ma sobie równych. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poprosi o dokładki. Sycące i pełne smaku gołąbki z farszem ziemniaczanym będą idealną propozycją na rodzinny obiad. Aromatyczna masa z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku doskonale komponuje się z pierzynką z kapusty kiszonej. Skusicie się?